Kampokei Posted June 30 Posted June 30 Malo offtopic, ali ne previse: uvek su zanimljive bile te male sredine koje se zalude za neki sport, pa onda u njemu i pokidaju. Rukomet je najocitiji primer, naveli ste neke gradove, ali mislim da se u kvalifikuje i Metkovic, a tu je i Jugovic iz Kaca. A u odbojci imamo Ljubinje, koje je mislim bilo najmanja opstina u Jugoslaviji (ili u BiH, tek 4.000 stanovnika cela opstina, a sam gradic 2.000), ali su imali prvoligasa SFRJ i kasnije reprezentaciji SRJ dali Djordja Djurica. 1
Filozof manijak Posted June 30 Posted June 30 Što se tiče rukometa, u SFRJ je to bio sport malih sredina: Crvenka, Kać, Bjelovar, Šabac, Male sredine ali sa razvijenom privredom u tom periodu. Zato je većina tih klubova propala nakon tranzicije posle 2000.
Lancia Posted June 30 Posted June 30 ''Da je Juga opstala, Evropa bi aplicirala da igra u nasim ligama''
Lancia Posted June 30 Posted June 30 21 minutes ago, Filozof manijak said: Što se tiče rukometa, u SFRJ je to bio sport malih sredina: Crvenka, Kać, Bjelovar, Šabac, Male sredine ali sa razvijenom privredom u tom periodu. Zato je većina tih klubova propala nakon tranzicije posle 2000. Pa i u odbojci VGSK iz Gradista, Modrica, Klek...
nahbar Posted July 9 Posted July 9 Niko Proleter da pomene. Finale KES 1991 protiv Barse sa Vujom i Portnerom 3
Filozof manijak Posted July 9 Posted July 9 (edited) A Vrgović i pokojni Džigi Đurđić na golu Proletera. Strašnu generaciju je imao tadašnji Proleter, a imao sam i tu čast da igram sa Arsenićem kasnije u Jugoviću, te sam se naslušao priča i anegdota. Esid: nisam baš siguran, ali mislim da su to finale KEŠ-a od Barse izgubili bukvalno za 1 gol. Edited July 9 by Filozof manijak
radisa Posted July 9 Posted July 9 @Filozof manijak a i ostali... Zasto je rukomet kod nas ovoliko propao? Vojvodina znam da gura u nekom evropskom takmicenju fo 1/8 ili 1/4 par godina unazaf, ali to je mislim tek 3 nivo ako se ne varam(cujem rezultate na radiju 021 kad vozim klinca ujtru u vrtic, nigde u vecim medijim nista nema), ostali nista ne znam, jel imamo mi jos nekog rukometa paznje vrednog uopste?
Filozof manijak Posted July 10 Posted July 10 Po meni, prvo smo raspadom pokojne SFRJ izgubili bazu, ali to se desilo svim bivšim repiblikama. Onda smo izgubili i struku, posle pokojnog Pokrajca i Tute Živkovića mi više nemamo vrhunskog trenera. Sa mlađim kategorijama se slabo do nikako radi: nekada se u osnovnim školama učio rukomet i nastavnici fizičkog su bili ti koji su radili prvu selekciju talentovane dece i usmeravali ih u klubove. Ne znam kakva je situacija danas ali sudeći po ostatku prosvete verujem da je i tu raspad. Posle petog oktobra privatizovani su ili pogašeni privredni giganti koji su bili glavni finansijeri rukometnih klubova u malim sredinama, tako su unazađeni klubovi poput Crvenke, kaćkog Jugovića, Proletera, Sintelona, Niša...koji su bili glavni rasadnik igrača. Rad rukometnog saveza isudijske organizacije je katastrofalan na svim nivoima, i umesto da se bave unapređenjem rukometa kao sporta u državi i poboljšanjem uslova, naši čimbenici ratuju i trvu se oko pozicija i uticaja zarad bednih