Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 5 minutes ago, BWA said: BiH je imala Laktase. Laktasi su cak imali i nekakve super-povoljne poreze da bi se podstakla privatna incijative. Cak je i Miso Kovac zato isao tamo da snima ploce. Miso Kovac i Bosanci :-) 1
BWA Posted June 28 Posted June 28 2 minutes ago, Peter Fan said: Laktasi su cak imali i nekakve super-povoljne poreze da bi se podstakla privatna incijative. Cak je i Miso Kovac zato isao tamo da snima ploce. Miso Kovac i Bosanci :-) Lijevačani brt.
Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 7 minutes ago, BWA said: Lijevačani brt. Pa i to su nekakvi Bosanci. Drugorazredni, ali ipak :-) 9 minutes ago, namenski said: Sta bre struka? Treneri. 12 minutes ago, namenski said: Slusaj, za Krsko ne znam, za Djerdap su ljudi bili itekako pitani, eksproprijacija je obavljana korektno, Vjerujem da su bili fer kompenzovani i slazem se da je generalno drzava to odgovorno odradila, ali stvar je u tome da se te ljude to nije pitalo i da debate nije bilo. Komitet ™ je odlucio da se negdje pravi HE (da li Bileca/ Trebinje, Jablanica, Bajina Basta,itd, nije vazno), a vi se drugovi imate po tome ravnati. Ko talasa - zna se. On je kontrarevolucija i sleduje mu Zenica, Lepoglava, eventualno Popovaca ako je losijeg zdravlja. 2
namenski Posted June 28 Posted June 28 2 minutes ago, Peter Fan said: Laktasi su cak imali i nekakve super-povoljne poreze da bi se podstakla privatna incijative. Cak je i Miso Kovac zato isao tamo da snima ploce. Poprilicno opstina, lokalnih samouprava, je smanjivalo poreze i dazbine u njihovoj nadleznosti i tako privlacilo privatniketm... Narocito u delu takozvanih doprinosa za zdravstveno i penziono... Mehanizam je bio prost, zvao se overa racuna : privatni preduzimac je ispostavljao racun za obavljen posao naruciocu, a potom ga je podnosio u nadleznu - tada se to tako zvalo - opstinsku poresku upravu... Uprava je na poledjini udarala ogroman stambilj, ispisivala koliko ide drzavi, i racun se vracao naruciocu koji je uplacivao svakom svoje, privatniku i drzavi.... U ta vremena privatnicki penzioni fond je bio odvojen od obicnogtm i bio je strahovito bogat: toliko da je njegov gazda, matori pokojni Krkobabic, gazdujuci njime jos u ona vremena podigao onu zgradu na Novom Beogradu u kojoj je danas takozvani PIO cini mi se... Toliko bogat da je jedno od prvih Slobinih ubistava bilo ubivanje privatnickog penzionog fonda i njegovo pripajanje obicnom... 3
namenski Posted June 28 Posted June 28 1 minute ago, Peter Fan said: Vjerujem da su bili fer kompenzovani i slazem se da je generalno drzava to odgovorno odradila, ali stvar je u tome da se te ljude to nije pitalo i da debate nije bilo. Komitet ™ je odlucio da se negdje pravi HE (da li Bileca/ Trebinje, Jablanica, Bajina Basta,itd, nije vazno), a vi se drugovi imate po tome ravnati. Ko talasa - zna se. On je kontrarevolucija i sleduje mu Zenica, Lepoglava, eventualno Popovaca ako je losijeg zdravlja. Ma daj jebote nateraces me po bibliotekama da ti potrazim odasnju stampu: bilo je itekako, ali treba imati u vidu da je Djerdap ipak prekabast primer... Projekt koji se prakticno protezao jedan vek unazad i bilo bi pozamasno da sad nabrajam sve konsekvence... Ali, prava sustina javnih rasprava dolazila je na svoje u lokalu, kod gradnje lokalnih puteva, elektrifikacije, samodoprinosa, itd, itd..., gde su se ljudi itekako pitali... I gde ih se - slusalo.
Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 3 minutes ago, namenski said: Uprava je na poledjini udarala ogroman stambilj, ispisivala koliko ide drzavi, i racun se vracao naruciocu koji je uplacivao svakom svoje, privatniku i drzavi.... Kad vec idemo u proslost i odstupamo od teme - ovo me podsjetilo na bivsi SDK. 1
Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 2 minutes ago, namenski said: Ma daj jebote nateraces me po bibliotekama da ti potrazim odasnju stampu: bilo je itekako, ali treba imati u vidu da je Djerdap ipak prekabast primer... Projekt koji se prakticno protezao jedan vek unazad i bilo bi pozamasno da sad nabrajam sve konsekvence... Ali, prava sustina javnih rasprava dolazila je na svoje u lokalu, kod gradnje lokalnih puteva, elektrifikacije, samodoprinosa, itd, itd..., gde su se ljudi itekako pitali... I gde ih se - slusalo. Eto, bas bih volio vidjeti na kojim je sve instancama bilo raspravljano o tome da se potope sela izmedju Bilece i Trebinja, i kako je odredjena kompenzacija za te ljude koji su time bili osteceni. A moram sad i obligatorno izjednacavanje i tako je svud po svijetu: primjerice u Amerci i ostalim britanskim kolonijama postoji tzv. eminent domain koji, konkreto u Americi, daje drzavi dosta siroka ovlastenja. Da ne ispadne da sam se samo na SFRJ bio ostrvio :-) 1
namenski Posted June 28 Posted June 28 7 minutes ago, Peter Fan said: Kad vec idemo u proslost i odstupamo od teme - ovo me podsjetilo na bivsi SDK. I mene Bez kompjutera, sa чиновницима... I, po onom sto sam ja sakupio, kudikamo u mnogim stvarima efikasniji od silnih banaka, agencija. I - jedan od vecih postpetooktobarskih lopovluka kojima su - ima sigurno ko bolje zna - sve prostorije, svih filijala - a imala ih je svaka opstina - prebacene novoosnovanoj banci, valjda Postanskoj stedionici... Inace, bas ovih dana sam nesto pokusavao da izracunamtm: Beograd je, kao glavni grad Jugoslavije i Srbije - a ni jedna nije bila stedljiva kada su u pitanju drzavni cinovnici - opsluzivao i Jugoslaviju i republiku. Sve, sve, od ministarstava do kontrole leta, i svi su bili udobno smesteni... Da bi danas, samo za Srbiju - bio tesan. Jebiga, znam iz prve ruke opstinu u Srbiji koja je '70-ih imala 27 zaposlenih sa sve predsednikom i vojnim odsekom Danas ih ima preko 130... Ta ista opstina je istih '70-ih imala 8 policajaca, nacelnika, lika koji na masini kuca dokumenta, saobracajne, itd, itd... I - preko 70 policajaca...
Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 4 minutes ago, namenski said: I mene Bez kompjutera, sa чиновницима... I, po onom sto sam ja sakupio, kudikamo u mnogim stvarima efikasniji od silnih banaka, agencija. I - jedan od vecih postpetooktobarskih lopovluka kojima su - ima sigurno ko bolje zna - sve prostorije, svih filijala - a imala ih je svaka opstina - prebacene novoosnovanoj banci, valjda Postanskoj stedionici... Inace, bas ovih dana sam nesto pokusavao da izracunamtm: Beograd je, kao glavni grad Jugoslavije i Srbije - a ni jedna nije bila stedljiva kada su u pitanju drzavni cinovnici - opsluzivao i Jugoslaviju i republiku. Sve, sve, od ministarstava do kontrole leta, i svi su bili udobno smesteni... Da bi danas, samo za Srbiju - bio tesan. Jebiga, znam iz prve ruke opstinu u Srbiji koja je '70-ih imala 27 zaposlenih sa sve predsednikom i vojnim odsekom Danas ih ima preko 130... Ta ista opstina je istih '70-ih imala 8 policajaca, nacelnika, lika koji na masini kuca dokumenta, saobracajne, itd, itd... I - preko 70 policajaca... Da, to je dobar primjer. Ovi sad imaju 1/3 tadasnje drzave, a SIV i dalje pun k'o cep + sve zgrade koje je SR Srbija koristila. Doduse, zgrade savezong SUP-a i SSNO vise nema...
namenski Posted June 28 Posted June 28 25 minutes ago, Peter Fan said: Komitet ™ je odlucio da se negdje pravi HE (da li Bileca/ Trebinje, Jablanica, Bajina Basta,itd, nije vazno), a vi se drugovi imate po tome ravnati. Ko talasa - zna se. On je kontrarevolucija i sleduje mu Zenica, Lepoglava, eventualno Popovaca ako je losijeg zdravlja. Slusaj: sve, sve, ali u jedno sam siguran, a moze se i potkrepiti - komiteti nisu odlucivali o mestima, lokacijama pa i potrebama izgradnje HE, TE... Konacna odluka je, naravno, kao i svuda u svetu , bila politicka. Druga su prica naravno takozvane politicke fabrike, monstrumi, osvrnuo sam se na Smederevo, ali imas cuveni Obrovac, trenutno ne mogu da se setim takodje jakogtm makedonskog primera, ali i te fabrike, ma koliko njihovo podizanje bilo ispolitizovano i posledica interesa lokalnih politicara, podizane su tamo gde je tehnoloski to imalo itekakvog smisla. Kasniji promasaji su sezali sve do poremecaja na svetskom trzistu, duge su to i tuzne price...
