Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

da nije ovog foruma ne bih ni znala da u IT postoji merenje vremena, pracenje fizickih pokreta i raportiranje na dnevnoj/sedmicnoj bazi, a kamoli da je tako rasprostranjeno. :blink:
moje iskustvo iz tri firme je suprotno, prve dve nisu merodavne jer je bilo pre vise od 10 godina,
zato mogu samo o sadasnjoj da govorim:

od korone svako bira kako hoce da radi, dva dana wfh su by default sedmicno, za ostalo se istiklira na nekom portalu (napr. ako hoces full wfh), ne radi nekog odobrenja nego vrvtn zbog racionalizacije prostora. sasvim je nebitno odakle radis.

sastanci (Teams) su tokom godina svedeni na neophodni minimum, najcesce dinamicki po delovima projekta.
inace se analizira periodicni feedback zaposlenih o zadovoljstvu uslovima, life-work balance i sl. (napr. nekad je bilo nepotrebnog sastancenja, nije bio lako moguc wfh)

generalno nema nekih forme-radi besmislenih aktivnosti koje bi trosile vreme. 

jeste da na nekoliko meseci pises reviews sebi i kome hoces (kolegama uklj. manager-a), ali nije naglasak na taksativnom nabrajanju u crevca sta si ti sve radio (samo ugrubo u jednom pasusu opises svoj impact u okviru timskih projekata). poenta je na tvom doprinosu podsticanju timskog duha, inkluzivnosti, pomaganju kolegama iz raznih timova, ucenju na sopstvenim greskama, zeljama za buduci period... promocije se sigurno delom baziraju na tome, i realno iz zajednickog rada sa nekim od njih, dobijaju ih zaista oni koji najvise vuku. (mozes i da izbegavas promociju - napr. meni se cini da bi donela vise randomizacija, formalnih prezentacija tj. udaljavanja od svakodnevnog softverisanja.)   
@Venom da li bi takav sistem bio meritokratija? 

• +1 1
Posted

@Lucia

Takav je sistem u većini zdravih firmi koje fino posluju. Tek kad krene da svrbi i da se režu troškovi onda bude češljanja po tim satnicama. Alati kao što je Jira prevashodno postoje da bi se upravljalo projektom, taskovima, da bi ostao trag ko je šta radio i kako.

Veliki zajeb kod tih satnica je što je IT u stanju da radi ceo dan, dakle 8 sati, bez da ima vidljiv produkt svog rada. Čitanje dokumentacije, API zezanje, isprobavanje, testiranje, večito (ali baš večito) prokljuvavanje kako nešto radi…

Za PM uloge je to još gore, developeri bar imaju neke zapise na GITu koji oslikavaju njihov rad.

• +1 2
Posted (edited)
15 minutes ago, goofs said:

@Lucia

Takav je sistem u većini zdravih firmi koje fino posluju. Tek kad krene da svrbi i da se režu troškovi onda bude češljanja po tim satnicama. Alati kao što je Jira prevashodno postoje da bi se upravljalo projektom, taskovima, da bi ostao trag ko je šta radio i kako.

bilo je velikih otpustanja pre nekih godinu dana i vise puta tokom mojih godina, velikih restruktuiranja. 
firma ima velike investicije sad posebno, oseca se racionalizacija i stednja negde gde se ranije nije gledalo.
vrlo je dinamicna sredina, timovi nastaju/nestaju po potrebi, ljudi prelaze iz jednih u druge, neki odlaze ili im ne produzavaju ugovore.
ulaze se u projekte koji obecavaju profit ili trenutno nose.
nema garancija ni za sta.

ali opet nikad se nije nametao ni jedan od tih satnica sistema i sl BS - koji bi sigurno odveo firmu na slippery slope.
zato se slazem da je zdrava firma, bez obzira na dobre ili lose periode.

edit: ne znam kako ko god namece te gluposti ne kapira da je to ubijanje motivacije, timskog duha.. taj kao da nikad nije napisao ni red koda, pao s' Marsa u IT !?

Edited by Lucia
  • +1 1
Posted
16 minutes ago, Lucia said:

edit: ne znam kako ko god namece te gluposti ne kapira da je to ubijanje motivacije, timskog duha.. taj kao da nikad nije napisao ni red koda, pao s' Marsa u IT iz Tesle u Twitter!?

