Wednesday at 21:451 day HR u privatnom sektoru ima i te kako funkciju, samo ne onu koju bismo voleli: služi da štiti firmu od zaposlenih i da bude glasnik - najčešće loših vesti.
Wednesday at 22:151 day 23 minutes ago, Sammael said:HR u privatnom sektoru ima i te kako funkciju, samo ne onu koju bismo voleli: služi da štiti firmu od zaposlenih i da bude glasnik - najčešće loših vesti.U teoriji. U praksi niti može da zaštiti firmu niti zaposlene ako ne zna posao. Može da podilazi menadžmentu, ali posle brojni radni sporovi koji nastanu više firmu koštaju jer se neko pravio pametan bez pokrića. Nit firma zaštićena, nit finansijski isplativo. Ode ključni zaposleni a ne reaguje se - troškovi vremena, nadoknade njegovog rada, traženja zamene, prebacivanja drugog sa nekog projekta. I tu firmi odlazi novac - HR koji zna da reaguje pravovremeno uštedi toj firmi novac, jer štiti firmu da im ne ode top earner.
Yesterday at 03:531 day 5 hours ago, Oniks said:Ode ključni zaposleni a ne reaguje se - troškovi vremena, nadoknade njegovog rada, traženja zamene, prebacivanja drugog sa nekog projekta. I tu firmi odlazi novac - HR koji zna da reaguje pravovremeno uštedi toj firmi novac, jer štiti firmu da im ne ode top earner.Ovo mozda u teoriji ovako treba da bude. Po mom prakticnom iskustvu, HR retko i ucestvuje u pregovorima sa kljucnim ljudima, eventualno isprati papirologiju nakon sto je dogovor napravljen (ili nije). A i kad HR ima statistike zasto ljudi odlaze ili ne dolaze koje nisu uhu ugodne, krivac za gubitak se trazi u trouglu line manager je zajebao, zaposleni je teo previse para i jbg to je sta je.Kvalitet ljudi koji opstaje u prosecnom HR odeljenju je velikim delom posledica mismatcha izmedju toga sta im je formalno posao, a sta su realne mogucnosti.Mada slicno je sa svakom kljucnom funkcijom kada se shvata povrsno, bio to IT, marketing, proizvodnja, prodaja, stagod.
23 hours ago23 hr 7 hours ago, radisa said:Pre 20-ak godina, moja žena završila faks, i nikako da se nađe nekog advokata da radi kao prpravnik i prijavi se na biro, da ima bar zdravstveno... I u tom inetregnumu od od par meseci pozovu je sa biroa i kažu da neka firma zapošljava i da ode tamo na testiranje. E sad, ova moja je htela da radi u advokaturi, jebalo joj se za neku firmu, i popuni odvartno test ličnosti... Ono, da li ste za timski rad, kakve odnose bi gajli sa kolegama i tako neka klasično glupa pitanja popunila onako kako niko normalan od 24 godine ne bi (timski rad je bullshit, ko jebe kolege, gledam samo sebe i svoj naperedak)...Posle nedelju dana zovu je da bude šef nekog odeljenja, jer im baš tako neko koga bole kurac za kolege treba...Jedva im je objasnila da je izašla na test zbog biroa i da ga je tako popunila očekujući da joj neće ponuditi posao...Probaću ovu taktiku prvom prilikom, jedino što neću odbiti posao, ako mi ponude Ima nešto i u tome, kolegijalnost i želja da svi budu zadovoljni je super, ali to može da rezultuje tim da se ništa ne dešava, jer uvek neko nešto blokira i nema ko da preseče. Na kraju krajeva, svaka firma je tu da pravi pare i za to mora nešto da postigne.Lično iskustvo: završio sam u nekom timu pre otprilike 3 godine, koji je trebalo da radi autonomno vam hijerarhije firme, sa ljudima iz raznih timova. Tu je lead bio neki novi tip, ovako je delovao sposobno, ali je sve radio kao da hoda po jajima. Posle jedno dva tri meseca kaže mi moj direktni šef "nadao sam se da će makar on da dođe i bude taj što lupi šakom o sto da se nešto završi, ali mi od njega ništa". I tako je otprilike i bilo.Možda može i jedno i drugo, ali ne čudi me baš toliko da neko nakon puno neuspeha na kraju izabere psihopatu, jer je sve ostale "normalne" već probao. Edited 23 hours ago23 hr by Venom
