Jump to content
IGNORED

Biatlon


adasevic

Recommended Posts

Jel prati neko mozda Biatlon? Ja sam ko klinac najvise voleo to da gledam od zimskih sportova uz naravno ski skokove. 

 

Pre 3 sezone sam primetio da ES prenosi prakticno celu sezonu, pa evo treća godina kako ne propuštam ni jednu trku, što mušku što žensku :)

 

Takmičenje je počelo u Esteršundu u Švedskoj 25. novembra, a završava se krajem marta u Kanmoru u Kanadi. Inače sada sledi pauza, pa nakon toga svetsko prvenstvo u Novem Mestu na Morave u Češkoj.

 

Ima nekoliko disciplina a sve one se boduju za svetski kup koji je glavno takmičenje.  Evo par informacija o tome koje su discipline:

- Sprint je najkraca trka. Takmicari trče 3 kruga, a na kraju prvog i drugog imaju po jedno gađanje - u ležecem, pa u stojećem stavu. 5 metaka kod svakog gađanja. Svaki promašaj znači i kaznu od 1 kazenenog kruga koji je 150m.  Koliko promašaja toliko krugova. Takmičari kreću u razmaku od pola minuta, tako da je sama trka jako dinamična i stalno se nešto dešava. Na kraju, pobeđuje onaj ko sa odrađenim kaznama ima najbrže vreme. U trci učestvuje najčešće oko 100nak takmičara. 

 

- Potera - ova disciplina uvek prati Sprint. Naime najboljih 60 iz sprinta ucestvuje u poteri. Pobednik sprinta kreće prvi, a zatim za njim kreću ostali takmicari, svaki onoliko kasnije koliko je imao zaostatak u sprintu. Ovde se trči 5 krugova, a ima 4 gađanja - prvo dva puta ležeći, pa 2 puta stojeći. Princip kazni je isti kao u sprintu. Pobednik je naravno onaj ko ima najbolje vreme, što je u ovom slućaju i redosled po kome ulaze u cilj. 

 

- Mas start - Ovde ucestvuje 30 takmičara - najboljih 15 u svetskom kupu, plus jos 15 po učinku tog vikenda u ostalim trkama (ova trka se uvek trči na kraju vikenda). Princip je takav da svi kreću u isto vreme, a i ovde se trči 5 krugova i ima 4 gađanja. Princip kazni isti kao i kod prethodnih trka. 

 

- Individual - ova trka je nesto drugacija. Naime i ovde takmicari kreću pola minuta jedan nakon drugog, ima 5 krugova i 4 gađanja, ali ovde se ne trče kazneni krugovi, već se za svaki promašaj automatski dodaje 1 minut na trenutno vreme takmičara. Dakle ovde precizni takmičari imaju prednost nad brzima. 

 

Pored ovih pojedinačnih trka, postoje i grupne, odnosno štafete i to:

- Single Mix štafeta - Ovde učestvuju po jedan muški i ženski predstavnik zemlje koji trče naizmenično po 3 kruga (2 gađanja), s tim što kod štafeta postoje malo drugačija pravila vezana za promašaje i kazne. Naime svaki takmičar kod svakog gađanja ima 3 dodatna metka (dakle 8, a ne 5). Ukoliko promaši neki put metu, ima 3 popravna hica, a u slučaju da i posle tih 8 hitaca nema 5 pogodaka za svaki promasaj trči jos jedan kazneni krug od 75m. Ovde je smanjena dužina kaznenog kruga jer onaj ko promaši bez obzira što ima dodatne metke, gubi vreme dok ponovo napuni pušku... 

 

- Mix štafeta - po 2 muška i 2 ženska biatlonca iz neke zemlje su u ekipi, svaki od njih trči 3 kruga i 2 puta gađa (jednom ležeći jednom stojeći). Sve ostalo je isto kao kod Single mixa

 

- Muška štafeta - sve kao kod mixa, samo su sve muški takmičari

 

- Ženska štafeta - sve kao kod mixa, samo su sve ženski takmičari

 

Do sada je ove godine održano 6 takmičenja (Esteršund, Hokfilcen, Lenzerhajde, Oberhof, Rupholding i Anholc). Sledi pomenuto svetsko prvenstvo od 7. februara, pa onda još tri takičenja (Oslo, Soldžer Holou i Kanmor). 

 

 

 

 

Link to comment

Ja :)

 

Ali smorise Norvezani, vec par godina skoro sve po pravilu uzimaju..

 

Poceo sam biatlon da pratim pre nekih 15-20 godina, sa jakim Norvezanima, uvek jakim Rusima, Nemcima, Francuzima..Belorusi imali ekipu pukovnika iz vojske koja je uvek mogla da se posiba za najvisi plasman, Austrijanci i Svedjani isto, cak i Slovenci kad je Fak preuzeo njihov pasos i batalio Hrvatsku. Naravno, pricam o meni omiljenoj disciplini muska stafeta 4 x 7,5 km.

Pojedinacno je tada bukvalno svako mogao svakoga da dobije ali su se izdvajali Norvezanin Bjorndalen (verovatno najbolji ikada u ovom sportu) i Rafael Poare, Francuz koji je imao slican problem kao i teniser imenjak mu Nadal..bio bi najbolji da se nije bavio ovim sportom u istoj eri kad i Bjorndalen. Ovih dana, Norvezani dominiraju toliko da su me smorili.