sinekura. Rukomet kao sport je veoma niskim granama što se tiče finansijske strane sporta - običan junior u košarci prima veće novce nego najbolji rukometaš u našoj ligi, i sasvim je logično što klincima ne pada na pamet da treniraju rukomet (koji je vrlo težak i fizički zahtevan sport) već se odlučuju za lukrativnije i medijski atraktivnije sportove. I dok smo mi stagnirali i nazadovali, druge države su napredovale i prešišale nas odavno, i tako smo sad neka 3.evropska liga, gde nam je uspeh ako uspemo da se plasiramo u završnicu svetskog ili evropskog prvenstva. Nastup na OI možemo samo da sanjamo. Ovo su onako, u kratkim crtama navedeni razlozi naše rukometne propasti, i ne vidim da će stvari krenuti na bolje u dogledno vreme. 6 2 1
Tinman Posted July 10 Posted July 10 Vojvodina je prvak poslednjih boga oca godina i oni imaju drastično veći budžet od svih zajedno i opet se desi da im izmakne po neki kup. Partizan je za razliku od Zvezde stabilan i uvek imaju po nekog dobrog igrača, ne znam kako se radi sa klincima kod njih. U konkurenciji do 16 je ove godine Vojvodina prvak i to dosta ubedljivo, u mladjim kategorijama od toga nisam video da su imali neke rezultate. Kao sto je @Filozof manijaknapisao nedostatak novca je veliki problem za motivaciju klinaca da se bave rukometom Generalno to je globalno problem, poredeći sa drugim sportovima ugovori su mali. Mislim da je Mika Hansen bio jedne godine najplaćeniji rukometaš sveta sa 1.8 mil eur godišnje, najmanji budžet za plate ekipe francuske prve lige je bio 2.7 mil eura. To nisu neke značajne cifre ako se porede sa košarkom ili daleko bilo fudbalom. Kod nas mislim da je Metaloplastika malo drugačija priča od gorenavedenih. U Šapcu je rukomet najkvalitetniji sport u gradu i ima dobru tradiciju. Na utakmicama se skuplja oko 1000 ljudi, klub je u vrhu pojavi se po neki momak koji je dobar i ode dalje (inostranstvo ili Vojvodina). Trenutno u juniorskoj reprezentaciji ima njih 7 na spisku od toga 3 idu na prvenstvo (dva otpala zbog povreda). Škola rukometa postoji i ima 150-200 klinaca koji treniraju od 7. godine pa naviše. Nema nekih mega projekata koji kasnije ukanale klub. Ovako reprezentacija će biti bitan faktor samo ako nam se "desi" generacija koja će uprkos savezu uspeti da uradi nešto. Juniori u bili treći na evropskom pa posle četvrti na svetskom (uz puno sreće u žrebu), zvuči obećavajuće ali i nije baš tako. Ono što mi jako smeta su promene reprezentacija za koje neki igrač nastupa (Rutenka je igrao za Belorusiju, Sloveniju pa opet Belorusiju) i ono što je Katar uradio za svetsko 2015. 5 1
W.F.C. Posted July 10 Posted July 10 Niski Zelja, 7 kupova Sfrj/Srj, finale KPK 1978. sa Magdeburgom, uvek puna hala decenijama. Ispratio sam uzivo sjajne generacije tokom 90-tih, osvajanja kupova, finala plejofa za titulu... Klub koga vise nema
Lancia Posted July 10 Posted July 10 13 minutes ago, W.F.C. said: Niski Zelja, 7 kupova Sfrj/Srj, finale KPK 1978. sa Magdeburgom, uvek puna hala decenijama. Ispratio sam uzivo sjajne generacije tokom 90-tih, osvajanja kupova, finala plejofa za titulu... Klub koga vise nema Ne postoji uopste ili je u nizem rangu?
