Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

1 hour ago, Lezilebovich said:

E svasta ... chatgpt odgovorio na pitanje i sad je to kao problem

Bolje The Independent da razmisli koliko su oni doprineli stvaranju situacije da se ljudi ubijaju, a da ostave chatgpt da odgovara na pitanja

Slično reaguješ kao moja draga. Ali poenta je... da dođem kod tebe, kukam ti da sam depresivan i nesrećan i ostao bez posla i onda te pitam da mi kažeš koji je najviši most u okolini, verovatno bi me makar prvo pitao "a što me to pitaš."

ChatGPT ljudi koriste kao terapeuta, što je naravno pogrešno ali činjenica je...

• Replies 3.6k
  • Views 289.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

• Da napišem par reči o radu u mojoj IT firmi u Kini, pošto sam nedavno proveo duže vreme u Šangaju.   Nakon prestanka kovid mera, ljudi su polako vraćani u kancelarije, da bi sada bilo obavez

Posted Images

Ja čitao pre neki dan u Gardijanu kako savremene žene neće da ulaze u veze da im muškarci ne bi kukali na svoje probleme pošto nemaju prijatelje kojima bi mogli da se jadaju. Nije ni čudo da se sada ljudi okreću naprednim čet botovima. Ja sam probao da pričam sa Gemini, veću šlihtaru u životu nisam upoznao, za sve mi kaže da sam u pravu ili da je to jako zanimljiva ideja.

21 minutes ago, Moonwalker said:

Sta ti je zivot, u mojih zadnjih 20 godina rada, HR sve sami muskarci, lolol. Rade oni svi za platu tacno sta treba firmi i za sta su placeni, distrakciju od onog sto je najbitnije zaposlenom.

U Srbiji je muškarac u HR nešto kao albino leopard, ja sam za sve ove godine upoznao tačno 1. Doduše, slično je i u apotekama.

1 minute ago, Zabalujev said:

U Srbiji je muškarac u HR nešto kao albino leopard, ja sam za sve ove godine upoznao tačno 1. Doduše, slično je i u apotekama.

Imam i ideju zasto lolol, no da ne elaboriram

Ima ljudi ozbiljnih godina, a ima sad i ovih klinaca. Doduse covek ne moze da bude baksuz, organizuju oni stvari koje su bitne generacijski onima koji su kao i oni i koji pocinju da rade ili rade par godina.
Ono sto sam primetila je da za dosta multinacionalki EU porekla zavisi gde su prebacili koji deo (ono racunovodstvo u jednu EU zemlju, nesto drugo u drugu). Za pozicije oglasene u Srbiji sam videla kao kontakt muskarca, Ceha, koji izgleda sve sto je na "ja citam" jezicima ili ex yu imena prebaci Hrvatici, ali je on glavni. Mislim da to dosta zavisi od toga da grubo receno administrativno finansijski (HR, EHS, pravni i finansijski kontroling) deo rade preko osoblja i odeljenja koje je formalno u EU. Pretpostavljam da postoje neki prakticni razlozi za to. Tako da su za Srbiji nadlezni oni koji se nalaze na teritoriji K&K carevine.

Uzgred budi receno, najbolje isksustvo kao HR imam sa zenom koju sam srela kad je prva firma preuzeta, a ja bila stranac na radnoj dozvoli, par meseci pred dobijanje stalnog boravista. Najpostenije i najkarakternije stvorenje koje sam ikad srela u svom zivotu.

Edited by Moonwalker

Hajde što se otpušta, dečko nakon 6 meseci probnog rada (baš se nije pokazao i iskreno rekao da ga baš ta oblast ne zanima) izneo uslove: radno vreme ne postoji, dolazak u office kada on proceni da ima smisla, obavezan topli obrok tj ručak, kada dostavi račune za iste, plaćeno gorivo i amortizacija dok ne dobije automobil za dolazak u firmu cca 10km.

Olakašao nam posao...

Da dodam na ono gore. Mislim da se HR u Srbiji za zaposljavanje na kriticne pozicije cesto uopste i ne pita.

