Choda Posted December 21, 2023 Posted December 21, 2023 25 minutes ago, Shan Jan said: Svaki uspeh je mesavina srece i talenta. Dzaba ti prilika ako nisi u stanju da je iskoristis i dzaba svo znanje i spremnost na rad ako ne dobijes priliku. Slazem se u potpunosti, moja poenta je da treba biti svestan da si imao srece i pokazati malo skromnosti u svom ponasanju. 4 1
Sestre Bronte Posted December 21, 2023 Posted December 21, 2023 18 minutes ago, brusli said: Sta ocekujete za 2024, gore, isto ili bolje ? Ne usuđujem se da prognoziram, ali sve aktivnosti su na tome da se ostvari što veća diversifikacija i što brži odgovor, zato što očekujemo nestabilnost uz nagle skokove i padove pojedinih delova tržišta. Sadašnje iskustvo je da su firme izgubile mogućnost da planiraju, pa porudžbine dolaze u određenom smislu stihijski, a posao često dobije ko je sposoban da dovoljno brzo reaguje. Prva dva kvartala su verovatno dalji pad, a posle ko zna. U tom smislu se spremamo kao da će sutra biti rat, a radimo kao da će 100 godina biti mir. 4 1
Mel Posted December 21, 2023 Posted December 21, 2023 24 minutes ago, Braća Strugacki said: Ne usuđujem se da prognoziram, ali sve aktivnosti su na tome da se ostvari što veća diversifikacija i što brži odgovor, zato što očekujemo nestabilnost uz nagle skokove i padove pojedinih delova tržišta. Sadašnje iskustvo je da su firme izgubile mogućnost da planiraju, pa porudžbine dolaze u određenom smislu stihijski, a posao često dobije ko je sposoban da dovoljno brzo reaguje. Prva dva kvartala su verovatno dalji pad, a posle ko zna. U tom smislu se spremamo kao da će sutra biti rat, a radimo kao da će 100 godina biti mir. Iz radoznalosti, imash li neki uvid u nabavku alu folija i slichnog za sledecu godinu? Ochekuje li se slichno onome pre par godina kad su isporuke bile mesecima i mesecima u kashnjenju?
Sestre Bronte Posted December 21, 2023 Posted December 21, 2023 1 minute ago, Mel said: Iz radoznalosti, imash li neki uvid u nabavku alu folija i slichnog za sledecu godinu? Ochekuje li se slichno onome pre par godina kad su isporuke bile mesecima i mesecima u kashnjenju? Ne znam. Koliko znam, svega ima. 1
salerokada Posted December 22, 2023 Posted December 22, 2023 Posle onog videa youTube mi nudi još od istih likova. Ovo je baš glupo, samo nabrajanje gomile opštih mesta. Svako danas ima podkast. Iskočio mi je još jedan video na temu otkaza, ali još nisam stigao da poslušam
Oniks Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 On 21. 12. 2023. at 0:32, Moonwalker said: Izmice mi ovo. Kome je ovo u interesu, kojoj firmi i na koji nacin? Kako da rade oni koji ne znaju ili ne znaju dovoljno? Prvo radi se na nacini sto je kadrovska "transformisana" u HR. Naime, nekada je pa i na zapadu kadrovsko odeljenje moralo da ima pravnika i ekonomistu prisutnog. Vremenom se počelo sa raznim izmišljanjima o HR sektoru, gomila ljudi koji su vodili kadrovske službe danas jako teško može da se uopšte približi istima. Doduše, kod pravnika, većina se popali pričom da će biti sudije i advokati, što je potpuno nerealno imajući u vidu prezasićenost advokature advokatima, i broja slobodnih mesta po sudovima. Operativni troškovi advokata su danas dosta veći nego 2008. godine i gomila ljudi ostaje na birou, bivajući na fakultetu zavedeni nekim pustim priačama. Od administracije se pravi bauk kako je to nešto nisko i nije za diplomiranog a kamoli master pravnika. Na prvom mestu, kako se uništavalo kadrovsko, dolazilo je do "deformalizacije" obrazovanja. Formalno obrazovanje nije toliko bitno za IT sektor kod prekvalifikacija nekog u inženjera ako uspe da pohvata sve što je potrebno, ili ako je samouk, ali je opasno je tom logikom se voditi za sve ostale sektore. Administraciju ne može i ne sme da obavlja svako. Tačka. Jedan od primera urušavanja struke najbolje se vidi sa trgovcima; prvo je svako počeo da bude trgovac, onda je to uticalo na plate, a i vreme na njihovu važnost kao ključnog radnika u firmi. Postali su veoma lako zamenljivi. Filosofira se o tome kako pravne stvari sređuju advokatske kancelarije. Prvo to je glupost koja se provlači i proizvodi samo dodatan trošak. Drugo, zaposlenom se onemogućava pravna zaštita i sve se stavlja van dometa firme. Advokatske kancelarije su apsolutno nepotrebno pored sposobnog pravnika kompaniji. Jedino su potrebne kod tužbi, akvizicija, kupovina i završavanje većih poslova. Držati stalno angažovanu kancelariju za nešto što što nema potrebe da bi pisali rešenja o odmoru, otkaze, ugovore o radu, je ekonomski neopravdano. Da uzmemo da je bruto II zarada nekog prosečnog HR-a 150K. Recimo taj HR nije ni pravnik ni ekonomista. Zatim advokatskoj kancelariji se