Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, Vapad said:

IT je kod nas premalo plaćen, barem mi je takav bio utisak pre xy godina u državnoj službi i pre x godina gledajući šta se dešava u jednom od tehnoloških parkova, i čini mi se da se to nije promenilo previše od tada.

Pre par meseci smo zaposlili dvojicu sistem administratora kod nas a prešli su upravo iz državnog sektora gde je prosek plate za IT pozicije nekih 70-80 000 dinara neto, što će reći - potpuno si u pravu, situacija se nije promenila od pre XY godina.

5 minutes ago, Vapad said:

Glede drugih zanimanja, ne mogu se složiti da je biti šofer ili raditi na nekom šalteru neuporedivo teže, a ni lakše. Teško je i jedno i drugo i treće.

Svaki posao je težak na svoj način i svaki posao te potroši u nekom smislu.

5 minutes ago, Vapad said:

Ali tu imamo temu koja je možda zanimljiva, mi šofera nemamo dovoljno koliko znam, i nije to minimalac posao, i tu postoje prilike - ali toliko malo je ljudi raspoloženih za to da su izgleda spustili granicu kada se dozvole mogu uzeti, a i uvozimo šofere zar ne?

A i građevinske radnike uvozimo ako se ne varam?

Bingo. Probaj da nađeš majstora za bilo šta danas pa javi kako si prošao i koliko će ta usluga da te košta kad ga konačno pronađeš. Koliko vidim, zarade su im skočile neverovatno a mnogima je ispod časti da budu recimo moleri iako bi objektivno mogli i imaju sve predispozicije. Doduše, kao što si i sam primetio, ovo nije samo problem kod nas.

Takođe, malo mi je muka od narativa da se IT-u nekako "posrećilo" da može da se radi na daljinu, jer IT nije jedina delatnost koja upada u tu grupu. Raditi online za strance mogu i dizajneri svih vrsta, prevodioci, kopirajteri, a znam i za nekoliko arhitektonskih biroa koji imaju isključivo inostrane klijente i primanja koja takođe debelo odskaču od srpskog proseka. Verovatno sam propustio masu drugih zanimanja, ali kapirate koncept.

• +1 2
Posted
1 minute ago, salerokada said:

@djeneralche On je autor poreskih olakšica kod testa samostalnosti i poreskog oslobađanja za godišnji porez na plate za mlađe od 40 godina?

On je. Pričao je o tome u nekoliko emisija, mogu da se nađu na YTu. Ko ima par sati vremena, topla preporuka, može se čuti svašta zanimljivo, i mogu da se složim sa 70% stvari koje je rekao.

Posted (edited)

U vezi preplacenosti IT-a, ne pricamo o drzavnoj sluzbi valjda je to jasno.

Situacija je bila da gomila kursadzija prelece iz firme u firmu, svaki put boostujuci platu, pritom jos na agenciji.

Raj na zemlji...

Znaci nit se mucili sa faksom, dobili posao u 20-oj vec u 22-oj dosli do 2-3k, rad od kuce, fleksibilno radno vreme itd.

I onda se cudite sto niko nece da bude sofer ili majstor.

Edited by brusli
  • +1 1
Posted

Bez brige, taj balon puca polako ali sigurno, proces "normalizacije" je uveliko u toku i teško će se ponoviti ikada više, barem ne u tom obliku.

S druge strane, rad od kuće i fleksibilno radno vreme su tu da ostanu, nema povratka na staro sad kad je duh pušten iz boce.

Posted

Od IT-evac iz državnih firmi su mahom poodlazili oni koji su išta vredeli.
Znam neke i na donjoj granici znanja da su otišli.

Ostaju uglavnom oni se plaše da promene posao, da jako malo i eventualno oni koji u radno vreme mogu da rade privatan posao.

• +1 1
Posted
2 minutes ago, salerokada said:

Od IT-evac iz državnih firmi su mahom poodlazili oni koji su išta vredeli.
Znam neke i na donjoj granici znanja da su otišli.

Ostaju uglavnom oni se plaše da promene posao, da jako malo i eventualno oni koji u radno vreme mogu da rade privatan posao.

and @brusli

Pa da, to mi je bio deo poente, to je "IT sektor".

Zamisli sutra nestane outsource poslova, preseli se ko može i broj kompanija koje zapošljavaju kako je brus li rekao drastično opadne, da ne kažem nestane (a to nije nemoguće za cca 5 godina - nemam nikakvih saznanja nego kažem ovako, npr). Ko bi ostao i kolika bi bila primanja?

