Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Dobro poredjenje ali mislim da su to samo prognoze. 2100 je bas daleko, a i do 2050 moze biti i dosta pozitivnih stvari da se dogodi ali i dosta negativnih koji bi napravili te prognoze smesnim.

Sto se tice IT i evrope stvari se brzo promene. Recimo ova pravilo za tzv 30 tax rulling u Holandiji je isto promenjeno i skraceno i ucinilo je recimo  Amsterdam daleko manje atraktivnim nego recimo pre 6 meseci. Verovatno ce i Spanija (Beckham law) to ispratiti ali kod njih su uslovi svakako bili daleko tezi.

• +1 1
Posted
10 hours ago, bebaguza said:

Mozda buduca velesila u IT, ovako nemaju sanse sa trenutnom demografijom, 35 miliona do 2050, ispod 30 do 2100.

to ce se promeniti.bogate zemlje uvoze ljude,plus oni imaju pametnu strategiju prilikom uvoza.

• +1 1
Posted

Prešišala nas je Poljska naravno, verovatno će i još neke države po kvalitetu kadra... 

Koliko samo imam kolega koji neće da čuju, ne za algoritme, baze, dizajn itd.. on neće da makne dalje od JS-a, React-a i drugih zajebancija koje se po meni uce za 2-3 nedelje i samo štancaš

Za sad se držim BE-a, to je moja opklada u pogledu sigurnosti posla.. + prelazak na neku drugu granu vremenom tipa ML ili slično, videćemo

• +1 4
Posted
32 minutes ago, zikaPantelej said:

Prešišala nas je Poljska naravno, verovatno će i još neke države po kvalitetu kadra... 

Koliko samo imam kolega koji neće da čuju, ne za algoritme, baze, dizajn itd.. on neće da makne dalje od JS-a, React-a i drugih zajebancija koje se po meni uce za 2-3 nedelje i samo štancaš

Za sad se držim BE-a, to je moja opklada u pogledu sigurnosti posla.. + prelazak na neku drugu granu vremenom tipa ML ili slično, videćemo

Softverski inženjering je mrtav od kako su ljudi počeli JS da gledaju kao ozbiljan jezik. Jebeno je jedino trebalo da služi za programiranje onMouseOver događaja i tako je i koncipiran, sve ostalo je krpež krpeža.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Sammael said:

Nemoj da im kazes, jasem na tome celu karijeru :D 

VMware je isuvise dobar proizvod da bi ga par diskutabilnih odluka vlasnika poremetilo. Uostalom preziveo je od toga da bude svoja kompanija pa da ga kupi EMC pa posledicno Dell i sad Broadcom. Postoji razlog sto se svi drugi reklamiraju da su jeftiniji od njega a ne bolji i sto je vecina konkurencije prakticno odustala u nekom trenutku. Microsoft i dalje tera Hyper-V ali to je vise zato sto Microsoft ima para nego sto je zaista konkurentan za ozbiljne stvari oko virtualizacije. Nutanix na koji su se svi lozili kao next big thing je dostigao vrhunac i cak poceo da gubi korisnike. Da ne pricam o slabijim proizvodima tipa KVM, OracleVM i slicno... Jedina firma koja ima prednost nad VMware-om je Citrix u domenu virtualnih desktopa.

Kod nas su se bas skoro lomili na cemu da standardizujemo virtualizaciju. Vec imamo VMware, Nutanix i KVM. KVM je bas guran jer je prakticno dzaba al kad su shvatili sta to znaci za stabilnost i mogucnosti odlucili su da idu VMware-u iako kosta ko svetog petra kajgana. Male firme mogu sa svacim da se igraju, velike ne.

Mogu do sutra da pricam o genijalnim stvarima u dizajnu VMware proizvoda jer sam se dobar deo karijere lozio da udjem u dubinu ali evo samo jedan primercic: Hyper-V je, bar ranije (nisam ga pratio zadnjih par godina), proveravao da li je host za virtualne masine ziv preko mreze i kad odredi da ne moze da mu pristupi tako, automatski bi restartovao virtualne masine na drugom. To je dovodilo kod gomile nasih klijenata do haoticnih situacija gde host izgubi na kratko mrezu i onda VM koje sustinski rade se poobaraju, pa ne zna klaster gde da ih podigne itd... Doduse ceo dizajn je bio katastrofalan, cesto se desavalo da zbog glitcheva u mrezi imamo split-brain scenario i da ceo klaster mora da se ponovo pravi :isuse: VMware je to jednostavno resio tako sto svaki host upisuje periodicno na fajlu na sherovanom storidzu da su kod njega VM. Ako ne moze da upise, znaci da nema pristup storidzu a ako nema pristup storidzu sasvim je svejedno dal su VM upaljene ili ne, ne mogu da rade, tako da je restart ok stvar.