Peter Fan Posted June 28 Posted June 28 7 minutes ago, namenski said: Slusaj: sve, sve, ali u jedno sam siguran, a moze se i potkrepiti - komiteti nisu odlucivali o mestima, lokacijama pa i potrebama izgradnje HE, TE... Konacna odluka je, naravno, kao i svuda u svetu , bila politicka. Pa zato sam i stavio to u TM. Politicka odluka koja nije bila podlozna siroj i javnoj debati. 7 minutes ago, namenski said: Druga su prica naravno takozvane politicke fabrike, monstrumi, osvrnuo sam se na Smederevo, ali imas cuveni Obrovac, trenutno ne mogu da se setim takodje jakogtm makedonskog primera, ali i te fabrike, ma koliko njihovo podizanje bilo ispolitizovano i posledica interesa lokalnih politicara, podizane su tamo gde je tehnoloski to imalo itekakvog smisla. Kasniji promasaji su sezali sve do poremecaja na svetskom trzistu, duge su to i tuzne price... Tzv. promasene investicije. Ni ja nisam na njih mislio. Glede Makedonaca, da nije MZT Skopje? J a sam vec i zaboravio koja je bila njihova primarna djelatnost uopste?
makaronee Posted June 28 Posted June 28 (edited) Što se tiče 'promašenih' investicija, čini mi se da zakon nije blagonaklono gledao na nepovoljni zaključak forprojekta i tadašnjih studija izvodljivosti, te je voluntarizam pobeđivao struku. Davno sam ĉitao, još u prošlom veku i bivšoj državi, zakon o investicionoj izgradnji, pa neću uspeti da proverim. Edited June 28 by makaronee Pogodio promašeno
namenski Posted June 28 Posted June 28 1 minute ago, Peter Fan said: Glede Makedonaca, da nije MZT Skopje? J a sam vec i zaboravio koja je bila njihova primarna djelatnost uopste? Nije. Neki monstrum, dole oko Kavadaraca cini mi se... Seticu se vec, daleko je Konstanca... Nemam obicaj da ovoliko okasnim, ali si mi dao dampf : cudo su bila ta jugoslovenska lutanjatm... Ponajvise u skladu sa svojevremenim vicom: vozi sofer Tita, dolaze na raskrsnicu i sofer pita, druze marsale hocemo li levo ili desno? Daj levi жмигавац, a vozi desno... Pa je tako, na primer, bilo nedozvoljeno imati devizni racun, tacnije isti nije postojao: drzava je za svaki put u inostranstvo odobravala kupovinu odredjene sume US$... Ali su gradjani - govorim o ranim'60-im pa na dalje - i kako je rastao broj onih koji su raznim povodima putovali ili radili u inostranstvu, to je inace bilo pre vremena masovnog gastarbajterisanja - imali legalne devizne racune kod Narodne banke. Prave pravcate, kao, izmedju ostalog, pocetak vremena konsignacija kada si mogao da pazaris strani auto kod domaceg zastupnika, platis cenu u devizama i dodatak drzavi u dinarima, Nisan, Autocentar Zagreb, Marticeva 9 , Alfa, Beograd pamti i privatne Porsche-e, Lamborghini Espadu, Norton motocikle... Ali je gradjaninu, vlasniku deviznog racuna moglo da se dogodi, kao i sto se dogadjalo, da na svom deviznom racunu zatekne jednog jutra - dinare. I na pitanje sta je bre ovo, dobije odgovor - vojska, hitno, nemoj mnogo da seres... Doduse, kazu da je kurs konverzijetm bio relativno korektan, ali se pamti i vreme kada je u Trstu dinar bio jaci od lire... Kad pomenuh Autocentar Zagreb, Nisan, stanje jugoslovenske helikopterske flote 1968. godine, ukljucujuci i vojsku:
namenski Posted June 28 Posted June 28 15 minutes ago, makaronee said: voluntarizam pobeđivao struku Sve cesce, kako se blizio kraj, a republike svaka za sebe...
Mel Posted June 29 Posted June 29 8 hours ago, namenski said: Toliko bogat da je jedno od prvih Slobinih ubistava bilo ubivanje privatnickog penzionog fonda i njegovo pripajanje obicnom... Zar to nije tek 2000tih bilo?
Recommended Posts