Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
18 hours ago, Shan Jan said:

Sto se tice pravljenje odrzivog ITa u Srbiji... to je mnogo teze. Zahteva velika ulaganja i trud a odakle taj novac?

Kao neko ko se godinama rvao sa ovim glibežom ovde, pa sad opet počinje još jednom (ne znam šta mi je to trebalo), mi smo tehnološki i birokratski zakucani u kamenom dobu. Niko neće da pravi proizvod samo za domaće tržište, a ako hoćeš da targetiraš internacionalno, e pa šipak, ne možeš da otvoriš Stripe recimo, ne možeš da naplaćuješ proizvod u valuti koja nije dinar, šiping odavde ti košta više od čega god da prodaješ itd. Dok onaj Slovenac sedi u radnoj sobi i razmišlja kako da unapredi svoj proizvod, ja lupam glavu kako pravno i isplativo da organizujem logistiku.

Znam servise koji uredno rade na domaćem tržištu, malo prošireno na SFRJ, a posluju iz Delavera.

• +1 3
  • Tužno 2
Posted (edited)

Iskreno sam i dalje misljenja da se moralo ulagati u nesto od novca koji se zaradjivao za outsourcing. Npr. Devana je imala svoj proizvod pre nego sto je prodata GoDaddy. Potrebno je da kompanije koje rade outsourcing polako taj novac prebacuju u R&D. Moglo bi se reći da će razvoj nekog proizvoda biti u budućnosti uslovljen više silom prilika nego što bi neko zaista hteo da radi na njemu, u odnosu kad se moglo birati u odnosu na rad u outsourcingu.

A što se tiče Stripe-a, (s obzirom da radim na svom proizvodu pa sam istraživao ovu temu) postoji način za naše tržište. Papirološki zahtevan ali postoji.

Edited by Oniks
  • +1 1
Posted

Ako ti nije mrsko, daj ukratko kako može Stripe u Srbiji da se aktivira?

Ono što htedoh reći, nije fora da napraviš neki DuoLingo ovde Srbima da uče jezike, pa kad to zaživi onda da otvoriš firmu u nekoj Nemačkoj i odatle opslužuješ ceo svet. Fora je da odavde furaš proizvod kojime pružaš uslugu svima, tako se unosi novac u zemlju i širi ekonomija, ono prvo samo mulja sredstva koja su već tu (još gore ako radiš iz Delavera, onda iznosiš novac iz zemlje i pumpaš američku eknomiju :clown: ).

Ali to neće da može. I da uspeš nekako, onda dođe neki Angel investor i kaže da hoće da ti pljune par milki za dalju zajebanciju, e ali jbgica, ne može ni to jer si iz Srbije, daj ti se registruj negde gde je civilizacija pa ćemo da pričamo. Aha, ne možeš da se registruješ bilo gde tek tako jer nemaš pasoš EU, plaky, odoh kod Slovenca.

• +1 2
Posted
56 minutes ago, goofs said:

odatle opslužuješ ceo svet

Kako je mogla ona Fejsbuk igrica iz Srbije da se probije u svet? Onaj football manager ili nešto tako?

Posted
23 minutes ago, Rowanoke said:

Kako je mogla ona Fejsbuk igrica iz Srbije da se probije u svet? Onaj football manager ili nešto tako?

Ne drži me za reč, ali oni kad su počeli naplaćivali su uslugu putem SMSa. Kako je to tada regulisano bilo, stvarno ne znam, da moram da pogađam - neko je naplaćivao u njihovo ime pa im je ispostavljao đuture novac, uz posredničku proviziju. 

Od tada je uvedeno sto nekih regulativa i to sada nije dozvoljeno, bar ne kada su ti kupci fizička lica. Takođe moraš i da praviš fiskalni račun za svaku kupovinu.

Mislim, verovatno može da se nešto kreativno namesti, ali će uvek da te košta poneki % više i potencijalno zajebava kroz posete poreskih inspektora. Nordeus je imao sreću da im je igrica bila instant hit, to su baš retke pojave, mnogo je češći postepeni rast, a to kad je slučaj onda te 10-20% koje odu nekim posrednicima baš ubijaju.

• +1 2
Posted

Mogla je da se probije tako što su svu lovu od investicije upumpali u marketing, tj. platili Fejsu da ih reklamira. Postali su jedan od top oglašivača, do nivoa da su redovno učestvovali na sastancima sa glavešinama FB.

Svakako je Nordeus sve vreme bio registrovan u Irskoj zbog poreza, ovde im je samo razvojni centar.

• +1 4
Posted

Nije inicijalno bio u Irskoj, krenuo je iz Srbije. Mislim da su tek 2013. presli u Irsku, vrlo verovatno zbog lakseg poslovanja i poreskih tretmana, da.

Uglavnom, oni nisu reper za ovu pricu, lako je kad imas milione, onda moze sve da se popegla, ovako ili onako.

• +1 1
Posted

A poprilično su bili one trick pony. Sve što su pokušavali sem top eleven nije bilo ni blizu da se probije, tako da su na vreme prodali.

• +1 4
Posted
2 hours ago, goofs said:

Nije inicijalno bio u Irskoj, krenuo je iz Srbije. Mislim da su tek 2013. presli u Irsku, vrlo verovatno zbog lakseg poslovanja i poreskih tretmana, da.

Uglavnom, oni nisu reper za ovu pricu, lako je kad imas milione, onda moze sve da se popegla, ovako ili onako.

