Jump to content
IGNORED

Beč & Austrija, abandon hope all ye who enter here

bags

Recommended Posts

Posted

totalni raspad kakav se dešava nema velike veze sa time o čemu pričaš. nije ekonomija samo start-up i IT, a tek AT ekonomija nije i nikad nije ni bila dominantno IT i brze inovacije. Ovde propadaju recimo građevinske firme, liferanti auto industrije i tako dalje. 

To o čemu pričaš jeste i biće uzrok postepenog dugoročnog zaostajanja cele Evrope za Amerikom i Kinom, ali trenutne velike krize u Nemačkoj i Austriji su uzrokovane pre svega krizom auto industrije, smanjenim prometom i krizom u građevinskoj industriji, krizom na tržištu industrijske automatizacije usled smanjenih narudžbina iz pre svega Kine i političkom krizom u obe zemlje. Plus je zbog mahinacija propao ogroman koncern koji se pre svega bavio nekretninama u Austriji. Tu nigde nije uzrok tehnološka zaostalost, čak ni u auto industriji. 

Što se start upa tiče, glavni razlog njihoog malog broja nije tehnološko-naučna zaostalost nego nepostojanje VC kulture tj. spremnosti investitora da se kockaju na velikom broju pokušaja sa pojedinačno malim šansama za uspeh i posledično znatno manji preduzetnički duh mladih svršenih i nesvršenih studenata u poređenju sa Amerikom. 

• +1 2
Posted
4 hours ago, bags said:

Ili kako na 5000 nacina ponuditi popust koji to u stvari nije . Barem u mom slucaju.

Slažem se. Ja na te popuste gledam kao na regularnu cenu (koju trgovci ne žele da ponude širokim masama) i to ako mi je nešto odatle stvarno potrebno i ako nije dostupno jeftinije tokom sezonskih rasprodaja. 

@nenad za tehniku uglavnom poredim na geizahls.at / geizahls.de. U MediaMarkt-u su spremni da spuste cenu na licu mesta ukoliko im se ukaže na nižu cenu kod drugog prodavca. Nadalje se otprilike ukači gde šta može da se juri. Igračke konzole kod MediaMarkta-a i Libro-a; garderoba na Zalando-u; pivo i žestina u Billa-i, Sparu i ređe Penny-ju; smeštaj na Booking-u, pa se kontaktira hotel/apartman direktno za cenu bez Booking provizije. 

Na kraju, najbolje ponude budu na oglasima kada prodaju skoro nove uređaje u garanciji, skoro nove komade nameštaja zbog selidbe, i sl. Samo treba biti na pravom mestu u pravo vreme i dobro proceniti stanje stvari. 

Posted
On 4. 1. 2025. at 21:13, bags said:

Jednostavno Austrijanci nemaju u krvi taj osecaj za kompromis. @namenski ce sigurno naci neki primer iz istorije, ali to nece promeniti mojemisljenje da su jedni od najtezih ljudi u Evropi...

Kad me vec prozivas :D: gresis sto se tice austrijanskogtm osecaja za kompromis.

Ta kultura, nastala na KuK tradiciji koja nije uvek bila po definiciji negativna, nastala je upravo na kompromisu, osecaju za kompromis, svesti da je kompromis neophodan sastojak savoir vivre...

I to onog mitteleuropskog, nikako zapadnog i severnog, pretezno protestantskog, netolerantnom, pruskom, svakojakog...

Habzburzi su vekovima opstajali na kompromisima...

Bec je, naravno sto se mene tice, i buduci da ga poprilicno davno nisam pohodio, ne racunajuci proslogodisnje prolaske pored :D bio grad koji bih bez razmisljanja stavio na #1 sto se tice zivota...

Idealno smesten, uostalom 1 mudri Austrijanac je davno rekao da Balkan pocinje na Mariahilfestrasse :D, na dohvat Evrope, mozda najbolja i najlepsa mesavina kultura koje su opstajale uporedo ali se i prozimale cineci Bec i Austriju kulturno ako ne jacim, ono ravnim Francuskoj, poslovicnom izvikanom Parizu...

Treba se diviti Austrijancima: od bogalja, trupa bez udova, drzave koja im je ostala posle WW1 i raspada KuK monarhije, sa patrljcima pruga, uspeli su mucno da izguraju jednu bombona drzavu sve do neke '34, kada su - sa sve pucnjavom topova po Becu potpali pod nacizam...

