Jump to content
IGNORED

2022. - liste albuma


Indy

Recommended Posts

Odmice 2023, ali top liste 2022 nema...

 

Nije bila neka 2022, ali

 

1. The Smile - A Light for Attracting Attention

2. Brian Eno - FOREVERANDEVERNOMORE

3. Dry Cleaning - Stumpwork

4. King Gizzard... - Omnium Gatherum (plus jos nekoliko albuma... volim te mladice)

5. Wet Leg – Wet Leg

6. Björk - Fossora

 

...

 

Toliko... nisam bas ni slusao puno novog, niti me privlaci kao takvo (kad god probah da slusam recimo Beyoncé... prosto nije moja solja caja, a onoliko je svi hvale... itd.) Malo covid-efekt, u 2022. kao da su se svi rastrcali da rade turneje da bi popunili rupe u bankovnim racunima, te ce mozda tek ove 2023. biti stvarno dobrih albuma... Pocetak obecava.

  • +1 7
Link to comment

Spotify kaže da sam prošle godine najviše slušao:

 

Horsegirl - Versions Of Modern Performance

Dry Cleaning - Stumpwork

Spiritualized - Everything Was Beautiful 

 

Dodao bi još...

 

Beach House - Once Twice Melody

Melodys Echo Chamber - Untold 

Moin - Paste

Honeyglaze - Honeyglaze

 

I malo elektronike...

 

To Rococo Rot - The John Peel Sessions

Sam Prekop & John McEntire - Sons Of

 

 

 

 

 

  • +1 4
Link to comment

 

1.    SAULT – 11
funk, fusion, afro-jazz
Svako ko je malo pratio novitete čuo je za ovaj bend/projekat. Sa druge strane, zadržan je neobično nizak profil što se promocije tiče. Ne znaju se čak ni svi članovi benda; poznato je da iza svega stoji producent Inflo (radio sa Kiwanukom i Little Simz); sjajan ženski vokal je Cleo Sol (rođena u Londonu, ali našeg porekla – pravo ime Zvezdana Nikolić). No, na stranu ceo hajp, materijal koji su izbacili u veoma kratkom roku (sedam albuma za tri godine) je izuzetno kvalitetan; „jedanaestica“ će možda biti prijemčivija široj publici; tu je njihov standardno inovativan funk i soul zvuk, ali ima i dobrog gruva.
(Glory)


2.    Black Country, New Road – Ants From Up There
experimental
Kao i njihov prošlogodišnji prvenac i ovaj album zaslužuje da se nađe među najboljima. Ovo je vrlo mlad, ali rekao bih muzički dobro potkovan bend. Imaju svoj način kojim kanališu kreativan proces i u kome učestvuje svaki član benda. Neobično za ovaj album jeste što osnovu čine žive izvedbe, od kojih bi inženjer/producent birao ne nužno onu sa najmanje grešaka već onu koja je zbog nečega posebna. Lirika je takođe posebna i ukoliko biste je osetili i na neki način protumačili može van se desiti da prilikom sledećeg slušanja imate neke nove emocije. Odmah po završetku snimanja ih je napustio pevač i tekstopisac Isaac Woods pa ćemo videti kako će se dalje stvar razvijati sa njima.
(Concorde)


3.    Arctic Monkeys – The Car
chamber-pop
Način na koji ovaj bend sazreva je razlog zašto su u poslednje vreme jedan od mojih favorita. Voleo sam svojevremeno i Fake Tales of San Francisco, ali mislim da im je prethodni album (Tranquility Base…) dao jedno novo, kvalitetno ruho. Na ovom albumu nisu mnogo odstupili, s tim što bih naglasio da ima više bouvijevske atmosfere, u nekim pesmama i Bitlsa (recimo Body Paint). Dopale su mi se i orkestrirane gudačke sekvence.
(Body Paint)


4.    Makaya McCraven – In These Times
ambient, jazz
Mogu reći da je ovo u rangu onoga što  je izbacila Nala Sinephro prošle godine. Izuzetne deonice na harfi odsvirala je Brandee Younger; dopala mi se i ritmičnost. Ceo album se treba slušati u jednom dahu. Oseća se neka oscilacija između tenzije i harmoničnosti, slično kao kod Krištofa Komede na soundtracku za Rosmarinu bebu; dominira atmosfera uspavanke, koja u svojoj suštini jeste prevara, ali je istovremeno i bliskost blaženom stanju.
(Seventh String)

