Jump to content
IGNORED

Zvezda u sezoni 2023/2024: ciganski panegirik

Dimitrije

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, harper said:

...Jednostavno je razlika u tome sto oni spadaju u nekoliko stotina talentovanih igraca u Evropi u svojoj generaciji i ni po cemu se ne isticu u odnosu na ostale a Pizon je u svojoj generaciji bio jedan od samo nekoliko najvecih talenata na svetu....

Suština mog utiska nije ta da on ne bi uspeo da prođe dva igrača i skine paučinu kao Pižon, slažemo se da za to verovatno nema talenta. Suština je da on to ne bi ni probao, a to nema veze ni sa talentom ni sa konstitucijom. Nema nikakve sumnje da je ključna komponenta njegova lična drskost i sportski bezobrazluk, ali sam siguran da je Pižonu i lakše i lepše bilo biti Pižon nego što bi mu bilo danas. 

Posted
4 hours ago, harper said:

Meni nimalo nije smetalo to Borjanovo kurobecanje s Delijama, ne mislim ni da je toliko pao kao golman u odnosu na raniji period, malo mi je smetalo njegovo sirenje po svlacionici ali ne bi on to mogao da nismo imali skretnicara na klupi vec ozbiljnog trenera. Jednostavno, Glazer je sveukupno bolji golman i to je pocetak i kraj svake price o odlasku Borjana. Mi volimo malo da svakog igumana ispratimo cinicnim komentarom da ne mora da brine za manastir, ne treba to uzimati ljudima za zlo. Tim pre sto je ovaj iguman malo previse zaseo. Borjanove zasluge za Zvezdu niko pri zdravoj pameti ne moze da negira.

Meni je Borjan najbolji golman Zvezde kojeg sa ja gledao, odnosno kojeg pamtim, pošto sam gledao i Olju Petrovića, ali ga se ne srećam.

Znači od Velikog Dike do danas najbolji je Milan Borjan, jednim delom i zbog toga što u onoj staroj Zvezdi do 1992. golman je uvek imao epizodnu ulogu.

Dužina mandata, kvalitet, uticaj na ekipu, Borjan je ubedljivo broj 1.

Ali putuj igumane ...

Posted
3 minutes ago, kralj said:

Suština mog utiska nije ta da on ne bi uspeo da prođe dva igrača i skine paučinu kao Pižon, slažemo se da za to verovatno nema talenta. Suština je da on to ne bi ni probao, a to nema veze ni sa talentom ni sa konstitucijom. Nema nikakve sumnje da je ključna komponenta njegova lična drskost i sportski bezobrazluk, ali sam siguran da je Pižonu i lakše i lepše bilo biti Pižon nego što bi mu bilo danas. 

Probao bi da je pravi. Pizon-like talenti su retki u nekoliko generacija, kad bi se takav pojavio igrao bi isto kao sto je igrao i Pizon, u istom uzrastu u kojem je poceo Pizon. Sa klincima serija gresaka pocinje mnogo pre nego sto zakucaju na vrata prvog tima i krenu da debituju. Menadzeri od kad prvi put sutnu loptu, selekcija jos od mladjih kadeta po burazerskoj osnovi ili koliko ko plati, fokus na rezultat umesto na individualni razvoj, sve su to stvari koje cine sansu da se pojavi neko kao Pizon minimalnom. Na stranu to sto deca po Beogradu danas ili treniraju u klubovima ili igraju po balonima a nigde se bolja kontrola lopta ne uci nego ispred zgrade kad moras da driblas a da istovremeno izbegavas branike parkiranih automobila i ivicnjake.

U Zvezdi se nesto od toga malo promenilo u ovom delu koji se tice individualnog razvoja i tranzicije prema seniorskom fudbalu pa se to odmah odrazilo na broj mladih igraca koji konkurisu za sastav. Ali ostaje ovaj deo sa privilegovanom selekcijom i menadzerima koji vrse pritisak na klince preko Terzica da izaberu "prave menadzere". Taj deo ce biti tesko promeniti jer se tu u perspektivi deli novac a ta olos je u fudbalu jedino zbog novca i licne zarade.

• +1 1
Posted
32 minutes ago, harper said:

Bilo je boljih i talentovanijih golmana koji su posle branili za vece klubove ali slazem se da po stazu i ucinku Borjan verovatno jeste najuticajniji Zvezdin golman prakticno u poslednjih pola veka, mozda cak i od Beare. Mali Dika nam je odbranom penala doneo KES ali on je u sustini bio sasvim prosecan golman ispred kojeg je igrao najbolji jugoslovenski tim svih vremena, njegov uticaj na taj rezultat niko ne smatra odlucujucim. Borjanove kljucne odbrane u zavrsnicama protiv Krasnodara, u Salcburgu, u Kopenhagenu, protiv Jang Bojsa, donele su Zvezdi nekoliko desetina miliona dolara i ucinile da mi danas mozemo uopste da gledamo ovakav tim i ovakve igrace. Usudio bih se da kazem da su Vladan Milojevic i Milan Borjan dve najznacajnije figure u Zvezdinoj blizoj istoriji.

