Jump to content
IGNORED

ChatGPT

Vapad

Recommended Posts

Posted

LLMs ce koristiti svi, kao sto su do sada svi koristili tekst editor i pretrazivace. To je taj nivo gde korisnik i dalje pravi ogromnu, kljucnu razliku u kvalitetu sadrzaja, ali bez alata nisi uopste u igri.

Samo AI nisu samo LLMs nego vec sada ima dobro istreniranih modela koji generisu slike i ispoljavaju odredjenu dozu kreativnosti. Na neki skrt promt mogu da izbace bezbroj verzija slika. Neki su specijazovani za recimo enterijer, neki za portrete, neki za umetnicke slike i tako dalje. 

Ono sto takodje vec sada postoji su reasoning modeli kao sto je chatGPT-o1, koji je u takmicenju u programiranju zavrsava u 10% najboljih ucesnika. Da li programiranje spada u kreativni rad je stvar definicije pojma kreativnisti, ali je definitvno produktivno i definitvno nije puko prezvakavanje postojecih informacija. Taj isti model resava matematicke i matematici srodne probleme na nivou doktoranada. Reasoning modeli su nesto sasvim drugo u odnosu na brze generatore slika i teksta, a i oni umeju da izbace originalnu poeziju i graficki sadrzaj.

Videcemo da li su najave da ce u sledecih nekoliko godina doci do buma kakav najavljuju tech tajkuni i ai entuzijasti koji predvidaju napretke do generalne inteligencije i samostalnog delovanja u sledecih jedne do pet godina, ali do nekog napretka ce sigurno doci. U najgorem slucaju ce programirati i resavati probleme iz matematike, fizike, hemije, molekularne biologije na nivou najtaletnovanijij i najposvecenijih ljudi sa neuporedivo manjim ogranicenjima u smislu dostupnih resursa nego sto je to slucaj sa ljudima. O alatima koji i dalje zahtevaju veliki ljudski upliv tipa generisanje raznih verzija filmova na osnovu scenarija ili da ne pricamo. 

• Hvala 1
Posted

Nema inteligencije dok sam izvor (ChatGPT) nije svestan samog sebe.
Tech industry portal, theregister. co. uk je izveo test, pitao chat o skokovima iz aviona.

AI odgovori da nema razlike u prezivljavanju, bez obzira da li da imas padobran ili obican ranac.
Skokovi su izvedeni sa visine od 50cm (pola metra). AI nema pojma sta je rekao.

Posted (edited)

Ironically China don’t care about beating everyone, their model has literally helped US AI become so good, yet no US AI open source theirs to help improve the whole AI community. A big day, but a sad one, all about profit for US AI companies.

Edited by vememah
Posted

@Heaviside kolika je margina greske tih modela za programiranje i resavanje zadataka iz prirodnih nauka? Jel neko i dalje mora da ih proverava kao sto moramo ovaj standardni ChatGPT?

Posted (edited)
1 hour ago, Shan Jan said:

@Heaviside kolika je margina greske tih modela za programiranje i resavanje zadataka iz prirodnih nauka? Jel neko i dalje mora da ih proverava kao sto moramo ovaj standardni ChatGPT?

o1 pro je 90% tačan u programiranju, što znači da da u 90% slučajeva kod koji ti ispljune za nekoliko minuta radi ono što treba da radi iz prve. ne bih rekao da ima mnogo ljudi koji imaju sličan učinak. i dalje moraš da ukucaš dobar promt i da posle testiraš (u čemu takođe može on da ti pomogne) kao što svaki kod mora da se testira, ali već ovo je vrlo velika stvar, a radi se tek o prvoj verziji chatgpt reasoning modela. 

Edited by Heaviside
  • Hvala 1
Posted

Razmisljam koliko moze da pomogne za nas inzenjere koji uglavnom dizajniramo infrastrukturu i trazimo gde je problem kad se produkcija skrsi. 

Posted

Ja sam u maloj firmi gde moram da radim "sve" i dobro je rešenje za stupidne poslove. Očigledno nešto tipa prevodi, ali skoro me je neko smarao da promenim boje u nekom internom kalendaru/aplikaciji ako se desilo to i to, a pritom ih je mrzelo da definišu boje, samo da budu "svetlije". U staro vreme bih rekao da me zabole da bacam u pasulj, ovako sam iskopirao stare boje, markirao i rekao copilotu "make colors more pale" i to je bilo to. Nije neka ušteda vremena, postoji jeli color picker, ali nisam morao 20 puta da kliknem da promenim boju niti da nagađam jel dobro ili nije. 