5.    Dry Cleaning – Stumpwork
post-punk, art-punk, psychedelic
Još jedan bend koji je u kratkom roku izbacio novi album. Prošlogodišnji “New Long Leg” je bio sjajan, ali ni ovaj ne zaostaje. Čini se kao da je bend pripremao i materijal ali i brusio svoj stil već neko vreme i ovo je sada njihovih pet minuta. Sjajno je slušati Florence Shaw kako se samouvereno poigrava, a sve više uživa.
(Driver`s Story)

 

6.    Brian Jackson – This Is Brian Jackson
funk, jazz, fusion
Veteren nas je ovim albumom počastio jednim širokim spektrom kvalitetnog zvuka – funk, soul, groove… uz sjajnu upotrebu široke lepeze instrumenta; ceo album se može puštati često i u raznim prilikama.
(Nomad)


7.    Yard Act - Overload
post-punk
Sjajan prvenac ovog benda iz Lidsa, koji nam isporučuje konzistentan zvuk, koji pored post-punka sadrži još recimo i nešto art-popa (ili art-punka). Duhovito i satirično pripovedanje o čudnim, nekad zlim, ali vrlo prisutnim likovima u današnjem svetu. Pesme imaju i više od hiljadu reči pa su neki pitali pevača Jamesa Smitha kako na koncertu to zapamti.
(Overload)


8.    Black Midi – Hellfire
experimental, art-punk
Ovde dominira kabaretska atmosfera – od tihih delova do klimaksa. U bendu tvrde da se samo dobro zabavljaju, ali slušajući materijal očigledno je da tu ima dosta uloženog rada i promišljanja; opet meni se ta njihova nonšalantnost uklapa u prepotentnost koja se oseća i u pesmama. Ali svakako izuzetan materijal.
(Eat Men Eat)


9.    OUM – HALS
ambient, experimental, afro-soul
Ovaj album je koncept gde svaka pesma predstavlja određenu emociju. OUM je odlična marokanska pevačica i autorka, koja iza sebe ima već nekoliko sjajnih albuma. Ovaj album radila je sa kubanskim saksofonistom M-Carlosom. Ovog puta je malo više zvuk pomeren sa afro-spiritualnog ka ambijentalnom. I čini mi se da Oum izbacuje sve bolji materijal sa svakim novim albumom.
(Hal2)


10.    Max Cooper – Unspoken Words
electro
Rekao bih da je ovo ona muzika koja će vas kvalitetno nahraniti, ali ne i opteretiti; jednostavno kada je pustite u prostoru će napraviti razliku u najboljem smislu.
(Inanimate To Animate)

 

11.    Fontaines D.C. – Skinty Fia
post-punk
I sa ovim albumom ovaj irski bend je potvrdio renome jednog od najboljih post-punk bendova. Za razliku od prethodnih radova ovde je malo dodato nekog irskog romanticizma/misticizma, tako da sada dosta liče na Cranberries. Lično mi je najbolji njihov prvi album, ali i naredna dva su mi uvek pri vrhu.
(I Love You)


12.    Gwenno – Tresor
dream-pop, british-folk, psychedelic
Album ima, pre svega, odličnu atmosferu, čemu doprinose tradicionalni folk zvuci, ali i pevanje na starom velškom jeziku; ima i psihodeličnog prizvuka i na momente sve podseća na neku keltsku bajalicu/mantru.
(Tresor)


13.    Sampa The Great – As Above, So Below
hip-hop, afro-jazz
Sampa nije mnogo žurila posle sjajnog prvog albuma. Čini se da je ovaj album još više vezala za svoju domovinu Zambiju. Tamo je i rađen jedan deo. Ima dosta tradicionalne afro poetike i spiritualizma. I sve to prilično ubedljivo.