18 hours ago18 hr 12 hours ago, radisa said:Pre 20-ak godina, moja žena završila faks, i nikako da se nađe nekog advokata da radi kao prpravnik i prijavi se na biro, da ima bar zdravstveno... I u tom inetregnumu od od par meseci pozovu je sa biroa i kažu da neka firma zapošljava i da ode tamo na testiranje. E sad, ova moja je htela da radi u advokaturi, jebalo joj se za neku firmu, i popuni odvartno test ličnosti... Ono, da li ste za timski rad, kakve odnose bi gajli sa kolegama i tako neka klasično glupa pitanja popunila onako kako niko normalan od 24 godine ne bi (timski rad je bullshit, ko jebe kolege, gledam samo sebe i svoj naperedak)...Posle nedelju dana zovu je da bude šef nekog odeljenja, jer im baš tako neko koga bole kurac za kolege treba...Jedva im je objasnila da je izašla na test zbog biroa i da ga je tako popunila očekujući da joj neće ponuditi posao...Ja sam iskreno popunjavao tako neki upitnik i... izaslo mi da sam za sefovsku poziciju
14 hours ago14 hr 16 hours ago, Oniks said:Drugo svi ti testovi moraju da prilagođeni našem podneblju i za to postoji razlog. Bolje bi mogao neko da objasni ko se bavi psihologijom.Da, to je ona moja HRovka koju sam pomenuo, psiholog, i rekla. Test mora da bude prilagođen podneblju i maternjem jeziku testiranom .
11 hours ago11 hr On 9. 7. 2025. at 13:06, kronostime said:Hm, imao sam jedan takav slucaj kad je koleginica pokusala da stavi kafu na ono ANS/JNC kuciste sa ruckom i prorezima ispod iste pa kafa zavrsila na maticnoj ploci...Do duse, imam i koleginicu koja je "opeglala" kosu u laserskom stampacu tako da mogu reci da sam za 30 i kusur godina video svasta i opet mi se desi da me ponekad iznenade.Meni je jedna menadzerka trazila u mejlu da joj napisem koliko ide delova na tri palete ako na jednu ide 600kom.Nije mogla da preuzme odgovornost na sebe...da ne pogresi...
9 hours ago9 hr 49 minutes ago, Sammael said:Neto plate su u pitanju, proverio sam. @bags oćeš da se vraćaš?Vrhunske plate nema sta, ali i PHP. Uz svu salu bilo bi meni jako tesko da se prilagodim na porodicni zivot u BG posle skoro 20god u Becu. Mada bi se klinci verovatno brzo navikli. Da su oni recimo na fakultetu i da smo bagsica i ja stariji verovatno bih ti pisao PM za neki kontakt.Btw.Mi smo nasli lead frontenda za neto 3800.Videcemo kakav ce biti od septembra ali na intervjuu bez najmanje greske prosao. Odradio sam frontend u prosloj firmi za vrlo poznat svetski proizvod u jednoj nisi.
9 hours ago9 hr 26 minutes ago, bags said:Vrhunske plate nema sta, ali i PHP.Uz svu salu bilo bi meni jako tesko da se prilagodim na porodicni zivot u BG posle skoro 20god u Becu. Mada bi se klinci verovatno brzo navikli. Da su oni recimo na fakultetu i da smo bagsica i ja stariji verovatno bih ti pisao PM za neki kontakt.Btw.Mi smo nasli lead frontenda za neto 3800.Videcemo kakav ce biti od septembra ali na intervjuu bez najmanje greske prosao. Odradio sam frontend u prosloj firmi za vrlo poznat svetski proizvod u jednoj nisi.Koliko vam je to bruto tih 3800 znas li? Bruto 1 bruto 2?
9 hours ago9 hr Samo uzmite u obzir da smo trenutno u najgorem trzistu za IT verovatno od kad je IT nastao. Ako das otkaz da bi poleteo za vecom platom a onda ne ispadne sve sjajno i bajno... mozda ces imati problem da nadjes i ono sto si ranije imao. Ili cak bilo sta.