Jump to content
IGNORED

KKPFC 24/25 - Will somebody please think of the children!!!

Midžeta

Recommended Posts

Posted
3 hours ago, Djolle said:

Ne sme da se pomera tako da zauzme mesto doskoka. Meni nije glupo, nekima jeste, to je već stvar afiniteta, ali tako je definisano. 

Koliko ti je tesko naci izvod iz pravila za ovu i slicne situacije? Ako je cimanje nemoj :)

Posted

Ja ovde na forumu vidim košarkaškog sudiju (bivšeg?) koji strpljivo objašnjava kakva su pravila i kaže: igrač mora da ima mesta da doskoči i završi proces šuta ako odbrambeni igrač na početku šuta nije bio na tom mestu. To je sve konsistentno sa uobičajenim tumačenjem šta je (običan) faul odbrane, a šta faul napada.

Početak i kraj akcije. Jel Iffe stajao na tom mestu pri šutu? Nije. Jel dopustio da James doskoči na parket? Nije. 

james_odraz.jpg

james_doskok.jpg

Meni lično se sviđaju ovakva pravila čak nevezano za to da sam poslednja tri puta izvrnuo zglob upravo ovako. Sviđa mi se jer primorava igrače da igraju čistiju odbranu i to vremenom dovodi do napretka košarke.

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

košarka se jako ubrzala, pa su ovakve promene neophodne i neminovne. daklem, nije to nikakav prostor da se slobodno tumače pravila pa da sudija krade nekoga, već sasvim logična evolucija pravila u odnosu na trendove u stilu igre.

• +1 2
Posted
1 hour ago, theanswer said:

Lundberg se NIJE podvukao ispod Džejmsa, jasno je kad se vidi snimak koja je razlika u odnosu na Pačuliu recimo

To što porediš sa jednim od najprljavijih poteza u novijoj istoriji, ne znači da nije faul, i da nije nesportska. Da, nije toliko proračunato i opasno kao Zaza, ali i dalje je opasno i može se izbeći.

Posted (edited)
8 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

ali i dalje je opasno i može se izbeći.

Može, tako što se ne baciš unapred. Jbg, on je skočio pola metra unapred, šta treba da radi defanzivac, da zove Milana Tarota da vidi gde će da se dočeka defanzivac potencijalno? :D 

image.png.7cc2d2b6963024dca5a4e63f84643914.pngimage.png.ac091830aacd8f294bb9c1daa56a2468.png

Ifeova desna noga je bila barem pola metra, ako ne i više odakle je skočio Majk. 

Btw. izuzetno cenim @Djolle i njegovo objašnjavanje ovde i naravno da je nama "laicima" ova situacija čudna zbog tog Majkovog skoka unapred. Nadam se da ova rasprava ne tera Đoleta da se ne oglašava ubuduće. :)

Edited by garmonbozia
Posted

Aman, nije Djoletovo tumacenje no je pravilo jasno da jasnije ne moze biti.

Screenshot_2025-02-10-13-17-20-292_com.mi.globalbrowser-edit.jpg

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
27 minutes ago, garmonbozia said:

Može, tako što se ne baciš unapred. Jbg, on je skočio pola metra unapred, šta treba da radi defanzivac, da zove Milana Tarota da vidi gde će da se dočeka defanzivac potencijalno? :D 

image.png.7cc2d2b6963024dca5a4e63f84643914.pngimage.png.ac091830aacd8f294bb9c1daa56a2468.png

Ifeova desna noga je bila barem pola metra, ako ne i više odakle je skočio Majk. 

Btw. izuzetno cenim @Djolle i njegovo objašnjavanje ovde i naravno da je nama "laicima" ova situacija čudna zbog tog Majkovog skoka unapred. Nadam se da ova rasprava ne tera Đoleta da se ne oglašava ubuduće. :)

Nije obavezan da nešto izbegava ako to što radi nije zabranjeno.

Defanzivac pak može da igra dobru odbranu na čoveku gde mu neće dati da šutira ili ga primorati na težak šut s niskom verovatnoćom pogotka. Nije zabranjeno defanzivcu da ima prostor na terenu i takoreći prostor iznad svoje glave gde onda nije odgovoran za kontakt. Ali ako ostavi metar prostora protivniku i kreće se ka njemu u trenutku šuta onda je on kriv i kraj priče, nema nikakve veze koliko je napadač skočio unapred, ima pravo da doskoči.

• +1 2
Posted

10 stranica o faulu pišete, čovek bi pomislio da smo zbog toga izgubili utakmicu. 

• +1 2
  • Haha 6
Posted
37 minutes ago, garmonbozia said:

Taman posla, normalno diskutujemo, ja sam objasno pravilo, Middle je posle i postavio član koji to definiše. Opet nekima se to ne svidja, nije im prirodno, voleli bi da se ne primenjuje striktno i to je ok, legitiman stav. Raduje me što su ljudi na forumu posle ovoga više svesni postojanja ovog konkretnog pravila nego pre ove situacije, Još da neko objasni tv komentatorima, da sudije ovde nisu ništa izmislile ili dosudile samo zato što je Majk Džejms u pitanju, to bi pomoglo da širi auditorijum tokom prenosa ima prave informacije.

• +1 7
  • Hvala 2
Posted

Da li je bio faul na šutu u onoj situaciji Džejms - Lundberg?

• Haha 4
Posted

Pravilo uvedeno da bi se zastito napadac i to je u redu. 

Ipak, trebalo bi i da odbrambeni igrac ima neka prava jer mnogi napadaci (npr. Dzenan Musa) ovo bas zestoko zloupotrebljavaju i precesto dobijaju bacanja a trebali bi da budu kaznjeni tehnickom.

• +1 3
Posted
3 minutes ago, Milošica said:

Da li je bio faul na šutu u onoj situaciji Džejms - Lundberg?

Jeste u akciji šutiranja, jer akcija šutiranja traje dok šuter ne doskoči, zato je trebalo dosuditi jedno (dodatno) slobodno bacanje, a ne dva. :)

• +1 1
Posted
13 minutes ago, IgaBiva said:

Pravilo uvedeno da bi se zastito napadac i to je u redu. 

Ipak, trebalo bi i da odbrambeni igrac ima neka prava jer mnogi napadaci (npr. Dzenan Musa) ovo bas zestoko zloupotrebljavaju i precesto dobijaju bacanja a trebali bi da budu kaznjeni tehnickom.

Jedan baš očigledan primer.

Posted

mislim da smo slicnu situaciju imali u milanu, kada je rambo sutirao. nije sviran ni faul.

• +1 1
Posted

Inače Zaza Pachulia danas ima rođendan.

• Wub 1