 

U danima kada je na programu stafeta, to mi je prioritet i sve ostale obaveze padaju u drugi plan.

 

Jedna od zelja - Da jedared gledam ovo uzivo.

  • +1 1
Link to comment

Nešto malo i o takmičarima... U Biatlonu se kao mladi takmičari vode svi oni koji su na početku takmičenja imali do 25 godina i manje. Dosta su naporne ove trke, pa su najupsešniji takmičari od 28-32 godine. Velika mana je što od ovog sranja u Ukrajni nema na takmičenjima Rusa i Belorusa. 

 

Prvo dame.... Takmičenje u ženskoj konkurenciji je ove godine značajno zanimljivije jer ne postoji neki izraženi favorit i ima dosta biatlonki koje se uvek bore za vrh. Recimo da Francuska ima najviše kvalitetnih takmičarki, ali tu su i Norveška, Švedska i Nemačka, pa onda i Italija i Češka.

 

Trenutno je liderka svetskog kupa Ingrid Tandervold (Norveška), koja ima svoju najbolju sezonu. Prethodnih nekoliko godina je bila u senci Ekof i Rojzeland koje su se definitivno povukle, pa je tako sada postala i opravdala ulogu najjačeg aduta Norveške. Spada među brže takmičarke a ima ove godine dosta dobro i gađa. Iz ležećeg stava je nepogrešiva, ali joj stojeći povremeno napravi probleme. Odmah iza nje jje Žastin Brajza-Buše. Ona je prošle godine pravila pauzu i nije se takmičila, ali ove je odlična. Spada u par najbržih tkamičarki a kada i gađanje uskladi sa time, teško da neko drugi može da pobedi. Ove godine je imala i te sjajne trenutke, ali i loše, kad zaređa sa promašajima. Treća je Liza Vitoci, jedna od najpreciznijih takmičarki i devojka sa dosta podijuma i pobeda. Četvrta je prošlogodišnja pobednica svetskog kupa - Žulija Simon, koja je kad se sve sabere verovatno i najkvalitetnija takmičarka. Lošije je počela sezonu, ali se diže i prilično je konstantna. Peta je Šveđanka, Elvira Oberg, petoplasirana iz prethodne sezone, ujedno i najbolja mlada takmičarka. Ona je već 3 sezone u prve 3-4. Do ove godine su ona i njena starija sestra Hana bile standardno uvek favoriti za pobedu, ali su ove godine toliko loše u gađanju da ni to što je Elvira često najbrža na skijama ne znači puno. Jedva da je neki podijum dohvatila ove godine, a prošle je bila gotovo stalno na podijumu... 

U prvih 10 su još Lu Žanmono (Francuska) koja spada u mlađi koja je baš napredovala ove godine, Lena Heki-Gros, Švajcarkinja koja deluje ko da može volu rep da iščupa (garnt i može :D ) i koja je prethodnog vikenda zabeležila svoju prvu pobedu u karijeru, zatim Franciska Projs (Nemačka), Karolin Knoten (Norveška) i još jedan Nemica Vanesa Vojt. Vojt je donekle mlađa i jedna od najpreciznijih... Ima još dosta takmičarki koje na ovaj ili onaj način mogu biti intresantne, a nisu prvih 10. Hanu Oberg (13) sam već pomenuo, Zatim najveća nada Norveške Juni Arniklev (11), simpatična Slovenka Anamarija Lampič (17) koja se prebacila sa ski krosa i koja ne može ništa da pogodi, al trči brže od svih, ali i moja omiljena takmičarka, Dor(ote)a Virer :wub: Italijanka koja je prošle godine bila druga u svetskom kupu, a ove godine je dosta trka propustila, ali je i dalje tu. Trenutno je 28.

 

 

Što se muškaraca tiče, tu je značajno dosadnije. Norvežani su ove godine brutalno dominantni, pa je jedina dilema kako će da se rasporede. Prethodnih sezona su znali da im zasmetaju Šveđani ili Francuzi i Nemci, ali ove godine... prvih 6 mesta drže Norvežani. 

 

Prvi, i to ne samo ove godine već verovatno najveći biatlonac ikada je Johanes Tignes Bo. Čovek je bukvalno Bolt ovog sporta. Bukvalno i sa 2-3 promašaja više zna da pobedi, a uopšte nije neprecizan. Tako da su trke u muškoj konkurenciji dosta izvesnije... Iako je i on malo lošije započeo sezonu, pa mu je trebao koji vikend da se probije na prvo mesto. Na tom mestu je praktično do skora bio njegov stariji brat Tarjei Bo, koji je od ovog vikenda pao na poziciju 3. Koliko njih dvojica imaju medalja zajedno verovatno ni sami ne znaju. Brutalno su dominantni, a očekuje sa da ove, ili najdalje sledeće sezone mlađi Bo poruši većinu rekorada koje drži legendarni Bjorndalen. Stariji brat je prošle godine bio nešto slabiji pa je delovalo da polako gubi ritam, ali je ove godine dosta bolji sa trčanjem i ko što rekoh do skora je bio lider. Ipak je sad u malom padu, pa je braću razdvojio 27 godišnji Johanes Dale. I on je počeo sezonu kilavo, ali je onda počeo da leti i sve se češće dešava da bude i brži od boljeg Boa na skijama, što je do skora bilo nezamislivo skoro za sve takmičare. 

