Jump to content
IGNORED

Premier League 2023-24

ArleKino
Valk
Message added by Valk,

Topik Premier lige je posvećen našem dragom ArleKinu, koji više nije sa nama.

Nadamo se da se u džennetu čuje grmljavina topova sa Emirata, dok ti pikaš lopte na Hajberiju.

Recommended Posts

Posted
8 minutes ago, radnik said:

Ovo su argumenti da je top 4 kluba iz Spanije, bilo bolje od top 4 iz Engleske. Ili recimo top 6 klubova. U tom periodu. 

E sad liga ima 20 klubova... 

Nije problem, moguce da je i liga bila bolja u tom periodu. 

PL je bila gledanja. 

Nema razloga da se klonis, naprotiv. 

Ali top 6 klubova prave ligu najjacom ili ne.

Ako je top sest spanskih klubova u tom periodu (ovo ne tvrdim) bilo bolje od top sest engleskih iz tog perioda, onda su oni dole sigurno dosta bolji jer tih 5-6 godina igraju protiv kvalitetnijih protivnika. Hocu da kazem da oni dole nisu bitni. Koliko je bila jaka liga Jugoslavije, zavisilo je od kvaliteta velike cetvorke i jos 4-5 klubova. 

Ne napustam ovaj topik uvredjen, nego se jednostavno ne snalazim ovde. Ovde se ne vole klubovi, ovde se obozavaju klubovi, cela liga, sve vezano za Englesku. A ja uvek vidim u svemu i dobre i lose strane. 

Rekao sam zasto volim spanski fudbal, ali zasto bi mi bio problem reci da je engleski u ovom trenutku dosta bolji (jedna titula Reala je vise izuzetak). I ne samo to, cini mi se da je kvalitet La Lige jako blizu Calciu, puno blize nego premier Leauge. Dalje, Calcio najvise volim, u Italiji sam prvi put uzivo gledao utamice neke strane lige u Udinama (Zico igrao tamo), pratim je jako dugo, imam skenirane sve one albume Calciatori, i to one sa A i B timovima), ali da se kvalitet vidno srozao je jasno.

E tako, sad sam sve odgovorio :)

Pozdrav

• +1 1
Posted

Nije sve tako jednostavno kako ti želiš da uprostiš. Kalčo je bio ubedljivo najjača liga na prelasku između dva milenijuma, pa su u tom periodu LŠ uzimali redom Dortmund, Real, Mančester, Real, Bajern i Real. Kvalitet i kompetitivnost jedne lige je jako teško izraziti u brojevima, ima gomila parametara, a na kraju je mahom stvar subjektivnog izbora. 

Lično mislim da je od dolaska Murinja i Beniteza u Englesku, ta liga svake godine bila najbolja, najkompetitivnija i najzanimljivija za gledanje. Čisto formirano mišljenje nakon dosta odgledanog fudbala u životu, ne slušam šta pričaju engleski novinari.

Ti malo malo pa dođeš na PL topik (gde su realno ljudi koji obožavaju engleski fudbal) da poentiraš sa nekim statistikama iz evropskih mečeva i dokazao da se nešto može izraziti kroz brojeve i koeficijente.  Ali, kao što sam naveo i u primeru Kalča, takva argumentacija ima mnogo rupa i nije dokaz za bilo šta.

Posted

48 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

takva argumentacija ima mnogo rupa i nije dokaz za bilo šta.

Recimo, Real pre dve godine izbaci Siti i Celsi na power of friendship. Oba tima ih oduvala s terena, Karlo digne obrvu i Real okrene, niko ziv ne zna kako. 
Ne postoji liga u kojoj bi Real bio ispred Stija te sezone, ali zato sto su ludacki prosli  nokaut dvomec treba da racunamo da su bolji tim i da dolaze iz bolje lige?

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, Mindaugas Žukauskas said:

Nije sve tako jednostavno kako ti želiš da uprostiš. Kalčo je bio ubedljivo najjača liga na prelasku između dva milenijuma, pa su u tom periodu LŠ uzimali redom Dortmund, Real, Mančester, Real, Bajern i Real. Kvalitet i kompetitivnost jedne lige je jako teško izraziti u brojevima, ima gomila parametara, a na kraju je mahom stvar subjektivnog izbora. 

