Jump to content
IGNORED

(i)racionalni strahovi od životinja i kako ih prevazići

Recommended Posts

Posted
13 minutes ago, Serena said:

Moj problem je izgleda sto ne znam da "zalajem", a to osete i kerovi i neki divni ljudi pa krenu da grizu. 

Hvala svima koji su me razumeli, a onim drugima da pojasnim da nisam ni zvala policiju, ni pravila prijavu niti mi trebaju njihove nadoknade. Trauma koju sam dozivela sene leci parama i to sam im i rekla.

Nisam ga tukla torbom, na pamet mi ne bi palo tako nesto, iz straha da ga jos vise ne razbesnim, koristila sam je kao stit i drzala je ispred sebe. Nisam ga gadjala kamenom, kakve gluposti vam mogu pasti na pamet. 

Zamislite situaciju, mama nema kome da ostavi dete pa ga povede sa sobom na posao. Ono zivahno hoce da se igra, smara ljude po kancelariji, ko ga ne pomazi ono ga ugrize za ruku, srusi mu papre, baci misa u kantu za smece, prospe kafu na tastaturu. Jbg dete je to, ko im kriv sto ga nisu razumeli. 

osetih se prozvanim pa da kazem - sama si napisala da si krenula da mlatis torbom tako da nije neobicno sto sam ja prvi pomislio da si mlatila u pravcu psa, odnosno lupala psa torbom dok nisi pobegla. da si napisala ovako kao sad, ne bi doslo do zabune. kapiram da si pisala pod stresom pa se nisi precizno izrazila al nije bas da mi je tek tako palo na pamet pa sam zato napisao to sto sam napisao. 

rekoh vec, nadam se da ti se tako nesto vise nece desiti i najiskrenije se nadam da ces brzo zaboraviti sve ovo.

al kad odes sledeci put na terapiju, ne izlazi u dvoriste. za svaki slucaj.  :D

Posted
2 hours ago, Svemir Zeka said:

To s feromonom je izmišljotina da je odgovornost za lajanje psa na onome ko se boji 

Jbt kakav užasan topik

Ma ima ljudi koji imaju fobiju od pasa, i to je sasvim OK. (a ima i filozofa manijaka)

Kada to ukapiram, (najbolje ako mi dotična osoba sama kaže), kažem da razumem i sklanjam se sa psom momentalno, ako nije bila vezana (a sitan je pas u pitanju), vezujem i kidam. Ne pada mi na pamet "neće neće", znam da je taj strah iracionalan i nema šta ja sada da se ubeđujem i filozofiram. Svaka čast i naklon do poda onima što su svesni svog straha i lepo kažu "plašim se pasa, hoćete li da ga sklonite".

Imam doduše sreću što moj pas slabo prilazi ljudima, ne zanimaju ga, pa smo ređe u takvim situacijama. Ali izdaleka prepoznajem ljude (vrlo često su to i sami vlasnici pasa, znači nema ni f od fobije) koji bez povoda izaberu da glumataju ili da se kostreše kada moj pas prolazi pored, e to mi diže adrenalin.

@slepa živana Serena ne živi u Srbiji, nema tu odštete od 500 evra :)

@Serena ne moraš da voliš pse i OK ako te ne zanimaju ni 3% ali nauči par osnovnih stvari o njima, makar toliko da umeš da razlikuješ dosadno štene (koje može imati 15 kg), od odraslog kera, itd. Mladi psi vole da se igraju i guraju se nepozvani, da ti nije pocepao pantalone, napao bi tvoje pertle ili bi gurao njušku u tvoju tašnu da vidi ima li šta za jelo. Nećeš se ništa manje plašiti ako to znaš, ali ćeš na vreme prepoznati da li je nameračio da se druži sa tobom, i skloniti se na vreme (ako nema gazde u blizini da ga sputa)

• +1 1
Posted

Evo o čemu se radilo kad sam spomenula ujedanje, da ne bude nedoumice. 

Decu kao sitnu sam odgajala večito u krajevima gde je bilo raznih pasa, opasnih rasa, često puštenih. 

Dok su bili mali, uvek sam u prolazu uzimalu decu u naručje. Neprimetno, "da ne naučim decu da se plaše". 

Ne od lutalica, malih pasa, samo od onih koji su jači od svog vlasnika. 

Bilo je nekoliko situacija kad bahati vlasnik, po difoltu između 15 i 25 godina se maltene zabavljao u tim situacijama. Kao i neke komšije u Bosni, i tako dalje. 

I ono što sam se nekad plašila, prestala sam kad sam dobila decu. Pošto je bilo i kidisanja i svačega, rekla sam da mi pas (taj opasni) napadne dete, prvo bi morali da se obračunaju sa mnom. Ujedanjem. 

