Jump to content
IGNORED

(i)racionalni strahovi od životinja i kako ih prevazići

Recommended Posts

Posted

šta je "iracionalno", baš me zanima?

Posted
12 minutes ago, mire said:

strah nije iracionalan, naprotiv, strah je potpuno racionalan odgovor na potencijalno opasnu situaciju ili pojavu. fobije s druge strane jesu iracionalne, jer su neproporcionalna reakcija.
recimo potpuno je racionalno plašiti se da se popneš na skelu visoku deset metara, ali je iracionalno da ti se na pola penjanja "odseku noge" pa ne možeš ni napred ni nazad.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
15 minutes ago, mire said:

Strah baziran na ličnom iskustvu nije iracionalan. 

Ako ti se nešto nikad nije desilo, onda bi moglo biti iracionalno. I nije fobija ono što ljudi misle. Ču, svaki strah fobija. Pa nije baš tako. Otuda razlike u reakcijama, ne padaju svi u nesvest ako se nečeg plaše.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Voimjaoca…Kakvih 6 iracionalnih strana.

Meni ovo lici na neko ganjanje po forumskoj kuci zbog nekih drugih suprotstavljenih stavova.

A psi/zivotinje su, osim toga sto su mila i neiskvarena ziva bica, super kao reper/filter nekih vaznih ljudskih osobina.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 3
Posted
9 minutes ago, Svemir Zeka said:

Strah baziran na ličnom iskustvu nije iracionalan. 

Ako ti se nešto nikad nije desilo, onda bi moglo biti iracionalno. I nije fobija ono što ljudi misle. Ču, svaki strah fobija. Pa nije baš tako. Otuda razlike u reakcijama, ne padaju svi u nesvest ako se nečeg plaše.

Naravno da je iracionalan, nevezano za to da li je uzrokovan traumaticnim iskustvom ili ne. Ne moze se uspostaviti nikakva logicka, racionalna veza izmedju random dogadjaja iz proslosti i neproporcionalne reakcije tokom citavog zivota na svaku buducu situaciju koja makar izdaleka zalici na nesto u cemu su se stekli slicni uslovi da se dogadjaj ponovi. Drugim recima, to sto je nekog ujeo pas kad je imao pet ili petnaest godina ne znaci nuzno da ce ga ujesti svaki pas koji se nadje u njegovoj/njenoj blizini. Dakle, taj strah moze biti uzrokovan i opravdan ali nije racionalan, njegova iracionalnost upravo lezi u tome da se svaka potencijalna situacija koja moze biti i najcesce jeste savrseno bezazlena tumaci iz kljuca traumaticnog iskustva iz proslosti. To naravno da nije fobija ali jeste trauma a reakcija iz traume nije rezultat kognitivnog procesa vec upravo njegove suspenzije.

S druge strane, sa ili bez neprijatnog iskustva postoji potreba za racionalnom odlukom da se, na primer, zaobilaze copori pasa lutalica s kuckom u teranju ili neka druga slicna situacija tipa grljenja i ljubljenja (obavezno tri puta ako je suma u Srbiji) sa komsijom medvedom u sumi, pretrcavanja ulice van pesackog prelaza ili prihvatanja poziva na kafu random lika kojeg smo upravo upoznali u kaficu posle pola flase votke jer "slucajno zivim odmah tu iza coska". To su analiticke odluke koje kalkulisu sa faktorima rizika i u potpunosti su deo racionalne komponente nasih mozgova.

To je bio moj amaterski 5 cents, baziran ne na psihologiji vec lingvistici i logici, pitacu bolju polovinu da li ovo ima smisla ili serendam u prazno.

Posted
1 minute ago, harper lee said:

To naravno da nije fobija ali jeste trauma a reakcija iz traume nije rezultat kognitivnog procesa vec upravo njegove suspenzije.

U stvari, ovo je sasvim tačno, a to što sam rekla da nije iracionalno, rekla sam više zbog konotativno vrednosno negativnog određenja termina "iracionalno" (ergo: nečega što je alogično, neracionalno i treba ga promeniti). 

Primer iracionalnog, i verovatno simboličkog straha bi bila moja fobija od visine, na primer. Nikad mi se ništa nije desilo. 

Ali za iskustvo sam rekla da nije poput ove moje (zaista) fobije, jer je proisteklo iz traume i po tome ima svoju logiku zašto se javlja strah kasnije u životu. 

Posted
Just now, Svemir Zeka said:

U stvari, ovo je sasvim tačno, a to što sam rekla da nije iracionalno, rekla sam više zbog konotativno vrednosno negativnog određenja termina "iracionalno" (ergo: nečega što je alogično, neracionalno i treba ga promeniti). 

Primer iracionalnog, i verovatno simboličkog straha bi bila moja fobija od visine, na primer. Nikad mi se ništa nije desilo. 