Lično mislim da je od dolaska Murinja i Beniteza u Englesku, ta liga svake godine bila najbolja, najkompetitivnija i najzanimljivija za gledanje. Čisto formirano mišljenje nakon dosta odgledanog fudbala u životu, ne slušam šta pričaju engleski novinari.

Ti malo malo pa dođeš na PL topik (gde su realno ljudi koji obožavaju engleski fudbal) da poentiraš sa nekim statistikama iz evropskih mečeva i dokazao da se nešto može izraziti kroz brojeve i koeficijente.  Ali, kao što sam naveo i u primeru Kalča, takva argumentacija ima mnogo rupa i nije dokaz za bilo šta.

Mislim da si ti taj koji pokusava da uprosti, sto najbolje govori primer za Calcio i podatak ko je jos osvajao titulu. Nisi pomenuo da su i italijanski klubovi osvajali titulu u tom periodu, a samo Juventus tri puta izbugio finale, ali to nije ni bitno. 
Pre svega, to nije period dominacije italijanskog fudbala. Prava dominacija italijanskog fudbala je bila u periodu 88-96. U osam CL, Italijani su osvojili cetiri (uz jos tri finala). U osam UEFA Cup, Italijani su osvojili 6 (uz jos 4 finala; cak tri puta italijanski klubovi su igrali medjusobno finale).
Dakle, svaki period dominacije je itekako potvrdjen rezultatima. Ukljucujuci i period dominacije engleskih timova 2019-2023. Izuzetak je period 2013-2017, za koji ti tvrdis da je engleska liga bila najbolja, a rezultati ne samo da to ne potvrdjuju, nego pokazuju apsolutno suprotno. 
Kvalitet se i te kako izrazava brojevima/rezultatima, to je jedini nacin kojim se on oduvek dokazivao. Svako za sebe moze reci da je najbolji, dokazi to na terenu. Kompetitivnost je nesto sasvim drugo i tesko merljivo konkretnim podacima.

Pogresio sam opaskom o engleskim novinarima, nije korektno ucitavati. Izvinjavam se.

Nisam dolazio previse (malo malo pa dodjem) na engleski fudbal. Kad dodjem, dodjem da izrazim svoje misljenje i cujem drugacija, ponekad i nesto naucim. Nema poentiranja na forumima, taj vid dokazivanja mi nije potreban. Statistiku koristim samo tamo gde pomaze u slucaju kad diskusija biva obesmisljena. U stvari, kritikovao sam engleske sudija, od toga ne bezim. Ali nisam primetio da su ostali forumasi na ovom topiku manje verbalni o tome. Cak bih rekao da ti kontriras vecini konstantno kad je rec o sudjenju, dok imas puno vise zamerki da sudjenje u evropskim utakmicama (slicno engleskim komentatorima, koji hvala svoje sudije a kritikuju druge, sto me je i povuklo da budem onako nekorektan). Nijednog trenutka nisam rekao kako engleska liga sad nije najjaca, naprotiv. Od samog pocetka sam rekao da to uvek treba da pokazu rezultati, a ne marketing. Primerom kalca si savrseno potvrdio sve sto sam rekao, hvala.

Bilo kako bilo, ako je na topiku ocekivano glorifikovanje, ionako se tu ne bih snasao.  

Edited by mrdja
  • +1 2
Posted (edited)
2 hours ago, Lezilebovich said:

Da li bi bila bolja liga da imamo Man City i Liverpool i jos 18 IMTova ili liga u kojoj je 20 Brajtona ?

Ni to nije istina, jer Atletiko, Sevilja i Viljareal nisu Imt-ovi, izračunajte koliko puta su Junajted ili Liverpul heftali u prethodnoj deceniji. 

Edited by Facundo Orellana
  • +1 1
Posted
5 minutes ago, J.R. Cash said:

Recimo, Real pre dve godine izbaci Siti i Celsi na power of friendship. Oba tima ih oduvala s terena, Karlo digne obrvu i Real okrene, niko ziv ne zna kako. 
Ne postoji liga u kojoj bi Real bio ispred Stija te sezone, ali zato sto su ludacki prosli  nokaut dvomec treba da racunamo da su bolji tim i da dolaze iz bolje lige?

