Jump to content
IGNORED

Mercury Prize


Bojan

Recommended Posts

Mislim da bi i mi na muzici trebali da ispratimo neku dodelu nagrada. Po nekakvom senzibilitetu i muzici koja se ovde prezentuje, Mercury Prize bi bila najpogodnija.

 

Mercury prize je nagrada koja se svake godine (otprilike u septembru) dodeljuje za najbolji album izdat u Velikoj Britaniji i Irskoj. Nominacije (12 albuma) se objavljuju u julu (očekuje se ovih dana). Tako u konkurenciju upadaju albumi izdati od sredine jula prošle godine do sredine jula tekuće godine. Još jedan od uslova je da se album prodaje na teritoriji VB i Irske, kao i da su autori/izvođači državljani navedenih država. Ako je u pitanju bend potrebno je da 50% članova ispunjava ovaj uslov.

 

Nagrada je počela da se dodeljuje 1992. godine i važi kao alternativa sličnim mejnstrim formatima. Jedini izvođač koji je dva puta osvajao nagradu je PJ Harvey. Za Mercury važi da je izbor pobednika prilično neizvestan i da velika imena nisu povlašćena pri izboru. Najviše nominacija do sada (5) imali su Radiohead i Arctic Monkeys, s tim što su ovi poslednji jednom i uzeli nagradu. Laura Marling ima 4 nominacije, ali ne i osvojenu nagradu.

 

Žanrovski je šaroliko takmičenje (zamerka je da nema metala). Iako je glavni kriterijum kvalitet albuma (i zaista među nominovanima nema loših albuma) lista od 12 nominovanih je manje-više žanrovski izbalansirana. Uvek je tu neki rap, post-punk, folk, jazz, pop album.

 

 

Evo pre nego što se objave nominacije, malo da špekulišemo sa mogućim kandidatima za ovu godinu. Uz ogradu da i nominacije mogu biti nepredvidive i da i tu bude iznenađenja, počeo bih od dva albuma za koje mislim da će se najverovatnije naći na listi od 12.

 

Kao prvi, tu je ženski bend iz Londona, The Last Dinner Party koji je ove godine apsolutni hit sa svojim debi albumom Prelude To Ecstasy. Ovakav bum je recimo pre koju godinu imao ženski dvojac Wet Leg. Ali The Last Dinner Party mi se čini kao dosta zaokruženiji i po kvalitetu i po konceptu.

 

Kao drugi favorit tu je bend iz Lidsa, English Teacher sa svojim, takođe debitantskim albumom, This Could Be Texas. Sjajan album. Ovaj bend se ovakvim albumom priključuje novom talasu mladih britanskih bendova kao što su Black Country New Road, Jockstrap, Squid, Black Midi. Sad, može neko reći da taj neki hibridni koncept nije više tako originalan, te da sada želimo više žanrovski profilisanih stvari. Ali, skakako mislim da se kvalitet ovog benda ne može ignorisati. Bili bi i jedan od mojih favorita ako prođu. Neke njihove stvari zaista liče na Black Country New Road, ali me negde podsećaju i na Self Esteem (Rebeca Taylor), koja je pre dve godine imala sjajan album i bila favorit za Mercury.

 

Što se mene tiče voleo bih da vidim u konkurenciji za nagradu debitantski album irskog benda New DadManga. Odlično urađen i produciran album i oni bi svakako bili jedan od mojih favorita.

 

Kad smo kod Irske tu je još jedan dobar album dablinskog post punk benda SprintsLetter To Self.

 

Nadin Shah je takođe ove godine izašla sa novim albumom – Filthy Underneath. Ne znam ima li šansi za nominaciju, ali bih voleo da je vidim među 12. Negde sam pročitao da je porede sa PJ Harvey ili Nick Caveom, ali mene taj njen vajb pa i scenski nastup podseća na Iggy Popa.

 

Yard Act, još jedan bend iz Lidsa  je već bio nominovan sa svojim odličnim debitantskim albumom. Sada imaju novi – Wheres My Utopia. Nema takav odjek kao prvi album.

 

Blur je prošle godine izdao album Ballad Of Darren. Imali su do sada već jednu nominaciju.

 

Možda, možda i Smile uleti na listu. Ipak je Radiohead imao najviše nominacija do sada.

 

Što se jazz scene tiče, nisam tako detaljno otpratio, ali mi se čini da bi Yussef Dayes morao da se nađe na listi od 12 nominovanih albuma, sa svojim albumom Black Classical Music. Shabaka takođe ima novi album, ali nisam siguran da li će i on proći. Inače, čini mi se da je prešao sa saksofona na flautu. Svakako, uvek izbaci dobar materijal.

 

I rap uvek bude zastupljen, barem sa dva albuma. Pošto ne pratim tako ovu scenu, ne znam ko bi se mogao naći na listi. Možda Bob Vylan.

