Mel Posted August 23 Posted August 23 28 minutes ago, namenski said: Srbitm su se nekada, dok je to bio folklor, moda, zanimacija, delili na one ciji su preci dosli od nekuda, zna se otkuda, pa morali da beze jer su ubili nekog turskog pasu, najmanje agu, jer se obicni Turci ne racunaju, i na sirotinju raju, tikvu vez korena... Danas se dele na one kojima je nekotm nesto oduzeo, na pravdi boga nacionalizovao i na one koji su oduzimali... S tim sto su ovi sto im je otimano - sticali, a ovima sto su oduzimali, njima je deljeno... I, kako to vec biva, kada bi se zbrojilo oduzeto oteto, ispalo bi da se pre uzimanja oduzetog otetog zivelo u sabrane 3 Svajcarske i 2 Svedske, toliko je toga bilo... Obaska sve go коленовић do коленовића, 1 џентрија... Ja sam valjda neki izrod, nit mi komunisti oteli imovinu, nit mi dodelili. Sirak tuzni, bez idje ikoga... 2
Mel Posted August 23 Posted August 23 34 minutes ago, morgana said: postoji jedna logicka zamka tu, nije necije imanje zakonski vrednije time sto je vece. ?
namenski Posted August 23 Posted August 23 I, buduci da ovaj topik uobicajeno klizi - dajem mu 24 sata - u pravcu Ч v P obracuna... Vidimo se u buducem ratu na nekoj od onih barzi na kojima se otvara dno, natovarenoj gazdama i ostalim vlasnicima. Бољшевички...
morgana Posted August 23 Posted August 23 1 minute ago, Mel said: ? hocu da kazem da su bogati djedovi i babe samo narativno vredniji od manje bogatih kada razmatramo bilo legitimnost nacionalizacije bilo jugoslovensku redistribuciju tj samo su bolja prica ali nisu tezi argument
Mel Posted August 23 Posted August 23 7 minutes ago, morgana said: hocu da kazem da su bogati djedovi i babe samo narativno vredniji od manje bogatih kada razmatramo bilo legitimnost nacionalizacije bilo jugoslovensku redistribuciju tj samo su bolja prica ali nisu tezi argument Right oh well, obuzelo me danas, a treba nesto i zaraditi, sad kad su mi opljackali...hm... pokojnog dedu bivseg supruga...
morgana Posted August 23 Posted August 23 13 minutes ago, Mel said: Right oh well, obuzelo me danas, a treba nesto i zaraditi, sad kad su mi opljackali...hm... pokojnog dedu bivseg supruga... ma ne kazem na tvoj racun, tj ne na tvoj vise ili manje nego na bilo ciji drugi ukljucujuci i samu sebe. nego prosto predacko bogatstvo je samo interesantnost i zal sto nije doslo do nas. evo ta zemlja moje babe je npr iznad svetog stefana s tim da to ne govori nista o neto pravednosti jugoslovenskog sistema. a da stvar bude komplikovanija to je bila selendra, samo je sticaj turistickih okolnosti doveo do rasta njene cijene. nikome od nas deda nije izisao iz pecine, samo sto ako mu je oduzeta udzerica, a dobio je stan, to onda nije zvucno, a uz to je i neto pozitivno.
Diplomac Posted August 23 Posted August 23 Teško je jednu državu u svojih 45 godina postojanja svrstati ne u jedan topik već i u jedan forum. Ono što je sigurno je da su lične istorije kao guzice - svako ima svoju. Što se tiče stambenog pitanja u SFRJ-otu, takođe se može svašta tvrditi - radnici Naftagasa (NS) su listom - od kafe kuvarice do direktora, dobijali stanove po gore pomenutom sistemu razvedi me zavedi me, dok su ostala, ne energetska preduzeća dobijala od SIZ za stanovanje stanove na kašičicu. Sa druge strane, pogotovo u manjim sredinama, radnici u prosveti su, na primer, posle 3-4 godine rada u školstvu po raznim Žabljima i Titelima dobijali stanove . Tako da svako može izući nešto iz ovog melting pota izvući i reći - E bilo je ovako! 1
Svemir Zeka Posted August 23 Posted August 23 1 hour ago, Tihajeza said: Nijedan. (Šu-šu-šumadijo, rodni kraju, u tebi je ko u raju) Nego bežao čovek da spase živu glavu, pa doćera dotle, al nije uspelo. Možda to objašnjava, šta ja znam. Njemu je ostalo sve, vidiš to je zanimljivo, moram da pitam svoje kako se to desilo. Mislim, sad, možda i nije sve, možda je čapnuto nešto, ali je svakako bilo mnogo.
x500 Posted August 23 Posted August 23 Ideja je bila dobra, da se obezbedi mesto za zivot ljudima koji nemaju gde da zive. I kada je to moguce da imaju adekvatan prostor (broj soba spram broja clanova porodice). Pokusali su da naprave i koliko-toliko transparentan sistem kroz rang liste i bodove. E sad, bili je i zloupotreba, i muljanja i ... Naravno da nisu svi bili zadovoljni krajnjim rezultatom - neko je dobio, i kasnije otkupio stan, a neko bas i nije. Iz perspektive onoga ko nije nista dobio, ili nije dobio dovoljno, uvek postoji nezadovoljstvo i osecaj nepravde. Ali, ko je rekao da je zivot pravedan :( 1
Filozof manijak Posted August 23 Posted August 23 1 minute ago, x500 said: Ali, ko je rekao da je zivot pravedan? :( 1 minute ago, x500 said: neko ko je dobio, i kasnije otkupio stan... Na primer... 1
Svemir Zeka Posted August 23 Posted August 23 Prestali bi ljudi da "kukaju na nepravdu" da se ne pojave oni koji pišu tepihe i govore ljudima da prestanu da se žale Inače me baš briga za vaše liste, poene, bodove, bonove, samouprave i ostalo Hvala dragom bogu pa sam mlađa od svega toga 1 1
Svemir Zeka Posted August 23 Posted August 23 (edited) Jeste. Bar znam gde sam i na čemu sam. I da od mene zavisi a ne od liste i bodova i da li mi je ćale bio četnik ili disident. I da mesec dana pred rat ne znam da će biti rat, jer cveće i leptirići. Sad svi znamo kad počinje rat, lepo, u dan. Mislim, ja bar znam da sam u kurcu koji su mi ostavile starije generacije, to mi je jasno Edited August 23 by Svemir Zeka
le petit nicolas Posted August 23 Posted August 23 (edited) od kad su nam ga starije generacije ostavile proslo je 30 godina. da li kazes da su nas toliko usosili da nam nije bilo moguce da se imalo izvucemo, nego se - kao drustvo - spustismo jos ko zna koliko stepenika? da sutra umrem, ne bih se ponosila onim sto moja generacija ostavlja. poz Edited August 23 by le petit nicolas 3
Recommended Posts