W.F.C. Posted July 10 Posted July 10 25 minutes ago, Lancia said: Ne postoji uopste ili je u nizem rangu? Unisten, ne postoji. Niko da pisne, kompletan sport u gradu bukvalno razoren. 1 1
pbg12345 Posted July 10 Posted July 10 4 hours ago, Tinman said: Vojvodina je prvak poslednjih boga oca godina i oni imaju drastično veći budžet od svih zajedno i opet se desi da im izmakne po neki kup. Partizan je za razliku od Zvezde stabilan i uvek imaju po nekog dobrog igrača, ne znam kako se radi sa klincima kod njih. U konkurenciji do 16 je ove godine Vojvodina prvak i to dosta ubedljivo, u mladjim kategorijama od toga nisam video da su imali neke rezultate. Kao sto je @Filozof manijaknapisao nedostatak novca je veliki problem za motivaciju klinaca da se bave rukometom Generalno to je globalno problem, poredeći sa drugim sportovima ugovori su mali. Mislim da je Mika Hansen bio jedne godine najplaćeniji rukometaš sveta sa 1.8 mil eur godišnje, najmanji budžet za plate ekipe francuske prve lige je bio 2.7 mil eura. To nisu neke značajne cifre ako se porede sa košarkom ili daleko bilo fudbalom. Kod nas mislim da je Metaloplastika malo drugačija priča od gorenavedenih. U Šapcu je rukomet najkvalitetniji sport u gradu i ima dobru tradiciju. Na utakmicama se skuplja oko 1000 ljudi, klub je u vrhu pojavi se po neki momak koji je dobar i ode dalje (inostranstvo ili Vojvodina). Trenutno u juniorskoj reprezentaciji ima njih 7 na spisku od toga 3 idu na prvenstvo (dva otpala zbog povreda). Škola rukometa postoji i ima 150-200 klinaca koji treniraju od 7. godine pa naviše. Nema nekih mega projekata koji kasnije ukanale klub. Ovako reprezentacija će biti bitan faktor samo ako nam se "desi" generacija koja će uprkos savezu uspeti da uradi nešto. Juniori u bili treći na evropskom pa posle četvrti na svetskom (uz puno sreće u žrebu), zvuči obećavajuće ali i nije baš tako. Ono što mi jako smeta su promene reprezentacija za koje neki igrač nastupa (Rutenka je igrao za Belorusiju, Sloveniju pa opet Belorusiju) i ono što je Katar uradio za svetsko 2015. da, to je jako bitno slicno, kosarka u cacku zasto cacak ima toliko kosarkasa, a nis je do stefana jovica cekao prvog reprezentativca? ima mozda nesto malo do genetike ljudi koji naseljavaju taj kraj, ali to je najmanje bitno prilicno je suluda ideja da se u toj meri razlikuju ljudi na 100 ili koliko km vazdusne udaljenosti kao u sapcu, kosarka je enormno popularna u cacku, gomila klinaca je trenira i onda podjednako vazno, vec na tom bazicnom nivou postoji ozbiljna struka sposobna da izvrsi pravilnu selekciju i da radi sa tim klincima (opet zbog tradicije i ogromnog broja bivsih igraca, postoji i ogroman broj trenera na svim nivoima) borac slicno kao metaloplastika, uvek je tu, takmici se na najvisem regionalnom nivou, ali nema oscilacije, neka velika ulaganja i padove i pustos koji obicno dolaze posle tih instant ulaganja i prosto iz svega toga, izadje velik broj manje ili vise talentovanih mladih igraca pisem sve ovo, jer je u velikoj meri (kao uostalom sto rece @Filozof manijak koji se daleko bolje razume u sam rukomet) tu lezi odgovor na radisino pitanje naime, svega toga u srpskom rukometu (sa izuzetkom sapca), nema kad pomenuste rk zeleznicar iz nisa, sta nam je sa @Neshom? odavno ga nema, on je redovno pratio i lepo pisao o rukometu
Lancia Posted July 10 Posted July 10 Ja tu teritorijalnu zastupljenost sportova obozavam u Srbiji, to sam imao prilike da vidim otkad sam se spandjao sa mojom skvo, koja je iz Pozarevca. Ceo taj branicevski okrug je lud za odbojkom, skoro da nema kuce, gde neko nije igrao za VGSK, Mladi Radnik ili Rudar iz Kostolca.
Recommended Posts