duda Posted August 21 Posted August 21 Jooooj, jedan takav slučaj (stara kamena kuća) je bio kod mene u selu. Čovek zatvorio ose sa spoljne strane (malterom) a one izbile unutra i haos bio, izubadale ženu koja je bila u unutra, završila u bolnici ali preživela. To kod tebe neće da se desi, pretpostavljam da je objekat zidani. @villiem 1
jms_uk Posted August 21 Posted August 21 Juce u UK vestima Quote A man was stung 160 times by wasps after the insects were disturbed and invaded his home. Andrew Powell, 57, said he hasn't been able to sleep due to the pain since the attack on Sunday which left him needing hospital treatment. The festival organiser from Brecon said the sky "turned brown" with the wasps after a local farmer's combine harvester disturbed a nest in a field. "I stumbled about the front of the house and into the shower, but they followed me in, and stung me through my clothes in the shower," Mr Powell said. "The bathroom was full of them," he added. Mr Powell said he was stung 15 times to the back of his head, but managed to avoid getting stung in his face.
morgana Posted August 22 Posted August 22 (edited) u mom hercegnovskom stanu su se u vrijeme pandemije, dok je bio prazan, ose uselile u kutiju od roletne. mama ih je zatekla kad je doputovala, stotine mrtvih osa na podu, neke zuje osamucene, neke jos zive. glupace su usle kroz neku rupicu spolja, podigle grad, ali vise nisu mogle da izidju nazad. Edited August 22 by morgana
utilitarist Posted August 22 Posted August 22 (edited) dvaput sam golim rukama i naravno nenamerno uhvatio omanje gnezdo osa i rezultat je da od tad ne zazirem od njih jer je neprijatnost koja je usledila trajala 15ak minuta. ako je to sve što dođe od staništa što bih uopšte obraćao pažnju na jednu dve koje mi zuje oko glave. po strani humblebragging, moj otac je imao problem sa osama koje su se u stotinama nastanile u velikom istrulelom panju. umesto da nekako skloni panj on se kretenski odlučio da im stavi zamke od lepka, što je dovelo do rezultata ali i horor buke koju je lepo dočarao villiem. budući da sam se zatekao na licu na mesta ne sluteći šta se dešava teško mi je da odvojim buku i muku koju su preživljavali nesrećni insekti. kad se pominju veliki rojevi, imao sam četiri godine kad me je napao roj dedinih pčela jer sam bio "dete koje voli pčele" pa sam prišao košnici da se igram. to je bilo traumatično iskustvo sa nespavanjem od bolova pa mi se i danas mi se pale alarmi kad mi se zalutala jedinka nađe u vidokrugu. Edited August 22 by utilitarist
Eleniko Posted August 22 Posted August 22 nama je po pitanju osa jako pomogla ženina drugarica, nemica imali smo stalno cirkus iznad jednog /ciganskog/ korita u dvorištu koje smo punili vodom da bi pojili ptice, ježeve, kučiće i slično. ona nam je rekla da su ose bezopasne i da napadaju/ujedaju samo u samoodbrani. i onda dala lični primer, ušetala se među roj osa bez naglih i agresivnih pokreta, ostala par minuta pričajući i vratila se za sto. onda smo i mi to probali par puta, najpre na spoljnoj sudoperi gde peremo tanjire i lonce. opet ništa. otada nas više nikada osa nije ujela. apdejt od juče ruka solidno otekla okolo tačke uboda, pritisak iznutra i bol. mažem fenistil i pijem pressing. jedini problem što mi ostala 1 tableta. drugarica me ubeđuje da je ostavila celu neotvorenu kutiju, tek treba da je nađem. malo me sve to ošamutilo, nije mi loše al sam opeglao spavanje do pola 12. a napolju upeklo, vetar stao. najgori scenario ovde, znojenje u najavi. sad ću se istuširam.
villiem Posted August 22 Posted August 22 17 hours ago, aram said: @villiem a jel ima opcija da pozoveš profesionalce da to srede, da ih lepo pokupe i odnesu u šumu negde? Ovde to košta par hiljada evra, ali alternativa je, ako te neko prijavi da si ih pobio, kazna od 50 hiljada za takvu koloniju. Zamislio si me malo da sam se umesao u zakone prirode, pobio(?), nemam nista licno protiv njih, verovatno sam trebao da iskuliram neko vreme i mozda bi same otisle. Ti samo ne znas kontekst gde je prioritet zastita drage osobe koja nije u stanju da se brine o sebi, tako sam programiran vec neko vreme, elem, da ih neko pokupi i odnese na Frusku Goru je malo verovatno, pre bi rasturili lokaciju i primenili nesto mnogo efikasno da ih uniste. Na zalost, istog momenta kada sam zatvorio ulaz oni su postali odbrambena kolonija i nesumnjiva opasnost. Nisam imao dobre garancije na pocetku jednostavno i delovao sam instiktivno, trigerovala me je brojnost, pojedinacno funkcionisemo da ne smetamo jedni drugima, ne diraju nikad prve itd..
aram Posted August 22 Posted August 22 @villiem ma ne, izvini ako je zvučalo ružno! Ja pričam o zakonima ovde u Nemačkoj, ne znam koji su zakoni kood tebe, kao što ne znam ni gde živiš. I naravno da je prioritet zaštita tvog oca. I ne, ne bi one nigde otišle sigurno kad su se jednom tu uselile. Ja ovde čak imam i opciju da se za to pozove neko društvo i da oni sve obave besplatno, jedino što se onda čeka par meseci, a meni su se bile uselile u kutiju od roletne i onda i probile i rupu ka unutra. 1
Serena Posted August 23 Author Posted August 23 (edited) Nama su se uselili u kutiju od roletne, calabroni, google prevodilac kaze strsljenovi. Roletna u juniorovoj sobi dize se i spusta svaki dan, kako im je palo na pamet tu da se nastane pojma nemam. Nije se culo zujanje niti su izlazile kroz rupicu u sobu, samo smo primetili da njih par cesto ulazi i izlazi iz roletne. Pozovem neku firmu koja se bavi time, kazu za 300€ ce da ih pobiju i ociste sve. Suprug ode u poljoprivrednu apoteku da se raspita sta nam je ciniti, oni mu daju sprej koji baca mlaz na nekih 5m udaljenosti namenjem za unistavanje gnezda strsljenova. Kazu mu da to naprska u rupicu i za desetak minuta sve ce uginuti. Obukao se kao pcelar naprskao, sacekao desetak min pa otvorio kutiju, a unutra nesto slicno ovome. Da nismo reagovali na vreme ko zna sta bi sagradile. Kako su u Italiji i Nemackoj sasvim razliciti pristupi resavanju problema. Tamo 50 hiljada kazne, a u Italiji proizvode sprej za ubijanja istih. Edited August 23 by Serena
Recommended Posts