Osim toga, ok je da sažvaće dokumentaciju za nešto što koristim a ne znam tačno kako se koristi. Onda mogu da listam dokumentaciju, ili da pitam njega™ "kako da u X uradim Y". Mada tu je samo ok jer ume i da zajebe. Juče mi je dao rešenje koje je od pre dve godine "deprecated".

Posted
1 hour ago, Venom said:

Ja sam u maloj firmi gde moram da radim "sve" i dobro je rešenje za stupidne poslove. Očigledno nešto tipa prevodi, ali skoro me je neko smarao da promenim boje u nekom internom kalendaru/aplikaciji ako se desilo to i to, a pritom ih je mrzelo da definišu boje, samo da budu "svetlije". U staro vreme bih rekao da me zabole da bacam u pasulj, ovako sam iskopirao stare boje, markirao i rekao copilotu "make colors more pale" i to je bilo to. Nije neka ušteda vremena, postoji jeli color picker, ali nisam morao 20 puta da kliknem da promenim boju niti da nagađam jel dobro ili nije. 

Osim toga, ok je da sažvaće dokumentaciju za nešto što koristim a ne znam tačno kako se koristi. Onda mogu da listam dokumentaciju, ili da pitam njega™ "kako da u X uradim Y". Mada tu je samo ok jer ume i da zajebe. Juče mi je dao rešenje koje je od pre dve godine "deprecated".

Eee, ovo za prevod. Ja sam do nedavno nešto sa slovencima radio i zapalo mi da prevodim neki dokument od 110 strana, koristio sam chatGPT i logiku, čitao uporedo tekst i prevod (ne znam slovenački BTW), i head of reporting bio u fazonu, wow, odličan prevod. Mada tamo je gazda pljuvao LLM i to sam sve ispod žita radio :D... uštedeo je vrlo mnogo vremena i dao vrlo korisne rezultate vrlo brzo - tipa tri dana za ceo posao.

Vidim da se koristi sada i neki automatisation tool sa ovim, a da ljudi vrte i lokalno i injektuju neke svoje setove podataka i prave ličnog asistenta pre no što krenu agenti.... i ja to maksimalno podržavam... imam brdo ideja šta bi sve napravio. I have a Dream.....

Posted (edited)

Za prevod dokumentacije smo koristili DeepL još pre 4-5 godina. I dalje nemaju srpski, ali to što imaju radi odlično. Nekada Google ili ChatGPT daju bolji rezultat, ali i dalje mi je DeepL primarna opcija za prevod. Mada ništa nije 100% tačno.

Edited by Engineer
  • +1 1
Posted

Pa to, za nas inzenjere gde moras biti sto posto tacan, ovi njihovi probabilisticki modeli su kurac lipov. I ja sam imam 10 ideja sta bi moglo biti, meni ne treba jos jedna mogucnost vec decidan odgovor.

• +1 1
Posted

21 hours ago, Engineer said:

Za prevod dokumentacije smo koristili DeepL još pre 4-5 godina. I dalje nemaju srpski, ali to što imaju radi odlično. Nekada Google ili ChatGPT daju bolji rezultat, ali i dalje mi je DeepL primarna opcija za prevod. Mada ništa nije 100% tačno.

Nije pitanje samo prevoda. Npr. zamisli da hoćeš samo da izbaciš jedan deo u jeziku koji ne znaš. Npr. imao sam slučaj da u tekstu piše referenca na lokaciju, npr "bla bla bla in $location" i to je trebalo da izbacim i da ostane samo bla bla bla. Na engleskom nije problem, ali koji deo odnosno delove treba da izbaciš na jeziku koji me znaš? Možda rečenica mora blago da se pretumba kad fali taj deo.

Naravno možeš da prepraviš u jeziku koji znaš i onda to prevedeš celo, ali može da se desi da dobiješ blago drugačiji prevod, što možda nije ono što želiš.

Tako da je i ovde dobio instrukciju da prepravi rečenicu tako da izbaci pominjanje lokacije, ali da ništa drugo ne dira i to je bilo to.

Posted (edited)

Chat GPT je takav retard da je to neverovatno, nadam se da ce dobiti neki fizicki oblik da ga isutiram.

Edited by Hele
  • +1 1
Posted

Halucinira ko da je na nekim jakim drogama...

Jede sam sebe : da bi ga trenirali treba im uvek sve više i više podataka... A gde ćeš više naći nego na netu. E sad, otkad je ChatGPT eksplodirao u široj javnosti, pun internet sadržaja koje je on ili neki AI generisao, tako da sad žvaće stvari koje je ranije ispljunuo... i nakon nekoliko iteracija postaje besmisleno