June 14Jun 14 8 minutes ago, Heaviside said:Da, tako nekako.Hipersenzitivan sam jer sam poznavao jedno ubijeno dete i bio u toj školi x puta pa sigurno i preuveličavam…Uh, strasno. Bas mi je zao.
June 16Jun 16 On 14. 6. 2025. at 23:19, Heaviside said:Da, tako nekako.Hipersenzitivan sam jer sam poznavao jedno ubijeno dete i bio u toj školi x puta pa sigurno i preuveličavam…Jesi ti rekao da ti se ne javlja poznanik čije dete ide u tu školu?
June 16Jun 16 On 14. 6. 2025. at 23:19, Heaviside said:Da, tako nekako.Hipersenzitivan sam jer sam poznavao jedno ubijeno dete i bio u toj školi x puta pa sigurno i preuveličavam…Uh, strašno.Inače, plašim se da ne preuveličavaš - pre neki dan sam čitao vesti o ovome i bile su navedeni inicijali svih žrtava i pored nekoliko je stajalo MHG a dole u objašnjenju Migrationshintergrund. Za one koji ne znaju nemački, to znači da su poreklom migranti, nevezano da li imaju državljanstvo ili ne.Baš sam popizdeo zbog ovoga, pa zar je moguće da ima kretena koji se bave ko je odakle došao u takvom trenutku? Zar je bitno da li je žrtva praavi Austrijanac ili neko drugi? Baš me zanima kako li bi obaveštavali da se ovo desilo u nekom od delova Beča gde Austijanaca više nema ili su u apsolutnoj manjini.
June 16Jun 16 MHG znači da roditelji osobe u pitanju nisu stekli aut državljanstvo rođenjem što je cirka 30% stanovništva austrije tj. više od 2 i po miliona ljudi Edited June 16Jun 16 by Heaviside
June 19Jun 19 https://kroativ.at/kraj-legendarne-karte-za-365-eura-bec-razmatra-drasticno-poskupljenje-javnog-prijevoza/"Omiljena godišnja karta, od 365 eura, za javni prijevoz u Beču, simbol gradske prometne politike, mogla bi uskoro postati prošlost. Gradske vlasti razmatraju povećanje cijene karte na čak 515 eura godišnje, što bi značilo skok do 150 eura – usred vala poskupljenja koji već pogađa građane."Videh negde da se već prave peticije i spominju protesti povodom ove vesti.Beč je zaista poznat po ovoj karti gde ispadne 1e = 1 dan gradskog prevoza.Oni koji su duže u Beču znaju bolje, ali valjda ova karta nije poslupljivala poslednjih 10ak godina ili tako nešto.Meni kad je došla drugarica iz Norveške u posetu, šokirala se koliko je jeftin gradski prevoz :D
June 19Jun 19 Nije to ništa, pošalji drugaricu u Beograd da se šokira koliko je tek ovde jeftin prevoz (mada mi deluje da joj to ne bi bio jedini šok...) 😵💫
June 22Jun 22 16 hours ago, vememah said:Da li je ovo verodostojna tabela? Evo gledam Austriju, iznos u evrima - ako oba roditelja zarađuju, i uzevši u obzir da obično u junu i decembru ide dupla plata, 94k/2/14=3350eur neto mesečno po supružniku, to je bruto od preko 5k po osobi - mnogo mi zvuči za prosek, to je grupa H inženjerske plate... Možda grešim, slobodno me ispravite.
June 22Jun 22 Author To dodje na 2810 x 12. (47000 godisnje na an brutto netto).Inzinjeri u Austriji i generalno u nemackom govornom podrucju su jednostavan white collar work sa dobrim work life balansom.Ko hoce onako bas dobre pare mora ili da nasledi ili da se slize sa SPÖ/ÖVP ili da rinta 100 sati sedmicno kao advokat/stomatolog.
June 22Jun 22 44 minutes ago, bags said:To dodje na 2810 x 12. (47000 godisnje na an brutto netto).Inzinjeri u Austriji i generalno u nemackom govornom podrucju su jednostavan white collar work sa dobrim work life balansom.Ko hoce onako bas dobre pare mora ili da nasledi ili da se slize sa SPÖ/ÖVP ili da rinta 100 sati sedmicno kao advokat/stomatolog.Ali gore piše da je 94k/2=47k po osobi prosečna neto godišnja plata, a ne bruto, mene to buni... To bi bilo 47k/12=3900 neto, ja mislim da to nema šanse.
June 22Jun 22 22 minutes ago, papapavle said:Ali gore piše da je 94k/2=47k po osobi prosečna neto godišnja plata, a ne bruto, mene to buni... To bi bilo 47k/12=3900 neto, ja mislim da to nema šanse.Ono gore je bruto. Nema sanse da je neto.
June 22Jun 22 Author Sad vidim uracunali su i dodatke za decu:To je 2.000 eur godisnje po detetu plus jos 12x 180. Znaci ukupno od gornje sume ode 8.320 na deciji dodatak.Ako se preracuna unazad dodje se na 70k brutto. Oficijalno je median za 38.5 sati 2023 bio na 51k. Tako da nema sanse da je 2024 dosao na 70k. Sad kad razmislim bio je onaj klima bonus tu je svako dobio jos po 1.000 godisnje.
June 24Jun 24 Author preisrunter.atKo kupuje kozmetiku u Austriji pravi veliku gresku.Koliko god hteo izbeci Amazon u dosta stvari jednostavno je nemoguce jer su vise nego duplo jeftiniji.