Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
32 minutes ago, Downforce said:

Geek u meni vristi za obrazlozenjem tvoje tvrdnje...

to je, po definiciji, nerd prijatelju :D

• Haha 1
Posted

U kom sumanutom pravcu je otišla ova diskusija, neverovatno. Uopšte nisam video da je @ppetrovic pokazao toliki nivo nedostatka empatije i operisanosti od realnosti koliki mu se učitava. OK, bilo je nekih opštih mesta ali ništa više nego što su i neki drugi diskutanti pokazali, samo su to staaaaari forumaši pa im se sve prašta i ignoriše.

Ne znam šta da kažem za generalizacije koje je @garmonbozia izneo, dal da se nađem nekako prozvanim, pošto 23 godine radim u srpskom IT, na početku karijere sam poznavao brat bratu 75% beogradske IT scene, i apsolutno moja iskustva nisu bila takva kao što navodi. 

Kao i u svakoj profesiji, ima govana. I sam sam pisao koliko me nerviraju ITjevci koji žive ovde a nezainteresovani su za politiku i ponašaju se kao da ih to ne dotiče. Imam nekoliko takvih prijatelja i kad dođe vreme izbora redovno ih napušavam. Skoro su me dvojica takvih ubeđivala da bulaznim kad sam rekao da smo u top 5% po zaradama u Srbiji, ovaj jedan krenuo da nabraja majstore koje zna koji zarađuju 3x više od njega i da priča koliko je ljudi iz Bora (odakle je) pokupovalo stanove po Beogradu, ovaj drugi da priča o tome koliko je neprijavljenih zarada i da je IT sektor samo vidljiviji. Otprilike, po njima masa ljudi zarađuje 3k+ EUR samo toga narod nije svestan, dok su ITjevci bahati i razmeću se pa se stvara takva percepcija. Nisam pametan.

Ja volim da kenjam po ovim mlađima jer im je upala sekira u med, naročito ovima što su završili razne kurseve od par meseci i uleteli na dobro plaćene poslove. Ali onima koji ne rade na sebi i misle da je to jednokratno rešenje će se to svakako obiti o glavu, sad smo u recesiji, bilo je otpuštanja, nisu ni ti koji ih angažuju sisali vesla nego znaju koliko vrede i da mogu sutra da nađu zamene za njih.  No, ostaje činjenica da su ti mlađi daleko pametniji od mene koji sam radio godinama za kikiriki i investirao se u projekte od kojih nisam imao ništa. Trebalo mi je 15 godina da shvatim da to ne mora baš tako, naročito kad sam video šta su napravili pametniji od mene.

• +1 6
  • Hvala 1
Posted

Najtuznija stvar koju i dalje vidjam su ljudi koji se emotivno vezu za firmu. Kompanije zabole za tebe.

Slicno tome, to sto si uradio 5 projekata dok je neko uradio 1, ce ti doneti samo tapsanje po ramenu. Cak i da dobijes neki bonus nece biti vredan tolikog truda. Koristi svoje vreme i energiju da radis na stvarima koje ti donose iskustvo i nova znanja jer to je jedino sto se racuna.

Naravno, mozes da se bavis i kompanijskom politikom i napredujes na taj nacin ali mislim da vecina ITjevaca nema ni zelje ni znanja za takve stvari.

• +1 4
Posted
1 hour ago, Sammael said:

Ne znam šta da kažem za generalizacije koje je @garmonbozia izneo, dal da se nađem nekako prozvanim, pošto 23 godine radim u srpskom IT, na početku karijere sam poznavao brat bratu 75% beogradske IT scene, i apsolutno moja iskustva nisu bila takva kao što navodi. 

Ne treba da se osećaš prozvano, ti imaš drugačija iskustva, ja imam drugačija. Slažem se da sam malo previše generalizovao, samo su naravno najglasniji takvi primeri koje sam naveo.

• +1 1
Posted
1 hour ago, Sammael said:

Skoro su me dvojica takvih ubeđivala da bulaznim kad sam rekao da smo u top 5% po zaradama u Srbiji, ovaj jedan krenuo da nabraja majstore koje zna koji zarađuju 3x više od njega i da priča koliko je ljudi iz Bora (odakle je) pokupovalo stanove po Beogradu, ovaj drugi da priča o tome koliko je neprijavljenih zarada i da je IT sektor samo vidljiviji. Otprilike, po njima masa ljudi zarađuje 3k+ EUR samo toga narod nije svestan, dok su ITjevci bahati i razmeću se pa se stvara takva percepcija. Nisam pametan.

Nevezano za IT, kad sam se vratila u Srbiju, shetam svojim starim krajem gde su nekad bile livade sad su nikle kuce ali kakve, pozlacene kvake fazon.

Ono nisu kuce i dvorishta radnichke i sormashe srednje klase.  i toga ima bash puno.

