adam Posted June 14 Posted June 14 9 hours ago, aram said: čestitke, tetka. prvo, kupi prskalicu, sipaj unutra ulje. skoro sve mora da se poprska maličak, ali ipak je to neuporedivo manje nego kod klasičnog prženja. konačni ukus je negde između prženog i pečenog. zdravstveni benefit u odnosu na prženje jako dobar, ukus mnogo bolji nego kad pokušaš prženje da zameniš rernom. jaja ću ipak nastaviti da spremam u tiganju. ja sam sasvim zadovoljan piletinom, doduše ne belo meso, to skoro nikad ne pravim, nego krilca i bataci, savršeno. pre par dana pravio paprikaš pileći, pa skinuo kožicu sa karabataka i čipsovao je u er frajeru, savršena grickalica uz vops. perfektan mi je za pečenje paprika i patlidžana, mnogo brže nego u rerni ili na šporetu, a i mnogo manje posla da se očisti. ispečem i paradajz u njemu. pekao i komad svinjske potrbušine, sasvim pristojno. ćevapi mi se sprčili, nisam zadovoljan. doduše možda je i do mene, probaću opet. celo pile zaboravi, nema gde vazduh da kruži oko njega, plus će se delovi presušiti. takođe sjajno radi odmrzavanje mesa i ribe, a i podgrejavao sam komad pice, ko nova. sve bas tako. paprike, patlidzani, tikvice, krompir, bundeva, batat, luk, bluk... milinica. pecurke isto odlicne. soli, bluka, persuna il sta ko vec voli, prsnem ulja i 6-7 minuta da omeksaju, a da se ne sasushe, super budu. ja nabavio neki okrugli plehcic koji moze stati unutra da ne perem stalno citavu skalameriju pa i njega dosta koristim, uglavnom iz lenjosti. nisam primetio drasticnu razliku u ukusu bez obzira sto ne duva taj vreo vazduh na sve strane, jedino sto napola mora da se okrece da bi se ispeklo sa svih strana. ne mogu se najesti belog luka otkako sam kupio ovu spravu. zamotam dve tri glavice u foliju i rknem u sokocalo na desetak minuta, posle toga otvorim ozgo i zapecem jos desetak minuta, nekad vise, nekad manje. zavisi od glavice itakoto al bocnem cackalicom pa procenim. kad je gotov, ostavim da se malko prohladi, zatim iscedim cenjeve u ciniju, posolim, naseckam persuna kad me ne mrzi, dodam mulja i dobro izmesam da bude fino kremasto. mazem i na tortu. a na patlidzanima je magija. meso, manji komadi svi super. svinjske snicle, jagnjece snicle, potrbusina, piletina, kobaje, sve zadovoljan. pljeske, cevape i juneci odrezak nisam probao. imam dobar tiganj pa ne eksperimentisem. veci komadi idu na tiho i dugo u rernu, to isto ne bih menjao. podgrevao leba i peciva - sjajno. odlicno i za polugotove hlebove sto se dopeku desetak minuta u rerni. zacas taze lebac. i ja prskam, bolji i ukus i boja. 2
Svemir Zeka Posted June 14 Posted June 14 Ja sam kupila ne iz gurmanluka nego da bude suho. Nije baš najlepše, ali jbg, ionako mi je celokupna ishrana "ne baš najlepša". Nisam pokušala s pečurkama, to mi je sledeći task. Njih ionako pečem bez ulja. Uzeću ovu ideju za beli luk i patlidžan 1
Moća Posted June 14 Author Posted June 14 Kako ide za održavanje? Onu fioku treba prati posle svakog spremanja?
Svemir Zeka Posted June 14 Posted June 14 Ja stavim papir za pečenje pa ne perem. Ali zavisi šta pečeš, valjda.
adam Posted June 14 Posted June 14 14 minutes ago, Svemir Zeka said: Ja stavim papir za pečenje pa ne perem. Ali zavisi šta pečeš, valjda. oprez s papirom za pecenje, hoce da se zapali na krajevima. ne pitaj kako znam. 1
adam Posted June 14 Posted June 14 37 minutes ago, Moća said: Kako ide za održavanje? Onu fioku treba prati posle svakog spremanja? da. osim ako je cista. a ne moze biti. zato sam ja kupio taj plehcic koji taman staje unutra. pa na njega foliju i u sokocalo. s tim sto svako malo treba da se opere jer kako god i sta god peces, prska i masti zidove.
