ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 3 minutes ago, Vapad said: IT je kod nas premalo plaćen, barem mi je takav bio utisak pre xy godina u državnoj službi i pre x godina gledajući šta se dešava u jednom od tehnoloških parkova, i čini mi se da se to nije promenilo previše od tada. Pre par meseci smo zaposlili dvojicu sistem administratora kod nas a prešli su upravo iz državnog sektora gde je prosek plate za IT pozicije nekih 70-80 000 dinara neto, što će reći - potpuno si u pravu, situacija se nije promenila od pre XY godina. 5 minutes ago, Vapad said: Glede drugih zanimanja, ne mogu se složiti da je biti šofer ili raditi na nekom šalteru neuporedivo teže, a ni lakše. Teško je i jedno i drugo i treće. Svaki posao je težak na svoj način i svaki posao te potroši u nekom smislu. 5 minutes ago, Vapad said: Ali tu imamo temu koja je možda zanimljiva, mi šofera nemamo dovoljno koliko znam, i nije to minimalac posao, i tu postoje prilike - ali toliko malo je ljudi raspoloženih za to da su izgleda spustili granicu kada se dozvole mogu uzeti, a i uvozimo šofere zar ne? A i građevinske radnike uvozimo ako se ne varam? Bingo. Probaj da nađeš majstora za bilo šta danas pa javi kako si prošao i koliko će ta usluga da te košta kad ga konačno pronađeš. Koliko vidim, zarade su im skočile neverovatno a mnogima je ispod časti da budu recimo moleri iako bi objektivno mogli i imaju sve predispozicije. Doduše, kao što si i sam primetio, ovo nije samo problem kod nas. Takođe, malo mi je muka od narativa da se IT-u nekako "posrećilo" da može da se radi na daljinu, jer IT nije jedina delatnost koja upada u tu grupu. Raditi online za strance mogu i dizajneri svih vrsta, prevodioci, kopirajteri, a znam i za nekoliko arhitektonskih biroa koji imaju isključivo inostrane klijente i primanja koja takođe debelo odskaču od srpskog proseka. Verovatno sam propustio masu drugih zanimanja, ali kapirate koncept. 2
ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 1 minute ago, salerokada said: @djeneralche On je autor poreskih olakšica kod testa samostalnosti i poreskog oslobađanja za godišnji porez na plate za mlađe od 40 godina? On je. Pričao je o tome u nekoliko emisija, mogu da se nađu na YTu. Ko ima par sati vremena, topla preporuka, može se čuti svašta zanimljivo, i mogu da se složim sa 70% stvari koje je rekao.
brusli Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 (edited) U vezi preplacenosti IT-a, ne pricamo o drzavnoj sluzbi valjda je to jasno. Situacija je bila da gomila kursadzija prelece iz firme u firmu, svaki put boostujuci platu, pritom jos na agenciji. Raj na zemlji... Znaci nit se mucili sa faksom, dobili posao u 20-oj vec u 22-oj dosli do 2-3k, rad od kuce, fleksibilno radno vreme itd. I onda se cudite sto niko nece da bude sofer ili majstor. Edited August 31, 2023 by brusli 1
ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 Bez brige, taj balon puca polako ali sigurno, proces "normalizacije" je uveliko u toku i teško će se ponoviti ikada više, barem ne u tom obliku. S druge strane, rad od kuće i fleksibilno radno vreme su tu da ostanu, nema povratka na staro sad kad je duh pušten iz boce.
salerokada Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 Od IT-evac iz državnih firmi su mahom poodlazili oni koji su išta vredeli. Znam neke i na donjoj granici znanja da su otišli. Ostaju uglavnom oni se plaše da promene posao, da jako malo i eventualno oni koji u radno vreme mogu da rade privatan posao. 1
Vapad Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 2 minutes ago, salerokada said: Od IT-evac iz državnih firmi su mahom poodlazili oni koji su išta vredeli. Znam neke i na donjoj granici znanja da su otišli. Ostaju uglavnom oni se plaše da promene posao, da jako malo i eventualno oni koji u radno vreme mogu da rade privatan posao. and @brusli Pa da, to mi je bio deo poente, to je "IT sektor". Zamisli sutra nestane outsource poslova, preseli se ko može i broj kompanija koje zapošljavaju kako je brus li rekao drastično opadne, da ne kažem nestane (a to nije nemoguće za cca 5 godina - nemam nikakvih saznanja nego kažem ovako, npr). Ko bi ostao i kolika bi bila primanja? A za tih zamišljenih 5 godina možda se otvore farme remote šofera, kao neki stage 1 za hands free vožnju, da zapravo voze tesle u USA ljudi iz jeftinijih krajeva, i da moraju da budu profesionalni vozači. Pa će oni voziti za 4k eura a IT duvati u prste ... baš sam danas raspoložen da lupetam :))) Ali kada pričamo o IT sektoru, trebalo bi imati u vidu to kao celinu, kroz udruženja, uticaj na poresku politiku ali i kroz to da li se vraća društvu i na drugi način, da li su školski i fakultetski programi imali benefit od tolikog broja ljudi koji dugo rade to, da li pravimo bolje stručnjake, da li poboljšavamo i kadar u tom javnom sektoru, da li postoji i jedno pravo "privatno-javno partnerstvo" ili su to samo mikromehurići od sapunice ždžodženi tako na gomilu. pena takoreći
ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 Outsourcing kompanije, naročito one manje, itekako pucaju već par meseci unazad - inostrani klijenti uveliko skaliraju poslovanje unazad, troškovi se režu i levo i desno i pršte otkazi na sve strane. Uostalom, ako jedan NCR koji je inače McDonald's za IT sektor gasi operacije u Beogradu i izmešta se u Banja Luku, onda možeš da misliš kakvo je stanje na terenu zapravo. Mislim da će trebati drastično manje od 5 godina da se stvari nivelišu. Sistem u kome neko posle 6 meseci odslušanih online kurseva sa 0 iskustva može da dobije 1000+ EUR mesečne plate jednostavno nije održiv i bio je svojevrstan glitch u sistemu, ali poenta je što ovo nije bilo samo u Srbiji već u mnogo većem broju zemalja. U celoj ovoj ujdurmi preživeće samo ljudi koji zapravo imaju znanje i iskustvo koje vredi platiti, ostali će morati na prekvalifikaciju ili da još malo zagreju stolicu i steknu kakve-takve veštine koje će neko poželeti da plati, kako inače i treba da bude. 1
napadaj Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 1 hour ago, Lucia said: Koliki procenat uopste placa godisnji porez na dohodak kod nas? Motaci kablova, soferi i salterski radnici sigurno ne podlezu... univerzitetske profesori takodje koliko ih poznajem su ispod limita. Sve mislim da taj porez i placaju samo IT-evci 🤔 Inženjeri, konsultanti, advokati koji nisu u sistemu paušala, ekonomisti...
Sestre Bronte Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 nisam baš siguran da paušal ima veze sa tim
radisa Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 (edited) 1 hour ago, ppetrovic said: Što je najgore to nisu smislili naprednjaci već čovek koji je uveo Test samostalnosti za paušal na velika vrata. Pričao je o toj meri u nekom gostovanju negde, njegov rezon je bio da emigracija napolje nakon 40. godine života nema naročito smisla i da ovakvi podsticaji mogu da donesu prevagu da neko sa iznadprosečnim primanjima ostane trajno u Srbiji. Koliko će ta mera da bude delotvorna, još je rano reći, a nije ni spomenuo kako će tačno to da mere. Poserem mu se na logiku... Generacuju 197X su jebali 90ih, a samo nastavljaju sve do danas... Znači, ako sam stariji i zarađujem, treba me više oglobiti, jer meni pare valjda ne trebaju, a mlađima trebaju? Ejdžizam kao takav... Edited August 31, 2023 by radisa 8
ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 U zemlji u kojoj skoro 50% ljudi već decenijama ne izlazi na izbore i ne pokušava na bilo koji način da učestvuje u društveno-političkom životu ne treba ništa da nas čudi. Verglaju nas taman onoliko koliko smo zaslužili. Inače, gde nestade @LaLinea sa citatima? Vidim prozivaju nas i na Doom is upon us temi i stavljaju u usta neizrečeno sve u 16. Fenomenalna ekipa na forumu, samo argumentovano 💪 2
placenik Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 3 minutes ago, ppetrovic said: U zemlji u kojoj skoro 50% ljudi već decenijama ne izlazi na izbore i ne pokušava na bilo koji način da učestvuje u društveno-političkom životu ne treba ništa da nas čudi. Verglaju nas taman onoliko koliko smo zaslužili. Pasradoks Srbije je da je 15% visokoobrazovanih (odbiti segemege i partijske uhlebe) statisticka greska na izborima. Ovu politiku i propise izglasali su i podrzavaju ljudi kojima je zivot u Srbiji objektivno jako los. Imam Evropsku platu u Srbiji, i kao bih nesto da menjam. Ponekad se pitam da li sam normalan.... 2
ppetrovic Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 Svojevremeno sam se gurao da budem posmatrač na izborima ne bih li barem u mojoj izbornoj jedinici izdejstvovao da glasanje prođe koliko-toliko regularno. Količina inteligentnih pitanja u stilu "što si budala da se sa tolikom platom cimaš od 5 ujutru za izborne kutije" od strane manje-više svih iz bliskog okruženja je bila vrlo, vrlo poražavajuća. Što je najgore, kad vidim kakve rezone ima "inteligentna, prosvećena, opoziciona ne-IT Srbija", sve više krećem da verujem da su pomenuti bili u pravu. 4
napadaj Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 33 minutes ago, Braća Strugacki said: nisam baš siguran da paušal ima veze sa tim Ne kapiram šta si hteo da kažeš.
Sestre Bronte Posted August 31, 2023 Posted August 31, 2023 2 minutes ago, napadaj said: Ne kapiram šta si hteo da kažeš. prijavljuješ porez ukoliko je preko propisane cifre, plaćao paušalno ili ne
Recommended Posts