Lepota VMware-a za nas inzenjere je sto je to ogromna paleta proizvoda (VMware je npr. prvi pustio na trziste i virtualizaciju mreze u vidu NSX-a). Samo osnovna dokumentacija ima nekih 30 000 strana plus best practice-i za razna integrisanja, pa novi feature i promene u funkcionisanju proizvoda sa svakom novom verzijom... Mozes ceo zivot da ga ucis i da ne naucis sve sto treba. A sto vise ucis, bolje znas svaki pojedinacni slucaj kako ce proizvod da se ponasa i vise vredis kao inzenjer. Dok god je ziv, imaces veliku prednost, makar samo zbog znanja i nagomilanog iskustva.

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, Sammael said:

Softverski inženjering je mrtav od kako su ljudi počeli JS da gledaju kao ozbiljan jezik. Jebeno je jedino trebalo da služi za programiranje onMouseOver događaja i tako je i koncipiran, sve ostalo je krpež krpeža.

Iskreno ovakav način razmišljanja je glavni razlog zašto software engineering ne postoji niti je verovatno ikad postojao. Razlog zašto je Javascript postao dominantan jezik je zato što je rešio problem na adekvatan način. I to je suština "inženjerstva". Pre 20-25 godina ljudi koji sebe smatraju ozbiljnim inženjerima su mislili da je Java Applet ozbiljna tehnologija za razliku od JS igračke, ali Java Applet je bio gore rešenje i zato je propao. Ljudi misle da biti software engineer znači da je to što radiš teško i nerazumljivo drugim ljudima, jer ako je teško onda je ozbiljno. I zato je C++ ozbiljan jezik, a JS nije. Ozbiljno inženjerstvo je kad provodiš vreme razmišljajući kako uopšte da napišeš nešto u svom ozbiljnom jeziku, imaš tri miliona config fajlova i 24 nivoa foldera. None of the above.

O inženjerstvu, preporučujem svima makar poslednju stranu, ostatak sam stavio u spoiler

Spoiler

1000014051.thumb.jpg.31ec64a35acac62ffcbeb1727cee28cd.jpg1000014052.thumb.jpg.a6230aa38649db8414498327f6bf50ca.jpg1000014053.thumb.jpg.93471cc72d1d82d703ed1600347febf1.jpg

1000014054.thumb.jpg.db8cc102864c97fab0f210309ea2ef58.jpg

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Mnogi ljudi imaju pogresno misljenje o Poljskoj.
Kad sam presao tamo, Poljska je bila jedna od najbrze rastucih ekonomija.
Uletela im je kinta od EU, gradili su puteve, zeleznice, a mnoge kompanije, banke, osiguravajuca drustva itd su pravila svoje centre po Poljskoj sto je donelo nova radna mesta i dodatnu mogucnost za razvoj drzave.
Mislim da su tu negde pre kovid ere bili drzava s najmanjom stopom nezaposlenosti u EU.. tako neka statistika je bila u pitanju.
Plate su rasle, a troskovi u Poljskoj su bili smesni (tipa, pivo u centru je bilo oko 1.3e a tekila 1e :D).

IT sektor u PL je bolje placen nego u AT (bar ono sto sam ja video iz kojekakvih ugovora koji su mi dolazili na ruke). Cak i da su plate 1:1 treba uzeti u obzir da je PL mnoooogo jeftinija za zivot nego AT.
Takodje (opet iz mog ugla) PL nudi dosta vise mogucnosti za profesionalni razvoj.
Sto se PL gradova tice, poprilicno su sigurni i besprekorno cisti. Ja sam se npr zacudio na sta je licio Berlin kada sam tamo boravio, jer sam uvek imao na umu da je to Nemac i da je sve pod konac. Isto sam mislio i za Bec.
Ono sto je veliki problem u PL i zbog cega dosta Poljaka bezi iz zemlje je zagadjenje vazduha. Neverovatno koliko vazduh smrdi tokom zime i koliko je zagadjen. Pisao sam ranije na nekim temama da su nama po ulici i firmi delili one KN95 i FFP2 maske i da smo to nosili par godina pre no sto je nastao kovid i pre no sto je dosao u Evropu pocetkom 2020.

Da se nisu desile neke stvari, sigurno bih jos uvek bio u PL.
Ovako, put me je doveo u AT gde s profesionalne strane nisam toliko srecan i ne osecam se ispunjeno, tj. deluje mi da moj potencijal uopste nije iskoriscen kao sto je to bio slucaj u PL.
Profesionalno, verovatno sam najvecu gresku napravio kad sam pre ~5god odbio da predjem u Svicu, a odbio sam upravo zbog PL misleci da cu tamo ostati :D a onda se umesala zenska osoba i jbg :dry:

• +1 8
Posted

Poljska je ozbiljna država, što kažete besprekorno sređena i čista, bio sam turistički ali mislim da sam stekao solidan uvid za to vreme...

