Jump to content

Ceremonija otvaranja OI 2024

Featured Replies

30 minutes ago, dillinger said:

Samo jedna sekvenca Londona, onaj industrial pandemonium vredi ko sva ostala otvaranja zajedno, performans koji vrtim rado I danas. A da ne pricamo o decjim krevetima I nocnim morama pa kad Meri Popins spasava decu od Voldemorta pa sve do igranke na Bonkers od D.Rascala.

No dobro, ima I do toga sto je ta kultura svima bliza I razumljivija

ta kultura je globalna tj univerzalna pop kultura. slicno moze da uradi jos samo amerika (eventualno je u nekom momentu to mogla i italija)

francuska u ovom smislu prosto nema mnogo sta svjeze da podijeli i toga je autor ceremonije bio svjestan - doduse ne u dovoljnoj mjeri cim je pustio onaj ispodprosjecni smor od eurodensa. muzicke sekvence su bile najslabiji 

dio otvaranje. 

• Replies 709
  • Views 24.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

22 minutes ago, villiem said:

goddamn army, goddamn army jeep

Najjaca replika ikad igde! :laugh:

• Popular Post
10 hours ago, Kenji said:

Sam televizijski doživljaj je bio kurcobolja bez dizajna (ali ne kao statement). Jbte uspeli su da slikaju onakav grad preko ku... i još ti padne kiša i pokvasi ti grad svetlosti i to ne iskoristiš. Opšta penijaligija!

sve je bilo, ali kurcobolje nikako. tim ljudima koji su radili prenos to je bio highlights karijere i teško da će ikada više biti učesnici nekog većeg i značajnijeg događaja/prenosa, nikako ne verujem da je pristup bio “take money and run”

verujem da je želja za izlazak iz kontrolisanih uslova(stadion) bila izazvana decenijskim radom na tour de france-u koji se produkciono i tehnički oslanja na ovo otvaranje pa puta pedeset u odnosu na jednu etapu toura

i na sve to desi se kiša, armagedon za sve učesnike. to koliko kiša uspe da sjebe nešto što je do tog trenutka delovalo kao lagana prehlada od posla može da razume samo onaj koji je radio napolju po kiši. odjednom sve predstavlja manji ili veći problem, a često i nerešiv zbog koga neke stvari moraju da se isključe, a usvojene su kao rešenje za određeni segment

zbog same geografije prostora na kome se odigravala ceremonija, bezbednosnih procedura, zatvaranja pola grada ne verujem da su isterali dovoljni broj proba kao ni ono što se zove hot rehearsal, a to je i otac i majka za nešto poput ovoga. i to full hot rehearsal od prvog kadra špice do poslednjeg kadra odjavne špice i sve to u real time-u. verujem da su radili prolaske kroz segmente, ali to nije bilo dovoljno. i to se videlo, na žalost

ali i pored toga naklon do poda za sve

36 minutes ago, villiem said:

Od svega sto sam video zapamticu koliko je Pariz lep, bitan i centar sveta na neki nacin. Meni se skupilo dosta prica za malo vremena dok sam posmatrao one krovove i fasade, jedino sto price nisu vezane za sport. Igre pre svega brzo prodju, svako gleda nesto, redak je huk i naboj, kao na fudbalskim i kosarkaskim prvenstvima, tako da su sa otvaranjem dodali malo extra zacina, mozda je samo prejak nekome

@slepa živana

:D

goddamn army, goddamn army jeep

uzmes turu po Seni pa se podsetis :)Mada kad je pao mrak nije bilo lako. Meni je onaj prolazak kroz francusku istoriju bio kul. Habanera iz Bizeove Karmen, pa uklopljeno sa metalom. 

Elem ja bas volim sport i gledam ga od detinjstva, a i bavila sam se pomalo nekim. Malo rekrettivno, a malo poluozbiljno.

Meni je bilo kul da vidim i prepoznam neke od tih ljudi posle toliko godina, Karla Luisa, Mari Zose Perek (ja je znam po francuskom izgovoru imena).  Znace oni koji su gledali osamdestih jedno od drolovanja (da se pristojno izrazim) Duska Koraca. Mada je to kod njega izgleda uvek imalo dozu antiamerikanizma.

