Engineer Posted January 13 Posted January 13 Iz Rejkjavika vidiš polarnu svetlost i svežu ribu, iz Beograda vidiš svežu svetlost i svetleću ribu
Time Crisis Posted January 13 Posted January 13 Za ove top gradove su mudro prećutali cenu stana koliko vidim, nema ništa za Dansku, Holandiju, Luksemburg 2
Engineer Posted January 13 Posted January 13 Ali su uračunali u skor 22 minutes ago, Braća Strugacki said: metrika im je glupa Jeste. I još pominju cenu prevoza, kao da ćeš, ne daj bože, ići u kancelariju svaki dan 2
Venom Posted January 15 Posted January 15 On 13. 1. 2024. at 16:39, Lucia said: @Venom moja poenta je bila da je meritokratija ipak moguca i da je odlika zdrave firme - gde je logicno svima u interesu da firma privuce, zadrzi i promovise najbolje ljude. i to ne samo zato sto volim da radim sa boljima od sebe, nego sto ce time i nasi servisi/proizvodi biti bolji i imati korisnike/trziste a firma dugo ziveti ili bar deo u kom sam geografski. e sad, sto je zdravih firmi izgleda tako malo - tu prihvatam sve te cinicno-duhovite opaske o kao neizbeznoj ljudskoj prirodi laktanja, mada bih pre rekla da je do neceg drugog nego do te "nezbeznosti". da, svuda ima politike ali nisu svi isti, niti se od bilo kakve grupe pojedinaca moze napraviti dobar, zdrav tim. jedna od odlika zdrave firme imo je i stalna komunikacija u svim pravcima, pa tako i da management (CEO incl.) informise o strategiji, odgovara na pitanja zaposlenih i sl. kod mene je takvih info toliko na dnevnoj bazi da ako bih htela da sve ispratim nista drugo ne bih radila (nesto ipak povremeno isfiltriram ako me bas zainteresuje, najcesce se ukljucim u ask-me-anything meetings). jedan od zadataka vec mog najblizeg managera je da mi pomogne u svemu, pa i u razumevanju ciljeva, od naseg tima na dalje. @Shan Jan cini mi se da kod tvoje firme izgleda nisu interno dovoljno (uopste?) transparenti tj. da nema dobre interne komunikacije. (sad sam prebrojala te svoje "nivoe" - jedan vise nego kod tebe - samo ih ne percipiram jednosmerno, autoritativno-hijerarhijski). btw, kod mene je sve u first-name terms - sad se pitam da mozda nije tako svuda u IT, kako je kod tebe? Ne mislim da je moguća i rekao sam zašto. Kad sam govorio o meritokratiji bilo je u kontekstu češljanja po sistemu i gledanja ko je šta radio, pa kao na osnovu toga će neko doneti odluku ko je višak. To nije moguće, ljudi nisu objektivni, a u firmama još rade ljudi. Ko u to veruje završiće kao ona žena koju je bags okačio, "we are sorry we've decided to part ways", pa onda "I've had the highest activity on my team, done a great job managing my contracts til the very end..." . Ali eto jbg. Firma smanjuje payroll i lete ljudi za koje je neko procenio da su višak. Može biti i da je ispravno, a može biti i da su to ljudi za koje se niko nije zauzeo, ili nisu vični u samopromociji itsl. Možda je prvobitno njen kolega iz tima bio na spisku, ali je onda neki nadređeni rekao nemoj njega (jer s njim igram fudbal ponedeljkom). 1
Mel Posted January 15 Posted January 15 1 minute ago, Venom said: Ne mislim da je moguća i rekao sam zašto. Kad sam govorio o meritokratiji bilo je u kontekstu češljanja po sistemu i gledanja ko je šta radio, pa kao na osnovu toga će neko doneti odluku ko je višak. To nije moguće, ljudi nisu objektivni, a u firmama još rade ljudi. Ko u to veruje završiće kao ona žena koju je bags okačio, "we are sorry we've decided to part ways", pa onda "I've had the highest activity on my team, done a great job managing my contracts til the very end..." . Ali eto jbg. Firma smanjuje payroll i lete ljudi za koje je neko procenio da su višak. Može biti i da je ispravno, a može biti i da su to ljudi za koje se niko nije zauzeo, ili nisu vični u samopromociji itsl. Možda je prvobitno njen kolega iz tima bio na spisku, ali je onda neki nadređeni rekao nemoj njega (jer s njim igram fudbal ponedeljkom). Meritokratija je donekle moguca naravno. Ne uvek i ne u svakom trenutku. Recimo kad je moj nekadashnji shef trebalo da se probija a imao ogranichen br pozicija doveo je mene i josh par ljudi koji su odradjivali bukvalno trostruki posao (tipa pokvari ti se mashina, lokalac na stalnom poslu napishe tiket za podrshku i ode kuci, ja ostanem do 8 u labu dok ne uradim svaki troubleshoot koji znam i pokrenem mashinu da odradi preko noci). Kad su pozicije zauzete a firma ushla u neki para sama kaplje mod, onda je ceo taj prvobitni tim otishao a doshli neki novi. I tako, nije bash sve skroz neobjektivno, ali kad su otpushtanja u igri uglavnom efikasnost i slichno nemaju presudnu ulogu, svakako ne vecu nego milion i jedna druga stvar.
