Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, Lezilebovich said:

Meni razuman nivo lojalnosti je da ne odes u nekom kriticnom momentu, pod uslovom da je firma korektna prema tebi. Sta znam, sacekati kraj projekta ili lansiranje proizvoda ako je pri kraju i slicno ... 

Ako je uvek kritican momenat, onda firma nije korektna.

I to treba da se zasluzi. Ako imas sefa koji je tu bio za tebe, koji, i ako mora da te otpusti, bi gledao kako da ti pomogne sto vise u tom procesu, onda ima smisla da i ti kad odlazis gledas njegov interes i prilagodis se koliko god mozes kako bi i on sto manje trpeo tokom tog procesa.

U bilo kom drugom slucaju - zabole me. 

• +1 2
Posted

Wellness programi ne služe ničemu na poslu! Uzaludno trošenje vremena 

• +1 1
Posted
4 minutes ago, Rowanoke said:

Wellness programi ne služe ničemu na poslu! Uzaludno trošenje vremena 

Kako su utvrdili?

Broad je statement

Posted (edited)

Trainings on resilience and stress management actually appeared to have a negative effect.

:lolol:

Edit: imamo i mi gomilu tog sranja, sluzi da firma ima check ina box da kao radi nesto za zaposlene. 

Edit2: Evo ga nas CEO prica o svojoj familiji, kako mi se sere kad pokusavaju da se prikazu kao ljudi kao svi ostali :puke:

Edited by Shan Jan
  • +1 2
  • Haha 5
Posted
48 minutes ago, Shan Jan said:

:lolol:

Edit: imamo i mi gomilu tog sranja, sluzi da firma ima check ina box da kao radi nesto za zaposlene. 

Edit2: Evo ga nas CEO prica o svojoj familiji, kako mi se sere kad pokusavaju da se prikazu kao ljudi kao svi ostali :puke:

Slušajući vas sve, koliko sam ja srećan što radim u maloj firmi, ja toliku gomilu bulšita ne bi podneo ni da me neko tera za 3 puta veću platu nego sad...

• Haha 1
Posted
8 minutes ago, radisa said:

Slušajući vas sve, koliko sam ja srećan što radim u maloj firmi, ja toliku gomilu bulšita ne bi podneo ni da me neko tera za 3 puta veću platu nego sad...

U mojoj bivshoj firmi IT su drzali u nekom polupodrumu.

mislim da je IT sam trazio...

A poshto su stalno radili radili radili, pravo da ti kazem, chini mi se da ih neshto i nisam redovno vidjala na CEOovim izlaganjima (koja smo imali u nekim redovnim intervalima). Poshalju otprilike samo svog shefa i josh jednog zrtvenika za taj dan da ovaj ne ide sam.

Makar se tako secam kad sam jednom caskala sa njima dok smo zhekali da se ukaze CEO, pa se ujedala za jezik da im ne kazem da prosto reindeksiraju neki database... eh stara dobra vremena...

Posted

zar negde teraju na te "workplace wellness" programe? od ovih pobrojanih u tvitu nisam bila ni najednom, mozda firma i nudi neke ali sigurno ne tera nikoga. lepo ako nude i pomogne nekom ali da tera bi me bas cudilo. znam da moja firma nudi da placa, ili je bar placala ranije, razne wellness/fitness programe. 

Posted

U ovoj firmi gde radim sva ta sranja su preko teams-a, u toku ili oko radnog vremena. Ono fazon, radi jogu u svojoj stolici dok ljudi oko tebe rade. Naravno da ne radi. Teambuildinzi su vec malo bolji jer radis nesto sa svojim timom za vreme posla, uglavnom krkanje ili hajking pa se ne zalim. Meni deluje da ne postoji iskrena zelja kompanije da se zaista bavi wellbeingom ljudi, jednostavno daju neki budzetic HRu i kazu smislite nesto sto deluje kul. Od zaista korisnih stvari imamo FitPass, privatno zdravstveno i rucak u ofisu, verovatno jer je to postao maltene standard za IT.

Npr. meni je pricao bivsi sef koji je radio u IBMu da su imali program gde su im dali kartice (ala nas FitPass) koje su imale sistem gde se racunalo koliko cesto i na sta si isao, plus merenja na sistematskim... i onda na osnovu toga su "zaradjivali" kredit kod privatnog zdravstvenog koje je IBM delom placao. To je bilo pre 30 godina. Kapiram da danas firme mogu da urade nesto sto je zaista korisno za zaposlene, kad bi zaista to zelele. 

