Jump to content
IGNORED

Zvezda u sezoni 2023/2024: ciganski panegirik

Dimitrije

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, warp said:

Kada god se reprezentacija Srbije kvalifikuje za veliko takmičenje tipa WC ili EC (ovo nismo videli odavno) ne usuđujem se da prognoziram kako će proći u grupi jer niko ne može da predvidi vanfudbalske stvari koji utiču na rezultat pa i to da selektor ne prisustvuje treningu pred najvažniji meč.

Svidelo se to nekome ili ne, fudbal se polako transformisao u igru trener protiv trenera (u širem smislu stručni štab vs stručnog štaba). Na šta konkretno mislim ? Svim klubovima sveta dostupni su softveri za raznorazne analize, dronovi koji snimaju pozicije igrača tokom meča itd iitd

Međutim zbog specifične prirode fudbala koji je free flowing game ti podaci se mogu čitati na različite načine, odnosno statistika nije "čista" kao u bejzbolu, košarci i sl i upravo tu dolazi do izražaja trener koji obično ima ideju kako bi njegov tim trebalo da igra i u skladu sa tim postavlja igrače po terenu, odnosno nekim gomilama podataka daje prednost u odnosu druge. Drugi kompleksan zadatak koji treneri imaju pošto igrači nisu figure u šahu je da svako u odnosu na svoja očekivanja dobije odgovarajuću ulogu i minute na terenu.

Još pre nego što je Bahar potpisao za nas, razni specijalizovani portali i forumi koji se bave fudbalom stavljali su ga sigurno ne slučajno na liste najperspektivnijih trenera Evrope.

That being said ubeđen sam da nema šanse da završimo sa 0-0-6 u grupi (jedino da smo kurate sreće da izvučemo Njukasl iz četvrtog šešira :dry:) a verovatan scenario mi je da neko od velikih iz prva dva šešira postavi svoju odbranu visoko i odigra labavije pa bude neprijatno iznenađen kada krene sa 0:2 na domaćem terenu ili sl. Takođe je verovatno i da nas neko pre utakmice "pročita" u potpunosti i iskoristi sve mane ovog tima i nabije nam 6 komada....U principu čak i nije neka mudrost zakljućiti da ćemo imati između 4 i 7 bodova uz "normalan" :D žreb, nadam se da će to biti dovoljno za treće mesto, Ono što je još sigurnije da neće biti nikakvih prilagođavanja i da će tim koji od početka izgleda kao prvih 11 istrčati potencijalno na Bernabeu, Monžuik ili Emirejts....

Postčina! 

Ja bih išao korak dalje, Zvezda je bliža drugom nego četvrtom mestu. 

• Hvala 1
Posted

Inace, prilicno zanimljiva, moglo bi se reci monstruozna statistika u Baharovih prvih 10 utakmica. 10 pobeda, gol razlika 35 : 4. Od tih deset utakmica dve su na pocetku priprema protiv nedoraslih protivnika (jedan od njih nam je dao jedan od ta cetiri gola koje smo primili:laugh:), tri u domacoj ligi, ostalih pet protiv drugoplasirane ekipe prosle godine (TSC), Fiorentine, Zenita, Fenerbahcea i Nefcija. U nasoj ligi u prva tri kola imamo tri pobede, gol razlika je 13 : 1. Sedam igraca je davalo golove, samo Kraso (5) i Bukari (2) vise od jednog + jedan autogol.

Ipak, najplodnija rasprava na topiku poslednjih dana je ko je sve pogresio kod tog jednog gola koji smo primili, zasto Bukari pokriva da mu Harden pozavidi, pa je cak jedan kolega forumas koketirao s idejom da mozda ne bi bilo lose prodati Bukarija a na njegovo mesto dovesti nekog odgovornijeg igraca. Navijaca Zvezde da nema valjalo bi ih izmisliti.:laugh:

• +1 5
  • Haha 1
Posted
1 hour ago, Dimitrije said:

Do kraja 1970-ih, mi i vecina domacih klubova nismo nosili grb na majcama ili smo ga nosili vrlo retko.  Manji deo klubova, kao Parizan, Hajduk i OFK, uvek su imali grb na majcama.  Mislim da je FSJ doneo pravilo da klubovi moraju da nose grbove tako da su pocetkom 1980-ih i nasi poceli da nose grb.

Na nekim crno-belim slikama iz perioda 1960-1975 čini mi se kao da je boja šorca dosta tamnija od crvene boje sa dresa, da li smo u nekim utakmicama izlazili u "Atletiko Madrid" kombimaciji ili je samo u pitanju tamno crvena boja ?

