Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
14 hours ago, bags said:

Dobro poredjenje ali mislim da su to samo prognoze. 2100 je bas daleko, a i do 2050 moze biti i dosta pozitivnih stvari da se dogodi ali i dosta negativnih koji bi napravili te prognoze smesnim.

Što se tiče demografije negativno daleko verovatnije nego pozitivno

• +1 1
Posted

jel prima neko qa testere bez znanja i iskustva? pitam za druga..:fantom:

Posted (edited)

@Shaq
Verovatno ima i dalje takvih oglasa, prelistaj po netu. Najbolje po LinkedIn-u npr.
Ranije su firme organizovale treninge/obuke za ljude koje interesuje software testing bez obzira na iskustvo, pa ko se pokaze dobro tokom tih obuka dobio bi ponudu za posao.

Neke osnove o "testingu" mozes naci po youtubeu. Npr. sta je testing, sta je regression/progression testing, pravljenje automatskih testova itd, zatim malo o agilnoj metodologiji i slicne osnovne stvari.
Pre razgovora/prijave za posao mozda ne bi bilo lose da preletis preko tih tema, cisto da se malo upoznas s pojmovima.

Edited by Have_Fun
  • +1 1
Posted

Ne čudi me previše što režu troškove.. mnoga zapošljavanja tokom COVID-a bila su nerealna ili osuđena na propast (kratkog daha).

Previše middle menadžmenta, izmišljenih pozicija...

• +1 2
Posted (edited)

Što se tiče razvoja srpkog IT-a, pretežno se razvijao na outsourcingu dok je razvoj proizvoda maksimalno zapostavljen. Umesto da je period iskorišćen kada je outsourcing funkcionisao, da se novac od njega ulaže u razvoj sopstvenih proizvoda, taj novac se koristio za dalje širenje firmi (videti HTEC, Endava itd.). Sa takvim-kakvim kapitalom i razvojem proizvodnih kompanija, obezbedila bi se sigurnost na duže staze. Istina, nije da bi plate bile velike u odnosu na outsourcing ali bi posao bio sigurniji. 

Takođe, SAD trenutno uvodi nešto slično našem testu samostalnosti. U suštini cilj je da se gig radnici vode kao zaposleni umesto kao kontraktori. Korisno za one koji rade preko Ubera, Dashlane-a i sličnih servisa kako bi bili koliko toliko zaštićeni.

https://www.reuters.com/world/us/biden-administration-issues-rule-that-could-curb-gig-work-contracting-2024-01-09/

Potencijalno može predstavljati u jednom momentu problem jer će dovesti do ograničenja remote rada iz drugih zemalja, ali ostaje da se vidi.

Što se tiče overhiringa, tokom korone se dešavao svakako. U pogledu izmišljenih pozicija, dovoljno je videti kakav je impakt ako se kompanija reši te pozicije. Ako neka pozicija, odnosno zaposleni ima neku vrednost, kompanija će se truditi da ga zadrži. 

Kod menadžera i ljudskih resursa danas ima kako ga Ronald Paulsen ima previše tkz. praznog rada.

Edited by Oniks
  • +1 1
Posted

Kod nas su za novu godinu otpustili 150 ljudi, uglavnom neki midl menadzment, PMovi i slicno. Oko je 1% broja zaposlenih. 

Sto se tice pravljenje odrzivog ITa u Srbiji... to je mnogo teze. Zahteva velika ulaganja i trud a odakle taj novac? I oni koji rade za startupove ovde su samo niza radna snaga za firme sa Zapada. To sto rade HTEC i Endava je malo i do okruzenja i realnih mogucnosti a ne nedostatka ideja i volje za nesto bolje.

Zato je i vrhunac pravljenja necega u Srbiji Microsoftov razvojni centar jer su oni imali dovoljno para da sipaju i dovoljno uticaja da ih niko ne dira. 

• Tužno 1
Posted

Google je danas sinoc imao masovno otpustanje (vise od 15.000 , videcemo valjda za 7 dana) uglavnom developera i tehnickih projekt menadzera. Uglavnom su pogodjeni ove oblasti:

Consumer Trust & Safety, Cloud, Ads, GBO, Pixel, Assistant, Search and Core.

• +1 1
Posted

Nije IT ali mene su pre god rekruteri non stop cimali za intervjue, slali sami na email opise poslova itd itd. Mislim da sma bukvalno mogla da ubodem u EU negde nesto samo da sam u prilici.

Ali sad se vec ne secam kad sam zadnji message ili razgovor imala...

• +1 1
Posted
30 minutes ago, bags said:

image.png

:ilija:

Sto kaze moja sestra na "We are family here" - jeste, ja radim da tvoja porodica bude bogatija a ti radis da ja manje vremena provodim sa svojom porodicom.

20 minutes ago, Mel said:

Nije IT ali mene su pre god rekruteri non stop cimali za intervjue, slali sami na email opise poslova itd itd. Mislim da sma bukvalno mogla da ubodem u EU negde nesto samo da sam u prilici.

Ali sad se vec ne secam kad sam zadnji message ili razgovor imala...

Meni i dalje stizu ponude. To ti je kad radis sa dinosaurus tehnologijama :D 

• +1 2
Posted

Mislim da uopšte ne moramo da idemo dalje od našeg dvorišta pa da vidimo o čemu se radi sa tim otpuštanjima..

Sećam se kad je krenuo COVID, bila je maltene histerija za projektima... sve je prelazilo online, fondovi se otvarali, štampao novac..

Kod nas u firmi a i kod mnogih mojih kolega, samo za Wordpress projekte, online prodavnice itd nisu mogli da namire potrebe za kadrom.. toliki mali biznisi koji su od jednom morali da pređu online... i onda su svakakvi "developeri" upadali u priču, svakakva doškolavanja (mada ima uvek i dobrih naravno).. pa uz sve to i menadžment da "motri na sve to" + dizajneri ...

A onda od jednom kriza, rat, inflacija da sve to poravna.. negde je moralo da popusti...

• +1 1
Posted (edited)

ima jedna priča, valjda je ceo kompanije sony ispričao u svojoj knjizi

traže mu kasetofone amerikanci i daje ponudu gde cena pada u zavisnosti od količine koju kupe

međutim posle određene količine cena vrtoglavo poraste

ovi ga pitaju kako sad to, zašto je za npr 200.000 komada cena značajno veća po komadu nego za 150.000

on im kaže da bi za 200.000 morao da proširi kapacitete i zaposli ljude, a šta da radi posle sa tim ljudima kada nova porudžbina od 200.000 ne dođe

neko je bio svestan takve situacije pre 50 godina i to zapisao, ali jbg ko će to sve da čita

edit - cifre su samo ilustracija, ne sećam ih se

Edited by Braća Strugacki
  • +1 6
Posted

Ima i do toga da je rast ITa malo ulenjio razmisljanja ljudi koji rade u njemu pa kad je krenula veca potraznja niko nije pomislio da je to mozda privremeni trend. Mislim i da je sef USA rezervi rekao da su se malo preracunali sa kolicinom para koju su nastampali ne bi li ekonomija i dalje radila tokom korone (bese za oko 40% su povecali svotu novca u opticaju za kratko vreme?) pa ce biti potrebno neko vreme dok se stabilizuje trziste. 

Problem je sto sada neke firme koriste ovu priliku da nametnu losije radne uslove svim radnicima, plaseci dobre radnike time kako je eto losa situacija a u stvari samo treba da se rascisti kukolj. Ne vidjam nesto dobre IT radnike da ne mogu da nadju posao. Kad to krene da se desava onda cemo stvarno biti u pravom sranju.