Posle ove vodeće trojice, slede još 3 stanovnika Norveške - Vetle Kristijansen, Endre Stronshajm i Šturla Holm Lagrid. Kristijansen je tu i tamo znao da iznenadi i Boa, Stronshajm je nov u vrhu ove godine, a Lagrid je večiti drugi iza Boa, ali je ove godine nešto lošiji. 

I tek kad su se poređali Norvežani, na red dođu ostali. Prvi među njima je jedini čovek za koga je moglo da se kaže da može da pobedi Boa na skijama - Martin Ponsiloma (Švedska). Ali koliko god da je dobar na skijama, toliko je užasan na gađanju. Prošle godine je bio peti, sada je 7. ali nikako da se pomiri sa puškom... Beskrajno simpatičan, stalno na stazi nekoga juri i prestizže, al nikako da stigne :) . Iza njega je Benedikt Dol, Nemac koji ima i pobede u ovoj sezoni, a koji je najavio povlačenje na kraju sezone. Kad nije na podijumu onda je baš daleko od njega, tako da je ovakav plasman još i super. Za njim ide još jedan Nemac Johanes Kun, koji je dosta konstantniji ali deluje da je ovo njegov maksimum. Dosta je sporiji na skijama od ostalih iz top 10. Prvih 10 zaokružuje najbolji mladi takmičar Tomazo Đakomel. Simpatični Italijan bi mogao u budućnosti da bude osvajač različitih trka. Za sada se ušunja na po neki podijum i napreduje. 

Od ostalih, svakako se mora pomenuti Sebastijan Samjuelson koji je krenuo sjajno u sezonu, a onda fasovao koronu i od onda se muči. renutno je 13. Tu su i Nemci Navrat (brz) i Strelov (precizan), kao i 3 francuza. Žakelan i Naročito Fion-Maje su pre 2 godine bili ozbiljni rivali Norvežanima. Fion-Maje je osvojio svetski kup, ali sada nisu ni blizu te forme i em što puno promašuju, em što trkački više ne pariaraju Norvežanima. Pomenimo i nekadašnjeg svetskog šampiona, Slovenca Jakova Faka koji je tu i sa 38 godina na 26. mestu. I dalje jako precizan, pa kad se lošije gađa eto njega par puta za malo i na podijumu... 

 

 

Što se štafeta tiče jasno je da Norvežani dominiraju. U ženskoj konkurenciji su Francuskinje glavni favoriti, a Nemci, Italijani i Šveđani se trude da malo to zakomplikuju... 

 

Eto, to je neki presek do sada.

 

 

Link to comment
33 minutes ago, SNARC said:

Ja :)

 

Ali smorise Norvezani, vec par godina skoro sve po pravilu uzimaju..

 

Poceo sam biatlon da pratim pre nekih 15-20 godina, sa jakim Norvezanima, uvek jakim Rusima, Nemcima, Francuzima..Belorusi imali ekipu pukovnika iz vojske koja je uvek mogla da se posiba za najvisi plasman, Austrijanci i Svedjani isto, cak i Slovenci kad je Fak preuzeo njihov pasos i batalio Hrvatsku. Naravno, pricam o meni omiljenoj disciplini muska stafeta 4 x 7,5 km.

Pojedinacno je tada bukvalno svako mogao svakoga da dobije ali su se izdvajali Norvezanin Bjorndalen (verovatno najbolji ikada u ovom sportu) i Rafael Poare, Francuz koji je imao slican problem kao i teniser imenjak mu Nadal..bio bi najbolji da se nije bavio ovim sportom u istoj eri kad i Bjorndalen. Ovih dana, Norvezani dominiraju toliko da su me smorili.

 

U danima kada je na programu stafeta, to mi je prioritet i sve ostale obaveze padaju u drugi plan.

 

Jedna od zelja - Da jedared gledam ovo uzivo.

 

Ja kao neko ko je na skijanju bio bukvalno jednom, bas volim da gledam i bilo bi lepo nekad to gledati uzivo :)

 

S tim što ne pratim samo štafete, gledam bukvalno sve. Dobra stvar je što ne znam nikog drugo ko to još prati, pa kad nešto i ne pogledam u live-u, uvek mogu da vratim i gledam ko da jeste uzivo :D

 

Ovaj vikend me smoriše sa tenisomi na kraju nigde nisu pustili Single-mix štafetu, adeluje da je bila top trka sa dosta iznenađenja. Pobedili Strelov i Vojt, ispred Tandervold i Kristijansena, te potpuno iznanđujuće Austrije. Simon Eder ima 41 godinu a i Tereza Hauzer spada u veterane i ove godine je basš loša. Kako oni uzeše podijum pojma nemam. Na sve to Letonija bi 5. što je tek senzacija. Rastrogujevs jeste dobar, al misterija je kako su uspeli da budu 5. 

 

 

Link to comment

ja sam se nekada davno drogirao sa biatlonom, ali ne pratim jako jako dugo...

