Jump to content

ChatGPT

Featured Replies

Prvo mi je rekao da je Slavica flojdova devojka i da je igra Milena Dravić. 

Slavica je ona sto govori - pa to su šokovi i ide naokolo sa Jelicom sretenović 

IMG_0624.png

On 13. 3. 2025. at 20:22, Zverilla said:

Jel ovde pričamo generalno o AI?

Bio sam na SAP AI Hands On prezentaciji/workshopu, 2 dana...

Osim što je SAP komplikovan, pa imaju 3 alata koji rade sličen stvari, vido sam par interesantnih fatura i još par ne baš intreresnatnih stvari ...

- sa pripremljenim materijalom sve radi lepo, ali kada smo krenuli da se igramo sami, menjamo materijal, nije baš radilo... Na primer, AI treba da pročita štampanu fakturu... Dali su 5 primera, na svim primerima radi lepo, ja ubacim custom fakturu na engleskom, objasnim na sličan način kako da pročita, on lepo skenira, izvuče tekstualan polja, ali ne ume da poveže gde šta ide... Ok, možda treba da ga učim pa bi znao, ali, jbg, konta da je alat video 100.000 faktura minium u životu, pa mi čudno...Ono gde sam stvarno pomislio da varaju je kad sam na njihovom primeru štampane fakture dao pogrešne(tj besmislene) nazve za polja u bazi, bez opisa i očekivao da ništa ne prepozna... Pročitao mi sva polja i stavio lepo po redosledu koji je je bio u primeru... :)

- uspeo sam da opisno kreiram bazu sa 5-6 tabela i kompletni interface za unos podataka, te neke izveštaje koji kombinuju više tabela... Dakle bez primene SQL, samo opisno sam govorio šta da mi formira... Radilo sasvim OK i ovaj featur mi se u stvari jedini i dopao... Mada, posle kad sma razmislio, meni bi recimo i dlaje bilo jednostavnije da otkucam sekvencu SQL komandi nego da opisujm šta mi treba...ALi, ok, ovo je dobro radilo...

- kreiranje vektora u bazi, preko kojeg možeš da naučiš SAP-ov AI da tretira te podatke... Ovo je bilo na kraju drugog dana, osnovno sam shvati, ali moraću još malo da ovo sedim i da pručavam...

- Licencnu politiku SAP-a, ne znaju ni ljudi koji treba da prodaju alate i fature, ali to je normalno... :fantom:

Edited by radisa

On 13. 3. 2025. at 17:47, Weenie Pooh said:

Podugačak thread ali dobar. Ako ne mrzi struku™ da pogleda, voleo bih da čujem programerska mišljenja.

To nije pitanje za programera nego za bilo koga. Studenti koriste chatgpt da im reši zadatke, ali news at 11 to im ne pomaže da nauče gradivo.

Ako chatgpt bude u stanju da rešava probleme koje se uče na tom kursu, rešenje će biti da se ukine kurs. 

1 hour ago, Venom said:

To nije pitanje za programera nego za bilo koga. Studenti koriste chatgpt da im reši zadatke, ali news at 11 to im ne pomaže da nauče gradivo.

Ako chatgpt bude u stanju da rešava probleme koje se uče na tom kursu, rešenje će biti da se ukine kurs. 

Kako si blackpilled tako, gori i od mene :isuse:

Ukidanje kursa ne rešava ništa ako je citirani programer u pravu i rešavanje problema nije dovoljno, već je određeni trening i način razmišljanja kasnije neophodan.

Tom logikom su se i razni drugi rukovodili. Ako je labor jeftiniji u Bangladešu nego u Americi, rešenje je da zatvorim fabriku u Americi a otvorim je u Bangladešu.

2 minutes ago, Weenie Pooh said:

Kako si blackpilled tako, gori i od mene :isuse:

Ukidanje kursa ne rešava ništa ako je citirani programer u pravu i rešavanje problema nije dovoljno, već je određeni trening i način razmišljanja kasnije neophodan.

Tom logikom su se i razni drugi rukovodili. Ako je labor jeftiniji u Bangladešu nego u Americi, rešenje je da zatvorim fabriku u Americi a otvorim je u Bangladešu.

Programer/predavač je 100% u pravu ako njegovi studenti u budućnosti budu radili to što uče. Ono što sam hteo da kažem je da to možda neće morati da rade i da će posledica toga biti da se ukine kurs. Ne znam da li je to tačno, to niko ne može da ti kaže, osim ako ne pogodi slučajno. Studiranje informatike kao i sve ostalo se menja s vremenom.

