Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Ne znam koliko joj je bilo pravno pametno okaciti online ali nije lose videt ove korporativne robote:

Posted
1 hour ago, bags said:

Ne znam koliko joj je bilo pravno pametno okaciti online ali nije lose videt ove korporativne robote:

Odgledah skoro do kraja.

nama su pre 2 god doveli novu menaderku da nas pootpushta - pa otprilike je bilo jasno what's coming...

Stresno je, bukvalno dobijash poziv za call i znash shto te zovu...

Posted

Bas sam skoro pricao sa kolegom o otkazima u Srbiji. Ova firma gde radim pravi vec duze gubitke i otpustaju se ljudi, doduse uglavnom na Zapadu. No nije lose biti pripremljen.

Elem mogu da te otpuste ili zbog krsenja radne discipline ili kao tehnoloski visak. Ovo prvo je realno tesko da ti nameste, moras da odbijas posao, da se danima ne javljas i sl, no procitajte u svakom slucaju.

Tehnoloski visak je nocna mora od procedure za firmu. Mora da napravi plan, odrede kriterijume, ocenjuju ljude, pricaju sa njima, etc... to traje par meseci i zahteva dosta truda od strane firme. Takodje kad te tako otpustaju imas pravo na 1/3 plate po godini rads u firmi. Tako da mozes bez problema da napravis dil za 3 meseca otkazni rok i 1-2 plate u kesu ili 6 meseci otkaznog roka. U prevodu, od trenutka kad saznas da zele da te otpuste, realno imas bar 3 meseca da nadjes novi posao.

I ne, ne postoje neke crne knjige koje dele HRovi gde su teski radnici niti ce vam ko uzeti za minus sto ste otpusteni. 

Posted
8 hours ago, bags said:

A evo i potpuno BS odgovora od CEO:

Uzevsi u obzir koliko cloudflare tanko placa bice im potrebno srece zadrzati/naci radnike.

Posted

Kod nas haos na internom sajtu za komunikaciju. CEO rekao da se return to office nije dovoljno postovao, da gledaju podatke kad se ko loguje iz firme i kad bedzevi otvaraju vrata i da ima dosta ljudi koji nisu isli u ofis onoliko koliko firma trazi (vecinu vremena tamo gde dozvoljavaju kapaciteti). Elem, prilicno grub post, zapretio disciplinary akcijama, ukljujuci i otkaze, ako se ovo ponovi i rekao da ni to sto ti menadzer kaze da mozes da radis od kuce nije dovoljan razlog vec da mora da se trazi specijalni approval od HR-a i lidera u biznisu. Malo je reci da su ljudi ispizdeli, uglavnom kukaju USA i Evropa, tu i tamo neki Indus. Ima i nasih Srba. Za sad 60tak komentara (svi negativni) a glavni komentar je likeovalo 230 ljudi do sada (uzeti u obzir da malo ljudi uopste prati taj sajt). 

Sta smo imali u zadnjih 2 godine od kad su nas preuzeli Ameri:

1. Ukinuto pravilo da se plata povecava minimum koliko je inflacija

2. Povisice na globalnom nivou 3-10% ispod vrednosti inflacije, kako koje godine

3. Napredovanje ka novom nivou (tipa od senior do lead inzenjera) donosi samo 5% povisice

4. Ukinut lokalni HR

5. Ukinut rad od kuce

6. Onima koji dolaze ukinuto da im firma refundira parking

7. Akcije koje smo dobijali ukoliko se ispune ciljevi - ukinute

8. Godisnji bonus smanjen

9. Smanjena radna snaga i istovremeno povecan pritisak da se radi vise

10. Ukinut bilo kakav put izmedju kancelarija po svetu zarad saradnje

11. Uvodi se time tracker sistem

12. Najavljeno da treba da se ustedi jos X miliona dolara, nije bas jasno gde ce da cutuju jos cost al ne sumnjam u njih

Mi smo ovde napravili lepu lokalnu komunu, plate su i dalje ok. Za sad nas sefovi stite od budala iz viseg menadzmenta al videcemo koliko ce to trajati.