Shan Jan Posted January 17 Posted January 17 Ja stvarno ne razumem ljude koji su lojalni firmama. Da budes lojalan svom sefu, to mogu da shvatim ako ti on drzi ledja, gleda kako da se izbori da dobijes bolju platu i bolju poziciju i sl... ali da si lojalan kompaniji? Koja je logika iza toga?
bags Posted January 17 Posted January 17 U Austriji ako si isao u srednju 4 godine, pa ce 4 godine na faks i ako ostanes u toj prvoj firmi 17 god dobijes jos jednu sedmicu godisnjeg. Samo kazem... 1
Shan Jan Posted January 17 Posted January 17 Mi smo kupili austrijsku firmu pre par godina, dvojica kolega inzenjera bukvalno ta prica, prva i jedina firma. Jedan je bio tu 17 godina, drugi 19 Elem, godinu dana nakon akvizicije, pola zaposlenih otislo, ukljucujuci i njih. Jednostavno, promenili su se uslovi na losije i nasli su bolji posao koji im vise odgovara. Hocu reci, ne treba skakati svake godine na novi posao zbog 5% vece plate ali ne treba ni trpeti losije uslove "jer je firma u problemu i svi treba da se stisnemo". Ista ona firma koja je pravila rekordne profite dok je sve bilo ok i cak i sada pravi profite ali jbg, nedovoljno za CEOa koji putuje private jetom po svetu Gledajte sta je za vas licno dobro, firme (i male i velike) rade istu stvar. 2
Lucia Posted January 17 Posted January 17 Meni nije jasno sta se pod lojalnoscu podrazumeva, narocito lojalnost prema nekoj osobi. Kako se to manifestuje? Taj nesto gresi, a ti ga... hvalis, branis ili ? Zasto bi? Lojalnost prema nekom projektu, pa i firmi koja ga sprovodi, bih bolje razumela kao passion da se nesto postigne, razvije, popravi... pa ako ne ide ili trazi extra napor/vreme, onda si spreman da se nekako zrtvujes neko vreme, ili spolja gledano da te eksploatisu. Samo sto je to onda u svrhu zadovoljenja neke tvoje interne strasti/opsesije dok ta traje, dakle vrlo licni ciljevi, osecaj ispunjenosti/svrsishodnosti. Svako ipak zna gde mu je najbolje, sta ga drzi a kad je vreme za promenu. 3
Shan Jan Posted January 17 Posted January 17 Moje shvatanje lojalnosti je da si spreman da stavis interese te druge osobe ispred svojih sebicnih zelja. Naravno, to ima smisla u odnosima u kojima se i druga osoba tako ponasa. Lojalnost koju kompanije zahtevaju je jednosmerna, ti se zrtvujes za njih (radeci esktra vise za isto novca, ostajes u firmi u periodima kad joj ide lose i kad smanjuju benefite pa i plate itd...) a oni te zauzvrat sutnu cim profit padne a ako kriza prodje, dobijes tapsanje po ramenu. To nije lojalnost, to je iskoriscavanje i ne kapiram zasto ljudi pristaju na to. 2
SNARC Posted January 17 Posted January 17 Zato sto dok su lojalni to ne vide kao iskoriscavanje nego obezbedjivanje statusa i pozicije u firmi. Naravno, to se posle svede na iskoriscavanje. 1
Venom Posted January 17 Posted January 17 Da citiram samog sebe On 13. 1. 2024. at 13:48, Venom said: Recimo nisam jednom čuo da su najbolje plaćeni ljudi oni koje boli kurac - pošto firme često nemaju pojma ko je stvarno bitan onda se najviše trude da zadrže ljude koji nisu nikom lojalni, a procenili su da su im bitni. Oni kojima je stalo, oni ionako neće nigde. Lojalni ljudi su ljudi koji ce da stave interese firme ispred svojih interesa. I da se "žrtvuju" ako treba. Vrtenje palčeva na poslu ne treba da bude cilj u životu, posao treba pošteno odraditi, ne treba gaziti preko kolega, ali to ne znači da ne treba misliti na sebe, svoje interese, svoje finansije i na kraju svoje zdravlje. 5
Lezilebovich Posted January 17 Posted January 17 (edited) Meni razuman nivo lojalnosti je da ne odes u nekom kriticnom momentu, pod uslovom da je firma korektna prema tebi. Sta znam, sacekati kraj projekta ili lansiranje proizvoda ako je pri kraju i slicno ... Ako je uvek kritican momenat, onda firma nije korektna. Edited January 17 by Lezilebovich 7
Recommended Posts