I, istini za volju, zdusno ga podrzali primivsi se na nacionalizam u njegovom najogavnijem obliku.

I koji su posle WW2 uspeli da uspostave jednu funkcionalnu drzavu, drzavu za primer...

A opet, neki od najnacista poticu - inace cudna cinjenica - upravo iz Austrije, sa sve Adolfom :D...

Utoliko pre je sadasnje stanje u Austriji u neku ruku paradigma stanja u Evropi: skretanje u desno, nestajanje spremnosti za kompromis, porast netolerancije...

Ne valja, jebiga... :cry:

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
9 hours ago, Heaviside said:

totalni raspad kakav se dešava nema velike veze sa time o čemu pričaš. nije ekonomija samo start-up i IT, a tek AT ekonomija nije i nikad nije ni bila dominantno IT i brze inovacije. Ovde propadaju recimo građevinske firme, liferanti auto industrije i tako dalje. 

To o čemu pričaš jeste i biće uzrok postepenog dugoročnog zaostajanja cele Evrope za Amerikom i Kinom, ali trenutne velike krize u Nemačkoj i Austriji su uzrokovane pre svega krizom auto industrije, smanjenim prometom i krizom u građevinskoj industriji, krizom na tržištu industrijske automatizacije usled smanjenih narudžbina iz pre svega Kine i političkom krizom u obe zemlje. Plus je zbog mahinacija propao ogroman koncern koji se pre svega bavio nekretninama u Austriji. Tu nigde nije uzrok tehnološka zaostalost, čak ni u auto industriji. 

Što se start upa tiče, glavni razlog njihoog malog broja nije tehnološko-naučna zaostalost nego nepostojanje VC kulture tj. spremnosti investitora da se kockaju na velikom broju pokušaja sa pojedinačno malim šansama za uspeh i posledično znatno manji preduzetnički duh mladih svršenih i nesvršenih studenata u poređenju sa Amerikom. 

slazemo se. Nemci su koristili evro zonu da prosire trziste,i jeftine energente iz Rusije. Promenila se itekako geopoliticka situacija. Plus losa demografija,Italija je tu najbolji primer.

Posted

@Miki_belavista

Imas i Frequentis koji radi vrhunski software izmedju ostaloga za kontrolu letenja. Ima par sekcija u Siemensu koje su svetska klasa u  embedded polju. Bwin je bila strasna kompanija, pa su izmestili skoro sav IT u Indiju a sad se vracaju jer su ovde plate manje.

@Ian Mancunian

Danas prodali TTTec Auto NXPu. Meni su se pravo svideli kao kompanija kad sam trazio pislao i bas daleko smo dogurali ali na kraju su mi smanjili ponudu.

@namenski

Moguce da sam pod utiskom zadnjih 10ak godina ocajnih politicara.

Posted
2 hours ago, bags said:

@Miki_belavista

Imas i Frequentis koji radi vrhunski software izmedju ostaloga za kontrolu letenja. Ima par sekcija u Siemensu koje su svetska klasa u  embedded polju. Bwin je bila strasna kompanija, pa su izmestili skoro sav IT u Indiju a sad se vracaju jer su ovde plate manje.

@Ian Mancunian

Danas prodali TTTec Auto NXPu. Meni su se pravo svideli kao kompanija kad sam trazio pislao i bas daleko smo dogurali ali na kraju su mi smanjili ponudu.

@namenski

moguce,mozes i u Srbiji nabrojati par ozbiljnih firmi,i ima dobrih inzenjera bez obzira na lose formalno obrazovanje. Opet kazem da Austrija nije zemlja inovacija.

Posted
5 hours ago, bags said:

@Miki_belavista

@Ian Mancunian

@namenski

Da da, pisao sam o tome na IT topiku.

TTTech grupa sadrži TTControl (uglavnom SW i ECU za tešku mašineriju) TTTech Aerospace, TTTech Industrial i spomenuti TTTech Auto. Dok sam ja bio tamo, TTTech Auto je generisao tipa 85% revenua cele grupe, ponajviše zbog flagship proizvoda - MotionWise platforme za 3/4 generaciju AD. Koliko sam razumeo iz medijskih natpisa od juče, samo je TTTech Auto izdvojen iz grupe i akviziran. I to, u vreme globalne krize automotive industrije za lepe pare, 625 miliona, sve u kešu kako su naveli u pressu. Plus su iskoristili što su obe kompanije na CES, pa je i tamo odjeknulo.