 

iz tog vremena se secam vec pomenutih Bjorndalena i Poirea, od ostalih tu su od Norvezana bili stariji brat Ole Einara, Dag Bjorndalen, i dve totalne suprotnosti, Halvard Hanavold koji je bio najsigurniji pucac u to doba, te lutrija s gadjalista na mlazni pogon, Frode Andresen, apsolutno najveci car u istoriji biathlona.

najjace takmicenje ikada, Salt Lake City, 20km individual. Bjorndalen ima medalju prakticno u dzepu. dva promasaja, ali za 2+ minute brzi od svakoga, odvalio konkurenciju(to su inace OI gde je uzeo sva cetiri zlata). jedino ostaje da se isprate Hanavold i Frank Luck(nekada najbolji biatlonac sveta, ali covek je trcao jos za istocnu Nemacku, znaci u Salt Lake je vec bio jednom nogom u penziji). Bjorndalen je toliko brzo trcao da je Poirea koji mu je bio jedini pravi konkurent tada ostavio 2 minuta iza sa jednakim brojem promasaja... elem, i Luck i Hanavold pucaju bez greske, Luck nalazi neke rezerve i stize do srebra, dok Hanavold nema vise snage u poslednjem krugu, i ispada iz borbe za medalje... znaci zlato je Bjorndaleovo. khm, ne bas.... na samom kraju, mislim da su vec sudije poceli da pisu zapisnik, dolazi Frode Andresen. kao sto rekoh, covek bi lubenicu promasio, ne onu malu metu. znaci na individual nema nikakve sanse. on je to ionako trcao samo reda radi, on je svoje sanse trazio u sprintu. plus je Bjorndalen bukvalno odskijao savrseno. posle 2 gadjanja, Frode savrsenih 10 od 10. to mu se valjda nikada nije desilo. poslednji starter, ubedljivo prvi nakon dva gadjanja. namerno usporava, da bi bio mirniji. trece gadjanje, Frode 5 od 5. izlazi sa strelista, skoro 2 minuta prednosti nad Bjorndalenom. krece rasprava, ako pogodi 4 ili 5, sigurno je prvi. da li moze da odskija bolje od Bjorndalena ako pogodi samo 3? niko ne moze da veruje da je Frode Andersen od svih ljudi pucao 15 od 15... i naravno, promasuje ne 2, nego 3 puta na poslednjem pucanju i ostaje bez medalje :lol: i pored toga bio je i ostao moj omiljeni biatlonac :)

 

kod zena je bilo mnogo zabavnije jer je bilo mnogo vise takmicarki koje su mogle do prvog mesta. nije bilo ovakve dominacije. Uschi Disl je bila najbolja, ali kako dodje WC ili OI, ona se zaledi... na kraju je uspela da uzme individualno zlato kada je vec prakticno prestala da se takmici, mislim u svojoj poslednjoj sezoni... taman pre nego ce doci Lena Neuner. ta zena je trebala da postavi sve moguce i nemoguce rekorde. bila je nepobediva. najbrzi skija, najbrze puca, najpreciznije puca... poosvajala sve sto je mogla, preko 10 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima, dva zlata i srebro na OI 2008, uzela 3 svetska kupa, pobedila u trecini trka u kojima je ucestvovala... Bjorndalenu je mogla burek s glave jesti... i povukla se sa 25 godina, pre svoje druge olimpijade. tada sam otprilike i ja prestao da pratim, nije vise bilo nikog vrednog protiv koga treba navijati :D 

 

 

  • +1 1
Link to comment

ja sam se do selidbe u grčku jednom godišnje drogirao cross country skijanjem po istočnom i južnom tirolu, vozio sam na mnogim stazama koje ste gledali na televizoru u austriji i italiji. imao sam dnevnu normu od 25km. onda sam se vezao za paščad i grčku ali evo juče žena i ja opet to pomenuli znači razmišlja se. skratićemo vožnje da kučići ostanu u sobi ako je baš previše hladno, ako nije neki minus mogu i sa nama na stazu ako je to uopšte moguće što čisto sumnjam. sad ovo je bez streljačko pucačke komponente ali je sport božanstven svakako.

Link to comment

Moj omiljeni sport već sad tri decenije, od ZOI u Lilehameru. :) 

Što se navijanja tiče, napravio sam pun krug od Belorusa Aleksandra Popova koji nije mogao da promaši, ali je zato skijao unazad, pa sve do Tiril Ekhof (koja mi je i na avataru :wub:) koja je bila sušta suprotnost, toliko brza da su je bukvalno molili da pređe u kros kantri, što je tvrdoglavo odbijala, ali zato kad treba stojeći da gađa, zažmuriš i prekrstiš se triput. :D 

Sad sam suviše mator da bih se emotivno vezivao, samo uživam u trkama. :D 

 

Ova sezona je na muškoj strani smor jer Norvežani stvarno suviše dominiraju, Francuzi i Šveđani su u katastrofalnoj formi, jedino Nemci pariraju koliko-toliko. Kod žena je puno otvorenije pogotovo sad kad je Norveška oslabljena odlaskom Ekhof i Olsbu. Francuskinje su odlične za razliku od muških kolega, Norvežanka Tandrevold je tu negde, ali ipak nije nivo svojih prethodnica, švedske sestre Eberg prilično neubedljive zasad, iako i dalje mislim da Elvira ima potencijal da bude ženski GOAT. 

 

Bjerndalen svoj status GOAT-a zacementirao još u Solt Lejk Sitiju kompletom zlatnih medalja, ali meni je Martan Furkad ipak #1, u mnogo kraćem vremenskom periodu je postigao skoro koliko i Bjerndalen i mislim da je na svom vrhuncu bio dominantniji.