Posted

Nikad nisam pristajao na 11, nisu mi doduše nikada ni izričito tražili. Da ikada budem primoran na to svu svoju snalažljivost i znanje bih posvetio varanju tog sistema. Ne projekat, ne taskovi, samo varanje tog sistema.

Notorna glupost.

• +1 3
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
11 hours ago, Shan Jan said:

Bas sam skoro pricao sa kolegom o otkazima u Srbiji. Ova firma gde radim pravi vec duze gubitke i otpustaju se ljudi, doduse uglavnom na Zapadu. No nije lose biti pripremljen.

Elem mogu da te otpuste ili zbog krsenja radne discipline ili kao tehnoloski visak. Ovo prvo je realno tesko da ti nameste, moras da odbijas posao, da se danima ne javljas i sl, no procitajte u svakom slucaju.

Tehnoloski visak je nocna mora od procedure za firmu. Mora da napravi plan, odrede kriterijume, ocenjuju ljude, pricaju sa njima, etc... to traje par meseci i zahteva dosta truda od strane firme. Takodje kad te tako otpustaju imas pravo na 1/3 plate po godini rads u firmi. Tako da mozes bez problema da napravis dil za 3 meseca otkazni rok i 1-2 plate u kesu ili 6 meseci otkaznog roka. U prevodu, od trenutka kad saznas da zele da te otpuste, realno imas bar 3 meseca da nadjes novi posao.

I ne, ne postoje neke crne knjige koje dele HRovi gde su teski radnici niti ce vam ko uzeti za minus sto ste otpusteni. 

Istina. Fora je sto i kod nas i na Zapadu bukvalno i to zeznu jer ne znaju ni samu proceduru i onda bude joj, pa rade posle advokati itd. Sto se tice tehnoloskog viska, to je fer, a ovo sto prave je grey area sa sporazumnim. 

• +1 1
Posted
14 hours ago, goofs said:

Nikad nisam pristajao na 11, nisu mi doduše nikada ni izričito tražili. Da ikada budem primoran na to svu svoju snalažljivost i znanje bih posvetio varanju tog sistema. Ne projekat, ne taskovi, samo varanje tog sistema.

Notorna glupost.

Meni je to sada dealbreaker, ali ako radiš na projektu gde se vreme fakturiše T&M klijentu koji insistira da zna koliko je na koji task potrošeno, šta drugo da radiš?

• +1 2
Posted
14 minutes ago, Sammael said:

Meni je to sada dealbreaker, ali ako radiš na projektu gde se vreme fakturiše T&M klijentu koji insistira da zna koliko je na koji task potrošeno, šta drugo da radiš?

I meni se utroba okrece od toga al mislim da je bitna mera. Ako je par klikova nedeljno onda ok, ako treba da pises izvestaj za svaku sitnicu koju radis i pravdas sate, onda jbg...

• +1 1
Posted

A ne znam, menjaš projekat, menjaš posao? Mislim da je u celoj priči najbitnije da te tvoj PM zaštiti i da insistira da se takvi alati ne uvode u priču, jer prave bekonačnu petlju problema u kom klijent pita zašto ovo ovako, a ti onda objašnjavaš šta i kako.

Pričam o alatima koji ti prate aktivnost i snimaju ekran. To prosto vođenje evidencije urađenog, čak i na dnevnom nivou, mi je ok, na to ode par minuta max ako se koristi dobar softver.

• +1 1
Posted
2 minutes ago, goofs said:

A ne znam, menjaš projekat, menjaš posao? Mislim da je u celoj priči najbitnije da te tvoj PM zaštiti i da insistira da se takvi alati ne uvode u priču, jer prave bekonačnu petlju problema u kom klijent pita zašto ovo ovako, a ti onda objašnjavaš šta i kako.

Pričam o alatima koji ti prate aktivnost i snimaju ekran. To prosto vođenje evidencije urađenog, čak i na dnevnom nivou, mi je ok, na to ode par minuta max ako se koristi dobar softver.

