Shan Jan Posted August 16 Posted August 16 Posto nemaju svoj topic. K-Drama, ko ne zna, je u sustinski Korejska verzija Spanskih serija. Dakle uvek neka romantika, uvek oce-nece, jedno odlazi pa se vraca pa drugo, pa se povredjuje pa ga leci pa njoj se familija umesa pa nju otmu pa dodje neko drugi da muva junakinju... you get the picture. Format je obicno 16 epizoda od po sat vremena. Da, bolje da vam se svidi jer zna da traje. Ima smesnih momenata koji vracaju u vreme Kasandre, tipa gde se desi nesto i onda prikazuje 20 razlicitih kadrova kako se dva glavna junaka gledaju. Takodje, vrlo tipicno za korejsko drustvo je da zabavljanje pocinje pre fiickog kontakta. Dakle, ljudi se obicno proglase momkom i devojkom i onda se iznenadjuju kad im se ruke slucajno dodirnu i slicni cheesy momenti. Kad se poljube to je vec vrhunac, sex necete nikad videti. Meni je ovo isprva bilo smesno ali izgleda je to tradicionalno kako funkcionise korejsko drustvo i toga i dalje ima. Jos jedna zanimljiva stvar je da su muskarci vrlo vrlo feminizirani, za nase pojmove. Al to je jos jedna stvar koja je tipicna za Daleki Istok - izvajani lik za zenskastim licem koji sa jedne strane bije neprijatelje a sa druge place pred svojom curom je arhitep pozeljnog muskarca. I na kraju, korejsko drustvo je dosta hijerarhijsko, te cete videti puno slucajeva gde se nadredjeni ponasa prema podredjenom na nacin koji bi se kod nas okarakterisao kao mobing i za koji bi dobio batine. Do sad samo dva naslova. Prvo sam pokusao da gledam Crash Landing on You. Ne vredi, posle prve epizode sam odustao. Prica je o bogatasici iz Juzne Koreje koja greskom sleti u Severnu gde je preuzme neki njihov vojnik i onda krece avantura i ljubavna prica. Glavna junakinja je toliko annoying da nisam mogao da gledam. Ima i drugih losih stvari ali ovo je bio glavni razlog. It's Okay to Not Be Okay mi je mnogo bolje legla. O zenski koja se ponasa kao psihopata koji uziva da povredjuje ljude i momak koji je sav dobar i fin i brine o drugima. Ima mnogo dublju pricu, siri se prica i na okolne likove, bavi se dosta psihom i problemima iste itd... Prilicno dobro, cak bih rekao da je romansa najslabiji deo. Takodje glavni glumacki par je ocigledno biran na osnovu izgleda a ne glumackih kvaliteta ali to ne menja odlican storytelling. Ima nekih bas heavy ostvarenja al sad bi nesto lakse tako da mi je sledece na spisku Alchemy of Souls, wish me luck
Halvard Posted August 16 Posted August 16 Ima zanimljivog materijala, dosta toga sam počinjao da gledam, ali format ubijaaaaaaaa. Dok odgledaš 4 epizode, već se izmenila 4 godišnja doba. Jednostavno su predugačke epizode, plus što u svakoj ima dosta praznog hoda. Najbolje što sam dosad odgledao je The King: Eternal Monarch. Putovanja kroz vreme, paralelni univerzumi, političke intrige, romantika, epske makljaže, komični elementi, svega ima. I dosta je dinamičnije od prosečne korejske serije, mada je i dalje razvučeno, i po prirodi stvari kad je ovakva tematika u pitanju ima dosta nelogičnosti i rupa u scenariju, ali ne kvari previše utisak. 1
Miljenko Posted August 16 Posted August 16 Bio sam ubedejen da sam ja jedini ovde koji ovo volim. Business Proposal i My ID is Gangnam Beauty su radjeni po webtoon izdanjima (ima ih jos, no da ne pravim preveliku listu). Obe serije se na cesto komican nacin bave ozbiljnim temama, poput shvatanja sopstvene lepote, uklapanja u drustvo, u kome su standardi visoko postavljeni. My Deamon je prica koja se provlaci kroz nekoliko vekova, ekstra romanticna naravno. Doctor Slump vec opisuje realniju situaciju; posvecenost poslu i otudjenost koja nastaje zbog toga. Epizode jesu duge i za moj standard, no odgledao sam par serija vec. 1
Shan Jan Posted August 16 Author Posted August 16 Hvala ljudi, pogledacu. Jedino od ovih znam za Business Proposal al on me je odbijao jer je (poput one prve k-drame koje sam spomenuo) glavni lik prerazmazeni bogatas za moje standarde. Znam da je u Koreji to drugacije al jos sam mlad da sazvacem to A epizode jesu nepotrebno preduge, ja nalazim sebe kako skipujem kad su one slow motion scene koje traju po 5 minuta. Ne znam dal se uklapa u klasicne k-drame ali mi je ovo druga na listi za sada, svi je hvale:
Miljenko Posted August 16 Posted August 16 (edited) Ima puno serija/stripova/romana gde je neki od glavnih lika razmazeni bogatas/bogatasica. To bi me u nasem miljeu verovatno nerviralo, no ovde mi to nekako lezi/ne smeta. Evo jos necega sto se uklapa u pomenuti stereotip. Jos jedna od prica gde bas imamo to; konglomerat, borba u okviru familije, te glavni zenski lik koji pokusava da zaokruzi svoju pricu, koja traje i traje. Webtoon po kome je serija radjena je sjajan, ekranizacija je za nijansu losija, no vredi pogledati. Takodje po strip serijalu; o uticaju izgleda na zivot, bio neko ruzan ili lep i kako je nemoguce udovoljiti okolini. Edited August 16 by Miljenko 1
laki strajk Posted August 20 Posted August 20 (edited) Jedina koju sam pogledao i sve u svemu bila je odlična (delom i zato što nisam znao šta da očekujem od ovog subžanra). Edited August 20 by laki strajk 1
zorglub Posted August 20 Posted August 20 Ovo gledaju sve drugarice mojih džuniora. Za razliku od Tonija, ja ću vam reći nešto lepo, npr. da ste tinejdžeri u srcu. Ženski tinejdžeri. 1
Shan Jan Posted August 24 Author Posted August 24 Jooj ljudi ne mogu. Gledam trenutno ovaj Alchemy of Souls, najhvaljeniju i najbolje ocenjenu k-dramu koja postoji i imam utisak da neko primenjuje na meni Death by a Thousand Cuts. Serija ima 30 epizoda, ja sam za nedelju dana uspeo da odgledam... 4. I sto je najgore imam utisak kao da je proslo godinu dana a da sam odgledao 20 sezona neke normalne serije. Isuse... Probacu jedan od ova dva dole koji mirisu na dinamicnije uradke, to mi je poslednja nada:
James Marshall Posted August 24 Posted August 24 Meni od ovih korejanskih, možda čak i ne pripada žanru, Pachinko nešto ubjedljivo najbolje što sam gledao i čitao, počinje emitovanje druge sezone upravo. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pachinko_(TV_series) 2
Shan Jan Posted September 7 Author Posted September 7 Poceo da gledam Vicenzo, tek prva epizoda. Za sad deluje dosta ok. Maaalo je over the top (kao i sve k-drama) ali ima sibanje, ima zanimljive likove, ima krvi i cudnih ljudi kako Koreja zapoveda a ima i - plot! Inace, izgleda je Bog cuo moje vapaje sto epizode traju po sat vremena pa je napravio ovu dramu da ima epizode od sat i dvadeset minuta 1
Recommended Posts