Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Mikroe mi je bio prvi posao, radio sam godinu i po dana tamo. Ukratko Nebojsa ovo vec radi 10 godina, prodaje pricu o sebi kao najboljem poslodavcu i Mikroe kao super mesto za rad, istina je da se tamo prekovremeni radi podrazumeva, mikromenadzovanje normalna stvar i posto je to uglavnom svima prvi posao, izrabljivanje juniora za male pare.

• Hvala 3
Posted
5 hours ago, Choda said:

mikromenadzovanje

Pa zato mu se firma zove mikroe :Jova:

• +1 1
  • Haha 2
  • 2 weeks later...
Posted

Nikada ne bih radio preko njih. Moraš da potpišeš ugovor da su oni vlasnici onoga što ti kreiraš, ne bih se zezao sa time. Ili DOO ili frilenser.

• +1 1
Posted

Ne znam gde da stavim, pa cu ovde. Otisla je legenda.

• +1 1
  • Tužno 1
Posted

Wirth je jedan od velikana celog CS-a ali najvise naravno u sferi programskih jezika. Iako je verovatno u exyu najvise poznati po Moduli nema sumnje da je Pascal njegov najbolji jezik.

Koliko je covek bio posvecen govori i da je sa 80god odradio port svog Oberon programskog jezika na neki custom CPU razvijen na ETH.

Njegova knjiga o konstrukciji kompajlera je mnogima bila uvod u tu oblast. Ne cudi da je Hejlsberg izabrao pascal za jezik u Borlandu i napravio fantastican posao sa Turbo Pascalom. Inace zanimljiva je i trivija da mu je tvorac Scale bio PHD student.

Druga vrhunska knjiga je Algorithms + Data Structures = Programs.

Imao je dosta poznatih recenica ali najbolja koja oslikava njegov smisao za humor je :

"Whereas Europeans generally pronounce my name the right way ('Ni-klows Wirt'), Americans invariably mangle it into 'Nick-les Worth'. This is to say that Europeans call me by name, but Americans call me by value."

Offtopic:

Trebao sam skoro odraditi mali gui alat ali da bude multiplatform (Win, MacOS i Linux) i bez ikakvih frameworka i sl. Svasta sam isprobao i na kraju se najbolje pokazao Lazarus sa FreePascalom. Nazalost security i solution architect su izabrali da idu sa electron varijantom. :(

• +1 2
Posted
22 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:

radi li neko preko ove nejtiv tims agencije? ako da, kalva su iskustva, benefiti itede

ovo im je racunaljka, nisam pametan

https://nativeteams.com/payroll-calculator

Ja sam trenutno zaposlen preko njih, silom prilika. Za izbegavanje ako je ikako moguće, platu isplaćuju (u roku kad moraju, ne pre toga), komunikacija i podrška ne postoje. Njihov vlasnik se na nekom skupu hvalio da je njihova prednost u odnosu na Deel, Remote i Oyster to što su... jeftini.

• Hvala 1
Posted
17 minutes ago, Sammael said:

Najzanimljivija mi je mala razlika po senioritetu.

Meni je razlika po tehnologijama zanimljiva...

SAP i security baš dosta više od drugih, PHP sirotilja... :(

Posted

već sam ovde pisao da je security safe bet

Posted
8 minutes ago, radisa said:

Meni je razlika po tehnologijama zanimljiva...

SAP i security baš dosta više od drugih, PHP sirotilja... :(

Security kontam da je zbog manjka kadra, a SAP jer se cene SAP usluga reflektuju i na plate...

Posted
Just now, Sammael said:

Security kontam da je zbog manjka kadra, a SAP jer se cene SAP usluga reflektuju i na plate...

Ma znam, ali nisam očekivao da je baš toliko... Mislim, da u Srbiji, seniori u SAP svetu imaju velike plate, ali su juniori najgora sirotinja, voleo bih to da vidim negde... ALi za SRbiju nema ovakvih stvari... :(

Posted
30 minutes ago, Sammael said:

Daleko manje nego što sam očekivao, doduše po nekom kalkulatoru koji sam iskopao bruto/neto je daleko povoljniji nego u EU državama.

Najzanimljivija mi je mala razlika po senioritetu.

Da, za CH imaj u vidu da su i za ove iznose porezi relativno niski za evropske standarde, posebno za nemačke. Takođe koliko znam zdravstveno osiguranje nije solidarno tako da ljudi sa većim platama u Švajcarskoj plaćaju manje za osiguranje nego u Nemačkoj, jer je tu za zaposlene procentualno.

• +1 1
Posted

Kod SAP igra i to sto malo ljudi hoce da se specijalizuje pa dobrim platama privlace ljude.

Bio je tender u Austriji za izuzetno ozbiljnu veliku korporaciju i niko se nije prijavio. Kasnije mi rekao drugar koji se hteo prijaviti da moras imati 20 ljudi sa po bar 7 god iskustva i da je to doslovno nemoguca misija.