(Never Forget)

 

14.    The Delines – The Sea Drift
americana, country-soul
Definitivno je glavni adut ovog benda divan sneni glas Amy Boone. Pesme su baš nekako za ovo doba godine (zima ili pozna jesen). Možete pustiti i ovaj i njihov prethodni album The Imperial i napravićete sjajnu atmosferu.
(Little Earl)


15.    Cate Le Bon – Pompeii
psychedelic, dream-pop
Neki bi rekli da je album mračan, ali meni više liči na neku šetnju kroz neizvesnost. Ima tu dosta onog elektro-sirovog brajaninovskog i bouvijevskog zvuka koji smo slušali na albumu Low.
(French Boys)


16.    Laura Veirs – Found Light
americana, indie
Ne znam da li Laura Veirs može da izbaci nešto loše. Ali s obzirom da često izražava ono lično, obratite pažnju da je ovo prvi njen album posle razvoda. Prosto tu je u pitanju i taj emotivni, ali i tehnički aspekt, s obzirom da su zajedno radili na muzici. U svakom slučaju sjajan album.
(Eucalyptus)


17.    The Soundcarriers - Wilds
neo-psychedelic
Ovaj britanski bend je definitivno pod uticajem Stereolaba. Svakako izuzetno kvalitetan album i rado ga kombinujem sa recimo Dots and Loops.
(Waves)


18.    Belle And Sebastian – A Bit of Previous
indie, chamber-pop
Ko voli ovaj bend – to je to. Zvuk je malo prošaran u smislu kao da su hvatali različite periode u svojoj karijeri. Zato i ovakav naziv albuma. Uvek vrlo prijatno za slušanje.
(Young and Stupid)


19.    Jessie Buckley & Bernard Butler – For All Our Days That Tear The Heart
americana, indie-folk
Pesme se oslanjaju na senzibilitet Jessie Buckley i autorsko iskustvo Butlera i ova saradnja je zaista dobra; na albumu je nekoliko fantastičnih balada.
(For All Our Days That Tear The Heart)

 

20.    Michael Head & The Red Elastic Band – Dear Scott
pop
Podsetilo me ovo na prošlogodišnji album Damona Albarna. Vrlo atmosferično i prijatno – možda uz vožnju.  A i ako volite Belle & Sebastian dopašće vam se.
(Kismet)

 

21.    Fergus McCreadie – Forest Floor
jazz, piano
Mislim da će za ljubitelje jazza ovo biti prava poslastica. Duboko, snažno i ubedljivo. McCreadie je sjajan pijanista.
(The Ridge)


22.    Mush – Down Tools
new wave
Njihov prvi album Lines Redacted je moj prvi susret sa ovim bendom. Čim sam čuo stil i način pevanja odmah me je asociralo na prvi period Roxy Music. Tako sam opet preslušao jedan od najboljih albuma svih vremena Country Life. Ovaj album su snimili kao trio, ali je zvuk i dalje odličan.
(Human Resources)

 

23.    Viagra Boys – Cave World
post-punk
Standardno žestok zvuk od ovog švedskog benda, uz izuzetnu energiju i duhovitost; definitivno zaslužuju da se nađu među najboljim izdanjima ove godine. Izgleda da dolaze i na Exit ove godine.
(Troglodyte)

 

24.    Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You
indie-folk
Adrianne Lenker je definitivno u kreativnom periodu života. Prošle godine je izdala sjajan solo album. Par godina unazad je bend izbacio dva albuma tokom iste godine. Sada album sa 20 pesama. Ali neće vam biti dosadno. Na albumu nije isključivo neki gitarski folk minimalizam, prošarano je i drugim stilovima.
(Red Moon)


25.    Porridge Radio – Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky
post-punk
Još jedan dobar bend iz Brajtona koji je već na prvom albumu izgradio prepoznatljiv stil. Gotovo svaka pesma nas dovodi u neku terapijsku ekstazu kako bi se priča opet završila u nekim mirnijim vodama. Sve vođeno sjajnom Danom Margolin.
(Splintered)


26.    Bjork – Fossora
psychedelic, experimental
Ovoga puta Bjork govori o svojim precima, ali i uopšte o nekom prenošenju energije sa generacije na generaciju, kao ukupnosti fenomena života. Na dve pesme se pojavljuju i njena deca, koju do sada nije mešala u svoje projekte.
(Sorrowful Soil)


27.    Wilco – Cruel Country
country, americana
Na ovom duplom albumu bend se drži onih proverenih stvari i zvuka zbog koga ljubitelji i slušaju ovakvu muziku. Akustični zvuk sa vajbom žive svirke uz dobru gitaru, piano, perkusije i liriku.
(I Am My Mother)


