Jump to content
IGNORED

Beč & Austrija, abandon hope all ye who enter here

bags

Recommended Posts

Posted

Po svemu sudeći ćemo teško izbeći FPÖ. Lepo bi bilo da ÖVP i SPÖ posle promene rukovodstva privuku više glasača, ali teško. Već godinama se blamiraju (videti izbor SPÖ predsednika između Bablera i Doskozila). 

Posted

To je to:

ABD0053-20241014-scaled-4-3-14013891138854-1138x854.jpg

zhcsbuth94be1.jpeg

:ph34r:

• Tužno 1
Posted

Sve je islo ka tome sirom Evrope, jos pre ove postkorona krize. Sa krizom, sve komponenete evropske fas desnicarske politike su na stolu.

Jbg kad nisam rodjena ko Bugarin.

Posted

Samo jedan detalj oko stanja ekonomije u Austriji. Frendica koja radi sa u drzavnoj firmi koja sa bavi duznicima od nesolventnih firmi dobila u svom odeljenju 40 novih ljudi sa 1.1. Do 31.12 imala je 8. Kaze plivaju u poslu, bukvalno su ih pritisli da nema vise ni pauza ni kafa a i rucak se za stolom jede.

Domino efekat propasti Benka, krize auto industrije u Nemackoj, losih konjuktura na trzistu generalno u skoro svim industrijama. Mene je recimo iznenadilo koliko jos online  kupovina terorise redovne prodavnice. Recimo da gomila ovih velikih lanaca za prodaju odece planira zatvaranje jos 50% filijala. A sad je na nekih 30%  od 2021.

• Tužno 2
Posted

Moje zapažanje u vezi trgovinskih lanaca. Peek&Cloppenburg, Hervis i drugi često nude pojedine popuste online uz podizanje u filijali preko Corporate Benefits koje dobijamo preko firme. Bukvalno rade na tome da što više ide online, pa da zatvore većinu filijala (kirija, održavanje, radnici, prezentacija robe). 

• +1 2
Posted
2 hours ago, FOX river said:

Corporate Benefits

Ili kako na 5000 nacina ponuditi popust koji to u stvari nije . Barem u mom slucaju.

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)

i u mom 

za odeću i obuću je internet mama. ko ne žuri može da nađe dobre prave popuste sa celom EU kao tržištem na kome se traži. Izneverujem kad u prolazu pogledam koliko koštaju stvari po prodavnicama. To ide i duplo skuplje u poređenju sa odvajanjem recimo sat vremena da se nađe uporediva ili ista stvar na internetu (upoređivači cena nisu skroz pouzdani), a ako se čeka da se pojavi neki jači popust onda ide i više od duplo. Kriza samo ubrzava propast prodavnica u fizičkom svetu na skupim lokacijama, gomilom zaposlenih i još većom gomilom logističkih troškova. Isto važi i za tehniku sa tim da su razlike manje, ali je i broj prodavnica odavno smanjen na minimum.

Edited by Heaviside
Posted
1 minute ago, Heaviside said:

i u mom 

za odeću i obuću je internet mama. ko ne žuri može da nađe dobre prave popustom za celom EU kao tržištem na kome se traži. Izneverujem kad u prolazu pogledam koliko koštaju stvari po prodavnicama. To ide i do duplo skuplje u poređenju sa odvajanjem recimo sat vremena da se nađe uporediva ili ista stvar na internetu (upoređivači cena nisu skroz pouzdani). Kriza samo ubrzava njihovu propast. Isto važi i za tehniku sa tim da su razlike manje. 

gde i kako se to trazi? :D

Posted (edited)
12 minutes ago, nenad said:

