Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
16 minutes ago, ppetrovic said:

U zemlji u kojoj skoro 50% ljudi već decenijama ne izlazi na izbore i ne pokušava na bilo koji način da učestvuje u društveno-političkom životu ne treba ništa da nas čudi. Verglaju nas taman onoliko koliko smo zaslužili.

Inače, gde nestade @LaLinea sa citatima? Vidim prozivaju nas i na Doom is upon us temi i stavljaju u usta neizrečeno sve u 16. Fenomenalna ekipa na forumu, samo argumentovano 💪

U Srbiji je na prošlim izborima izašlo 3,7 miliona ljudi što je više nego pola ukupnog broja stanovnika, a ne onih koji imaju pravo glasa. Izlaznost u Srbiji je na vrlo solidnom nivou, to zna svako ko je stajao u redu za glasanje. Koji crni argumenti, samo lupaš kao maksim po diviziji. Pola dana si juče penio kako se gastosi penzioneri leče za džabe, kad ti je predočeno da to nije tako, umesto da kažeš "nešto sam naučio" krenuo si u jadikovke kako u Srbiji ništa ne valja, jer bi bilo bolje da pregovaraju s EU nego svakom zemljom individualno. Možda ti se jednom javi da EU nema pravo da pregovara o takvim stvarima.

Ti si slika i prilika IT-a, ne samo srpskog. Razumeš se eventualno u svoj posao, o ostalim stvarima nemaš blage veze, ali pošto imaš dobro plaćen posao i status vrlo ceniš sopstveno mišljenje, bez da si se ikad o bilo čemu informisao. Ajde pali.

• +1 2
  • -1 1
Posted

Ostace vam samo Miloshica kako ste krenuli od onih ispod 41.

• Haha 4
Posted (edited)
9 minutes ago, Braća Strugacki said:

prijavljuješ porez ukoliko je preko propisane cifre, plaćao paušalno ili ne

Ako se dobro sećam, paušalac kojem je iznos paušalno utvrđenog mesečnog prihoda takav da je godišnji zbir toliki da se dostiže prag za godišnji porez, jeste obveznik, ali ja sam namerno naveo advokate, pošto mislim da niko od nas ne dobacuje do toga, iako su stvarno primljeni iznosi viši.

Edited by napadaj
  • +1 1
Posted (edited)
11 minutes ago, Venom said:

U Srbiji je na prošlim izborima izašlo 3,7 miliona ljudi što je više nego pola ukupnog broja stanovnika, a ne onih koji imaju pravo glasa. Izlaznost u Srbiji je na vrlo solidnom nivou, to zna svako ko je stajao u redu za glasanje. Koji crni argumenti, samo lupaš kao maksim po diviziji. Pola dana si juče penio kako se gastosi penzioneri leče za džabe, kad ti je predočeno da to nije tako, umesto da kažeš "nešto sam naučio" krenuo si u jadikovke kako u Srbiji ništa ne valja, jer bi bilo bolje da pregovaraju s EU nego svakom zemljom individualno. Možda ti se jednom javi da EU nema pravo da pregovara o takvim stvarima.

Ti si slika i prilika IT-a, ne samo srpskog. Razumeš se eventualno u svoj posao, o ostalim stvarima nemaš blage veze, ali pošto imaš dobro plaćen posao i status vrlo ceniš sopstveno mišljenje, bez da si se ikad o bilo čemu informisao. Ajde pali.

Izlaznost u Srbiji je na poslednjim izborima je bila 58% i najviša je do sada u skorijoj istoriji, tako da nisam nešto puno omašio, a ako pogledaš izlasnost za prethodne izbore, uglavnom je ispod 50%, recimo 2020. je izlaznost bila 48 i kusur %. Ako idemo još dalje unazad, naći ćemo slične procente.

Što se tiče gastoza i zdravstvenog osiguranja - u pravu si, nisam imao up to date informacije, a kao što rekoh, pokušaću da iskopam tekst koji obrađuje tu problematiku malo dublje, koji je inače i bio okidač za moje pisanje na tu temu.

Ostalo ne bih komentarisao pošto se trudim da izbegavam ad hominem argumente. Pali brate, narodnjaci su zakon.

Edited by ppetrovic
Posted
2 minutes ago, napadaj said:

Ako se dobro sećam, paušalac kojem je iznos paušalno utvrđenog mesečnog prihoda takav da je godišnji zbir toliki da se dostiže prag za godišnji porez, jeste obveznik, ali ja sam namerno naveo advokate, pošto mislim da niko od nas ne dobacuje do toga, iako su stvarno primljeni iznosi viši.

Kako to misliš, ne knjižite sve što dobijete na ruke? Šokiran sam... :fantom:

• Haha 3
Posted

Paušalci ne mogu da dostignu limit za godišnji porez na dohodak građana jer se njima računa osnovica za oporezivanje koje dobiju po rešenju svake godine. Osim ako nemaju druge prihode koji nemaju veze sa paušalom. To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto država polako ali sigurno ubija paušal. Krenulo se od Testa samostalnosti, pa do izjednačavanja poreskih osnovica na nivou cele države, a nastaviće se i sledeće godine kada se ukine zabrana da se osnovica podiže za najviše 10% iz godine u godinu. Ne treba biti genije pa videti u kom smeru se kreće cela stvar.

Bilo je lepo dok je trajalo.