Nojner je bila zlo i pakao, daleko od toga da je bila najpreciznija, da je bilo tako bukvalno bi bila nepobediva, poprilično se mučila sa gađanjem, ali bilo je zaista užasno iritantno koliko je bila u stanju da promaši x puta i svejedno to nekako nadoknadi na stazi. Slavio sam dan kad se povukla.

 

Najsimpatičnija pojava mi je bila Slovakinja (tj. Ruskinja koja se takmičila za Slovačku jer su je u matici škartirali kao nedovoljno dobru) Anastasija Kuzmina, specijalista za OI. Bila je ona OK takmičarka i ovako, uvek pri vrhu, ali onda dođu OI i ona poludi. :lol: Osvajala medalje na tri uzastopne OI, tri zlata, medalja u svakoj individualnoj disciplini, više nego čitava ženska ruska reprezentacija u tom periodu. Imala i je specifičan stil, 90% takmičara tempira snagu za jurnjavu u poslednjem krugu, ona je radila suprotno, pun gas od početka i onda koliko ostane snage za kraj.

 

Što se gledanja uživo tiče, odavno mi je bio plan da odem u Oslo na kraj sezone da navijam za Tiril, onda došla korona, pa se ja razboleo, i onda se ona na kraju neočekivano povukla zvog posledica COVIDA. Tu sam se smorio malo, ali i dalje planiram, jednog dana. :) 

Edited by Halvard
  • +1 1
Link to comment

E bas sam se pitao sto se Ekof povukla. Ona je i meni bila omiljena kad sam ponovo poceo da gledam, ali vec te sezone je pola propustila, pa je i bilo donekle očekivano da će se povući. 

 

Koliko mi je ona bila simpatična toliko sam uvek navijao protiv Rojzeland. Oni je neka ženska verzija Boa. Pretprošle sezone se prošetala, a prošle se uklučila na pola i umalo ih opet sve prestigla... 

Link to comment
  • 4 weeks later...

Prodje i svetsko prvensto u Novem mestu na Morave... Dosta toga ocekivano, ali i jedno ogromno iznenadjenje - poraz Norveske u muskoj stafeti... Uz pobedu Lagrida nad Johanesom Tignesom Boom u sprintu, kao i srebra za Letonca Rastrogujevsa u mas startu, te srebra Janine Hetih Valc u individualu, to bi bilo to od iznenadjenja. 

 

Prve zvezde su svakako bili Julija Simon kod zena (4 zlata i 1 bronza) i JT Bo kod muskaraca (3 zlata, 3 srebra i 1 bronza). Vidi se da su tempirali formu za ovo.

 

Pocelo je trkom u miksu, gde je negde ocekivano pobedila Francuska. Kada braca Bo nisu napravili prednost, vec zaostatak nakon prve dve izmene, tesko je bilo za ocekivati da ce Knoten i Tandervold nadoknaditi to protiv Simon i Brajsaz-Buse. Iako je BB lose pucala, pa je cak Knoten spustila na samo 8s pred poslednju izmenu, Simon je imala prakticno savrseno SP i nije ostavila Tandervold ni trunku nade. Ispostavice se da je Tandervold bila najvece razocarenje ovog SP, bukvalno je sve promasila... 

Na kraju, zlato Francuskoj, srebro Norveskoj, bronza Svedskoj. Nesto losiji Italijani zbog uzasnog izdanja Bionaza u prvoj izmeni, sve ostalo prilicno ocekivano. 

 

Usledile su trke u sprintu. Kod zena potpuna dominacija Francuskinja koje su osvojile prva 4 mesta. Simon je bila bez promasaja i uzela zlato, Brajsaz-Buse je definitivno najbrza na stazi ali je sa jednim promasajem ostala 5s iza Simon, dok je bronza otisla u ruke Lu Zanmono. Cetvrta je bila Sofi Sevo, koja je imal odlicno prvenstvo. U 10 su jos usle potpuno iznenadjujuce Letonka Bendika, te ocekivano Projs, Vitoci, sestre Oberg i opet pomalo neocekivano Virer koja je posle dosta propustenih trka ponovu tu, prilicno je spora, ali i dalje vrlo precizna. 

U muskoj trci je bilo daleko uzbudljivije. JT Bo je trcao odlicno, imao samo 1 promasaj i to bi obicno znacilo zlato. I delovalo je da ce tako i biti, Medjutim, sa dosta visokim startnim brojem je krenuo Lagrid (50). On nije na skijama brz kao Bo ili Dale, ali je pogodio sve. Nakon poslednjeg gadjanja je imao nekih 8s prednosti, sto nije delovalo da moze da sacuva. I tako je i bilo, na poslednjem merenju je imao neki mali zaostatak. I onda senzacija - Lagrid verovatno istrcava finis svoje karijere i u cilj ulazi 3,5s pre Boa i osvaja zlato. Kristijansen je bio treci za jos jedan hattrik Norvezana, a u prvih 10 sve poznata imena - Pero, Samjuelson, Tarjei Bo, Dale, Fion-Maje, Zakelan i Ponsiloma. 