Kada su se menjale sekvence sa olimpijada dok onaj konjanik jase, vrtele su se scene kojih se secam, ima scena kada americku gimnasticarku iznose povredjenu (Seul ‘88?). Inace je sa nekom teskom bolesti.

Mislim da je to bila Meri Lu Riton zbog koje je moj tata Pantica zvao dobrih par godina Merliu. U LA ‘84 nije znao na ni za koga drugog. Kasnije je Korac postao Boginskaja.

Edited by Moonwalker

kums je realno iso glavom de neki nece nogom, od pocetka na ovom topiku, i na kraju lepo zatvorio tehnicki deo

7 hours ago, Budja said:

Odgledaj London 2012.

Nema sleta.

uzela da gledam noćas... stigla dok 007 nije isporučio kraljicu i posle ono sa bolničkim krevetima... ja sam ti više pariz tip.

od stadiona me hvata muka.

ali pogledaću do kraja, vidim da ste hvalili london na temi.

@kumsinjo - heh, i ja sam se pitala kako su radili probe... 

Edited by pt 2.0

On 26. 7. 2024. at 21:47, *edited by mod said:

Šta ste se uhvatili za OI u Londonu, kada je je otvaranje u Pekingu postavilo nivo do kog niko ni blizu nije došao.

Jedna od reakcija na parisku ceremoniju mi je bila gledanje otvaranja igara u Londonu i Pekingu. Žang Jimu bog otvaranja.

Drugi utisak mi je koliko jedan Toma Nikolić deluje normalno u odnosu na Vučića.

peking2008.jpg

tomalondon.jpg

7 hours ago, Svemir Zeka said:

Iskreno....koliko god bila fan kvira, ovo mi je deluje nategnuto, isforsirano. I imam sumnju da je jedan od podtekstova podrška učešću trans muškaraca u sportovima sa ženama. Vidim da su se feministkinje nadigle, a meni je to bila prva misao, dakle, da, to je to :D

koliko sam ispratila, gomila međunarodnih saveza je isključila mogućnost učešća transžena u ženskom sportu (ukoliko prođu kroz muški pubertet, a kako jedna po jedna država zabranjuje medicinske interencije menjanja pola pre punoletstva/16 godina, to je otprilike završena priča), plivački savez je probao sa otvorenim kategorijama, ali nije bilo zainteresovanih, tako da može biti vid izvinjenja, evo vam pozornica manite se takmičenja 

(mada, mislim da nema veze sa tim)

ma nema veze sa time vise nego sa bilo cim drugim. samo slavlje egalitarnosti i tj u razlicitosti. liberte, fraternite, egalite, jebalite sto bi rekao tom gotovac (ili ne)

odgledala sam citav london ponovo, boze, koliko je ono super. nije nenadmasno kao spektakl ali u smislu bliskosti sadrzaja skoro da jeste.

Edited by morgana

Jbt, kako vam se sviđa taj London, meni je to najgora ceremonija koju sam gledala, a gledala sam mnoge.

London pamtim po Hobitima koji  se bave poljoprivredom beskrajno dugo,  nekoj grotesknoj Meri Popins i po tome kako se kraljica Elizabeta smorila. Jedino što su pametno iskoristili svu svoju pop muziku.

Francuzi su propustili da u ceremoniju ubace bar jednu šansonu, a ima ih onoliko koje su svetski poznate.

Pevačica koja stoji na krovu, drži zastavu i peva Marseljezu je jedan od naupečatljivijh momenata.

Za mene je najlepša ceremonija otvaranja bila u Pekingu 2008.g.

10 hours ago, morgana said:

eto, sad cemo polako ka novom saglasju, lijepo kazes da su simboli 100 g stari. tj kazes da su jednom bili novi.

novi kao globalni, da, jer je svijet globalizovan u nekom momentu.

a kroz istoriju drustva, sta god da je nekad bilo 'drustvo' u smislu ekstenzivnosti, postoje odvajkada.

pune su knjige teorije kulture toga.

Sa druge strane, cinjenica da MOK nije menjao simbole 100 godina govori i o tome kako nije previse mudro nametati nove socijalne norme koje nisu univerzalne. S razlogom je  MOK konzervativna ustanova.

još 1 na temu večere

IMG_0776.jpeg

Glas se brzo proneo, tačno na vreme, dva dana pred Otvaranje OI, Draganče je ispunio obećanje i poslao crno-beli Grunding u Dom kulture.