Na APRu stoji da je Nordeus Ireland koji ima 90% vlasništva 11.3.2010 pa potom 5.8.2010 uplatio ulog. E sad, nema originalnog osnivačkog akta jer akt iz 2021 potpuno stavlja originalni van snage...

• +1 1
Posted
1 hour ago, *edited by mod said:

A poprilično su bili one trick pony. Sve što su pokušavali sem top eleven nije bilo ni blizu da se probije, tako da su na vreme prodali.

Mnogo je to zajebano kad te realno usere jedan dobar naslov. Gledao sam skoro dokumentarac o Angry Birds. Zaradili nenormalne pare cedeci do iznemoglosti brend koji je postao poznat zahvaljujuci uspehu koji je izazvala ta igrica, u medjuvremenu ulagali iste u studio za pravljenje drugih igrica iz koga je izaslo stotine naslova... i ni jedan nije bio ni marginalno dobar. Skoro ih uzela Sega, da nastavi da cedi tu jednu jedinu dobru igricu.

• +1 4
Posted
53 minutes ago, Sammael said:

E sad, nema originalnog osnivačkog akta jer akt iz 2021 potpuno stavlja originalni van snage...

Nije to razlog što ga nema, već to što je donet u vreme kada nisu objavljivani na sajtu APR.

Posted (edited)
7 hours ago, goofs said:

Ako ti nije mrsko, daj ukratko kako može Stripe u Srbiji da se aktivira?

Ono što htedoh reći, nije fora da napraviš neki DuoLingo ovde Srbima da uče jezike, pa kad to zaživi onda da otvoriš firmu u nekoj Nemačkoj i odatle opslužuješ ceo svet. Fora je da odavde furaš proizvod kojime pružaš uslugu svima, tako se unosi novac u zemlju i širi ekonomija, ono prvo samo mulja sredstva koja su već tu (još gore ako radiš iz Delavera, onda iznosiš novac iz zemlje i pumpaš američku eknomiju :clown: ).

Ali to neće da može. I da uspeš nekako, onda dođe neki Angel investor i kaže da hoće da ti pljune par milki za dalju zajebanciju, e ali jbgica, ne može ni to jer si iz Srbije, daj ti se registruj negde gde je civilizacija pa ćemo da pričamo. Aha, ne možeš da se registruješ bilo gde tek tako jer nemaš pasoš EU, plaky, odoh kod Slovenca.

https://stripe.com/docs/connect/cross-border-payouts

Sustinski ako registrujes firmu u Delaveru ili koristis neku platformu za naplatu koja koristi Stripe, možeš na ovaj način da ga koristiš. Da li je savršena opcija? Ne. Ali postoji uz neke začkoljice. Naglasavam da je za jako uske i specifične situacije, ali se donekle pomera da bude bolje.

Edited by Oniks
  • Hvala 1
Posted

imho, Nordeus je eksplodirao jer se pojavio na pravom mestu (FB) u pravo vreme (kada nije postojala menadžer igrica na FB).

Ja se sećam da smo isto to pikali neke 2003-4, mislim da se hettrik menadžer zvao ili tako nešto, imao je svoj sajtić. Identična igra, dobiješ random igrače sa nekim rejtinzima, sastaviš formaciju i jednom (ili dva puta ili sedam puta, zavisi kako podesiš) dnevno ti se simulira utakmica protiv drugog igrača iz lige. Ovaj njihov Top Eleven nikad nisam probao, nekako sam protiv pay-to-win koncepta.

Posted
5 minutes ago, goofs said:

imho, Nordeus je eksplodirao jer se pojavio na pravom mestu (FB) u pravo vreme (kada nije postojala menadžer igrica na FB).

Ja se sećam da smo isto to pikali neke 2003-4, mislim da se hettrik menadžer zvao ili tako nešto, imao je svoj sajtić. Identična igra, dobiješ random igrače sa nekim rejtinzima, sastaviš formaciju i jednom (ili dva puta ili sedam puta, zavisi kako podesiš) dnevno ti se simulira utakmica protiv drugog igrača iz lige. Ovaj njihov Top Eleven nikad nisam probao, nekako sam protiv pay-to-win koncepta.

Zar neko nije tvrdio na nekim forumima koliko sam čitao pre nekoliko godina da su ga pokrali ili da je išla tako neka priča?

Posted

Ne znam za tu priču, da su baš direkt pokrali igru, mada ruku na srce, sve dobre ideje se kradu, sam Majkrosoft je počeo tako što je pokrao Epla... Bitno je da prvi popuniš prazninu koja je nastala velikom potražnjom i neispunjenjem. Mislim, fudbalski menadžeri u modernom obliku postoje od početka 90ih, nije kao da su izmišljali toplu vodu.

Sećam se da je bila priča da je Branko izgurao jednog ili dva partnera na samom početku, jer se nešto nisu slagali, Cukerberg fazon.

Znao sam i neke sistemaše koji su bili tamo maltene od početka (od prvog većeg proširenja), pišijada je to bila. Igra je na početku bila suv algoritam, brojke i verovatnoće, a skupljali su feedback od korisnika koji su im pričali kako vole kad uigravaš dva igrača stalno na istim pozicijama, onda oni zajedno napreduju i igraju sve bolje :D što naravno nema veze sa istinom. Posle kad je bilo para su valjda peglali celu igru iznova.

Svaka njima čast za taj inicijalni bum, i dalje tvrdim da ih je dobrim delom usralo, ali treba nekad i sreća da te pogleda i da umeš da izneseš to.

• +1 6