28.    Yeah, Yeah, Yeahs – Cool It Down
indie-rock, synth-pop
Njujorški sastav koji posle pauze od devet godina izbacuje nov materijal. Ima kod njih nečeg originalnog, ali dosta se toga vrti oko dramatičnog vokala Karen O. Na prošlom albumu im je stvar Sacrilage bila odlična, sa kombinacijom gospel hora. Ovaj album donosi i nešto malo inovacija, u smislu synth-popa i dark-popa, ali i njihovog starog zvuka.
(Wolf)


29.    The Smile – The Smile
psychedelic, alternative
Možda najbolji materijal Thoma Yorka u projektu van Radioheada. A možda i zato što ovo zapravo jeste Radiohead. Tu je i Johnny Greenwood i njihov dugogodišnji producent. Kvalitet kakav smo očekivali.
(The Opposite)


30.    Harry Styles – Harry`s House
pop
Ovog puta jedan introspektivan album, na šta i naziv ukazuje. Vrlo prijatan zvuk koji se uklapa u neku dobru klupsku atmosferu. Styles jeste jedna od prvih zvezda main stream popa, zbog koga tinejdžerke šize, ali je i neko sa već dosta iskustva i harizme.
(Cinema)

 

31.    Fujiya & Miyagi – Slight Variations
synth-pop
Sastav iz Brightona koji se definitivno proslavio numerom iz Breaking Bad. Ovo je dosta dobar album, uz uobičajene ekscentrične i vrcave momente koje ovaj bend plasira.
(Digital Hangover)

 

  • +1 3
  • Hvala 3
Link to comment

Neka kao top lista za 2022:

 

 1. Brutus - Unison Life :wub:

 2. Red Hot Chili Peppers - Return of the Dream Canteen

 3. Sigh - Shiki 

 4. Bonobo - Fragments

 5. Megadeth - The Sick, the Dying... and the Dead!

 6. Tim Bowness - Butterfly Mind

 7. The Smile - A Light for Attracting Attention

 8. Arctic Monkeys - The Car

 9. KT Tunstall - NUT 

10. Long Distance Calling - Eraser

 

 

 

Stvari godine: 

 

1. Brutus - Desert Rain

 

 

 

2. Red Hot Chili Peppers - Eddie

 

 

3. Sigh - Shoujahitsumetsu

 

 

Edited by Willow
  • +1 2
Link to comment

polifone vile / juzno- mediteranski gotici  / jereticni habibiji / granularne liturgije / sablaznjujuci horo(ro)vi / alise iz zemlje cuda / vesticije bajalice / i ostala nereligiozno religiozna muzika. uff kakva godina. :blush:

 

1. TAL - Sapiduz  🇫🇮

2. Kot Kot - i Pni (Aguirre)  🇩🇪🇷🇺

3. Freundliche Kreisel - Freundliche Kreisel (STROOM)  🇩🇪

4. Cucina Povera & Ben Vince - There I See Everything 🇫🇮🇬🇧

5. Umbra - Derealized  🇷🇸 

6. Mai Mai Mai - Rimorso (Maple Death Records) 🇮🇹

7. Nighte - Pin down the dust (Mappa) 🇺🇸

8. Hatis Noit - Aura 🇯🇵 🇬🇧

9. Hannah Peel & Paraorchestra - The Unfolding 🇬🇧 

10. Resina - Speechless (130701)  🇵🇱

11. Uwalmassa - Malar (DIVISI62) 🇮🇩

12. Alembic - Alembic 🇲🇰

13. Tegh & Adel Poursamadi - Ima  🇮🇷

14. Abdullah Miniawy & HVAD - Notice a Tiny Scratch for the Blue Behind 🇪🇬

15. Amirtha Kindambi & Luke Stewart - Zenith / Nadir (Tripticks Tapes) 🇺🇸

16. Park Jiha - The Gleam (Glitterbeat) 🇰🇷

17. Chimia - Pindorama 🇧🇷

18. Gamardah Fungus - Metamorphosis  🇺🇦

19. Benedicte Maurseth - Harr (Hubro)  🇳🇴

20. François Robin & Mathias Delplanque - L'ombre de la bête (Parentheses) 🇫🇷

 

 

  • +1 2
  • Haha 2
  • Hvala 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...