 

Usledile su Potere u obe konkurencije. Kod zena je Simon lagano odbranila prvu poziciju iz Sprinta, tim pre sto je BB lose pucala i imala cak 4 promasaja. To je iskoristila Lisa Vitoci i usunjala se medju Francuskinje i otela im jednu medalju (srebrnu). BB je i sa 4 promasaja bila treca, dok je ponovo cetvrta bila Sofi Sevo. U prvih 10, ponovo sestre Oberg, Projs, Zanmono, ali i pomalo neocekivano Marketa Davidova (nekadasnja svetska prvakinja, ove godine prilicno slaba) i Tuli Tomingas iz Estonije. 

Kod muskaraca, Bo se osvetio Lagridu, pa su zamenili mesta na podijumu, dok je Kristijansen ponovo bio treci. Da sve bude jos grdje po ostatak sveta, potrudili su se Dale i drugi Bo, koji su zaokruzili prvih 5 mesta za Norvezane. Nakon toga dvojica Svedjana (Samjuelson i Ponsiloma), pa jos jedan Norvezanin Stromshajm i jos Hofer (Italijan, iznenadjujuce jer je retko i u 20) i Fabijan Klod, cisto da ne budu bas samo skandinavci u prvih 10.

 

Dakle, ove 4 trke su manje vise bile dosadne (sem pobede Lagrida) i sasvim predvidive. A onda je usledio Individual, najnezgodinja trka svakako. Simon je posle 3 zlata isla i ka cetvrtom, ali je na poslednjem gadjanju imala jedan promasaj, sto je iskoristila Vitoci koja je ponovo pucala bez greske i dosla do zlata (prvog koje nije otislo francuskinjama). Do kraja se pravo ni od kuda pojavila i Janina Hetih Valc, Nemica koja je najcesce izmedju 15 i 20 mesta, rafalnom paljbom bez greske je uspela da se probije na poziciju broj 2, tako da je Simon morala da se zadovolji bronzom. Cetvrta je bila Nemica Grotijan, koja jos nema 20 godina i ove godine je debitovala u svetskom kupu, zatim verovatno i najpreciznija takmicarka na turu, Vanesa Vojt, te Zanmono, BB i ukrajinka Dmitrenko. Prvih 10 su zaokruzile dve svedjanke, ali ne sestre Oberg (koje ove godine uzasno gadjaju), vec Person i Brorson. 

Kod muskaraca, Bo nije ostavio previse nade rivalima, jer je samo jednom promasio i to na prvom gadjanju. Ovoga puta odmah iza njega je bio stariji brat Tarjei, dok je do bronze stigao Nemac Dol. Letonac Rastrogujevs je bio odlican cetvrti, a u 10 jos Zakelan, Fion-Maje, Samjuelson, Pero, Jakov Fak (Hrvat koji vec godinama trci za Slovence, bio i svetski sampion) i domaci takmicar, Tomas Mikiska, koji je mozda mogao i nesto vise da nije promasio poslednji hitac. 

 

Pre muske i zenske stafete, odrzna je singl miks. Norvezani su bili favoriti, Bo nije bio bas precizan kao prethodnih dana, pa je ostavio mali zaostatak posle prve izmene za Tandervold (4s). Ova je to jos malo uvecala (14s), da bi Bo vratio prednost na stranu Norvezana (doduse minimalnu - 1s). Ocekivalo se da ce napraviti osetniju prednost protiv Fion-Majea, ali nije, pa je sve ostalo na duelu Zanmono, koja je vec osvojila 2 bronze, i Tandervold, koja je bila uzasna i ni jednom u prvih 10, a liderka je u svetskom kupu. Jasno je bilo da ce Norveska tesko do zlata, iako je Tandervold brza na skijama. Posle prvog gadjanja su obe pogodile sve, pa su i na drugo gadjanje stigle zajedno. Tandervold je prva pocela da puca, al kako je pucala bolje da nije. Uspela je da promasi cak 4 hitca i da ode u jedan dodatni krug kazne. Zanmono je imala jedan promasaj i nakon toga je bilo jasno da zlato ide u Francusku. Medjutim daleko da je tu bio kraj uzbudjenjima. Dok je Tandervold zavrsavala svoju seriju promasaja, na streliste je stigla Lisa VItoci koje je standardno upucala sve i to vrlo brzo (Italijani sve vreme bili do 30tak sekundi zaostatka za liderom). Odmah iza su pristigle i Hana Oberg i Vojt. Da je Hana pogodila sve, mogla je i ona da se umesa u borbu za medalju (Vojt tesko jer je dosta sporija od ostalih). Medjutim, Hana je promasila kao i Tandervold i iskljucila sebe iz borbe za medalju. Dakle, ostalo je da se vidi ko ce do srebra a ko do bronze. Tandervold je nakon kaznenog kruga imala 3 sekunde zaostatka za Vitoci, ali je nominalno brza od nje na skijama. Ne kao od Vojt, ali dovoljno da je tu favorit. Odmah se naravno priblizila i njih dve su nastavil zajendo ka cilju. Na poslednjem spustu Tnadervold je napala i prestigla Vitoci i delovalo je da ce tu resiti trku, medjutim usledio je posednji uspon i Vitoci se neocekivano vratila i ponovo prestigla Tandervold, te u samom finisu donela Italiji srebro.

Svedjani su bili 4ti, Svajcarci se probili na mesto broj 5, a iza njih su bili Nemci. 

 

Najzanimljivije su bile trke stafete. 