Posted
16 minutes ago, Shan Jan said:

U ovoj firmi gde radim sva ta sranja su preko teams-a, u toku ili oko radnog vremena. Ono fazon, radi jogu u svojoj stolici dok ljudi oko tebe rade. Naravno da ne radi. Teambuildinzi su vec malo bolji jer radis nesto sa svojim timom za vreme posla, uglavnom krkanje ili hajking pa se ne zalim. Meni deluje da ne postoji iskrena zelja kompanije da se zaista bavi wellbeingom ljudi, jednostavno daju neki budzetic HRu i kazu smislite nesto sto deluje kul. Od zaista korisnih stvari imamo FitPass, privatno zdravstveno i rucak u ofisu, verovatno jer je to postao maltene standard za IT.

Npr. meni je pricao bivsi sef koji je radio u IBMu da su imali program gde su im dali kartice (ala nas FitPass) koje su imale sistem gde se racunalo koliko cesto i na sta si isao, plus merenja na sistematskim... i onda na osnovu toga su "zaradjivali" kredit kod privatnog zdravstvenog koje je IBM delom placao. To je bilo pre 30 godina. Kapiram da danas firme mogu da urade nesto sto je zaista korisno za zaposlene, kad bi zaista to zelele. 

Ja sam bila dobila od bivshe firme jedan sat nedelno za neku shetnju od sat vremena, to sam stalno koristila.

Bilo je josh nekih fitness perksica ali se meni nisu primili.

A ovo je bilo super. Bila sam preshla na vishe kanc posao tad, i bash jedva chekala utorak ... Isto HR shefica je inicijalno zacorganizaciju tih shetnji uzela firmu svog brata. Shefica HRa je bila onako jedna opaka zmija, a brat pak neki lelemud koji se tad spremao za ajron men takmichenje a generalno zvuchao kao moj mladji brat sa nekim nju ejdz spikama. Bilo je tako ponekad bash i zabavno. I fascinantno da su to dvoje od istih roditelja.

Posted
2 hours ago, Mel said:

Kako su utvrdili?

Broad je statement

Bill Sullivan

@wjsullivan

·

22h

Trainings on resilience and stress management actually appeared to have a negative effect."  

The one intervention that did improve well-being at work: charity or volunteer work. ...

Nekako mi je normalno da nešto što želiš da radiš iz srca da ti najviše prija i najviše godi celokupnom raspoloženju na poslu.

Mi smo imali dosta mindfulness seminara i treninga. 

Gaslighting na kvadrat. Bolje da su napravili radnu akciju pa svi da nešto zajedno radimo. 

• +1 2
Posted

Pa ništa, onda ispada da mogu da vode timove na kopanje kanala i raščišćavanje deponija. Onda se prigodno fotkaju, to objave i predstave kompaniju kao društveno odgovornu. Ko neće jogu, dobiće lopatu i svima super.:vikleri:

Posted
42 minutes ago, ragasto said:

Pa ništa, onda ispada da mogu da vode timove na kopanje kanala i raščišćavanje deponija. Onda se prigodno fotkaju, to objave i predstave kompaniju kao društveno odgovornu. Ko neće jogu, dobiće lopatu i svima super.:vikleri:

Ti bi pre radio jogu u kancelariji nego išao da čistiš prirodu? To ti daje veću satisfakciju?

Posted

Izbor je nikakav pa bih se opredelio za jogu.

Prilično sam siguran da nijedna od opcija zaprqvo ne nudi satisfakciju zaposlenima, kamoli pomoć oko tog stresa, pa onda da se  bar onemogući kompaniji koja je sve to i zamesila da dobije još par koristi. 

@Rowanoke

Posted
3 hours ago, radisa said:

lepo rece strugacki, multinacionalke su pakao.

• +1 1
  • -1 1
Posted
3 hours ago, Lucia said:

zar negde teraju na te "workplace wellness" programe? od ovih pobrojanih u tvitu nisam bila ni najednom, mozda firma i nudi neke ali sigurno ne tera nikoga. lepo ako nude i pomogne nekom ali da tera bi me bas cudilo. znam da moja firma nudi da placa, ili je bar placala ranije, razne wellness/fitness programe. 

Ima sjajna knjiga na ovu temu napisana od strane medicinskog antropologa, spominjao sam je već na forumu. Između ostalog, kako se rezilijentnost i wellbeing programi uz pilule koriste kao panacea umesto pravog rešavanja problema mentalnog zdravlja na poslu i šire u društvu. Depolitizacija i komodifikacija problema.

57751566.jpg

https://www.amazon.com/gp/aw/d/1786499878/ref=tmm_pap_swatch_0?ie=UTF8&qid=&sr=

• +1 1