Sunday at 18:252 days Nemačka korporacija koja se bavi klijentima mahom iz automobilske industrije, P3 Digital Services, prošlog je meseca zamrzla zapošljavanje u Srbiji. Kao razlog se navodi prebacivanje fokusa na Vijetnam, na čije tržište su ušli krajem prošle godine. Edited Sunday at 18:262 days by Auljh
Sunday at 22:321 day ali "prebacivanje fokusa na vijetnam", kakva usrana korpo-floskula za "našli smo bednike koje možemo još manje da plaćamo".udavili se u govnima dabogda.
Yesterday at 06:091 day Očigledno je rešenje da programeri u Srbiji opet rade za plate između 400 i 700 evra, kao kad su P3 i ostali dolazili u Srbiju.
Yesterday at 06:431 day Resenje je da se malo smiri ova korupcija i javasluk. Nije normalno da Beograd bude skuplji od 90% gradova na Zapadu. Ima jos samo 2-3 zemlje u Evropi gde su plate programera vece nego kod nas.
Yesterday at 06:511 day ko ih grebe kad ne umeju da pregovaraju...pritom nema u svim zemljama dovoljno programera, a neki i svesno idu na autsors i spremni su da plate koliko treba. svakako od klijenta naplate 15x vise, ako ih imaju.
Yesterday at 06:551 day Sta znam, ja ako je cena u EU za programera kao u Srbiji ne bi razmisljao ni sekunda gde bih zaposlio. Posebno sto imas mnogo vece zemlje gde je lakse naci dovoljnu kolicinu ljudi. Da ne pricam o politickoj situaciji, lakoci poslovanja i kretanja itd...Sto se tice Vijetnamaca, ne znam kakvi su ali mi se cini da kvalitetnog programera moras da platis pa odakle god da je dosao. Ono sto dobijes za 2-3 puta manje pare otprilike vredi 20-30 puta manje. Neki hindu konsultanti sa dna kace sa kojima mi radimo kao da su cuje videli komp, vrlo brzo ce se to obiti o glavu CEO-vima pa ce se ici na sigurno. Edited yesterday at 06:561 day by Shan Jan
Yesterday at 07:151 day Ja smatram da većini kompanija nisu potrebni vunderkind programeri i da ono što nađu po Vijetnamu, Filipinima itd može lako da ih zadovolji.
Yesterday at 07:161 day Just now, red star forever said:Ja smatram da većini kompanija nisu potrebni vunderkind programeri i da ono što nađu po Vijetnamu, Filipinima itd može lako da ih zadovolji.bas ce da ih zadovolji spageti kod i probijanje svih rokova zbog milijardu bagova.
Yesterday at 07:441 day 20 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:bas ce da ih zadovolji spageti kod i probijanje svih rokova zbog milijardu bagova.Ma sve razumijem i slažem se, ali firme to gledaju kao biznis.Naročito konsalting firme, njima je to garancija da će raditi podršku tih sistema još daleko u budućnost. 😁A realno nije ni da ne možeš sada naći dobre ili ok stručnjake u tim zemljama, pa nisu ni oni sišli s grane. Uparis ih sa nekoliko baš dobrih seniora ili tech lead-a, pa makar iz skupljih zemalja, i obično to funkcionise dobro. 🤷🏼♂️Mislim ja sam srećan da plate i poslovi kod nas ostanui takvi kakvi su jer na tome baziram svoje planove za povratak, ali ne ne bi čudilo kada bi se firme počele pitati "a da li se nama ovo stvarno isplati, ima i jeftinijih lokacija sa možda i većim bazom ljudi".
Yesterday at 07:471 day Doduše, ipak mislim da bi Vijetnamci baš bili loši u komunikaciji, još nisam sreo jednog da dobro priča engleski a da nije druga generacija imigracije. Šta znam..
Yesterday at 07:541 day 56 minutes ago, Shan Jan said:vrlo brzo ce se to obiti o glavu CEO-vima pa ce se ici na sigurnoma hoće ali taman da pokupe bonuse i produže jahte.meta obećala bonuse menadžerima od 200 posto njihove plate a ne pjšljivih 70 kao do sada.
Yesterday at 09:471 day Kad poredite plate u EU s našima, poredite bruto a ne neto iznose. Neto se ne gleda nigde u svetu, zabole kompaniju koliko nekome leže na račun, zanima ih samo koliko ukupnog troška imaju.Pošto je kod nas relativno nizak limit na osnovicu za doprinose, na dobar deo bruto plate kod skupljih zaposlenih plaća se samo porez i to po stopi od 10%, što je dosta drugačije (i povoljnije) nego u EU.
Yesterday at 10:211 day 2 hours ago, red star forever said:Mislim ja sam srećan da plate i poslovi kod nas ostanui takvi kakvi su jer na tome baziram svoje planove za povratak, ali ne ne bi čudilo kada bi se firme počele pitati "a da li se nama ovo stvarno isplati, ima i jeftinijih lokacija sa možda i većim bazom ljudi".Možda i naše autsorsing firme da prestanu da se nadaju maržama od 300 posto kao u zlatna vremena.
Yesterday at 12:551 day 5 hours ago, red star forever said:Doduše, ipak mislim da bi Vijetnamci baš bili loši u komunikaciji, još nisam sreo jednog da dobro priča engleski a da nije druga generacija imigracije. Šta znam..Bez namere da generalizujem i uz mali uzorak; ja sam imao takvo iskustvo do sada.