;) 

• +1 2
  • Haha 3
  • Hvala 1
Posted
1 hour ago, Lucia said:

da nije ovog foruma ne bih ni znala da u IT postoji merenje vremena, pracenje fizickih pokreta i raportiranje na dnevnoj/sedmicnoj bazi, a kamoli da je tako rasprostranjeno. :blink:
moje iskustvo iz tri firme je suprotno, prve dve nisu merodavne jer je bilo pre vise od 10 godina,
zato mogu samo o sadasnjoj da govorim:

od korone svako bira kako hoce da radi, dva dana wfh su by default sedmicno, za ostalo se istiklira na nekom portalu (napr. ako hoces full wfh), ne radi nekog odobrenja nego vrvtn zbog racionalizacije prostora. sasvim je nebitno odakle radis.

sastanci (Teams) su tokom godina svedeni na neophodni minimum, najcesce dinamicki po delovima projekta.
inace se analizira periodicni feedback zaposlenih o zadovoljstvu uslovima, life-work balance i sl. (napr. nekad je bilo nepotrebnog sastancenja, nije bio lako moguc wfh)

generalno nema nekih forme-radi besmislenih aktivnosti koje bi trosile vreme. 

jeste da na nekoliko meseci pises reviews sebi i kome hoces (kolegama uklj. manager-a), ali nije naglasak na taksativnom nabrajanju u crevca sta si ti sve radio (samo ugrubo u jednom pasusu opises svoj impact u okviru timskih projekata). poenta je na tvom doprinosu podsticanju timskog duha, inkluzivnosti, pomaganju kolegama iz raznih timova, ucenju na sopstvenim greskama, zeljama za buduci period... promocije se sigurno delom baziraju na tome, i realno iz zajednickog rada sa nekim od njih, dobijaju ih zaista oni koji najvise vuku. (mozes i da izbegavas promociju - napr. meni se cini da bi donela vise randomizacija, formalnih prezentacija tj. udaljavanja od svakodnevnog softverisanja.)   
@Venom da li bi takav sistem bio meritokratija? 

Mislim da ljudi generalno nisu u stanju da budu objektivni. Trku na 100 metara možeš objektivno da rangiraš, jer je 9.58 ispred 9.66, ali pošto svi hoće da budu na vrhu i važni onda sva ta ocenjivanja uglavnom nisu refleksija samo stvarnih doprinosa nego i internih hijerarhija i sposobnosti da se proguraš. Nisam baš veliki cinik, naravno da nije sve samo politika, ali gde god postoje grupe ljudi postoji i politika. Npr. ovo što pišeš o timskom duhu itsl. em ne znam kako da kvantifikujem em je to takođe skill i delom korporativni BS. Neki znaju da se bave takvim stvarima, neki ne znaju. Recimo nisam jednom čuo da su najbolje plaćeni ljudi oni koje boli kurac - pošto firme često nemaju pojma ko je stvarno bitan onda se najviše trude da zadrže ljude koji nisu nikom lojalni, a procenili su da su im bitni. Oni kojima je stalo, oni ionako neće nigde.

Mislim da je ova duhovita podela dosta precizna. U svakoj šali ima pola zbilje, mada se pod loser misli na ekonomskog losera.

macleods-company-hierarchy.jpg

Posted

@Lucia mi smo relativno velika firma, IT u sustini sluzi da odrzava interne sisteme i razvija proizvode koji sluze biznisu. Elem, od mene pa do CEO ima tacno 7 nivoa, ogroman je broj i znacaj tih ljudi koji i ispod sebe i iznad sebe imaju samo menadzere. Plus ovaj novi CEO je bio CFO u prethodnoj firmi, a tako se i ponasa koliko vidim. 

Kako cujem od kolega koji su tu 10+ godina, nije firma bila oduvek ovakva al jbg, u zadnjih par godina krenule su tipicne USA korporativne fore gde je nama iz ITa ubedljivo najgora bila konstantna kupovina drugih firmi i prodaja delova ove gde ne mozes nikako da pohvatas konce i ujedinis sistem u nesto stabilnije. Pod proslim CEOom je CFO uhvacen u laziranju finansijskih izvestaja pa su se akcije strmoglavile i vise se nisu podizale. Ovaj najnoviji CEO je izgleda odlucio da nas dotuce. Sto je najgore, ja nisam primetio da bilo koji tim iz svih tih firmi koje smo pokupovali radi lose, niti da gubimo klijente. Bukvalno ce idioti u bordu direktora unistiti zdravu firmu svojim losim odlukama.

