Mil@n Posted August 18 Posted August 18 1 hour ago, Lena said: A i nije mi to sad baš za šalu, ženu ozbiljno napadoše zato što je napisala šta joj se desilo. I to počela sa "Kad nisam preminula." Prosto, poziva na ppp sprdnju post. 3
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 4 minutes ago, Filozof manijak said: Šta se luči više? Znoj? Za mene je feromon straha - adrenalin. Doduše, to je valjda neki hormon, neurotransmiter, ali kapirate na šta ciljam. Da, između ostalog, znojne i lojne žlezde Koje mogu da se pokrenu pod uticajem simpatičkog sistema (između ostalog je u adrenalin uključen u tzv alarmnu reakciju) Ali adrenalin nije samo hormon straha, nego bilo koje uzbuđenosti. 1
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 Jebat ga, valjda zavisi i od intenziteta straha. Ako se baš fobično uplašimo, onda je to značajnije lučenje, inače ne bi trebalo toliko da te detektuje pas na 5 metara
Filozof manijak Posted August 18 Posted August 18 (edited) hmmm...diskutabilno to oko detektovanja, ali ja sam laik po tom pitanju, pa mogu samo neobavezno da smatram. Pseće čulo mirisa je neverovatno osetljivo i sofisticirano, u odnosu na ljudsko, i ne bi me iznenadilo da psi mogu da nanjuše to pojačano lučenje znoja (i ostalih hemikalija u organizmu) kod osobe koja ih se plaši. Ali strah pre svega odaje govor tela Btw, skoro sam negde pročitao da psi mere protok vremena (dok gazda nije tu) na osnovu smanjenja intenziteta mirisa gazde Edited August 18 by Filozof manijak 1
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 2 minutes ago, Filozof manijak said: Ali strah pre svega odaje govor tela Ovo je već mnogo verovatnije, nego da je namirisao strah od njega samog Da se dopunim, kao na času : alarmna/adrenalinska reakcija je nespecifičan odgovor organizma na doživljenu pretnju ili stres. Drugim rečima, javiće se zbog različitih a intenzivnih emocija, i zbog različitih razloga, nekad izazvanih direktnom situacijom, a lod nekih ljudi je i hronično prisutna (ljudi koji pate na napada panike ili drugih vrsta povišene anksioznosti).
Filozof manijak Posted August 18 Posted August 18 Ja ovako zamišljam Serenin incident u zadnjem dvorištu 1
adam Posted August 18 Posted August 18 nije svaki strah fobija znam da ljudi pricaju o fobijama kad se neceg boje al to nije to. ja imam fobiju. nema veze koju, nije bitno za ovu pricu. a kao sto sam ranije rekao buba sa zaokama se bojim. razlika je (bar u mom slucaju) ko dupe i oko. kad sam u situaciji fobija (a nisam bio dosta dugo, ima vise od deset godina) prvo sto se desava je da krece da mi bude fizicki muka, zatim me obuzme hladan znoj i na kraju padam u nesvest. bukvalno. srusim se kao klada. fizicki je uzasno neprijatno, imam osecaj da umirem. i bas zato se i te kako cuvam da se ne nadjem u toj situaciji. na srecu fobija je takva da mogu samo namerno da se nadjem u toj situaciji, hocu reci moguce je izbeci. kad sam bio mladji padalo mi je na pamet da probam ponovo nekoliko godina posle napada, mislio mozda se i ne desi al uvek se desavalo pa to vise ne cinim. da nisam u situaciji da to sam hendlujem, lecio bih se. ovako nije neophodno, bar mi se zasad cini. moguce da su druge fobije drugacije i da je to inidividualno al ja strah i fobiju ne bih stavljao u isti kos. 5
Mil@n Posted August 18 Posted August 18 2 hours ago, Guuundogan said: Tražio sam da postavim ovo nisam mogao da nađem...
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 1 hour ago, adam said: hocu reci moguce je izbeci To je i glavna razlika. Da li neko krene aktivno da izbegava objekat ili situaciju fobije. Ako to ne radi, to nije fobija. I ti telesni simptomi, koji su tako jaki da mogu da izazovu i kolaps. Kad neko odbije ugovoren posao jer je na 15. spratu sa zidovima od stakla, kroz koje ne možeš da ispadneš nikako, samo vidiš visinu, to se zove iracionalan strah i fobija. Ili kad ima osećaj da se da se stropošta pri samom pogledu na visinu. Ili ako počne da mu jače kuca srce samo pri gledanju videa iz Kine, s mostovima koji se provide. 1 2
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 Ne da mi više edit. Offtopik je jer nisu životinje, ali želim da opričam priču koju sam verovatno i ovde pisala nekad. Naime, mi na fakultetu, 4.godina, već smo pronašli sebi sve moguće dijagnoze, slušamo kliničku kod Velje koji odašilje vajb "mogu da vam čitam misli i provalim svaku devijaciju". Donese on jednom na vežbe Roršahove table, nema šanse da znaš šta da odgovoriš Gledamo mi, ja na jednoj slici vidim krv iz nogu kako teče. Rekoh, nema, šizofrenija, šta može drugo da bude. Gotova sam kad me provale.... I, priča on i kao, evo ova tabla, tu je najčešći odgovor taj i taj, a krv iz nogu... .. .. Pauza (umirem u sebi)... ..."najčešće vide fobičari". A jbt, pade mi kamenčuga sa srca, uplaši me čoveče, to sam i sama znala. 🤓
duda Posted August 18 Posted August 18 Jel se seća neko kada su čopori lutalica hodali centrom grada ? Ja sa sećam da sam više puta videla po nekoliko lutalica koji mirno prolaze pored mase sveta na trgu republike , a onda kada naiđe policija, njih 2-3 u uniformi, psi krenu da kidišu na njih ko blesavi . 1
Filozof manijak Posted August 18 Posted August 18 1 minute ago, Svemir Zeka said: Naime, mi na fakultetu, 4.godina, već smo pronašli sebi sve moguće dijagnoze, slušamo kliničku kod Velje koji odašilje vajb "mogu da vam čitam misli i provalim svaku devijaciju". Baš bih voleo da proćaskam s čovekom 1
Svemir Zeka Posted August 18 Posted August 18 1 minute ago, Filozof manijak said: Baš bih voleo da proćaskam s čovekom Idi u vreme konsultacija na filozofski....znaš kakav pogled ima, opasniji čak i od tebe
Recommended Posts