 

Zenska stafeta je krenula potpuno neocekivano. Jeste Lu Zanmono bila prva posle prve izmene, ali su tu blizu bile i Knoten za Norvesku, Magnuson za Svedsku, Hetih Valc za Nemacku, Vobornikova za Cesku i Ermits za Estoniju. Komola je bila uzasna i vec u prvoj izmeni potpuno iskljucila Italiju sa zaostatkom vecim od 2,5 minuta. I onda krece sou. Sofi Sevo promasuje na oba gadjanja po 4 puta, odradjuje 2 dodatna kruga i donosi zaostatak od 46 sekundi. To na prvo mesto lansira Estoniju, pa tako Tuli Tomingas prva menja na pola trke. Arneklev je bila druga za Norvesku sa -19, pa Lin Person na -23, kao i Nemica Grotian, Ana Gandler na -33 za Austriju i tako dalje. Ali onda preuzima BB za Francusku i sa jednim promasajem na 2 gadjanja vraca Francusku na prvo mesto. Hana Oberg menja druga sa 17s zaostatka, a Estonija je i dalje u igri jer je Kuelm ostala 28s iza, a Hauzer za Autriju 35. Vojt je kaskala 52 sekunde. Norvesku ne pominjem jer je posle korektnog prvog gadjanja Ida Lien (jedan promasaj, malo iznenadjenje sto je u postavi) promasila cak 5 puta i morala u 2 dodatna kruga. Poslednji krug je doneo okrsaj Simon i Elvire Oberg za prvo mesto, te enigmu u borbi za bronzu jer su tu bile takmicarke koje nisu ni u prvih 60, a prva sledeca je bila prilicno daleko... Simon je posle prvog gadjanja bila sigurna sa jednim promasajem, Elvira iako je sve pogodila prakticno nije smanjila razliku jer Simon puca bas rafalno, ali je onda kod drugog gadjanja upala u probleme. Imala je 3 promasaja kada je Elvira stigl na liniju, i da je otisla u dodatni krug svasta je moglo da se desi. Ipak, Simon se izvukla, pogodila sva tri dodatna metka, sto je Elviru jos vise poremetilo pa je ne samo ona promasila 3 puta, vec je otisla i u dodatni krug, ali ipak bez vece drame otisla po srebro.

A sto se borbe za bronzu tice, Joana Taliherm iz Estonije, koja je bez poena u svetskom kupu, imala je zaostatak od 28 sekundi, Ana Jupe 35, a Sofija Snajder 52, Jislova minut i 20, a Dmitrenko minut i po. Posle prvog gadjanja Ana Jupe je sahranila sve sanse Austrije za medalju jer je sa 5 promasaja isla u 2 dodatna kruga, Estonka je imala 3 promasaja a Nemica 1 pa su dalje nastavile zajedno. Snajder je ove godine 27. u svetskom kupu i bez obzira sto nije nesto previse kvalitetna, svakako je bila u prednosti nad Estonkom. To je i potvrdila, obe su promasile po 3 puta, ali na skijama je Nemica bila dosta bolja i donela svom timu bronzanu medalju. Estonke su bile cetvrte sto je ogroman uspeh jer pojedinacno gledano ne bi trebalo ni u prvih 10 da budu. Peta je Ukrajna, sesta Poljska, sedma domacin Ceska, a osma Austrija nakon loseg nastupa Jupe. Svajcarkinje su bile 9, Norveska tek 10, a Italija tek 11. 

 

I onda muska stafeta... U najavi najdosadnija trka. na prvih 6 mesta u svetskom kupu su Norvezani. Usein Bolt ovog sporta je tu i Norvezanin je. Uzeo covek vec 3 zlata, 2 srebra i bronzu. Svedjani imaju dva dobra trkaca a i oni cesce promasuju nego sto pogadjaju. Francuzi imaju dobru cetvoricu, al daleko od toga da primirisu Norvezanima. Nemci isto. Ostali ni to. 

Krece trka i odmah muke za Norvezane. Lagrid uzasan, prvo jedan promasaj, a onda iz sotjeceg cak 4 i dodatni krug. I kao Sevo kod Francuskinja, donosi 45 sekundi minusa narednoj izmeni. A na celu iznenadjenje - Opet Estonija. I to Rene Zakna, 70. u svetskom kupu. Odmah tu su bili i Mikiska (Ceska), Strelov (Nemacka), a nesto malo dalje Brand (Svedska) i Pero (Francuska). 

Medjutim, Tarjei Bo kako je preuzeo stafetu tako je okrenuo situaciju. Dobro je gadjao, bio brz i vratio Norvesku na vrh. Odmah iza njega je bio Krcmar pa su Cesi tako na pola trke bili drugi. Naredni Estonac je bio uyasan trcao 4 dodatna kruga, dok je za Nemca neocekivano los bio Kun, koj je imao dodatni krug pa je kasnio 45 sekundi. Delovalo je da sve ide na vodenicu Norvezana jer je i Klod trcao dva dodatna kruga posle prvog gadjanja, pa nije puno pomoglo ni to sot je drugi put ocistio metu odmah, doneo je skoro minut zaostatka.  Prakticno jedini od favorita koji je jos bio koliko toliko u igri su bili Svedjani, jer je Nelin koretno gadjao i doneo 18 sekundi zaostatka u odnosu na Boa, a tek je trebalo da im nastupe dva najbolja takmicara. 