Naprotiv. To je upravo ono sto sam rekao. To sto je Real u pet godina osvojio jednu titulu ne cini spansku ligu boljom. U tih pet godina, engleski timovi su osvojili 3. Pri bilo kakvoj analizi, mora se uzeti nekoliko godina uzorka. Rezultati u tih pet godina pokazuju ko je bio najbolji. Isto kao i rezultati 2013-2017.

• +1 1
Posted
9 minutes ago, Facundo Orellana said:

Ni to nije istina, jer Atletiko, Sevilja i Viljareal nisu Imt-ovi, izračunajte koliko puta su Junajted ili Liverpul heftali u prethodnoj deceniji. 

Ma naravno ... Nisam mislio konkretno te dve lige, nego da ustanovim princip :)

• +1 1
Posted
17 minutes ago, mrdja said:

Pre svega, to nije period dominacije italijanskog fudbala.

Niko ne govori o periodu dominacije, ti konstantno izvodiš tu trku na evropska takmičenja, i nekakvu borbu za trofeje, a ja samo pričam koja je liga bila najjača i najzanimljivija u određenim erama. Kalčo na prelasku starog u novi milenijum ubedljivo najgledanija, najbolja, najkompetitivnija i liga u kojoj su igrali najbolji i najplaćeniji igrači u Evropi, to nije samo moje mišljenje. A opet mrka kapa u Ligi šampiona, samo dokaz da nije merilo kvaliteta jedne lige. 

28 minutes ago, mrdja said:

Cak bih rekao da ti kontriras vecini konstantno kad je rec o sudjenju, dok imas puno vise zamerki da sudjenje u evropskim utakmicama (slicno engleskim komentatorima, koji hvala svoje sudije a kritikuju druge, sto me je i povuklo da bedum onak nekorektan)

Ne krijem da više volim engleski stil suđenja gde se pušta više kontakta i pušta da utakmica teče, umesto titranja flopovanju i padanju, koje se gaji(lo) na kontinentu. S tim u vezi ću i prihvatiti da naprave koju grešku više kod donošenja velikih odluka. Ne bih rekao da kontriram na topiku, najčešće se konsultujem sa pravilima igre, a jasno naznačim kada komentarišem neku odluku isključivo subjektivno (kao što je crveni karton za Džounsa iz Liverpula). 

Posted

inace... procitah danas negde da je ser alex nekada izjavio da je m owen nadrljao sa povredama jer je previse igrao veoma mlad. i setih se onog ovde o azaru... tu je i nesudjeni najbolji ikada luis nazario... pa i piksi npr... ne pada mi na pamet jos neko trenutno. mada ima i primer mesija kao totalna suprotnost, ali on od svoje19e cini mi se krece jako, pa je mozda bas u 17-18 pro fudbal konstantno ipak previse, sta znam...

Posted

Gigs igrao od 18te do 40te :D genetika puno znači, nakon toga način igre i briga o telu, s tim što je ovaj treći faktor značajno napredovao u odnosu na 90te.

Posted

Pre nego forum prestane sa radom tokom vikenda, da čestitam kraj repstativne pauze svima koji slave. 

• +1 2
  • Hvala 4
Posted

Biće ovo jedna krajnje opuštena sezona ja bih rekao. Sa Moyesom se teško može umešati u borbu za vrh, a sa Lutonom, Šefildom i Burnlijem se teško može umešati u borbu za dno. 

Posted

Iz tehničkih razloga nismo odali počast jednom od najboljih fudbalera svih vremena, velikom gospodinu na terenu i van njega. 

RIP Sir Bobby 

BE938820-B797-4B9A-BADA-429EE2C2DB0F.jpeg

• +1 3
  • Wub 1
  • Hvala 1
Posted
On 30. 9. 2023. at 21:02, Mindaugas Žukauskas said:

Očekujem da Webbara podeli par otkaza. A bogami i dobar podsvesni vetar u leđa crvenima u narednih par kola. :fantom:

I šta kaete, crveni karton za Liverpulovog protivnika u prvom poluvremenu? :fantom:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...