Jump to content
IGNORED

О стамбеном питању у СФРЈ и откупу станова у друштвеној својини

Mr.Mxyzptlk

Recommended Posts

Posted
53 minutes ago, Svemir Zeka said:

iako mi je majka odbijena za posao u svim državnim službama jer joj je otac bio u zatvoru zato što je bio četnik,

Čudno. Mom tati je otac bio u zatvoru 7 punih godina kao saradnik četnika, a deda majčin otac ubijen 1946. kao četnik krijući se u Bosni. Nikakve livade im nisu ostavili, ostavili im oguljenu do matera kuću i dedi goli život. 

To mu nije smetalo da dobije posao, dakako u državnoj službi, tri meseca po diplomiranju. Realno je car u svojoj struci. Doduše, nije da ga nisu pitale nekom prilikom kasnije čike u civilu na poslu "Kako vam je otac?", čisto da mu daju na znanje da se zna sve. 

Ostao je 40 godina u istoj firmi.

I dobio je stan. (I otkupio ga, da ostanemo na temi).

Posted (edited)
10 minutes ago, Tihajeza said:

Čudno. Mom tati je otac bio u zatvoru 7 punih godina kao saradnik četnika, a deda majčin otac ubijen 1946. kao četnik krijući se u Bosni. Nikakve livade im nisu ostavili, ostavili im oguljenu do matera kuću i dedi goli život. 

To mu nije smetalo da dobije posao, dakako u državnoj službi, tri meseca po diplomiranju. Realno je car u svojoj struci. Doduše, nije da ga nisu pitale nekom prilikom kasnije čike u civilu na poslu "Kako vam je otac?", čisto da mu daju na znanje da se zna sve. 

Ostao je 40 godina u istoj firmi.

I dobio je stan. (I otkupio ga, da ostanemo na temi).

Na ležem, nemam razloga. Možda su mu ostavili zemlju jer su ih 8 pobili, između ostalih devojku od 19 godinu, babainu sestru. Pa pošto je preuzeo svu decu pobijenih roditelja, da ima od čega da ih othrani. 

Mami jesu brojali Žarino ležanje u zatvoru, izvesno. Izvinjavam se, lapsus, tad je i Geoinženjering bio državna služba. U policiji su je odbili iz tog razloga.

Koji je tvoj kraj Bosne? 

Edited by Svemir Zeka
Posted (edited)

svi mi imamo neke porodične priče, pa opet to nije bitno, u proseku više ljudi je došlo do prilike da završi nekakve škole, da letuje po nekim odmaralištima neko što bi to bilo moguće da je ostao stari sistem, ženin pradeda je od mora video ono oko Krfa, od inostranstva albaniju i grčku, a unuka mu je kao ćerka seljaka završila tehnološki i postala dipl ing, unuk mašinski inženjer, nikad u partiji nisu bili, oboje po stan od fabrika u kojima su radili

sve su to individualne priče, ali u proseku je ipak veći broj ljudi sa njive stigao do nekog višeg statusa, obezbeđujući svom potomstvu da završi još više, neki u domaćim uslovima, a mnogi po svetu

za sam sistem nije bilo dobro što je toliko ljudi odvojio od njive i stvorio pokretljive ljude koji su sada mahom kojekuda, ali su ljudi ipak dobili nešto što je ranije bilo nezamislivo

mogu lako da zamislim mnogo nepravednije sisteme

moja porodica je bila na gubitku, ali jbg dok nekom ne smrkne drugom ne svane, neko mora i da izgubi, još kad se setim da sam nasledio dedine barže da bi namenski radio kod mene, svaki dan zapalim po sveću za tita

Edited by Sestre Bronte
  • +1 4
  • Haha 5
  • Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)

u prilog argumentaciji sestara bronte, porodicna imovinska istorija u 20. v.:

1. generacija - seljaci u cg i sremu. kad je cg deda zbog ratnih zasluga (pomagao partizane i robijao na kamenu godinu i po dana u budvanskoj tvrđavi) dobio zemlju u backoj, odrekao se zemlje koju je dobio posle wwi u slavoniji (nikad nije ni bio tamo jer su "dobitnici" bili skupili crkavicu i poslali jednu delegaciju da izvidi poklon; ovi dosli u prolece, sava  se izlila, vratili se i rekli: tamo sve neke mocvare, ne idemo); nisu mu trazili da se odrekne cg zemlje, jer se ona uglavnom sastojala od kamena sa tankim slojem zemljice, a i bilo je sve zajedno par hiljada kvm. sremacki deda je ostao bez "viska" zemlje, preko propisanog maksimuma.

2. generacija: otac i majka, skolovale ih porodice odmah posle rata zakljucno sa sr. sk. odrekli se oboje vojvodjanskih nasledstava, u korist onih koji su ostali na zemlji. zavrsili u bgd sa stanom od 90 kvm za nas cetvoro i montaznom vikendicom od cetrdesetak na morskoj djedovini.

3. generacija: sestra i ja, jedan fakultet, jedan prekofakultet. posle prodaje roditeljskog stana, svaka u po 45-6 kvm.

moralna pouka price: svet je inherentno nepravedan i svaka tranzicija ima svoje gubitnike. pitanje je samo, kojih je u kojoj više.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 4
Posted
20 minutes ago, Sestre Bronte said:

moja porodica je bila na gubitku, ali jbg dok nekom ne smrkne drugom ne svane, neko mora i da izgubi, još kad se setim da sam nasledio dedine barže da bi namenski radio kod mene, svaki dan zapalim po sveću za tita

Moje dete bi bilo lord bukvalno, kad vidim sta su mu oduzeli dedi po ocu.