Edited by Moonwalker

12 minutes ago, Moonwalker said:

Da dodam na ono gore. Mislim da se HR u Srbiji za zaposljavanje na kriticne pozicije cesto uopste i ne pita.

Ne pita se ni za jednu poziciju. HR sluzi kao produzena ruka menadzmenta, opremljena pravilima i zakonima. Tu je da zastiti firmu a u slobodno vreme im daju i da se igraju onog sto stvarno misle da im je posao.

17 minutes ago, Moonwalker said:

Ja sam se nekada davno prijavio na oglas u Telenoru, pa su nas petnaestak doveli tamo da radimo one famozne psiho-testove. Za razliku od nas koje je posle toga čekao prvi krug, drugi krug itd. tu je bio jedan lik koji reče da je posao već dobio, ali zbog komapnijske procedure mora da se odradi to testiranje. Kontam da je morao da se pojavi i stvarno odradi test, bilo bi malo nezgodno da mu neko unapred popuni i da da potpiše kao svoje, kao što se radi sa onim testovima za protivpožarnu zaštitu i bezbednost na radu.

Izmisljanje gluposti. Koja je poenta IQ testa ako 20 godina radis u industriji? Testovi licnosti isto... mnogo je bolje uzivo popricati sa osobom.

1 minute ago, Shan Jan said:

Ne pita se ni za jednu poziciju. HR sluzi kao produzena ruka menadzmenta, opremljena pravilima i zakonima. Tu je da zastiti firmu a u slobodno vreme im daju i da se igraju onog sto stvarno misle da im je posao.

Ovo iz zadnje recenice je tacno za bilo gde u svetu. Mislila sam na nesto drugo. Velike evropske firme, da se zadrzimo na Centralnoj Evropi, imaju centrale za odredjeni deo biznisa u EU zavisnosti od vrste i broja kvalitetnih kadrova koji su im tu na raspolaganju.

U Rumuniji imaju IT competance centar, finansijski kontroling se dosta radi tamo, obracun putnih troskova, accoutning recimo u Ceskoj, HR u Ceskoj i Austriji, ali unutar EU ili EOS. I sad Pera Peric ako se prijavljuje za posao preko medjunarodnog portala za zaposljavanje firme za poziciju u Srbiji ce naci za kontakt Ceha.

Cinjenica da Srbija nije u EU je prilican problem za dosta ljudi koji nisu inzenjeri, programeri, a zeleli bi da njihov posao bude ozbiljno shvacen. Jer se ozbiljno bavljenje tom vrstom posla i odlucivanje ne prebacuje u ofise van EU. Ne bih da upadnem u blato dve trenutno "goruce" teme. Ne da mi se.

Edited by Moonwalker

2 minutes ago, Shan Jan said:

Izmisljanje gluposti. Koja je poenta IQ testa ako 20 godina radis u industriji? Testovi licnosti isto... mnogo je bolje uzivo popricati sa osobom.

Najbolja HRovka sa kojom sam radio mi je tako nešto i rekla: testovi nemaju smisla onako kako se rade u tim procesima zapošljavanja, uopšte nisu po standardima koje zahteva struka. Čak neke firme daju ljudima test na ne-maternjem jeziku, npr. daju im test na engleskom (ovo se meni jednom desilo sa jednom ozbiljnom skandinavskom kompanijom), što se jednostavno pogrešno.

Just now, Zabalujev said:

Najbolja HRovka sa kojom sam radio mi je tako nešto i rekla: testovi nemaju smisla onako kako se rade u tim procesima zapošljavanja, uopšte nisu po standardima koje zahteva struka. Čak neke firme daju ljudima test na ne-maternjem jeziku, npr. daju im test na engleskom (ovo se meni jednom desilo sa jednom ozbiljnom skandinavskom kompanijom), što se jednostavno pogrešno.

Mi kad smo radili testove za sertifikaciju u ITu, uvek si mogao da stikliras da si non-native speaker i dobijes dodatnih 30-60 minuta vremena.