Učenje nečega radi vežbanja razmišljanja je dobra stvar, ali razmišljaće o nečem drugom u budućnosti. Nešto vredno će biti izgubljeno, ali biće zamenjeno nečim novim, to je tako sa svakom novom tehnologijom. Ljudi su nekad mnogo bolje pamtili dok nisu bili pismeni, i ta sposobnost je izgubljena, ali je stečena neka nova. Učilo se bolje i temeljnije tako što odeš u biblioteku i prođeš ceo proces listanja knjige, za razliku od danas kad je informacija na 5 sekundi i samim tim je niko ne pamti. Itd.

Pitam ChatGPT da mi da neki video o upotrebi usmerenih niskofrekventnih uredjaja visoke energije i on mi da ovo, lol

Hh2AvBN.png

Kod mene u timu imam dve krajnosti. Dva developera intezivno koriste sve moguce AI dodatke a dva su izrazito protiv. Svi su nekog slicnog nivoa znanja i isto vreme na projektu. Nekada ovi sa AI odrade pojedine storije brze ali imam utisak i da im se brze vrate iz testinga nazad zbog nekih propusta. 

Problem je i sto cesto AI predlozi tacna resenja problema  ali koja se ne uklapaju u ostatak code base-a.

Ja imam ovaj Copilot aktiviran i u Intellij i VS Code (od skora sam prebacio i na ovaj najnoviji Calude 3.7) i rezultati su nekada od wow cita mi misli izbaci nekada 20 linija coda bez greske do shit izbrisa mi i ono sto je valjalo. U svakom slucaju za dosta boilerplate sigurno pomazu.

Glavni tester na drugoj strani je brutalno podigao produktivnost. On koristi uglavnom cypress na frontendu, junit na backendu sa testcontainers  i zephyr za test management i u svakom momentu koristi AI. Njegova procena je da odradi istu kolicinu posla za  nekih 20%  vremena ako poredi mart 2024 i mart 2025. Ja sam isto primetio da nam je test suite isto mnogo robusniji.  

7 minutes ago, bags said:

Problem je i sto cesto AI predlozi tacna resenja problema  ali koja se ne uklapaju u ostatak code base-a.

Ovo je bio problem i prije AI.

Dobio ovo na Linkedin:

We need consultants to help train AI to ensure its accuracy. You will help us write answers to prompts and research/fact-check AI responses.

Sad traze nekog da ih obucava, dok ne preuzmu sve.

3 hours ago, bags said:

Glavni tester na drugoj strani je brutalno podigao produktivnost. On koristi uglavnom cypress na frontendu, junit na backendu sa testcontainers  i zephyr za test management i u svakom momentu koristi AI. Njegova procena je da odradi istu kolicinu posla za  nekih 20%  vremena ako poredi mart 2024 i mart 2025. Ja sam isto primetio da nam je test suite isto mnogo robusniji.  

Znaci uskoro 80% testera dobija otkaz :fantom:

Meni AI ne pomaze bukvalno nista. Sto ce race sigurna mi pozicija :tongue: Mozda bih mogao da ga koristim za pisanje mailova ali to mi i sada sasvim dobro ide i ne bih voleo da izgubim tu vestinu jer mi pomaze i u svakodnevnoj zivoj korespodenciji sa ljudima. Ovi developeri/testeri na sastancima mi ponekad zvuce kao pokvareni roboti kad otvore usta, ne bih da degradiram na taj nivo.

7 hours ago, brusli said:

Dobio ovo na Linkedin:

Sad traze nekog da ih obucava, dok ne preuzmu sve.

Data Annotation reklame iskacu po Reddit-u mesecima unazad...

igra vesanja sa gugl-geminijem je priceless.. 

necu da kvarim, al obavezno je treba igrati 

On 15. 3. 2025. at 19:59, radisa said:

Jel ovde pričamo generalno o AI?

Bio sam na SAP AI Hands On prezentaciji/workshopu, 2 dana...

Jebo ih otac. Sto ne naprave multiple opciju za CS13 a ne ovamo da se radi custom reporting. :fur:

1 minute ago, Peter Fan said:

Jebo ih otac. Sto ne naprave multiple opciju za CS13 a ne ovamo da se radi custom reporting. :fur:

A od čega ja da živim ako naprave sve kako treba? :D

Inače, jedno pitanja koje sma postavio, bilo je da li će u dogledno vreme moći da se izveštaji prave tako što će neko opisno dati šta mu treba, a sistem će iz postojećih podataka izvući...

Odgovor je bio u stilu, već sad može za jednostavnije stvari( posle sam shavtio kako, ako uspe iz pitanja da prepouna šta ti treba, pa da napravi sql iz toga radi , tipa "Daj mi top 10 kupca u ovoj godnini koji su kupvali ovu grupu materijala", ali to je manje više svejeno kako ćeš dobiti jer je trivijalno), a za komplikovane (recimo Starosna struktura potraživanja, iako to nije previše komplikovano, to recimo neće da radi), ako uspemo da naučimo AI da razume struktuirane podatke... 

Dakle, ja miran bar još 5-10 godina, taman do penzije... :)