A za tih zamišljenih 5 godina možda se otvore farme remote šofera, kao neki stage 1 za hands free vožnju, da zapravo voze tesle u USA ljudi iz jeftinijih krajeva, i da moraju da budu profesionalni vozači. Pa će oni voziti za 4k eura a IT duvati u prste :D... baš sam danas raspoložen da lupetam :)))

Ali kada pričamo o IT sektoru, trebalo bi imati u vidu to kao celinu, kroz udruženja, uticaj na poresku politiku ali i kroz to da li se vraća društvu i na drugi način, da li su školski i fakultetski programi imali benefit od tolikog broja ljudi koji dugo rade to, da li pravimo bolje stručnjake, da li poboljšavamo i kadar u tom javnom sektoru, da li postoji i jedno pravo "privatno-javno partnerstvo" ili su to samo mikromehurići od sapunice ždžodženi tako na gomilu. pena takoreći

Posted

Outsourcing kompanije, naročito one manje, itekako pucaju već par meseci unazad - inostrani klijenti uveliko skaliraju poslovanje unazad, troškovi se režu i levo i desno i pršte otkazi na sve strane. Uostalom, ako jedan NCR koji je inače McDonald's za IT sektor gasi operacije u Beogradu i izmešta se u Banja Luku, onda možeš da misliš kakvo je stanje na terenu zapravo. Mislim da će trebati drastično manje od 5 godina da se stvari nivelišu.

Sistem u kome neko posle 6 meseci odslušanih online kurseva sa 0 iskustva može da dobije 1000+ EUR mesečne plate jednostavno nije održiv i bio je svojevrstan glitch u sistemu, ali poenta je što ovo nije bilo samo u Srbiji već u mnogo većem broju zemalja.

U celoj ovoj ujdurmi preživeće samo ljudi koji zapravo imaju znanje i iskustvo koje vredi platiti, ostali će morati na prekvalifikaciju ili da još malo zagreju stolicu i steknu kakve-takve veštine koje će neko poželeti da plati, kako inače i treba da bude.

• +1 1
Posted
1 hour ago, Lucia said:

Koliki procenat uopste placa godisnji porez na dohodak kod nas? Motaci kablova, soferi i salterski radnici sigurno ne podlezu... univerzitetske profesori takodje koliko ih poznajem su ispod limita. Sve mislim da taj porez i placaju samo IT-evci 🤔

Inženjeri, konsultanti, advokati koji nisu u sistemu paušala, ekonomisti...

Posted

nisam baš siguran da paušal ima veze sa tim

Posted (edited)
1 hour ago, ppetrovic said:

Što je najgore to nisu smislili naprednjaci već čovek koji je uveo Test samostalnosti za paušal na velika vrata. Pričao je o toj meri u nekom gostovanju negde, njegov rezon je bio da emigracija napolje nakon 40. godine života nema naročito smisla i da ovakvi podsticaji mogu da donesu prevagu da neko sa iznadprosečnim primanjima ostane trajno u Srbiji. Koliko će ta mera da bude delotvorna, još je rano reći, a nije ni spomenuo kako će tačno to da mere.

Poserem mu se na logiku... Generacuju 197X su jebali 90ih, a samo nastavljaju sve do danas...  Znači, ako sam stariji i zarađujem, treba me više oglobiti, jer meni pare valjda ne trebaju, a mlađima trebaju?

Ejdžizam kao takav...

Edited by radisa
  • +1 8
Posted

U zemlji u kojoj skoro 50% ljudi već decenijama ne izlazi na izbore i ne pokušava na bilo koji način da učestvuje u društveno-političkom životu ne treba ništa da nas čudi. Verglaju nas taman onoliko koliko smo zaslužili.

Inače, gde nestade @LaLinea sa citatima? Vidim prozivaju nas i na Doom is upon us temi i stavljaju u usta neizrečeno sve u 16. Fenomenalna ekipa na forumu, samo argumentovano 💪

• +1 2
Posted
3 minutes ago, ppetrovic said:

U zemlji u kojoj skoro 50% ljudi već decenijama ne izlazi na izbore i ne pokušava na bilo koji način da učestvuje u društveno-političkom životu ne treba ništa da nas čudi. Verglaju nas taman onoliko koliko smo zaslužili.

Pasradoks Srbije je da je 15% visokoobrazovanih (odbiti segemege i partijske uhlebe) statisticka greska na izborima. Ovu politiku i propise izglasali su i podrzavaju ljudi kojima je zivot u Srbiji objektivno jako los. Imam Evropsku platu u Srbiji, i kao bih nesto da menjam. Ponekad se pitam da li sam normalan....

• +1 2
Posted

Svojevremeno sam se gurao da budem posmatrač na izborima ne bih li barem u mojoj izbornoj jedinici izdejstvovao da glasanje prođe koliko-toliko regularno. Količina inteligentnih pitanja u stilu "što si budala da se sa tolikom platom cimaš od 5 ujutru za izborne kutije" od strane manje-više svih iz bliskog okruženja je bila vrlo, vrlo poražavajuća. Što je najgore, kad vidim kakve rezone ima "inteligentna, prosvećena, opoziciona ne-IT Srbija", sve više krećem da verujem da su pomenuti bili u pravu.

• +1 4
Posted
33 minutes ago, Braća Strugacki said:

nisam baš siguran da paušal ima veze sa tim

Ne kapiram šta si hteo da kažeš.

Posted
2 minutes ago, napadaj said:

Ne kapiram šta si hteo da kažeš.

prijavljuješ porez ukoliko je preko propisane cifre, plaćao paušalno ili ne