Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Po meni su safe bet te establirane tehnologije za koje ti trebaju godine iskustva, gde je tesko nauciti i gde niko nece da ide.

Security je sada u fokusu ali mnogo ljudi se oduvek lozi na to. Ne znam koliko je safe bet na duze staze...

Nisam u tom svetu ali mi drug programator prica o sunovratu plata ljudi koje rade react. Dok je bilo next new big thing davale se nenormalne plate al sad se zasitilo trziste radnom snagom i ljudi su sjebani.

Posted
11 minutes ago, bags said:

Kod SAP igra i to sto malo ljudi hoce da se specijalizuje pa dobrim platama privlace ljude.

Bio je tender u Austriji za izuzetno ozbiljnu veliku korporaciju i niko se nije prijavio. Kasnije mi rekao drugar koji se hteo prijaviti da moras imati 20 ljudi sa po bar 7 god iskustva i da je to doslovno nemoguca misija.

Može se to rešiti konzorijumom...

ALi taj zahrtev je preteran, iz iskustva, dovoljno ti je za svaku oblast jedna jak senior (znači 5-6 komada, zavisi od implementacije) i par mediora/juniora, i jedan koji ima opšte znanje o celom sistemu da to isprati... Vole firme da se frljaju sa zahtevima, mi smo nedevno bili na tenderu gde bukvalno nijedan ponjudžač nije ispunjavao sve uslove tendera...

A inače, ti liko vi su bili spremni da plaćaju 15-20000 dnevno angažovanje tiuh 20 ljudi? Mislimd a ima se zato niko nije ni javio na tender, jer nisu bili spremni da ispljunu tu cifru... :)

• +1 1
Posted
9 minutes ago, Shan Jan said:

Po meni su safe bet te establirane tehnologije za koje ti trebaju godine iskustva, gde je tesko nauciti i gde niko nece da ide.

Zato sam ja u SAP svetu :)

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
1 hour ago, radisa said:

Može se to rešiti konzorijumom...

ALi taj zahrtev je preteran, iz iskustva, dovoljno ti je za svaku oblast jedna jak senior (znači 5-6 komada, zavisi od implementacije) i par mediora/juniora, i jedan koji ima opšte znanje o celom sistemu da to isprati... Vole firme da se frljaju sa zahtevima, mi smo nedevno bili na tenderu gde bukvalno nijedan ponjudžač nije ispunjavao sve uslove tendera...

A inače, ti liko vi su bili spremni da plaćaju 15-20000 dnevno angažovanje tiuh 20 ljudi? Mislimd a ima se zato niko nije ni javio na tender, jer nisu bili spremni da ispljunu tu cifru... :)

Bio je u pitanju kompletan prelazak na SAP ( valjda je bila racunica 2 seniora po modulu + par juniora). Mislim da su imali pare jer je farmacija u pitanju (boehringer ingelheim).

Potpuno se slazem da su tenderi cesto glupost sto se tice zahteva. Ja sam bio uglavnom na strani koja raspisuje i evaluira i komedija je koliko cesto vec na prvo citanje vidis da ljudi nemaju pojma ni sta im treba a kamoli da kvantifikuju u broj seniora/juniora.

A ovo sto se tice tehnologija i hiringa tek je ludnica. Nama je skoro junior otisao za 30% manju platu jer mi nemamo cloud. Ja sam cesto na razgovorima iznenadjen brojem ljudi koji su celi svoj zivot koristili samo JS/TS i na na FE i na BE. Mislim da je broj developera izmedju 2017 i 2024 barem ucetverostrucen.

Za ovu moji poziciju sto sam dobio su mi kazali da je vecina mladjih odbijala kad vidi Javu a i neki kad vide Azure. Ne pomaze ni sto je Java 17 i sto je Azure bukvalno sav skriptovan (IaC) jednostavno "mladi" ne zele.

Posted
2 hours ago, Sammael said:

Daleko manje nego što sam očekivao,

Poljska je meka i medina za IT. Privukli su desetine vrhunskih USA kompanija, mali tax, dobar kvalitet zivota, infrastruktura ok, zdravstveni sistem ok. Da sam sad 25 ne bih razmisljao.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, bags said:

Poljska je meka i medina za IT. Privukli su desetine vrhunskih USA kompanija, mali tax, dobar kvalitet zivota, infrastruktura ok, zdravstveni sistem ok. Da sam sad 25 ne bih razmisljao.

Nije valjda bolja od Srbije ?

25 minutes ago, bags said:

Za ovu moji poziciju sto sam dobio su mi kazali da je vecina mladjih odbijala kad vidi Javu a i neki kad vide Azure. Ne pomaze ni sto je Java 17 i sto je Azure bukvalno sav skriptovan (IaC) jednostavno "mladi" ne zele.

Sta fali Javi, moze i Java na cloudu.

Nisam u toku sta preferiraju zumeri ?

Posted
6 minutes ago, brusli said:

Nije valjda bolja od Srbije ?

Jeste zbog broj pozicija i sto je EU. Klima je gora ali boze moj ne moze nikad sve.

6 minutes ago, brusli said:

Sta fali Javi, moze i Java na cloudu.

Nisam u toku sta preferiraju zumeri ?

Ja mislim da je  Spring Boot sasvim ok, ali ko hoce ima i odlicno podrzani Quarkus pa onda Micronaut i Helidon. Pogotovo ako si na javi 17+ je i sintaksa je sasvim ok i moderna.

Zoomeri prze samo Javascript ili Typescript. Next.js se najvise koristi. Ako je ML ili Data Engineering Python je glavni. Sad sto je taj citav JS ekosistem totalno fragilan izgleda da nikom ne smeta...