I sad pricham sa drugaricom iz mog kraja, i ona se zali kako narod loshe zivi. Kazem ok, ovde kod BGa nije takva situacija. Ona se raspravlja, kao ne moze da se poredi moj kraj sa celim nashim gradom tamo, nije releavntno poredjenje. Medjutim moje prigradsko naselje ima vishe stanovnika nego ceo taj gradic odakle smo.

tako da mislim da mi generalno pojma nemamo ko koliko ima para i kakvo je raslojavanje u igri. Statistika je nepouzdana, na ulici je droga previdljiva i mnogo novca je vezano i za to, tu su ne samo doznake od gastosa nego su sad i sami Srbi vec nekoliko godina na radu po inostranstvu u raznim kombinacijama pa se i tu unosi novac u zemlju... I onda kako ko sam neshto smisli, neki prichaju kako su svi siromashni, drugi kako samo debili ne mlate po bar 2 k evra u BGu za bilo koji posao...

@ppetrovic jesi mozda kasne 20te, rane 30te?

Posted

Kad smo kod godina one su itekako bitne. Nije isti nivo energije u 20tim i 40tim a i sta je bitno se menja. Vecina ljudi koje znam su se razbijali od posla i bili bas ambiciozni od 25. do 35. i onda tacno vidis kako se negde izmedju 35. i 40. sve menja. Odjednom svi usporavaju znacajno sa poslom, nemaju problem da ostanu tu gde jesu i okrecu se drugim stvarima u zivotu. 

• +1 2
  • Wub 1
Posted
1 minute ago, Shan Jan said:

Kad smo kod godina one su itekako bitne. Nije isti nivo energije u 20tim i 40tim a i sta je bitno se menja. Vecina ljudi koje znam su se razbijali od posla i bili bas ambiciozni od 25. do 35. i onda tacno vidis kako se negde izmedju 35. i 40. sve menja. Odjednom svi usporavaju znacajno sa poslom, nemaju problem da ostanu tu gde jesu i okrecu se drugim stvarima u zivotu. 

moj sluchaj 1/1

• +1 1
Posted
20 minutes ago, Mel said:

Nevezano za IT, kad sam se vratila u Srbiju, shetam svojim starim krajem gde su nekad bile livade sad su nikle kuce ali kakve, pozlacene kvake fazon.

Ono nisu kuce i dvorishta radnichke i sormashe srednje klase.  i toga ima bash puno.

I sad pricham sa drugaricom iz mog kraja, i ona se zali kako narod loshe zivi. Kazem ok, ovde kod BGa nije takva situacija. Ona se raspravlja, kao ne moze da se poredi moj kraj sa celim nashim gradom tamo, nije releavntno poredjenje. Medjutim moje prigradsko naselje ima vishe stanovnika nego ceo taj gradic odakle smo.

Ogromna je razlika između Beograda i unutrašnjosti. Samo pogledaš kakvi automobili se voze i razlika je drastična. U Beogradu skoro nemaš da vidiš jugiće, stojadine, pa ni Punto više a gradovi po unutrašnjosti su puni toga.

• +1 9
Posted
43 minutes ago, Shan Jan said:

Nema tu pravila, ja sam bio izgubljen do 30te i onda deset godina baš baš dao sve od sebe, i sada sa 41 sam, čini mi se ponovo malo izgubljen ali ne u smislu da mi je dosta nego da tražim gde bih sledećih deset godina bio motivisan da dam maksimum, jer me ništa trenutno ne interesuje tako. Mada, iskreno, ne bih odbio prevremenu penziju, ali to je važilo i onda kao i sad. Jedino što nemam porodicu niti aspiracije da istu pravim, pa je moguće drugačija dinamika.

Posted
21 minutes ago, Vapad said:

Nema tu pravila, ja sam bio izgubljen do 30te i onda deset godina baš baš dao sve od sebe, i sada sa 41 sam, čini mi se ponovo malo izgubljen ali ne u smislu da mi je dosta nego da tražim gde bih sledećih deset godina bio motivisan da dam maksimum, jer me ništa trenutno ne interesuje tako. Mada, iskreno, ne bih odbio prevremenu penziju, ali to je važilo i onda kao i sad. Jedino što nemam porodicu niti aspiracije da istu pravim, pa je moguće drugačija dinamika.

Ma zavisi od gomile stvari, ja sam najproduktivniji sad, sa 48...

• +1 2
Posted
7 minutes ago, radisa said:

Moj otac kaze, u poslu, postizao od 35-55 bez ikakve razlike. E posle 55 te je polako pocheo da primecuje zasicenje i manje da postize.

Mada kod mog oca manja efikasnost je onako kad se nas cetvoro ostalih iz kuce u prosechnom danu sabere pa poradi neshto ukupno.

Kod oca interesantno, da je i izgledao do 55 pa chak i 60 kao neko 15 god mladji. I onda se naglo sustigao sa ostalima iz svoje generacije.

Posted

ee šta sam ja radio u vašim godinama srk

Posted
51 minutes ago, radisa said:

I ja isto, kakvo gubljenje energije vas spopalo! :D 

• +1 3
Posted
2 hours ago, Shan Jan said:

Moja je deviza uvek bila maksimalna zarada za minimalni trud. 

• Haha 1
Posted
2 hours ago, garmonbozia said:

Ne treba da se osećaš prozvano, ti imaš drugačija iskustva, ja imam drugačija. Slažem se da sam malo previše generalizovao, samo su naravno najglasniji takvi primeri koje sam naveo.

Iz moje perspektive nije generalizacija i @ppetrovic koliko vidim tipski primer avioni kamioni ekipe...

• -1 3