Što se tiče IT-a i Evrope, opet se više isplati biti u istočnom bloku.. jer ovde imaš platu 2,3 i više puta iznad proseka, komotno živiš.. dok bi u DE, AT, ili gde već imao mozda malo veću od ove ovde, ali uz to i značajno veće troškove života i mnogo više stiskanja...

E sad, nekome se smuče neke druge stvari ovde, ljudi, mentalitet, drustvo, infrastruktura pa mu više odgovara da bude preko, neki smo i dalje ovde, kako ko...

Najveća prednost Evrope i inostranstva što se posla tiče jeste što su product firme tamo... Pa i VMware.. Mi ovde radimo većinom outsourcing.. a to je od danas do sutra manje više.. kažu "raste srpski IT" jeste.. al to je 80% šuplje

Držati se inženjerstva, ozbiljnih tehnologija i principa i raditi za neke ozbiljnije firme ili na kolko-tolko ozbiljnijim projektima je jedino što trenutno makar malo pije vodu... Nije isto kad neko radi na nekom projektu tipa banking, auto industrija, proizvodnja hrane, healthcare itd..

i kad neko pravi jebeni WP sa primesama Bootstrap-a i slično :rolleyes: 

• +1 2
Posted

Mahom ovi moji što su uzeli Mađarske pasoše prva destinacija im je bila Poljska jer se tu nalazio najbrže posao. Ako pređeš sa porodicom supružnik može jako brzo da ti nađe posao. Mada sam čula da su plate u IT slične našim u Srbiji

Posted
15 minutes ago, zikaPantelej said:

Poljska je ozbiljna država, što kažete besprekorno sređena i čista, bio sam turistički ali mislim da sam stekao solidan uvid za to vreme...

Što se tiče IT-a i Evrope, opet se više isplati biti u istočnom bloku.. jer ovde imaš platu 2,3 i više puta iznad proseka, komotno živiš.. dok bi u DE, AT, ili gde već imao mozda malo veću od ove ovde, ali uz to i značajno veće troškove života i mnogo više stiskanja...

E sad, nekome se smuče neke druge stvari ovde, ljudi, mentalitet, drustvo, infrastruktura pa mu više odgovara da bude preko, neki smo i dalje ovde, kako ko...

Najveća prednost Evrope i inostranstva što se posla tiče jeste što su product firme tamo... Pa i VMware.. Mi ovde radimo većinom outsourcing.. a to je od danas do sutra manje više.. kažu "raste srpski IT" jeste.. al to je 80% šuplje

Držati se inženjerstva, ozbiljnih tehnologija i principa i raditi za neke ozbiljnije firme ili na kolko-tolko ozbiljnijim projektima je jedino što trenutno makar malo pije vodu... Nije isto kad neko radi na nekom projektu tipa banking, auto industrija, proizvodnja hrane, healthcare itd..

i kad neko pravi jebeni WP sa primesama Bootstrap-a i slično :rolleyes: 

ne moze da raste srpski IT u nenormalnom okruzenju gde nista ne funkcionise. Nemamo pristup kapitalu i dalje smo dosta izolovani ali to nasa elita namerno radi.

• +1 3
Posted
1 hour ago, Have_Fun said:

Mnogi ljudi imaju pogresno misljenje o Poljskoj.
Kad sam presao tamo, Poljska je bila jedna od najbrze rastucih ekonomija.
Uletela im je kinta od EU, gradili su puteve, zeleznice, a mnoge kompanije, banke, osiguravajuca drustva itd su pravila svoje centre po Poljskoj sto je donelo nova radna mesta i dodatnu mogucnost za razvoj drzave.
Mislim da su tu negde pre kovid ere bili drzava s najmanjom stopom nezaposlenosti u EU.. tako neka statistika je bila u pitanju.
Plate su rasle, a troskovi u Poljskoj su bili smesni (tipa, pivo u centru je bilo oko 1.3e a tekila 1e :D).