Posted
3 hours ago, goofs said:

@Lucia

Veliki zajeb kod tih satnica je što je IT u stanju da radi ceo dan, dakle 8 sati, bez da ima vidljiv produkt svog rada. Čitanje dokumentacije, API zezanje, isprobavanje, testiranje, večito (ali baš večito) prokljuvavanje kako nešto radi…

Za PM uloge je to još gore, developeri bar imaju neke zapise na GITu koji oslikavaju njihov rad.

git reflog .

Posted (edited)

@Venom moja poenta je bila da je meritokratija ipak moguca i da je odlika zdrave firme - gde je logicno svima u interesu da firma privuce, zadrzi i promovise najbolje ljude.
i to ne samo zato sto volim da radim sa boljima od sebe, nego sto ce time i nasi servisi/proizvodi biti bolji i imati korisnike/trziste a firma dugo ziveti ili bar deo u kom sam geografski.

e sad, sto je zdravih firmi izgleda tako malo - tu prihvatam sve te cinicno-duhovite opaske o kao neizbeznoj ljudskoj prirodi laktanja, mada bih pre rekla da je do neceg drugog nego do te "nezbeznosti". da, svuda ima politike ali nisu svi isti, niti se od bilo kakve grupe pojedinaca moze napraviti dobar, zdrav tim.

jedna od odlika zdrave firme imo je i stalna komunikacija u svim pravcima, pa tako i da management (CEO incl.) informise o strategiji, odgovara na pitanja zaposlenih i sl. kod mene je takvih info toliko na dnevnoj bazi da ako bih htela da sve ispratim nista drugo ne bih radila (nesto ipak povremeno isfiltriram ako me bas zainteresuje, najcesce se ukljucim u ask-me-anything meetings). jedan od zadataka vec mog najblizeg managera je da mi pomogne u svemu, pa i u razumevanju ciljeva, od naseg tima na dalje. @Shan Jan cini mi se da kod tvoje firme izgleda nisu interno dovoljno (uopste?) transparenti tj. da nema dobre interne komunikacije. (sad sam prebrojala te svoje "nivoe" - jedan vise nego kod tebe - samo ih ne percipiram jednosmerno, autoritativno-hijerarhijski). btw, kod mene je sve u first-name terms - sad se pitam da mozda nije tako svuda u IT, kako je kod tebe?  

Edited by Lucia
Posted

Sta znaci first-name terms? :) 

Posted

Da se zovu po imenu. Tipa Donald a ne Mr. Trump.

Valjda...

Posted (edited)

Samo na prvom poslu sam se gazdama obraćao sa Vi, i to zato što su bili otprilike istih godina kao moji roditelji, a ja imao 20. Nisam se od sada susreo s IT firmom gde postoji ta vrsta distance, a radio sam i za megakorporaciju.

Edited by Sammael
  • +1 1
Posted

Sta znam, meni je to nebitna semantika. U ITu mislim da se nikad nisam susreo sa Vi, kad krenes da radis sa biznisom tu je to vec relativno cesto.

Posted
16 minutes ago, bags said:

Da se zovu po imenu. Tipa Donald a ne Mr. Trump.

Valjda...

ili Donny :D

pretpostavljala sam da je kao sto @Sammael kaze - da je svuda imenom ili nadimkom, sto bi bilo ekvivalent nasem "na ti" - bio CEO ili teammate - ali da ipak proverim, ti brojaci pokreta/commits/whatnot su mi uzdrmali predstavu o softveraskom svetu

Posted

Meni ovo deluje odvaljeno od realnosti. Mislim kako su preskupe destinacije tipa Island, Danska i Luksemburg top of the list? Neko ce da mi kaze da ti je kvalitet zivota bolji u jebenom Rekjaviku nego u Solunu ili na Kipru? Ili da ces za iste pare da se pomeris iz Beograda u Luksemburg (evo ja sam imao ponudu za vece novce, naravno da nije bilo sanse)?

Kao da su gledali za ljude koji rae remote za bar 200k godisnje pa im je maltene svejedno gde ce da zasednu.

• +1 1