gde i kako se to trazi? :D

pa nemam pojma, zavisi šta ti treba. imaš pretraživače koji izbacuju gde je to što tražiš u tom trenutku najjeftinije. od toga kreneš, dodaš i običan google search sa “products” filterom, razmisliš o alternativnim sličnim proizvodima i pogledaš i to i tu si već garantovano ma najmanje 30% popusta u odnosu na tržni centar sa 3 proizvoda umesto 3 miliona koliko ih ima na netu plus popusti. treba ti maks sat vremena sa sve čitanjem saveta i ocena kupaca. sledeće je da pratiš nedelju-dve sajtove sa vremenski ograničenim akcijama tipa zalando lounge i best secret (za krpe tipa košulja ti je dovoljno samo da tu baciš pogled periodično i kupiš kad nešto naleti i oblačićeš celu porodicu za 30-40% cene, ali ako ti treba hitno onda već mora da te usere)…vremenom se uhodaš znaš i niša sajtove, ja recimo za outdoor stvari tipa jakne, obuća za sneg itd. za celu porodicu imam neki francuski sajt koji često ima dobre popuste a i startne cene su im niske, za black friday sam direktno pisao malim sajtovima iz nemačke da mi daju dodatni popust za hi-fi opremu prošao za trećinu cene iz media markt-a, vredi i ručno preleteti preko velikih ponuđača ako se ima vremena i tako dalje. 

matematika je bitno drugačija ako su carina, špedicija i skupa dostava u igri.

Edited by Heaviside
  • +1 1
Posted
5 minutes ago, Heaviside said:

pa nemam pojma, zavisi šta ti treba. imaš pretraživače koji izbacuju gde je to što tražiš u tom trenutku najjeftinije. od toga kreneš, dodaš i običan google search sa “products” filterom, razmisliš o alternativnim sličnim proizvodima i pogledaš i to i tu si već garantovano ma najmanje 30% popusta u odnosu na tržni centar sa 3 proizvoda umesto 3 miliona koliko ih ima na netu plus popusti. treba ti maks sat vremena sa sve čitanjem saveta i ocena kupaca. sledeće je da pratiš nedelju-dve sajtove sa vremenski ograničenim akcijama tipa zalando lounge i best secret (za krpe tipa košulja ti je dovoljno samo da tu baciš pogled periodično i kupiš kad nešto naleti i oblačićeš celu porodicu za 30-40% cene, ali ako ti treba hitno onda već mora da te usere)…vremenom se uhodaš znaš i niša sajtove, ja recimo za outdoor stvari tipa jakne, obuća za sneg itd. za celu porodicu imam neki francuski sajt koji često ima dobre popuste a i startne cene su im niske, za black friday sam direktno pisao malim sajtovima iz nemačke da mi daju dodatni popust za hi-fi opremu prošao za trećinu cene iz media markt-a, vredi i ručno preleteti preko velikih ponuđača ako se ima vremena i tako dalje. 

matematika je bitno drugačija ako su carina, špedicija i skupa dostava u igri.

hvala puno, carina nije problem, porucio bih za cro, pa bih pokupio kad budem isao.

ne treba mi nista hitno i konkretno, pitam generalno, ali recimo farmerke, patike, duksevi..

Posted
3 minutes ago, nenad said:

hvala puno, carina nije problem, porucio bih za cro, pa bih pokupio kad budem isao.

ne treba mi nista hitno i konkretno, pitam generalno, ali recimo farmerke, patike, duksevi..

idelan si slučaj za zalando lounge (ne običan zalando mada možeš i tu da pogledaš) i best secret :D 

• Hvala 1
Posted
16 minutes ago, Heaviside said:

za black friday sam direktno pisao malim sajtovima iz nemačke da mi daju dodatni popust za hi-fi opremu prošao za trećinu cene iz media markt-a

Kako se to tim malim prodavnicama tehnike isplati? Pritom, Media Markt ima sjajne cene u poređenju sa cenama u Srbiji. Nedavno sam kupio aparat za kafu koji je na debelom popustu u Gigatronu koštao 39.000 dinara, a u MM je bio 250 evra.

Posted
3 minutes ago, napadaj said:

Kako se to tim malim prodavnicama tehnike isplati? Pritom, Media Markt ima sjajne cene u poređenju sa cenama u Srbiji. Nedavno sam kupio aparat za kafu koji je na debelom popustu u Gigatronu koštao 39.000 dinara, a u MM je bio 250 evra.

Nisu prodavnice nego mali sajtovi samo za hifi kojima su cene bez popusta niže nego u media markt-u. Nemam pojma kako im se isplati. Kapiram da imaju manje troškove od media markt fizičkih lokacija i da je marža na hifi opremu bolesna. Imali su već dobar popust za black friday i onda mi na to spustio još, avr na jednom sajtu, a na drugom mi nije dao popust baš za te zvučnike koje sam hteo nego neke uporedive. Probao sam 3 sajta. 