Što se tiče plata/ponuda, kad su ovde ušli u dil sa Teslićem i RTRK, iste su bile poprilično konzervativne. Promenilo se kada su došli u NS Continental i posle ZDF, jer je more ljudi prešlo. Mislim da su sada sve to pojačali, posebno jer čujem da je sada neki obrnuti trend, iz Contija idu nazad u TTTech.

• Hvala 1
Posted

Kakva pocetnicka greska :D 
zbog novogodisnjih i bozicnih praznika nisam radio malo jace od 2 nedelje.. zakazem sastanak za sutra u 13h (jedini slot koji svima odgovara, sudeci po dostupnim im kalendarima) da se poravnamo i stize mi e-mail:
"u Austriji petkom - nista posle 12h"

oooooopsie :D 

• +1 1
Posted
On 8. 1. 2025. at 16:10, bags said:

@namenski

Ma nisi :) jer - bez ironije - tako je svuda u svetu...

Mislim na ocajne politicare...

Ja sam se na austrijsku tradiciju, kulturu kompromisa osvrnuo samo kao na primer lakoce kojom neko drustvo napusti neke drustvene obrasce, norme, kulturu i predje, uskoci u ekstremizam/me...

Austrijancima doduse ne bi bilo prvi put... :D 

A ni namatm... :D

Sve u svemu - trazili smo - gledamo....

Jer, to je nama nasa borba dala... :D  

Posted

Da parafraziram Desanku, Austrija je velika tajna. Bec uistinu jeste u vreme Belle Epoque bio mozda najzanimljiviji grad na svetu, ali ga je raspad KuK provincijalizovao. Onda sledi drugi udarac, nacisti i prakticki nestanak jevrejske zajednice, koja je imala nemerljiv uticaj na uspon grada. Onda hladni rat, gde on postaje depresivni pogranicni grad na prepisaj hoda od Gvozdene zavese. Onda od 90tih sledi kakav takav kambek. To sad vise ne moze da bude svetska metropola na nivou pre WW1, ali jeste kosmopolitska sredina i najbrze rastuci glavni grad Evrope. A sve to vreme, Bec je, kao bastion socijalista, neki izuzetak u odnosu na svoju neposrednu okolinu (turbokatolicka i represivna Donja Austrija), a i u odnosu na druge austrijske gradove. 

Zapravo, Thomas Bernhard i njegovo delo bi mogli da budu neka metafora austrijske kompleksnosti. On je deklarativno svoju zemlju mrzeo i fantasticno je pisao u skucenom duhu i pritajenom zlu, i te kako prisutnom tamo, pogotovo u malim gradovima. Istovremeno, Austrija je dala i njega i jos gomilu fantasticnih pisaca koji o svemu tome pisu, a cije postojanje nije incident, nego je izmedju ostalog i rezultat jake tradicije samorefleksije i samokritike u austrijskom drustvu. 

• +1 5
  • Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)

Austrija zemlja teška
Za hodače sivih cesta
Klasni mir i takve trice
Ustajala žabokrečina

Edited by Amos
Posted

Jebote pa ovi nacisti ce zaista oformiti vlast.

Nekako sam se u sebi nadao da ce doci do novih izbora i da ce nekako prethodne 3 grupe doci do razumevanja i formiranja vlade.

Da mi je neko rekao da ce se ovo u Austriji desiti, ne bih verovao... al' valjda je svet svuda otisao u pm pa sto bi ovde drugacije bilo...

Posted

Meni je ubedljivo najjace da sve sto najavljuju u vezi stednje budzeta najvise pogadja upravo njihove birace. :laugh:

- Klimabonus

- Klimaticket ( jeftina karta za voz koja pokriva celu Austriju,kao sto se vidi sve sto ima rec klima u sebi biva precrtano)

- Poreske olaksice za elektricna auta und solarna postrojenja

- Smanjenje buducih penzija

- Bildungskarenz (doduse ovo ne pogadja njihovu bazu :myth_devil:)

- smanjen dohodak za nezaposlene

Kao jagoda na vrhu torta tu je bio referendum protiv vetrenjaca u Koruskoj i najava gasenja odredjenih medija koji nisu na njihovom kursu. :laugh:

I da rekli su da ce kao Elon pritegnuti sve drzavne kompanije da efikasnost bude veca. (ocekuju da godisnja  dividenda bude solidno veca) :laugh:

• +1 1
  • Hvala 1