Posted (edited)

Gledao sam fotografije šampionskih ekipa.

Grb na dresu imaju ekipe iz 1956. i 1957.

Grb se ponovo pojavljuje tek 1981.

Edited by sigurnost
Posted

Real je bio ovde 75-e i sad gledam da li ima grb i posto je skroz beo dres deluje da nema, ali samo je slabo stampan cini se, elem odgledao kako je Dzajic unistio Kamaca, milina jedna

Posted (edited)

a i kad ga je bilo, grb je bio sa latinicom, tako da je ovo falsifikat skoro kao kad Hajduk briše petokraku sa starih slika

12495154-1706115509667055-78622035814406

18de2nf9035ee86b.jpg

Edited by levi
Posted
1 hour ago, warp said:

Na nekim crno-belim slikama iz perioda 1960-1975 čini mi se kao da je boja šorca dosta tamnija od crvene boje sa dresa, da li smo u nekim utakmicama izlazili u "Atletiko Madrid" kombimaciji ili je samo u pitanju tamno crvena boja ?

Nosili smo teget-plave sorceve.  Crvene nismo nosili sve do sredine 1970-ih.  Kada su se pojavili crveni sorcevi, zvali su ih "toreadorski".

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
4 minutes ago, Dimitrije said:

Nosili smo teget-plave sorceve.  Crvene nismo nosili sve do sredine 1970-ih.  Kada su se pojavili crveni sorcevi, zvali su ih "toreadorski".

Hvala, tako sam i mislio ali nisam imao koga da mi potvrdi.

Posted

uglavnom smo nosili bele sorceve.

• Hvala 1
Posted

Uzgred, Partizan je imao ponekad dresove sa ogromnim grbom u centru.  U to vreme nisu bili crno-beli nego crveno-plavi.  Imali su kombinaciju sa plavim majcama i crvenim sorecevima.  Ali su cesto menjali dizajn i boje; nosili su i bele dresove a jedno kratko vreme i plavo-bele na pruge, kao OFKa.

To sto je Zvezda imala u grbu FK  latinicom nikoga nije mnogo tangiralo.  Cirilicari i srbomani su se ispileli u vreme kada je Arkan poceo da gazduje na tribinama i u klubu. 

• +1 1
Posted

Jel gledaju Izraelci i Ofku, igraju bludni sinovi Kahvić, Knežević i 1 od Mituljikića, svi zvezde kadetskog turnira Save Milosevica. Kahva već stigao da se vrati iz inostranstva, iz omladinaca Makabi Haife

Posted (edited)

Hajdukovci su dugo imali samo petokraku (po ugledu na tim sa Visa).  Zatim su razmontirali Hajdukov originalni grb i na mesto sahovnice udenuli petokraku.  To su nosili sve do Maspoka kada su ponovo udenuli sahovnicu a petokraku smanjili i stavili je iznad sahovnice.

U vreme Maspoka i Dinamo je promenio grb.  Uzeo je grb Gradjanskog sa sahovnicom i dodao na njega "d".  U jedno od polja sahovnice su udenuli i malu petokraku.  U isto vreme su promenili i boje od modro plave (zvali su ih Zagrebacki modri) u plavu kakvu je nosio Gradjanski.  Od tog vremena poceli su da nose majce sa grbom.

Edited by Dimitrije
Posted (edited)
6 minutes ago, fandorin said:

Izdavati repliku dresa u čast osvajanja turnira Kosta del Sol je samo po sebi neobično, a utisak pojačava činjenica da to radi osvajač Kupa šampiona. Na stranu što je ovaj dres lepši od aktuelnog. 

verovatno su uzeli najveći pehar iz muzeja

odlična je ideja da se ožive te neke manje poznate utakmice i stari dresovi, samo da nisu falsifikati

Edited by levi
Posted
20 minutes ago, levi said:

verovatno su uzeli najveći pehar iz muzeja

odlična je ideja da se ožive te neke manje poznate utakmice i stari dresovi, samo da nisu falsifikati

U pitanju je neki hipsterski španski brend (https://coolligan.com/collections/great-clubs) koji između ostalih prodaje i replike dresova savezničkog tima iz filma "Escape to Victory" :D

Ne bih ja ovo toliko ozbiljno shvatio. sa druge strane i kako da budeš veran originalu sa no-brand dresom bez grba ? Majica lepo izgleda, šteta što zbog raznih mandrila ni "civili" nisu bezbedni da je nose po gradu uveče u šetnji korzoom....

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...