• +1 2
Posted

Nesto ne razumem to insistiranje na juniorima/seniorima. Mislim kako ce korisnik da zna ko je zaista sta, posebno sto to i u praksi nije crno belo. Zar nije bolje da postave zahteve sta hoce da projekat uradi i nakon toga za support prosto racunaju preko KPI?

Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Nesto ne razumem to insistiranje na juniorima/seniorima. Mislim kako ce korisnik da zna ko je zaista sta, posebno sto to i u praksi nije crno belo. Zar nije bolje da postave zahteve sta hoce da projekat uradi i nakon toga za support prosto racunaju preko KPI?

Probaću da objasnim...

SAP ERP nije programiranje... Mislim generalno SAP nije programiranje, i kad imaš da menjaš nešto i programiraš, znači da odstupaš od SAP standarda...

E sad, pošto SAP esecnijalno, nije programiranje, nego setovanje užasno kompleksnog, sistema po modulima, da bi to znao da setuješ kako treba, treba ti neko iskustvo, gomilu stvari, ti možeš da znaš načelno kako se rade, ali ako nisi prošao par kompletnih implementacija, ti možeš da se zaglaviš kod  banalnih stvari ili da ih prebacuješ programerima koji u SAP svetu koštaju kao da su od zlata... Zato se u SAPu uvek gleda da po modulu implementacije imaš bar jednog senipra, čovaka koji je 10 godina u poslu, prošao je nekoliko fiul implementacija i poželjno bar jednu u oblasti kojom se firma bavi... Kako to mislim? Banalan primer je Oil Industry i prodaja u odnsu na retaial industry i prodaju... U reatail-u ti prodaješ komade, u oil industri ti na pumpu dovoziš tone goriva, a prodaješ litre... Ako nikad pre nisi video sistem koji ima tako nešto, postoji verovatnoća da zajebeš, potrošiš puno vremena ili ne znaš kako da setuješ sistem da to radi ispravno... Zato je bitno da imaš jednog seniora po modulu koji je to sve prošao negde... Moduli su finasije, prodaja, nabavka i stock, , održavanje, proizvodnja...

Ono što sam rekao dakle, za svaki modul koji implementiraš treba neko sa iskustvom, da bi bilo to kako treba... KPI-jevi u SAP svetu su prosti, radi ceo modul ili ili ne radi, radi integracija modula ili ne radi onako kako je korisnik zamislio... I tu je bitno da ti postavlja neko sa iskustvom, jer ako ti postavi neko neiskusan, desiće se par stvari:

- neće razumeti korisnika i njegove zahteve i postaviće pogrešno, bacaš jako puno rada u vodu

- neće uspeti da kanališe korisnika, i netera ga da promeni biznis procedure u skladu sa SAP standardima, nego će nakalemiti programerima posla, što povećeva cenu projekta

- uradiće nakaradnu implementaciju, što može dovesti do doatnih naknadnih troškova, u vidu peglanja grešaka značajno kasnije kad je mnogo teže ispraviti probleme

Ja sam u SAPu 15+ godina, nagledao sam se svega, jer je moj posao drugačiji, ja ne setujem ERP, ali moram da znam (ili da znam kako da nađem) svaki modul kako tehnički radi, sve tabele ispod i generalno gotovo sve biznis rulove u sistemu, kako funkcionišu... I znam koja mi ja muka kad neko podesi kako ne treba neki modul, koliko posla više imam kad su neke loše implementacije od početka rađene...

• +1 1
  • Hvala 6
Posted

Khm, al setovanja ne rade SAP developeri nego SAP konsultanti. Koji su, suštinski, biznis analitčari s dubinskim poznavanjem SAPa.

Posted
11 minutes ago, Sammael said:

Khm, al setovanja ne rade SAP developeri nego SAP konsultanti. Koji su, suštinski, biznis analitčari s dubinskim poznavanjem SAPa.

Tako je, na neki način.. MOraju i da zanju posleovne procese u braniši za koju se implementira nešto, ili barem da znauju osnovne postavke u načelu, a onda da jaaako pažljivo slušaju klijenta, da ne preksaču ništa i da dobro razumeju sve specifičnosti kompanije za koju će da rade projekat....Pričali smo zašto se traže seniori kod implementacije SAP rešenja... Nismo pisali o tome koliko je to pravi IT... :)

Mada, svaki dobar konsultant mora da zna kako sistem radi sa tehničke strane, jer ako ne zna, onda nije dobar... Kad sedenem sa nekim od konultanata da pričam, posle 15 minuta ja znam da li vredi da pričam, ili da otaljam, pa u rudnik, na kopanje po setovanjima...

• +1 1
Posted
5 hours ago, bags said:

Poljska je buduca velesila,zato su i dosle sve te kompanije. Privukli su i i brdo Ukri i belorusa,a oni su opaani programeri.

• +1 1
Posted
12 minutes ago, Miki_belavista said:

Poljska je buduca velesila,zato su i dosle sve te kompanije. Privukli su i i brdo Ukri i belorusa,a oni su opaani programeri.

Mozda buduca velesila u IT, ovako nemaju sanse sa trenutnom demografijom, 35 miliona do 2050, ispod 30 do 2100.

Posted

Off: a koliko krajem '80-ih godina proslog veka, na sva zvona su slavili i drzavno proslavljali konacno i zudjeno dostizanje broja stanovnika pre pocetka WW2...

Da bi, po ovome:

37 minutes ago, bebaguza said:

... 35 miliona do 2050, ispod 30 do 2100.

za 25 godina spali ispod te brojke, smanjili se vise nego sto su izgubili u WW2 u kojem ih niko nije stedeo...