To pracenje fizicke aktivnosti i snimanje ekrana ako uvedu stvarno cu da idem (mislim da su nesto slicno tome uveli ovim jadnicima iz birokratije koji rade za kikiriki). Za sad, koliko sam razumeo, imacemo neki portal gde treba da unosimo sta radimo. Valjda to treba da zameni jiru. Problem je sto imamo bas bas puno razlicitog posla tako da je jako bitno koliko ce u sitna crevca da se ide. Ako sam dobro razumeo, i ako ne lazu, time treba da prate koliko koja aktivnost kosta u radu ljudi, da bi finansije mogle da faktorisu cenu drugim delovima firme u projektima i da se gleda na koji posao se gubi previse vremena. 

Inace svi projekti mog tima su interni, mi sluzimo biznisu. A PMovi i visi menadzment su na istoj strani, nema tu leba od zastite. Za sada nas samo linijski sefovi stite.

Posted

Ne znam kako je kod tebe, ali to praćenje šta si radio uglavnom niko ne čita. Ne znam ni sam koliko godina unosim i niko me nikad nije pitao ništa u vezi s tim. Saberu sate ako ima šta da se obračuna i proslede račun.

• +1 2
Posted
Just now, Venom said:

Ne znam kako je kod tebe, ali to praćenje šta si radio uglavnom niko ne čita. Ne znam ni sam koliko godina unosim i niko me nikad nije pitao ništa u vezi s tim. Saberu sate ako ima šta da se obračuna i proslede račun.

Da, tako je u vecini firmi, no ovi su totalno skrenuli. Pre nekih 2 godine su otpustili dvojicu amera iz mog tima, dobrih inzenjera. Sef se nije ni pitao (doduse tog je realno boleo tuki za nas). Kasnije smo saznali da je zaposlena eksterna firma koja je prosla kroz jiru i na osnovu tih podataka zakljucila koga vredi zadrzati a koga ne :gospode:

• Tužno 2
Posted
5 minutes ago, Venom said:

U jednoj domacoj firmi, velikoj, su gledali, obracunavali, stavljali softeware za pracenje i ostalo sto je dovelo do toga sa im kompletan IT napusti firmu... 

Poseban deo je bio gde su od IT ja koji je opsluzivao firmu tražili i da se i trzisno ponasa i da mora osim toga održavanja da ide na triste i zaradi pare da bi bio profitabilan...

Bio je to sjajan potez HRa i manegementa, još se nisu oporavili i kosta ce ih dosta para, jer im je ERP bio uzasno customizovan i sad nema ko da održava, a ni ostalo nije mnogo bolje...

• +1 1
  • Haha 4
Posted

Doduše kad su nam to negde uvodili, ja se isto smori, jer sam uživao što ne moram da unosim više (to je bilo negde 2017), ali kao ajde razumem. I onda je bio jedan kolega lelemud koji se odmah uzjogunio, pa krenuo da argumentuje protiv, pa kao treba nam sloboda, ne treba nam majkromenadzment™. I na to šef koji je najveći car na svetu, jer nas nikad ne smara ni sa čim, kaže ok je sve to, ali mora, jer to sad rade svi timovi i btw ja vam nikad ne sedim iza leđa i kontrolišem šta radite (što je 100% tačno). I ovaj tupson umesto da ukapira krene opet nemušto da argumentuje i opet kaže ali majkromenadzment i šef ga prekine na pola, mislio sam da će glavu da mu otkine. Kaže, prestani da ponavljaš tu reč :lolol:.

9 minutes ago, Shan Jan said:

Da, tako je u vecini firmi, no ovi su totalno skrenuli. Pre nekih 2 godine su otpustili dvojicu amera iz mog tima, dobrih inzenjera. Sef se nije ni pitao (doduse tog je realno boleo tuki za nas). Kasnije smo saznali da je zaposlena eksterna firma koja je prosla kroz jiru i na osnovu tih podataka zakljucila koga vredi zadrzati a koga ne :gospode:

Iskreno mislim da je to BS, ako žele nekog da otpuste otpustiće ih i onda naći neki izgovor. Nema meritokratije nigde, to je žvaka za ludaka i deo religije za verujuće u crkvi slobodnog tržišta.