• +1 1
Posted (edited)
5 minutes ago, ppetrovic said:

Izlaznost u Srbiji je na poslednjim izborima je bila 58% i najviša je do sada u skorijoj istoriji, tako da nisam nešto puno omašio, a ako pogledaš izlasnost za prethodne izbore, uglavnom je ispod 50%, recimo 2020. je izlaznost bila 48 i kusur %. Ako idemo još dalje unazad, naći ćemo slične procente.

Što se tiče gastoza i zdravstvenog osiguranja - u pravu si, nisam imao up to date informacije, a kao što rekoh, pokušaću da iskopam tekst koji obrađuje tu problematiku malo dublje, koji je inače i bio okidač za moje pisanje na tu temu.

Ostalo ne bih komentarisao pošto se trudim da izbegavam ad hominem argumente. Pali brate, narodnjaci su zakon.

58% po biračkom spisku koji ima isti broj glasača kao stanovnika :lolol:. Po biračkom spisku 6,5 miliona glasača, po popisu prošle godine 6,6 miliona stanovnika. Samo ti smatraj.

Edited by Venom
Posted

Pripremi se da ti eksplodira mozak - pravo glasa imaju i srpski državljani koji žive van Srbije.

Na stranu to, mislim da je opšte poznata stvar da su muljanja u biračkom spisku naša rak-rana decenijama unazad, ali to ne menja činjenicu da otprilike 50% glasača ne učestvuje u izbornom procesu, a ako ćemo opet da isterujemo mak na konac - nek ti bude, izlaznost je bila veća na poslednjim izborima, ali to ne menja moju poentu, mada ti to vrlo dobro i sam znaš.

Eto, da naučiš i ti nešto novo od mene. Nema na čemu, molim i drugi put. Sportski pozdrav.

Posted
9 minutes ago, radisa said:

Kako to misliš, ne knjižite sve što dobijete na ruke? Šokiran sam... :fantom:

Ne, nego je mesečna paušalni prihod npr. 40.000 dinara, a godišnje može da se zaradi do 6.000.000 i ostane u paušalu i da se ne podleže obavezi plaćanja godišnjeg poreza na dohodak.

Mrzi me da proveravam da li je Zakon takav da isključuje paušalce u potpunosti ili su paušalno određeni prihodi takvi da nijedna delatnost ne može da dostigne limit za taj porez, ali nije ni važno u suštini.

Posted (edited)

Prihod od paušala ne ulazi u osnovicu za godišnji porez, isključivo poreska osnovica koja stoji u rešenju za tekuću godinu. Ko uspe da udesi da prođe Test samostalnosti i zarađuje do 6 miliona RSD godišnje, čestitam - plaća porez like a boss.

Dok država ne odluči da ga ukoka skroz, na čemu vrlo predano radi već godinama unazad.

Edited by ppetrovic
Posted
1 minute ago, napadaj said:

Ne, nego je mesečna paušalni prihod npr. 40.000 dinara, a godišnje može da se zaradi do 6.000.000 i ostane u paušalu i da se ne podleže obavezi plaćanja godišnjeg poreza na dohodak.

Mrzi me da proveravam da li je Zakon takav da isključuje paušalce u potpunosti ili su paušalno određeni prihodi takvi da nijedna delatnost ne može da dostigne limit za taj porez, ali nije ni važno u suštini.

Za pausalca se za godisnji prihod racuna "knjiski" pausalni. Ko predje 6.000.000 godisnje prelazi u knjigase

Posted
47 minutes ago, Venom said:

Potpis.

Posted
35 minutes ago, ppetrovic said:

Pripremi se da ti eksplodira mozak - pravo glasa imaju i srpski državljani koji žive van Srbije.

Na stranu to, mislim da je opšte poznata stvar da su muljanja u biračkom spisku naša rak-rana decenijama unazad, ali to ne menja činjenicu da otprilike 50% glasača ne učestvuje u izbornom procesu, a ako ćemo opet da isterujemo mak na konac - nek ti bude, izlaznost je bila veća na poslednjim izborima, ali to ne menja moju poentu, mada ti to vrlo dobro i sam znaš.

Eto, da naučiš i ti nešto novo od mene. Nema na čemu, molim i drugi put. Sportski pozdrav.

Samo ako su prijavljeni da žive u Srbiji i ako se prijave na birački spisak za glasanje u inostranstvu za svake izbore posebno (ne za lokalne i pokrajinske) ili se na dan izbora pojave u Srbiji na biračkom mestu. Oni koji nemaju prebivalište u Srbiji nisu upisani u birački spisak.

Posted
36 minutes ago, ppetrovic said:

Pročitaj prvo svoju prvu rečenicu i pomoću nje shvati da zvanična izlaznost u Srbiji nema veze sa realnom izlaznošću.
Iz prve mogu da se setim 11oro ljudi koji ne žive u Srbiji i jako im je komplikovano da glasaju a nalaze se na biračkom spisku. Tako da je realna izlaznost kod nas na izborima značajno viša od zvanične tj. od ljudi koji stvarno žive u Srbiji mnogo veći procenat od 50% izlazi na izbore.

• +1 1
Posted
5 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Oni koji nemaju prebivalište u Srbiji nisu upisani u birački spisak.

Koliko ljudi uopšte odjavi prebivalište pre nego što ode u inostranstvo?

• +1 2