Doduse mozda bi onda i taj otac bio lord pa se ne bi zenio sa mnom iz proleterijat maltene priche, ali hajd da zamislimo da bi.

Ali realno je teshka pricha kako su mu opljachkali dedu potpuno regularnog choveka koji sve stekao sa puno rada i onda - dovidjenja.

• Hvala 1
Posted (edited)

kod mene, baba i deda sa tatine strane su nacionalizacijom ponesto izgubili, ona u i oko budve, on za racun drzavne plantaze grozdja tj fabrike za preradu. 

deda je bio na golom otoku pet godina.

vratio se, dobio posao kao i baba, dobili stan na koriscenje.

mamin otac je bio vojno lice, inace dijete sa hercegovackog sela. baba je rodjena u slavoniji, u selu koje je bogato jer je kraj plodan.

otisli su u sarajevo kao jako mladi, pa u slavonski brod pa konacno u beograd. svuda su imali stan, onaj beogradski otkupili, u njemu sam zivjela do prije par godina, a od rodjenja dva puta godisnje dolazila. taj stan i taj kraj, kao i moje hercegnovsko iskustvo turistickog grada, zapecatili su moju ideologiju, a u prilog tezi da je moj porodicni slucaj tipican odnosno vecinski ide i obimna literatura. jugoslavija je bila vertikalno prohodno drustvo, to je mjerljiva kategorija. 

iako je, eto, i moja porodica pogubila nekakvo imanje, ispostavice se na mjestu koje trziste sada itekako protezira (a bilo je selo u doba kad je nacionalizovano i niko se za njime nije osvrtao). ne mozemo anegdotama predaleko.

Edited by morgana
  • +1 2
  • Hvala 1
Posted
5 minutes ago, Mel said:

Moje dete bi bilo lord bukvalno, kad vidim sta su mu oduzeli dedi po ocu.

Doduse mozda bi onda i taj otac bio lord pa se ne bi zenio sa mnom iz proleterijat maltene priche, ali hajd da zamislimo da bi.

Ali realno je teshka pricha kako su mu opljachkali dedu potpuno regularnog choveka koji sve stekao sa puno rada i onda - dovidjenja.

za mog dedu se pričalo to da je self made man, još mu je porodica stradala u ratu, pa je pod stare dane išao sve iz početka

ja to ne verujem da je moguće, da se čovek obogati od svog rada

eventualno da dobro živi, to mi je ok

• +1 1
Posted (edited)
47 minutes ago, Svemir Zeka said:

Koji je tvoj kraj Bosne?

Nijedan.

(Šu-šu-šumadijo, rodni kraju, u tebi je ko u raju)

Nego bežao čovek da spase živu glavu, pa doćera dotle,  al nije uspelo.

Edited by Tihajeza
  • +1 1
Posted
2 minutes ago, Sestre Bronte said:

za mog dedu se pričalo to da je self made man, još mu je porodica stradala u ratu, pa je pod stare dane išao sve iz početka

eventualno da dobro živi, to mi je ok

Zavisi kako definishesh da se obogati. Vilu sa slushkinjama i slugama nije imao. Jako jako dobrostojeci sa imanjem vrednosti koje ja nikad necu zaraditi - to da.

Posted

postoji jedna logicka zamka tu, nije necije imanje zakonski vrednije time sto je vece. 

Posted
9 minutes ago, Sestre Bronte said:

Definisi obogati, recimo red velicine vrednosti/prihoda?

Posted

Srbitm su se nekada, dok je to bio folklor, moda, zanimacija, delili na one ciji su preci dosli od nekuda, zna se otkuda, pa morali da beze jer su ubili nekog turskog pasu, najmanje agu, jer se obicni Turci ne racunaju, i na sirotinju raju, tikvu vez korena...

Danas se dele na one kojima je nekotm nesto oduzeo, na pravdi boga nacionalizovao i na one koji su oduzimali...

S tim sto su ovi sto im je otimano - sticali, a ovima sto su oduzimali, njima je deljeno...

I, kako to vec biva, kada bi se zbrojilo oduzeto oteto, ispalo bi da se pre uzimanja oduzetog otetog zivelo u sabrane 3 Svajcarske i 2 Svedske, toliko je toga bilo...

Obaska sve go коленовић do коленовића, 1 џентрија...

• -1 1
Posted
8 minutes ago, x500 said:

Definisi obogati, recimo red velicine vrednosti/prihoda?

tu je problem, ja ne verujem ni u vrednost kako je danas definisana, a da počnem o tome, debelo bih izoftopičario temu

Posted

moja draga bi bila iz kraljevske porodice, ali ubiše aleksu u seči knezova, majke im ga turske :D

Posted
2 minutes ago, mire said:

moja draga bi bila iz kraljevske porodice, ali ubiše aleksu u seči knezova, majke im ga turske :D

А да Алекса претече - ородили бисмо се... :D

Чекам да се јави неко од потомака Обилића, тек они би имали шта да кажу и потражују...:sleep:

• Vojvodo,serdare 1