• +1 1
Posted (edited)

Kod mene su pre par godina pokrenuli akciju "budimo lojalni kupujmo lokalno" :rolleyes2_uc:, što je potpuno gubljenje vremena. Kupovina lokalno ima enormne prednosti, glavna je da možeš nešto da dobiješ odmah i bez čekanja. Čak i sam odlazak u prodavnicu ispada često brži od traženja po internetu i ipak nije mala stvar nešto držati u ruci. Ako znaš šta želiš i ne smeta ti da čekaš par dana, online nema konkurenciju. Za ovo ostalo, lokalne radnje bi trebalo da forsiraju svoje prednosti, ali umesto toga oni apeluju na lojalnost. To šta je bilo je prošlo vreme, nema povratka, ko se prilagodi i koristi svoje prednosti može da opstane.

Bila je i jedna tužna priča pretprošle godine, zatvorila se lokalna gvožđara. Bio članak u novinama, radnju preuzeo od oca, na kraju imao dve mušterije nedeljno. Nije baš tako crno, otišao je u penziju par godina pre nego što je planirao, ali svejedno. Bila je simpa radnja, ali se ispostavilo da je gomila ljudi kupovala isto kao i ja - trebaju mi tri šrafa, čovek je imao ne znam šta sve ne po fiokama. Dođeš, objasniš ili pokažeš onda ti on da šta ti treba i naplati 2 evra. Da sam hteo da kupim online morao bih prvo da guglam pet sati kako se to uopšte zove ili da idem u jednu od velikih radnji koja je u pičkinovcima 20 minuta kolima. Iz ovog ugla trebalo je da platim dodatno 5 evra čisto za vreme koje mi je čovek uštedeo. Online ne može da parira tome nikad, ali je problem u tome što ne znamo da vrednujemo to na pravi način.

Deluje mi da su neke velike prodavnice ukapirale prednosti i navikle se na 21. vek. Npr. Saturn/MediaMarkt generalno nije loš sa cenama poslednjih godina, niti je Amazon itsl. toliko jeftin kao ranije. A uz to imaju te radnje u kojima možeš da pogledaš nešto, možeš da poručiš online i preuzmeš u radnji, možeš ako ništa drugo da vratiš na istom mestu gde si preuzeo i ne zajebavaš se sa paketima.

U poslednje vreme češće kupujem u prodavnici nego ranije, mada i dalje dominantno online. Za neke stvari sam od početka osuđen na online, npr. nigde nema obuće 47 u radnjama gde živim, tako je od 2010. Ili skoro sam za klinca kupovao patike, hteo je basketaške, i čovek u radnji mi kaže (znamo se iz viđenja) nemamo to, nema dovoljno kupaca i onda šta ću kupio online na sniženju :D. Takav je život u manjem gradu. Pre par meseci nam je crk'o šporet, to je bio prvi put u ne znam koliko godina da sam odmah rekao da ne kupujem ništa online. Otišao u dve radnje, izabrao, i bio kod kuće kad su rekli da će da montiraju. Cena je isto bila ok.

Edited by Venom
Posted
5 hours ago, bags said:

Samo jedan detalj oko stanja ekonomije u Austriji. Frendica koja radi sa u drzavnoj firmi koja sa bavi duznicima od nesolventnih firmi dobila u svom odeljenju 40 novih ljudi sa 1.1. Do 31.12 imala je 8. Kaze plivaju u poslu, bukvalno su ih pritisli da nema vise ni pauza ni kafa a i rucak se za stolom jede.

Domino efekat propasti Benka, krize auto industrije u Nemackoj, losih konjuktura na trzistu generalno u skoro svim industrijama. Mene je recimo iznenadilo koliko jos online  kupovina terorise redovne prodavnice. Recimo da gomila ovih velikih lanaca za prodaju odece planira zatvaranje jos 50% filijala. A sad je na nekih 30%  od 2021.

pa to je ocekivano,Austrija kao i veci doe Evrope nije uspela da prati razvoje nauke.Objektivno ima i malo startupova koji su bas dobri,izuzev mozda Dynatraca i Bitpande. Ja tipujen da ce dolar uskoro biti jaci od evra.