'Ja ne stižem, žene mi pozdravite'

pisalo je kao poruka u boci kad je Rene otvorio kartonsku kutiju. 

Dok smo okretali antenu, sve se činilo kao uzaludan posao. 'Ostavi ti radio za svaki slučaj'-Zeka je vrtela mlin sa kafom čiji nas je monotoni zvuk dovoljno umirio da sednemo. Mire, Neša taksista i ja dodajemo se kašičicom za šećer, bez ideje.

Iza leđa nam pravo niotkuda prolazi Point i gleda onu antenu, gleda... nešto bismo joj rekli, ali, ali

Na televizoru se pojavljuje Predsednik. 

Radi, jebote!  Hvala ti, Draganče. 

Zeka prekriva Predsednika šustiklom i na glavu mu stavlja staklenu ćasu sa plastičnim voćem. 

Prilazim Point i ne skrivam divljenje: 'Kako si to uradila?' Gleda u stranu. Nikad nije imala strpljenja za komplimente.

'Kad ćeš uramiti onu sliku?' - pita. 

Znam o čemu priča. Jedan kadar sa Omladinskih protesta protiv krupnog kapitala, kadar na kom smo još sveži i mršavi, kadar sa kog prosto vrišti Bandiera Rossa.

Gsb, Tiha_jeza, Beta, Živka, Frenk, Ljutko, Salerokada, Smorenko, Šumejker, Geprat, Tsai, Point, Bella. I vetar i zastave iza nas. 

Sklapam oči i obećavam joj. Ko nju i može da odbije? 

Na dan otvaranja, svi su stigli dva sata ranije. Sem mene, ja sam hronično kasnio, slika me nije slušala, pa sam improvizovao i grešio; pogledom sam ovlaš prošarao po sali. 

Prišao sam prvom stolu. 

Tu već sedi ekipa iz Matematičke: Gsb, Point i Gaza koji nam servira pržene škampe uz grčku manestra čorbu. Za sto aterira Kauboj i gleda sliku u ramu: 'Ovo ti nije teget, ovo je ljubičasta' 

Znam brt, znam da je ljubičasta, žurio sam. 

Tsai takođe posmatra print. Vidi svaku grešku, ali ćuti. Uvek sam se pitao da li je stvarno toliko pristojan ili ga jednostavno mrzi da diskutuje s nama amaterima. Seda kod nas.

Tsai prosto pripada našem stolu, baš kao i Gsb, tiha, decentna, ali uvek prva u svim našim akcijama; o svima zna sve, a nikoga neće uvrediti. Uz osmeh prećutkuje moju teget grešku, i da sam kasnio, i da se nisam javljao na telefon, Gsb, ta svetla tačkica sa energijom Supernove. 

Tiha_jeza razmešta konzerve piva po stolu. Nikoga neće pitati da li hoće, ona zna da je ovo pivsko veče i projektuje raspored crnog, mutnog i svetlog. 

Za stolom do nas, Morgana i Bradilko igraju ping pong. Herceg Novi vodi 7:3 protiv Podgorice. Middle_class i Moća podprckuju Bradilka koji herojski trpi žensku dominaciju. 

Gaza prelazi za Grobarski što nudeći uzo i sveže smokve Kumsu, Moci i Toniju. Nikad ga nisam video da se smeje, ali je oko njega uvek najveća gužva. 

Na praznom stolu stoji Reserved(Beta, Vasa, Maksa, Frenk, Rene) 

Za šankom nalakćeni Džems, Adam, Geprat, Namenski i Hamlet. 

Aram secka krakauer kobasice. 

Na televizoru Predsednik. Himna. Živela Srbija.

Na vratima, sa španskim hamonom od 5 kila i priborom za sečenje. Lancia prekida Predsednika. Nosi šunku preko ramena kao Kum Žoržo - pa de si, Lančo! 

Niotkuda, prilaze mi Živana i Buba: 'E, suuuper ti je ova ljubičasta. "

Devojke su večeras lepe, a mi još uvek trezni. 

Za stolom u uglu, daleko od razuzdane gomile, mašu nam Nezvanova, Džuma, Arle i Warp. 

53 minutes ago, John Coltrane said:

još 1 na temu večere

images?q=tbn:ANd9GcQkM2jKQOGpcVuaqw2Vy_i

Background Picker
Customize Layout