Ogradio sam se samo na golmane koje sam ja gledao.

Tu je Borjan neprikosnoven.

Veliki Vladimir Beara je najveći ikad. Tačka prekretnica.

Njegovo dovođenje označava trenutak kada Zvezda postaje veliki klub. Najveći.

• +1 1
Posted
20 minutes ago, sigurnost said:

Iako jesmo skloni glorifikovanju svojih, kao i ostale nacije, po onome sto sam mogao da citam a da se tice fudbalske istorije, Beara je bez pogovora smatran posle Jasina najboljim svetskim golmanom tog perioda. A svi znamo da se Jasin po hronicarima i dalje svrstava medju najbolje golmane svih vremena.

• +1 1
Posted
31 minutes ago, sigurnost said:

Tu samo treba izabrati dobar atribut i nema greske. Dva od tri golmana reprezentacije, Rajkovic i Dmitrovic, su Zvezdini golmani. Obojica su bolji golmani od Borjana i branili su za vece klubove u jacim ligama. Ipak, njihov staz u Zvezdi ne moze da se uporedi s Borjanovim, zato je Borjan uspesniji, uticajniji i znacajniji za klub.

Posted
2 minutes ago, harper said:

Tu samo treba izabrati dobar atribut i nema greske. Dva od tri golmana reprezentacije, Rajkovic i Dmitrovic, su Zvezdini golmani. Obojica su bolji golmani od Borjana i branili su za vece klubove u jacim ligama. Ipak, njihov staz u Zvezdi ne moze da se uporedi s Borjanovim, zato je Borjan uspesniji, uticajniji i znacajniji za klub.

dejan stankovic je napravio 100x vecu karijeru, ali ne moze se porediti po uticaju na zvezdu sa nenadom milijasem. to je tako.

• Haha 1
Posted
1 minute ago, sigurnost said:

dejan stankovic je napravio 100x vecu karijeru, ali ne moze se porediti po uticaju na zvezdu sa nenadom milijasem. to je tako.

Pa, ne znam koliko je dobro poredjenje.

Posted
15 minutes ago, harper said:

Pa, ne znam koliko je dobro poredjenje.

Ne najbolje, ali je tvrdnja tačna.

Posted
3 minutes ago, sigurnost said:

Ne najbolje, ali je tvrdnja tačna.

Iskreno, ja propustam da vidim u cemu je to Milijasev doprinos Zvezdi osim sto je pokazao retko vidjenu lojalnost prema klubu i igrao u njegovo najteze vreme. Pri cemu izuzetno cenim Milijasa kao coveka i kao igraca. Stankovic je uradio mnogo za reputaciju Zvezde i doneo nam ogromne pare od transfera, a i to malo sto je igrao je stigao da dobije neke derbije i napravi ono sto je napravio Kajzerslauternu.

Posted
27 minutes ago, harper said:

Iskreno, ja propustam da vidim u cemu je to Milijasev doprinos Zvezdi osim sto je pokazao retko vidjenu lojalnost prema klubu i igrao u njegovo najteze vreme. Pri cemu izuzetno cenim Milijasa kao coveka i kao igraca. Stankovic je uradio mnogo za reputaciju Zvezde i doneo nam ogromne pare od transfera, a i to malo sto je igrao je stigao da dobije neke derbije i napravi ono sto je napravio Kajzerslauternu.

Stanković titula 0. Ili ako mu brojimo 1995. kad je par puta ušao kao klinac1.

Milijaš titula 5.

Uticaj para od transfera na Zvezdu: 0. Pokrali lopovi.

Evropa. 

Dejan Stanković: golovi Kajzerslauternu i Ekerenu.

Milijaš: gol Bajernu.

No svakako je poređenje uticaja Milijaša i Borjana pogrešno.

Posted (edited)
5 hours ago, sigurnost said:

Maj ćale je kumiću dao ime Vladimir po Pižonu.

Taj period 78.-82. sa finalom Kupa UEFA, čuvenim dvomečom sa Bajernom u 3. kolu kupa UEFA i 2 četvrtfinala Kupa šampiona dolazi posle čistke koje je napravio Branko Stanković.

Posle razočaravajuće sezone i 77/78 katastrofe od Borusije 0:3 i 1:5, Džaja završava karijeru, Bleki i Sead Sušić odlaze u Ameriku, Srba Stamenković, Jelikić, pa i File padaju u drugi plan.

Zvezda samo 18 meseci posle katastrofe igra finale Kupa UEFA sa Borusijom, gde je poražena sklopim nesrećnih i čudnih okolnosti, da ne pominjem sudiju Mikelotija.

Ovo Barakovo čišćenje me podseća na Branka Stanković. 

Moji komsije davnih 1950-ih su dobili blizance: cerku i sina.  Dali su im imena Rajka i Rajko.  Ne treba objasnjavati po kome.

Edited by Dimitrije
  • +1 1
  • Wub 1
Posted

Meni je uticajniji i od Stankovica i od Milijasa Nemanja Vidic.  Mislim da je on najbolji i najuspesniji igrac koji je potekao iz Zvezdinog tima posle barijevske generacije.

• +1 4
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...