Eleniko Posted June 14 Posted June 14 nemam airfryer iako ga merkam već godinu dana. no gle čuda kupih na oglasima nedavno na ostrvu nekorišćen neželjeni svadbeni poklon u vidu multicookera bosch autocook koji po katalogu bukvalno radi sve - rice cooker, sous vide sprava, airfry, bukvalno sve što vam padne napamet. zapravo mi ništa od toga nije presudno bitno koliko da imam napravu koju mogu da napunim sastojcima, uključim sa tajmerom, odem na plažu i kad se vratim 2h kasnije - sve gotovo a bezbedno. u kući imam samo gas, na to sam se navukao i nema šanse da se vraćam na neko drugo kuvanje a ovo će da bude samo da se bezbedno pripremi nešto za pojesti kada nema nikog kod kuće. nisam probao, javiću kako ide ali ne očekujem savršenstvo ali za 70e nema mnogo prostora za džvanjkanje.
Lancia Posted June 14 Posted June 14 25 minutes ago, Milošica said: Moća peče patku Moca je lepi hipster. Btw, ja sam odavno resio da mi nista od tih novih skalamerija ne treba u kuhinji i mikortalasna je izletela naglavacke, em zauzima mesto, em svaku tu prcu moras da lickas, peres, ne znam sta vec. Uzivam da spremam hranu natenane po seljacki, serpa, lonac, tiganj, kad nisam raspolozen, rasirim papir i glodjem sta ima. 5 1
Eleniko Posted June 14 Posted June 14 +1 meni je najveći blow bio kada sam prastari gorenje šporet sa tri gasne ringle i rernom na gas zamenio za supermoderni bosch koji ima 4 ringle na gas i električnu rernu - sad moja žena može da peče kolače a ja mogu da se jebem sa električnom rernom za meso, sač i slične pojave, to qrcu ne valja. mislim može ali nedobro, neukusno. koje je ludilo gasna rerna za cast iron, glinu, zlakusu i sve to, nagariš ga do granice pucanja, isključiš i ostaviš tako da se ispeče na svojoj temperaturi. 1
Lancia Posted June 14 Posted June 14 1 minute ago, Eleniko said: +1 meni je najveći blow bio kada sam prastari gorenje šporet sa tri gasne ringle i rernom na gas zamenio za supermoderni bosch koji ima 4 ringle na gas i električnu rernu - sad moja žena može da peče kolače a ja mogu da se jebem sa električnom rernom za meso, sač i slične pojave, to qrcu ne valja. mislim može ali nedobro, neukusno. koje je ludilo gasna rerna za cast iron, glinu, zlakusu i sve to, nagariš ga do granice pucanja, isključiš i ostaviš tako da se ispeče na svojoj temperaturi. Vec sam pisao, ne mogu da se iskajem sto sam potrosio kintu na tech kuhinju, samo sam sebi natovario stres na grbacu. Sve je nezno, komplikovano i uglavnom bespotrebno. Da mi je ova pamet, samo najjednostavnija robusna kuhinja, koja se granici sa hotelijerskom i doooobra seksi masina za espresso i da me vidi bog. 1
Klara Posted June 14 Posted June 14 Ja se borim između osećaja da air fryer ubija šmek dobrog starog, kreativnog spremanja hrane i činjenice da nema uvek dovoljno vremena za višečasovno kuvanje. Dvojba kao: neeee može to da bude slasno kao zadovoljstvo ukusa nakon moje duge "muke" kuvanja...a onda smandrljam sendvič u hodu. : D
Ras Posted June 14 Posted June 14 13 hours ago, Svemir Zeka said: Kažu da može piletina file lepo da se spremi. Otprilike kao za roštilj, za desetak minuta šta može da se ispeče. 13 hours ago, Eleniko said: ipak ćemo morati da raskinemo, žao mi je Quote PILETINA – Proteinski hit koji sadrži cink, uvećava broj i kvalitet spermatozoida. 2
Recommended Posts