Kod Norvezana je preuzeo JT Bo, pa se ocekivalo da resi trku. Ipak i Svedjanima je na stazi bio najbrzi takmicar i jedan od retkih koj moze Bou da parira na stazi - Ponsiloma. Bo je imao dva promasaja ali je i Ponsiloma toliko puta bio neprecizan, Na drugom gadjanju Bo je bio siguran, dok je Ponsiloma jos jednom promasio, ali zaostatak je dobrim trcanjem zadrzao u granicama korektnog - 30 sekundi i poslednji krug za Kristijansena i Samjuelsona. Na prvom gadjanju Kristijansen bez greske, Samjuelson 2 promasaja, razilka se popela na preko 50 sekundi, a trkacki su tu negde njih dvojica. Prosto delovalo je da sve ide ka ocekivanom epilogu. Za to vreme iza vodeceg dvojca, Zakelan je jos malo povecao zaostatak za vodecima, kao i Navrat za Nemce. Maracek je u tom drustvu jos uvek drzao Cehe, Rajt Amerikance, a Sepala Fince. Svi su oni bili od minut do minut i 20 sekundi zaostatka. Delovalo je da ce borba za bronzu biti i jedina zanimljivost. Hidensalo je ocistio sve na prvom gadjanju u poslednjoj izmeni za Fince, kao i Horing za Cehe i Braun za Amerikance, Dol za Nemce i Fion-Maje za Francuze. Svi su sve pogodili.

I onda poslednji krug... Stize Kristijansen promasi prvi hitac, pa pogodi naredna 2. Namseta se i redom ispuca jos 5 metaka van mete i ode u 3 dodatna kruga. Nestvarna scena. U medjuvremenu stiye Samjuelson i pogadja sve. Gleda covek i ne veruje. Nastavlja trku i odlazi po zlato. Ali ova 3 dodatna kruga trcanja dovode do toga da i Nemci i Francuzi ako pogode sve idu ispred Norvezana. Fion-Maje je promasio jednom i nastavio trku 5 sekundi pre Kristijansena, dok je Dol imao cak 3 promasaja i iskljucio sebe iz borbe za medalju. Braun je imao 2 promasaja, Horing 3, a Hidensalo cak 4, sto je i ocekivano jer su oni i slabiji takmicari. Kristijansen je odmah pristigao Fion-Majea, na poslednjem usponu ga je napao i ipak pobedio za srebro Norvezana, ali i nevidjenu senzaciju. 

 

I na kraju Mas start. KOd zena je Simon isla po svoje peto zlato na prvenstvu, ali sem na prvom gadjanju na svim ostalim je po jednom promasila. I bez toga, tesko bi stigla do zlata, jer je Brajsaz-Buse pogodila sve, a kad se to desi, tesko da neko moze biti ispred nje. I Vitoci je bila bez promasaja, pa su njih sve pokupile zlato i srebro. To je prvo pojedinacno zlato za BB na svetskim prvenstvima i malo je reci da ga je zasluzila. Vitoci je tako pored jednog zlata ovde uzela i 3 srebra, sto je stvarno vrhunski rezultat. Treca je bila opet Lu Zanmono, koja je promasila jednom na prvom gadjanju i sve vreme jurila ostale devojke. A da li treba reci da je nrp Tandervold bila na deobi drugog mesta sa Vitoci i Arneklev do poslednjeg gadjanja i da je onda uspela da promasi cak 3 puta i na kraju bude 10ta? I Arneklev je promasila doduse dva puta pa je bila na kraju 13ta. Simon je na kraju zavrsila kao cetvrta, a u prvih 10 pored navedenih su jos bile Vojt, zatim Lisa Teresa Hauzer koja je do ove godine bila bitan faktor u svetskom kupu, potpuno iznenadjujuce jos jedna Austrijanka, Ana Gandler, pa ponovo odlicna Tuli Tomingas i Hana Oberg. 

 

Poslednja trka je bio muski Mas start. Delovalo je da moze da se zakuva, jer je na prvom gadjanju Bo promasio jednom. Ipak, petorka koja je poblega u tom prvom gadjanju je prakticno do sledeceg gadjanja vec bila sustignuta. Na trece gadjanje je stigla grupa od njih 5 i hajde da kazemo da je tu stigao i Samjuelson kao sesti sa par sekundi zaostatka. Upravo on je priredio Tandervold scenario i sa 3 promasaja se skroz iskljucio iz borbe. JT Bo je rafalno sve pogodio, jedini ga je ispratio Rastrogujevs, dok su Fion-Maje, Tarjei Bo i Dol imali po promasaj. JT Bo je povecao prednost sa 4 na 10s, ali morao je da pogodi sve na poslednjem gadjanju da ga Letonac ne bi iznenadio. Opet je Bo sve pogodio i tu je bilo jasno gde ce zlato. I Letonac je sve pogodio i obezbedio prvi podijum u karijeri. Drugi Bo je promasio jednom, Fion-Maje nije i opet nije bilo nezvesne zavrsnice u borbi za medalje nakon poseldnjeg gadjanja. Dakle, JT Bo, Rastrogujevs, Fion-Maje, pa onda T Bo, Fabijan Klod, Fak, Stadler, Kristijansen, Pero i Navrat za prvih 10. 

 

Sve u svemu zabavno svetsko prvenstvo. 

 

 

 

 

 

  • +1 2
  • Hvala 4
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...