Radoye Posted February 6 Posted February 6 16 minutes ago, duda said: AI nikada neće moći da ima kreativnost čoveka. Ovaj LLM tip AI apsolutno ne moze da ima kreativnost nikakvu, jer sam princip rada to ne dozvoljava. On samo prezvakava vec postojece informacije, ne stvara nista novo, sav njegov output se zasniva na necemu sto je vec receno / napisano samo sto je uz pomoc statistickog racuna premundureno i upakovano u nov celofan. LLM je u sustini samo jos jedna alatka, poput cekica ili otvaraca za konzerve. Ono gde moze da doprinese je povecavanje produktivnosti coveka koji se njome sluzi, gde sva ispoljena kreativnost mora doci od tog coveka / operatera koji takodje mora da vodi racuna da output AI ne prihvati zdravo za gotovo nego da ga pregleda i po potrebi modifikuje. Mi smo jos vrlo daleko od tipa AI koji bi bio u stanju da ispoljava istinsku kreativnost i da pomera granice ljudskog saznanja. 2 2
Kenji Posted February 7 Posted February 7 Ok misaoni eksperiment. Izmisli nešto što nikad nije postojalo i da se ne zasniva ni na jednom postojećem principu ili znanju. Ili da pričamo šta je kreativnost.. 2
jms_uk Posted February 7 Posted February 7 ChatGPT's search engine feature can now be accessed by anyone, OpenAI announced on Wednesday. Previously, users needed an account to use ChatGPT search, but the sign-in requirement has now been removed.
Radoye Posted February 7 Posted February 7 12 hours ago, Kenji said: Ok misaoni eksperiment. Izmisli nešto što nikad nije postojalo i da se ne zasniva ni na jednom postojećem principu ili znanju. Ili da pričamo šta je kreativnost.. LLM AI ne moze da izmisli nista. Postojalo nekad ili ne, zasnivalo se na nekom postojecem znanju ili ne. To je poenta. LLM samo prepakuje postojece znanje. Ubrzava obradu podataka, poboljsava produktivnost / smanjuje vreme potrebno da se oni prezvacu i statisticki obrade, da se uoce korelacije i trendovi. Svako otkrice koje nastane upotrebom LLM AI alatke zasluga je coveka koji se njome koristi a ne alatke. 1
Dsnake Posted February 11 Posted February 11 Kako change kad izgleda isto kao svi filmovi poslednjih 10 godina? 1
mackenzie Posted February 11 Posted February 11 6 minutes ago, Dsnake said: Kako change kad izgleda isto kao svi filmovi poslednjih 10 godina? Pa otvara mogućnost da se potencijalno napravi epski ciklus Kraljevića Marka u Avengers fazonu, što bi inače bilo nemoguće.
Shan Jan Posted February 11 Posted February 11 Za sve se i dalje vidi da su vestacki. Kapiram da bi bio dobar za pravljenje novih crtaca.
Vapad Posted February 11 Author Posted February 11 11 minutes ago, Shan Jan said: Za sve se i dalje vidi da su vestacki. Kapiram da bi bio dobar za pravljenje novih crtaca. pitao sam za neke..."crtaće"... :( useless 3
Vapad Posted February 12 Author Posted February 12 https://www.forbes.com/sites/dimitarmixmihov/2025/02/11/ai-is-making-you-dumber-microsoft-researchers-say/ People using AI for critical thinking tools were also more likely to produce “a less diverse set of outcomes for the same task, compared to those without.” njoh njoh njoh, pa šta ste mislili da će da se desi... Gluplja stvar je što LLM čini da i šef ima less divers set of expectations - da ne kažem - pametan si ako kažeš ono što je ChatGPT rekao da treba da se kaže... 2
IgaBiva Posted February 13 Posted February 13 Slazem se da je AI hajp preteran ali moram da kazem da mi stedi jako puno vremena. Ja sam inzenjer i nije mi nikakav problem da smislim neko resenje ili da optimizujem neki proces. Ono sto me jako smara je kada to treba da dokumentujem ili da posaljem obavestenje velikom broju korisnika. Kada treba da izvestavam menadzment ili da pisem za lokalni Intranet, muka me uhvati jer temu moram da priblizim ljudima koje tehnicka pozadina uopste ne interesuje. To je bilo pre AI. Sada je dovoljno da napisem nekoliko bullet pointa sa najvaznijim informacijama i AI mi napravi propratni tekst koji je bar 90% odmah upotrebljiv. Kada to radim, mogu da mu napisem da tekst oblikuje prema ciljnoj grupi, bilo da je to menadzment, obicni korisnici ili kolege iz IT tako da se brzo dobiju vise verzija teksta. Pisanje tekstova je ranije trajalo vise sati a sada su sve verzije gotove za max pola sata i to sve mnogo lepse zvuci i izgleda nego kada sam sam pisao. Drugi primer: nas HR ima visak vremena i stalno nas smaraju da pisemo nove opise radnih mesta, kada god imamo promenu organizacije (sto je kod nas na svake 2 godine) ili kada se nazivi rola promene. Moj tim se bavi sa puno razlicitih stvari i to mi je uzimalo po par dana da sve lepo sastavim i preradim. Uz pomoc AI, sve sam uradio za nekih sat vremena pri cemu sam najvise vremena izgubio na copy/paste u glupe forme od HR. Neko je to vec napisao - ne verujem da ce AI svima uzeti posao (nekima hoce) ali oni koji ne budu hteli da ga koriste nece imati posao. 6 2
Recommended Posts