plaća 300-500 evra paušal na mesečnom nivou. Ako je tu prisutna i knjigovodstvena agencija to je još nekih 500 evra. Firma je u gubitku od oko 1800-2000 evra već u startu bez knjigovodstvene agencije u računu. Psiholog je u potpunosti nepotreban u manjim firmama do 50 zaposlenih. Za manje firme je bolje angažovanje eksternog psihologa koji ima iskustva sa više firmi i koji daje testove koji su prilagođeni u skladu sa Pravilnikom u upotrebi mernih instrumenata. Ne strani testovi i razno zezanje sa 16personalities i sličnim metodama. Na filosofskom fakultetu se puni glava od strane profesora kako treba da idu u privredu i budu HR. Diplomirani psiholog kao regruter i može da funkcioniše a uostalom stiče i znanje o kompaniji i mora da aktivno zna kako da prilazi regrutaciji. Prosek godina jednog psihologa po školama nikad gori. HR je praktično uništavanje karijere jednog sveže diplomiranog psihologa. Kada se piše oglasi, koristi se deskriptor "empatija" što onome koji aplicira na neku HR poziciju a muškog je pola treba da poruči da je pozicija otvorena za osobe ženskog pola. Radi se otvorena diskriminacija i dovoljno je videti samo sastav timova. Kada bi se radilo testiranja znanja 90% ko radi u HR sektoru bi dobilo otkaz. ATS sistemi koji koštaju poprilično na mesečnom nivou se ne koriste i zvrje prazni. Prvo se nije mogao kršten feedback davati pa se koristio noreply@ sistem poruka, sada osobe mrzi i da upotrebe i funkciju auto-rejection mejlova. HR je doveden do nivoa sprdnje kakva je nekad postojala sa sekretarskim poslom. U Srbiji (slično i na zapadu) postoji ogromna količina nepotizma što se tiče HR sektora. Na taj način vremenom viđamo osobe koje završavaju Biološki, Geografski, Šumarski fakultet kako se bave poslom koji nikad u normalnim uslovima ne bi mogli da obavljaju. Plate vremenom sve gore i gore. Kada se osoba ne razume u posao koji obavlja ne može da reaguje a istovremeno je način ucenjivanja što omogućava da se u firmama radi ko šta hoće, sporazumni otkazi koriste za rešavanje viškova umesto tehnološkog viška. Jednog dana će se stanje promeniti, u toku ove krize kada se radi sve veća optimizacija troškova. Pravnika i Ekonomista ne manjka, ali za ostale će biti bolno otrežnjenje. 2 1 1
Oniks Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 On 21. 12. 2023. at 12:18, Shan Jan said: Svaki uspeh je mesavina srece i talenta. Dzaba ti prilika ako nisi u stanju da je iskoristis i dzaba svo znanje i spremnost na rad ako ne dobijes priliku. Nego ovo za HR... Mislim da je to ozbiljan problem u ITu u Srbiji a koji je nastao iz vrlo glupe odluke svih firmi da na te pozicije zaposljavaju one koji najmanje kostaju. Rekli su ljudi vec, HR treba da bude psiholog ili pravnik, zavisno sta radi u firmi. Rekruter takodje psiholog i da razume sto bolje pozicije koje trazi da popuni. Ja sam bio na desetine intervjua i nikad nisam sreo rekrutera koji ima pojma bilo sta o mojoj buducoj poziciji a ni o tome cime se taj tim bavi. Plus vecina njih ne znaju ni ljude da procene, da vide sta su crvene a sta zelene zastavice. Zbog toga ljudi iz tima koji treba da obave tehnicki deo intervjua dobijaju cesto lose kandidate a mnogi dobri ne prodju odabir rekrutera jer ovaj bira na slepo po kljucnim recima bez i najmanjeg razumevanja. HR je slicna prica. Ajd za pravne stvari ce se angazovati neko sa strane, retko ce firma da radi nesto nezakonito ali nedostatak psihologije i razumevanja ljudi dovodi do losih odluka u vezi svakodnevnog zivota u firmi. Menadzere zabole da gube vreme da se i time bave pa HR prakticno ima odresene ruke a nikakvu sposobnost da donosi vrlo bitne odluke za svakodnevno funkcionisanje firme. Apsolutno. To je ono što bukvalno godinama priča kako interno tako i eksterno. HR ne treba tu da ti bude lep, pod broj dva mora da ti objasni: (ili regruter) 1) O kakvoj je poziciji reč 2) Projekat koji će se raditi, kakav je stack 3) Da li je u pitanje Legacy code ili se radi sve od 0 4) Da pokuša npr. da te uhvati na nekom pitanju da vidi razmišljanje: Recimo ako je u pitanju intervju za DevOps poziciju, neko pitanje o load balancingu, da li se radiš administraciju preko CLI ili koristiš neki panel, AWS u kom opsegu koristio sem za storage S3 bucket. Ukoliko je kandidat neko ko smisleno odgovori na ovo, a HR razume o čemu priča jer je nešto ispraćeno i naučeno o ovome, onda ide dalje, tehnički intervju/zadatak se obavlja timom i dalje se zapošljava osoba. Ne može se biti HR posle kursa od 6 meseci ili prakse po psihološkim savetovalištima. Ne bi džabe postojali Pravni, Ekonomski, FON i Bezbednost da je tako kao fakulteti. Mnogi misle da je HR team building i slično. Za to je dovoljan office manager.
