Jump to content
IGNORED

Politicka teorija

Shan Jan

Recommended Posts

Posted
28 minutes ago, Shan Jan said:

Iskreno me zanima do cega ce dovesti ovaj konstantan rast nejednakosti koji traje jos od 80tih. Da li cemo videti lagano jacanje wellfare state-a, otvorenu tiraniju vise klase, 2 minutes hate drugih radnika ili ce se roditi neko novo uredjenje.

Da ne pricam koliki uticaj moze imati naredni razvoj tehnologije na sve ovo, od toga da prakticno visoj kasti vise nije ni potrebna radna snaga i da mogu da je puste da pocrkaju ili da mogu da obezbede digitalni svet koji ce da umiri nizu klasu (igrice/doom scrolling/AI lovers/AI friends/virtual dream life) ili nesto mnogo lepse tipa da svi batalimo novac kao u Star Trek i uzivamo u zivotu jer realno imamo vise resursa nego sto nam treba... ok, toliko luda stvar se nece desiti.

Ready Player One svet, to je moja prognoza... :fantom:

Posted
26 minutes ago, radisa said:

Ready Player One svet, to je moja prognoza... :fantom:

Elysium moj Radisa, Elysium...

Posted
9 minutes ago, Shan Jan said:

Elysium moj Radisa, Elysium...

Nema te thnologije ni na vidiku...

RPO je ono što je na dohvat ruke, i svet klizi u tom pravcu... Sve više ljudi provode vreme za sokoćalima, smo mali skok je potreban da se dobar deo ljudi preseli u elektronski svet da živi život, a u pravom svetu da preživljava, taman toliko da jede i pije...

Mene takav svet baš užasava, a verujem da sam za elektronikom proveo više vremena nego 99% sada žive svetske populacije...Mislim da negde od 10 godine u prosku sedim za kompjuterom više od 8 satai dnevo, kad se sve sabere...

• +1 4
Posted

Ja mislim da je to vreme već tu

• +1 1
Posted

Nisam mislio na Elysium u smislu da izgleda bas kao u filmu vec da cemo imati tu podelu na ove koji nemaju ni leba ni nikakva prava i ove koji zasticeni tehnologijom kontrolisu sve resurse. Nesto kao srednji vek ali na steroidima.

RPO prikazuje tu buducnost kao nesto zabavno, ja pak mislim da ce to izgledati prilicno depresivno i da ce VR biti privremeni beg iz fizickog raspadanja koje ce cekati vecinu populacije. Dodaj droge, black market... cyberpunk svetovi ce izgledati kao diznilend za ono sto nas ceka.

• +1 1
Posted

RPO kreiran od strane KPK :fantom:

Posted
2 hours ago, Sludge Factory said:

BTW, ako mi nije izandjala srednjoskolska filozofija toliko, jel bese Hegelova ta teorija o istorijski velikim i vaznim pojedincima, tipa Napoleon? 

Hegel je spiritualan u tom smislu, za njega su i napoleonski lideri i kolektivna dešavanja naroda izraz Sveckog duha™. Weltgeist (Volksgeist, Zeitgeist, etc) diktira unapred zakucanu sudbinu čovečanstva; ne usmeravaju je veliki ljudi po svom nahođenju, više samo otkrivaju šta je suđeno.

Great Man Theory je formulisao Tomas Karlajl sredinom 19. veka, ali kao tumačenje istorijskih dešavanja ona postoji praktično oduvek. 

• +1 1
Posted
9 minutes ago, Shan Jan said:

Nisam mislio na Elysium u smislu da izgleda bas kao u filmu vec da cemo imati tu podelu na ove koji nemaju ni leba ni nikakva prava i ove koji zasticeni tehnologijom kontrolisu sve resurse. Nesto kao srednji vek ali na steroidima.

To je Varufakisova teorija prakticno.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

ne znam de cu da se denem.

gledam nesto ovu olimpijadu i danas su kinezi sa amerikancima novi konkurenti za najvise medalja.

no gledam kako komunisti kad im zatreba potegnu nacionalno. mozda vise ili bar dublje, lukavije od desnice.

secam se da su savezinkomunista u nas bili avangarda nacionalizma. nesto je prestalo da funkcionise, internacionalizam, egalite, pravda, svi zaposleni i onda je krenulo gledanje u tudje dvoriste u smislu krivice, starih krivica, kako neko rece da je to rad protofasista..

krene se mahom  od ekonomije ili kulture.

ova kinseka prica je totalno nacionalisticka. sta je tu ostalo od nekakvih levicarskih ideala? nista.

ne poznajem zivot kineza, poznajem zivot expata ali ne i kineza.

ali cini se da je sve to stvar koju forsiraju glavesine, stalna ugrozenost i mobilizacija na tu temu.

je li jedina  razlika medj leve i desne postala u poreskoj politici i soc davanjima?

sta cemo sa idealima, kulturom, obrazovanjem, levicarskim snovima kao sto npr postoji american dream tako je postojao i levicarski dream? ima li ga vise ili je i tu pobedio kapitalizam?

• -1 1
Posted

Nema, pobedio je kapitalizam. Sledeća stanica je tehnofeudalizam.

• +1 2
Posted
On 9. 8. 2024. at 18:02, bradilko said:

sta cemo sa idealima, kulturom, obrazovanjem, levicarskim snovima kao sto npr postoji american dream tako je postojao i levicarski dream? ima li ga vise ili je i tu pobedio kapitalizam?

Koji american dream, to vise ne postoji.

• Haha 1
  • 1 month later...
Posted

Ubrizgajte mi Mirsajmera u vene

Realizam neka prozme mene

Jaci-tlaci, ta mudrost duboka

Svetlucace i iz moga oka

Siledziji svakom se pokori

Moral, pravda, neka te ne mori

"Svetom vlada ravnoteza sila"

Gle mudraca! (Cu mene "debila")

Neka zraci sa svakog topika

Jevandjelje voljenog nam lika

Sa Jutjuba nek objasni deda

Sto Zelenski mora da se preda

Neka vlada Putinova cizma

(Ne zbog njega! Vec zbog realizma!)

Poljubite agresorsku petu

(Al naravno, zbog mira u svetu)

Teorija to je politicka

Ko je nece, obicna je pi*ka

Realizam ako neko izda

Odmah zna se - obicna je pi*da

• Haha 2
Posted (edited)

Žaro i Goci. Probaj da pevaš u Gara ritmu .

Sa op mala bosonoga refrenom naravno 

Edited by Desmond Bojčinski
  • +1 1
  • Create New...