Ali za iskustvo sam rekla da nije poput ove moje (zaista) fobije, jer je proisteklo iz traume i po tome ima svoju logiku zašto se javlja strah kasnije u životu. 

Isti slucaj i kod mene. Nikada nisam imao neprijatnih iskustava sa visinom, zatvorenim prostorima, zmijama i pacovima ali u pojedinim fazama zivota kad imam duzu pauzu u poslu ili imam neki drugi problem ti strahovi koje inace nemam eskaliraju do komicne mere. Pri cemu imam brojna iskustva sa svim tim stvarima i nijedno od njih niti je bilo neprijatno, niti sam se ja tako osecao u tim situacijama. Trebalo mi je jako dugo vremena da naucim da prepoznam, razumem i uklonim iz saobracaja te igrice koje mi taj deo mozga povremeno priredjuje.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
7 minutes ago, Svemir Zeka said:

konotativno vrednosno negativnog određenja termina "iracionalno"

Ja mislio da dalje od koncilicilijacije ne moze...

• Vojvodo,serdare 1
Posted

dakle, iracionalno je to što cvikam od kerova

ok, samo da neki ne zalaje

Posted
1 minute ago, mire said:

dakle, iracionalno je to što cvikam od kerova

ok, samo da neki ne zalaje

Mire, presudjeno ti je, resistance is futile.:D

Posted
5 minutes ago, harper lee said:

Isti slucaj i kod mene. Nikada nisam imao neprijatnih iskustava sa visinom, zatvorenim prostorima, zmijama i pacovima ali u pojedinim fazama zivota kad imam duzu pauzu u poslu ili imam neki drugi problem ti strahovi koje inace nemam eskaliraju do komicne mere. Pri cemu imam brojna iskustva sa svim tim stvarima i nijedno od njih niti je bilo neprijatno, niti sam se ja tako osecao u tim situacijama. Trebalo mi je jako dugo vremena da naucim da prepoznam, razumem i uklonim iz saobracaja te igrice koje mi taj deo mozga povremeno priredjuje.

Meni se dešavalo, recimo, par puta (2. put je bilo kratko jer sam prepoznala i reagovala) da imam strah od prelaženja ulice - otvorenog prostora. Pogotovo ako nema semafora, nečega za šta možeš da se uhvatiš zlu ne trebalo (nikad i nisam) :D

Trg tada. Došla do Inexa, ka pozorištu da idem. Ni da mrdnem, sledile mi se noge. I, sve uz zgrade. Već je bio Vesićev trg, prazan i izbetoniran. 

I onda nađem posao, i malo pročačkam s prijateljicom terpeutkinjom - dala sam otkaz  mesec dana ranije a nisam našla novi posao. Neizvesnost, gubim oslonac simbolički. 

Osećaj, zaista, kao da ću da padnem na čistini. 

Čim sam počela da radim, strah je netragom nestao.

Pa i dalje ja to ne bih nazvala agorafobijom, nego njenim kratkotrajnim simptomima.

• +1 3
Posted
2 minutes ago, harper lee said:

Mire, presudjeno ti je, resistance is futile.:D

borg

Posted
1 minute ago, Svemir Zeka said:

Meni se dešavalo, recimo, par puta (2. put je bilo kratko jer sam prepoznala i reagovala) da imam strah od prelaženja ulice - otvorenog prostora. Pogotovo ako nema semafora, nečega za šta možeš da se uhvatiš zlu ne trebalo (nikad i nisam) :D

Trg tada. Došla do Inexa, ka pozorištu da idem. Ni da mrdnem, sledile mi se noge. I, sve uz zgrade. Već je bio Vesićev trg, prazan i izbetoniran. 

I onda nađem posao, i malo pročačkam s prijateljicom terpeutkinjom - dala sam otkaz  mesec dana ranije a nisam našla novi posao. Neizvesnost, gubim oslonac simbolički. 

Osećaj, zaista, kao da ću da padnem na čistini. 

Čim sam počela da radim, strah je netragom nestao.

Pa i dalje ja to ne bih nazvala agorafobijom, nego njenim kratkotrajnim simptomima.

Prednosti zivota sa terapeutom, ako izuzmemo literaturu koja ti je stalno na raspolaganju, su beskonacna mogucnost refleksije i korekcije od jutra do sutra.:D

Smori ponekad kad je sve harmonicno za sve pare jer vi psiholozi umete grozno da preterujete u bespotrebnoj analizi radi analize svega i svacega ali je sa stanovista porodicnog kriznog menadzmenta ogroman resurs.

• Wub 1
Posted
15 minutes ago, Svemir Zeka said:

Trg tada. Došla do Inexa, ka pozorištu da idem. Ni da mrdnem, sledile mi se noge. I, sve uz zgrade.

Meni ovako bilo kad sam kao klinac prvi put probao pečurke.

• Haha 4