IT sektor u PL je bolje placen nego u AT (bar ono sto sam ja video iz kojekakvih ugovora koji su mi dolazili na ruke). Cak i da su plate 1:1 treba uzeti u obzir da je PL mnoooogo jeftinija za zivot nego AT.
Takodje (opet iz mog ugla) PL nudi dosta vise mogucnosti za profesionalni razvoj.
Sto se PL gradova tice, poprilicno su sigurni i besprekorno cisti. Ja sam se npr zacudio na sta je licio Berlin kada sam tamo boravio, jer sam uvek imao na umu da je to Nemac i da je sve pod konac. Isto sam mislio i za Bec.
Ono sto je veliki problem u PL i zbog cega dosta Poljaka bezi iz zemlje je zagadjenje vazduha. Neverovatno koliko vazduh smrdi tokom zime i koliko je zagadjen. Pisao sam ranije na nekim temama da su nama po ulici i firmi delili one KN95 i FFP2 maske i da smo to nosili par godina pre no sto je nastao kovid i pre no sto je dosao u Evropu pocetkom 2020.

Da se nisu desile neke stvari, sigurno bih jos uvek bio u PL.
Ovako, put me je doveo u AT gde s profesionalne strane nisam toliko srecan i ne osecam se ispunjeno, tj. deluje mi da moj potencijal uopste nije iskoriscen kao sto je to bio slucaj u PL.
Profesionalno, verovatno sam najvecu gresku napravio kad sam pre ~5god odbio da predjem u Svicu, a odbio sam upravo zbog PL misleci da cu tamo ostati :D a onda se umesala zenska osoba i jbg :dry:

TLDR: Ne zenite se ljudi.

16 minutes ago, Miki_belavista said:

ne moze da raste srpski IT u nenormalnom okruzenju gde nista ne funkcionise. Nemamo pristup kapitalu i dalje smo dosta izolovani ali to nasa elita namerno radi.

Ja isto mislim da ce Srbija u buducnosti sve vise gubiti te neke svoje prednosti. Cene svega su postale toliko visoke da to vise nije prednost u odnosu na Zapad a drzava se polako raspada pa imas dodatne troskove privatnog zdravstva, penzionog i sl... Bukvalno cekam neki last straw u vidu povecanja poreza specijalno za IT ili tako neku ludost koja im padne na pamet pa da krene egzodus.

• +1 3
Posted

Ako povećaju poreze pucamo sigurno.. porez je već dosta visok, na bruto deo zarade dosta ide... Opste je poznato da ogroman broj ljudi u IT-u radi "na sivo" tj. ima prijavu na neki iznos, a ostatak od nekog dogovora sa gazdom dobija na ruke

Dok npr. Bugarska drži to dosta nisko, mislim da je ravno 10-20% .. mada i oni nisu cvećke kao država

Posted
2 hours ago, Venom said:

Iskreno ovakav način razmišljanja je glavni razlog zašto software engineering ne postoji niti je verovatno ikad postojao. Razlog zašto je Javascript postao dominantan jezik je zato što je rešio problem na adekvatan način. I to je suština "inženjerstva". Pre 20-25 godina ljudi koji sebe smatraju ozbiljnim inženjerima su mislili da je Java Applet ozbiljna tehnologija za razliku od JS igračke, ali Java Applet je bio gore rešenje i zato je propao. Ljudi misle da biti software engineer znači da je to što radiš teško i nerazumljivo drugim ljudima, jer ako je teško onda je ozbiljno. I zato je C++ ozbiljan jezik, a JS nije. Ozbiljno inženjerstvo je kad provodiš vreme razmišljajući kako uopšte da napišeš nešto u svom ozbiljnom jeziku, imaš tri miliona config fajlova i 24 nivoa foldera. None of the above.

O inženjerstvu, preporučujem svima makar poslednju stranu, ostatak sam stavio u spoiler

Hide contents

1000014051.thumb.jpg.31ec64a35acac62ffcbeb1727cee28cd.jpg1000014052.thumb.jpg.a6230aa38649db8414498327f6bf50ca.jpg1000014053.thumb.jpg.93471cc72d1d82d703ed1600347febf1.jpg

1000014054.thumb.jpg.db8cc102864c97fab0f210309ea2ef58.jpg

Pročitaću kad se budem vratio s puta, ali teško ćeš me ubediti da je inženjerski način rešavanja problema uključivanje 20 različitih paketa (od kojih svaki nosi svoj set problema i rizika) da bi izveo nešto što je u drugim jezicima prisutno od starta.

Posted
58 minutes ago, zikaPantelej said:

Ako povećaju poreze pucamo sigurno.. porez je već dosta visok, na bruto deo zarade dosta ide... Opste je poznato da ogroman broj ljudi u IT-u radi "na sivo" tj. ima prijavu na neki iznos, a ostatak od nekog dogovora sa gazdom dobija na ruke

Dok npr. Bugarska drži to dosta nisko, mislim da je ravno 10-20% .. mada i oni nisu cvećke kao država

Bukvalno ne znam više nikoga ko dobija pare na ruke, svi su ili ful prijavljeni, ili paušalci, ili imaju DOO.

• +1 1