 

Što se tiče nekog mainstreama i popa, dobre šanse imaju Sampha i Nia Archives.

 

Inače, još jedna od zamerki na račun Mercury nagrade jeste da nagradu gotovo uvek osvaja izvođač iz Londona. Evo sad prilike da to možda budu English Teacher iz Lidsa.

 

Dodela nagrada je u septembru, a neki prenos se može pratiti na radiju BBC 6. Ali to nije baš direktan prenos, već kao praćenje sa nekim gostom, koji je učestvovao u celom procesu, uz česta duža uključenja (uključujući i momenat dodele nagrade). Svakako, odmah po završetku svi nastupi su dostupni na jutub kanalu. 

 

(Mercury Prize - zvanična stranica)

 

  • +1 3
  • Hvala 1
Link to comment

Da dodam još dva albuma ovom spisku mogućih nominacija.

 

Svakako Beth Gibbons sa albumom Lives Outgrown. Portishead je već osvajao nagradu jednom. No, bez obzira na veliko ime Beth Gibbons ima dobar album, a i negde pokriva taj britanski folk.

 

I Rachel Chinouriri ima dobru energiju i nastup. Pokriva taj neki žanr pop/power pop. Album - What A Devastating Turn Of Events.

Link to comment
  • 2 weeks later...
Quote

The Mercury Prize 12 ‘Albums of the Year’ will be revealed on Thursday 25 July, announced exclusively live on BBC Radio 6 Music from 11am by Tom Ravenscroft (standing in for Mary Anne Hobbs 10.30am-1pm).

 

The 2024 Mercury Prize judges are: Danielle Perry – Broadcaster & Writer; Jamie Cullum – Musician & Broadcaster; Jamz Supernova – Broadcaster & DJ; Jeff Smith – Head of Music, 6 Music & Radio 2; Lea Stonhill – Music Programming Consultant;  Mistajam – Songwriter, DJ & Broadcaster; Phil Alexander – Creative Director, Kerrang!/Contributing Editor, Mojo; Sian Eleri – Broadcaster & DJ; Will Hodgkinson – Chief Rock & Pop Critic, The Times; and Sophie Williams – Music Writer & Broadcaster. The Chair of the judging team is Jeff Smith.

(Ceo tekst)

 

Ove godine neće biti nastupa uživo pred dodelu nagrada, ali će, kako kažu, biti dodatnih aktivnosti na promociji 12 nominovanih albuma.

Link to comment

Evo i 12 albuma između kojih će se birati osvajač nagrade:

 

Barry Can't Swim - When Will We Land?

BERWYN  - Who Am I

Beth Gibbons - Lives Outgrown

Cat Burns - early twenties

Charli xcx - BRAT

CMAT - Crazymad, for Me

Corinne Bailey Rae - Black Rainbows

corto.alto - Bad with Names

English Teacher - This Could Be Texas

Ghetts - On Purpose, With Purpose

Nia Archives - Silence Is Loud

The Last Dinner Party - Prelude to Ecstasy

 

Link to comment

Nema nijednog post punk benda, a čini mi se da je bilo dobrih albuma - IDLES, Sprints, New Dad, Yard Act... Ima tu nekih elemenata žanra kod English Teacher, a i kod Corinne Bailey Rae.

 

Rap će zastupati dva izvođača - BERWYN (već je imao nominaciju) i Ghetts.

 

Striktno jazz album ima škotlanđanin corto.alto. I prilično je nepoznat široj javnosti. Ali ima dobar album.

 

Nema ni striktno folk albuma (kao recimo Lankum prošle godine), ali po mom mišljenju Beth Gibbons vuče na folk u nekim pesmama. 

Link to comment

Ali ajde malo i da poslušamo. Možda da krenem od nekih mojih favorita (a trebalo bi da budu i pravi favoriti) - to je bend iz Lidsa English Teacher. Odlično zvuče, imaju dobar živ nastup. Pevačica Lillly Fontaine savršeno objedinjuje i povezuje. Basista isto ima sjajne deonice. Šteta što neće biti finale uživo...

 

 

Link to comment

Corinne Bailey Rae, opet iz Lidsa. I opet jedan od mojih favorita. Album je prilično raznolik, ali vrlo kvalitetan. U par pesama (kao ovaj dole nastup) naginje na post punk. Ali albumom uglavnom dominira jazzy atmosfera i neki afrofuturizam.

 

 

Link to comment

Drago mi je da i Beth Gibbons na ovaj način dobija priznanje. Odličan materijal na novom albumu. Deluje mi kao da nastavlja davno započeto putovanje, traganje, pa opet dileme... Kao da se može uhvatiti nit preko epohe Portisheada i ovog albuma - Wandering Star - The Rip - Reaching Out.

 

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...