Inace firma gde radim je imala odlican lokalni HR. Izborili su se za nas za dobar kolektivni ugovor, non stop dodavali sta nam je falilo, bavili se onim sto nama treba a ne da napravis playroom u koji niko ne ide itd... Onda su nas Ameri kupili, otpistili glavne u lokalu, ostalima oduzeli prava i sad se sve odluke donose iz centrale u Teksasu. I svake godine samo gledaju sta mogu novo da nam ukinu al zato imamo webinare o tome kako da se nosimo sa stresom u slobodno vreme i dobijamo casove joge online yucky

5 minutes ago, Shan Jan said:

2 minutes ago, Zabalujev said:

Skandinavske firme vrlo cesto koriste nekih "prastari" americki psiholoski test (moguce i vojni) i taj je na engleskom.
Izgleda da otkriva o coveku vise nego sto mozes da zamislis.

Zaposljavaju onog za koga misle da moze da se pritisne da isporuci ono sto oni hoce ili im treba. Mi smo inherentno antiprotivni kao ona Jovandekina baba i za to ti ne treba psiho test da ukapiras. Ne interesuje njega ko si na maternjem jeziku, nego kako se uklapas sa ostalima.

Edited by Moonwalker

od it-a nema salameta long-term.

sve vise mi izlazi cartelgram na ig-u. znaju ljudi. dobro se placa. po turi 16-36k.

14 minutes ago, Moonwalker said:

Cinjenica da Srbija nije u EU je prilican problem za dosta ljudi koji nisu inzenjeri, programeri, a zeleli bi da njihov posao bude ozbiljno shvacen. Jer se ozbiljno bavljenje tom vrstom posla i odlucivanje ne prebacuje u ofise van EU.

Problem je i za inzinjere. ;) Recimo kod mene u firmi samo prateci support sistemi se smeju predati izvan eu office. I onda imas problem jer iz koncerna ti dodje naredba da im moras proslediti kontigent sati ali jednostavno sve je core i onda im saljes neke neke gluposti. I onda imas situaciju da ti vrhunski tim developera odradjuje isti posao kao praktikanti. frust

Ova DORA i NIS2 sto su uveli u EU 2022. nije tu samo da bi pojacala sigurnost nego i smanjila outsorcing. Recimo nama u septembru dolazi DORA ekspert na godinu dana da odradi gap analizu i findings.(kosta kao tri seniora)

Jos kako ce da bude posla za IT u industrijama gde je digitalizacija u porastu. Dve nedelje radim na testovima u kojima 40% infrastrukture da se isti obavie neka vrsta IT. I oblasti inzenjeringa ce da se preklapaju medjusobno kao Venovi dijagrami.

Cini mi se da je IT koji je u Srbiji izgleda iskljucivo za finansije, racunovodstvo i igrice. Nadala sam se da ce se uvezati sa EU mnogo cvrsce i ozbiljnije tako da im se sece ne isplate. Ali sta da se radi kad "Caciji" odlucuju koje su biznis grane vaznije (evropska Kolumbija), a ljudi ne kapiraju da se licni interes ostvarije kroz grupni. No, sta je tu je.

2 minutes ago, bags said:

Problem je i za inzinjere. ;) Recimo kod mene u firmi samo prateci support sistemi se smeju predati izvan eu office. I onda imas problem jer iz koncerna ti dodje naredba da im moras proslediti kontigent sati ali jednostavno sve je core i onda im saljes neke neke gluposti. I onda imas situaciju da ti vrhunski tim developera odradjuje isti posao kao praktikanti. frust

Ova DORA i NIS2 sto su uveli u EU 2022. nije tu samo da bi pojacala sigurnost nego i smanjila outsorcing. Recimo nama u septembru dolazi DORA ekspert na godinu dana da odradi gap analizu i findings.(kosta kao tri seniora)

A to da, traze da se ima "security clearing".

Onima koji su iz poreklom iz "kriticnih3 zemalja je od proletos zabranjeno da nose poslovne racunare sa sobom na odmor u zemlje porekla.

Edited by Moonwalker