• +1 3
Posted

Btw ovo mi je sin kad je imao dve godine, s psom rase akita. Koji je izuzetno zeznut, ali smo se upoznali na fin način

FB_IMG_1723817611546.thumb.jpg.842df54a3f7a043863449ae36a6d0adc.jpg

• +1 4
  • Wub 4
Posted

mene je u mraku i pustoj ulici napao čopor pasa kada sam imao šest godina, sećam se da mi se izula patika u celoj gunguli i da je bilo kuknjave. i pre i posle toga ne da ih se nisam plašio nego da sam keroljubac je prva osobina koja mi pada na pamet o samom sebi. u stvari moje neplašenje od pasa prelazi u patologiju jer ni najmanje ne zazirem i naravno bude situacija kad naknadno skontam da treba biti pažljiviji.  

meni je fascinantno koliko psi užasno dobro čitaju ljudske emocije, a verovatno su na strah posebno nabaždareni. kad se doda da je strah od pasa jedan od najraširenijih životinjskih, prosto jer je pasa mnogo i dosta je prilike da se strah rodi, eto je kombinacija za nemile scene.  

a strah se najbolje leči direktnim izlaganjem izvoru. znači kad nekog ujede cuko to je kao da mu je bog poslao signal da udomi jednog :tongue: jer stvarno je bzvz ići kroz život zazirući od njih.  

• Wub 1
Posted
2 hours ago, Milošica said:

Pa da mi odgrize kitu.

pre toga stavi tanjir u gace 🤣

glede serene, verovatno je pas hteo da se igra. pocupa malo lelujave nogavice, ona se uspanicila i...

imam mesankicu, kiki♥️.

najmirnije nesto na svetu, jedino sto voli da trci kao luda. kad je na povocu ja je primaknem  k sebi ako mi dolaze u susret roditelji sa malom decom i uopste svi. onda kad trci po parku uvek gledam da sam izmedju nje i ljudi sa malon decom ili jednostavno vidim da su unfriendly.

inace i ona sama ne voli mnogo da se mazi sa tudjinima osim par njih. 

razumem i serenu ali u stvari ulicni psi su mucenici preplaseni od svakog i svega.

najvise se bojim vlasnickih rasnih  kerova i najvise se   bojim njihovih vlasnika. npr ima staforda ili akitu ja se malo pomerim u stranu kao i kiki

• +1 5
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
55 minutes ago, Svemir Zeka said:

Btw ovo mi je sin kad je imao dve godine, s psom rase akita. Koji je izuzetno zeznut, ali smo se upoznali na fin način

FB_IMG_1723817611546.thumb.jpg.842df54a3f7a043863449ae36a6d0adc.jpg

O da.

Na ulazu u jedan festival, gomila pijanih i drogiranih se sklanja kao da je t-rex, sestra se mazi sa njim, ja pored nje s nekim poverenjem što je ona tu glumim da sam hrabar :D

• Haha 2
Posted

Ali prica o iracionalnom strahu od pasa koji je vecina ljudi dobila tako sto ih je nekad pas napao i ugrizao :isuse:

• +1 5
  • -1 2
Posted
54 minutes ago, Jeremija said:

Ko ne prati ovu temu, a odluči da pročita zadnjih 5-6 strana, možda neće naučiti mnogo o psima, ali hoće o ljudima.

može da se zaključi da i najbolji padnu u vatru bez dobrog povoda. šteta je što sa tim saznanjem ne može neki dinar da se zaradi. 

Posted
17 minutes ago, le petit nicolas said:

musmule

šta si ovim htela da kažeš? ostalo tebi na čast, ja samo da kažem: to što neko voli pse ne čini ga automatski boljim čovekom od nekog ko se pasa plaši i ne daje mu za pravo da podmeće, izvrće rečeno i vređa.

• +1 4
  • Hvala 1
Posted
3 minutes ago, utilitarist said:

može da se zaključi da i najbolji padnu u vatru bez dobrog povoda. šteta je što sa tim saznanjem ne može neki dinar da se zaradi. 

Sacuvaj nas boze od pravovernih, bilo koje vrste.

• +1 1
Posted

Deluje da bi Serena bolje prošla da je ovaj post napisala na Hate temi i slično. Opet, nisam se nadao da je sekta psoljubaca ovoliko odvojena od realnosti. Čuj 'moraš da čitaš pseće pokrete' :laugh:

• +1 9
  • -1 1
Posted
3 minutes ago, Sara said:

@le petit nicolas Fandorin je ❤️

@Shan Jan Živana mozda jeste preterala u podjebavanju, Al bar nije bila prosta

Ja bih vise voleo da me neko opsuje nego napise ono. Odvratno je. Nema potrebe traziti izgovore.

• -1 1
Posted
23 minutes ago, le petit nicolas said:

pod 3. da imam fobije od zivotinja

ma Serena nema fobiju od pasa
imao sam drugaricu koja je zaista imala fobiju od pasa, ona bi na vreme registvrovala psa u dvorištu 3x3 i momentalno pobegla nazad u čekaonicu

• +1 1
  • -1 1