garmonbozia Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 1 hour ago, Oniks said: 4) Da pokuša npr. da te uhvati na nekom pitanju da vidi razmišljanje: Recimo ako je u pitanju intervju za DevOps poziciju, neko pitanje o load balancingu, da li se radiš administraciju preko CLI ili koristiš neki panel, AWS u kom opsegu koristio sem za storage S3 bucket. Uf, ne. To ne treba da radi HR. HR treba da proceni kultorološku kompatibilnost i opšte stvari. Tehničko lice treba da odgovara na ovo pitanje, a možda i na skoro sva koja si napisao. 3
bags Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 On 21. 12. 2023. at 0:01, bags said: Ja sam nastavio gurati ostalo mi je jos 20 min. Sutra cu napisati carsaf... Odnele me obaveze ali na brzinu da bacim misljenje. Pocecu sa tim da ne znam nista o likovima osim ovog sto sam cuo u podcastu. Ne znam cime se bave fime i koliko su uspesne. Meni je najveci utisak njihove nadmenosti pomesane na neki nacin uvijenom naivnosti. Vise puta su iskoristili priliku da istaknu da su ipak oni baje i tu su i USA i vrhunski klijenti i Kopaonik i njihovi dolasci u firmu gde ne znaju nikog a njih znaju svi. Onda red hvalisanja kako nisu kodirali godinama, pa onda red kako ih neki lik laganini zavrnuo za 2 milke ( zvucalo vise kao promocija) onda malo kuknjave, pa onda spominjanje kako sve mora po zakonu ne znam koliko puta kao da je to ne znam kakvo otkrice. Oni pored sve brige o svojim radnicima ih jednostavno vide kao resurse koji njima donose lovu sto se posebno videlo u delu o juniorima i to se ne moze sakriti. Voditelj isto nekako naivan i stalno potencira taj neki "fer" nacin davanja otkaza, bez da objasni u 2,3 recenice sta je to tacno po njegovom misljenju. Ne znam, nekako sam ocekivao da su ozbiljniji sagovornici a ovo mi je vise zvucalo kao razgovor u menzi fakulteta. Ne u smislu nacina razgovora i koristenja reci nego vise u smislu "dubine". A ispostavilo se da oni ne znaju dosta toga i da na kraju opet taj HR sve radi. Isto tako analize su im prilicno povrsne sve je nesto rekla kazala, pa opet ne mogu spomenuti izvor ali imam osecaj da oni apsolutno ne znaju sta ce biti 2024 ( malo ljudi zna svakako). Cak verujem iz ovog sto sam cuo od njih da iako im je bila frka za ovu godinu ipak su iskoristili krizu da malo "prociste" svoje zaposlene i rese se "trulih jabuka". Naravno njima svaka cast i pored toga sto su mozda bili na pravom vreme na pravom mestu.Voditi kakvu god IT firmu par godina u Srbiji iziskuje definitivno dosta biznis umesnosti. Pogotovo kad se boris sa globalnom konkurencijom a interno imas SNS na vlasti koji pokusava da ti uzme deo kolaca na sve nacine i zakone koji bas i nisu najmoderniji. Meni je do sada najveci uspeh bio vodjenje internacionalnog tima od 9 ljudi i fino sam se polomio da i to izguram na vreme i u budzetu tako da i nemam prava da prikenjkavam. Off topic: Ja sam radio od 2010 do 2012 skoro 3 godine u austrijskoj firmi koja bila nekog slicnog modela kao ove njihove i radila na projektima za razvoj i testiranje custom aplikacija samo za austrijske klijente. CEO je bio u srednjim 40tim imao je oko 10ak godina iskustva kao developer i 10ak godina kao CEO. Znao je svih 200 ljudi po imenu i prezimenu, minimalnim backgroundom (odakle si, neki hobi, da li imas klince) i detaljno sve tvoje projekte i koliko donosis novca firmi. Intezivno je radio sa HRom (sigurno 50% svog vremena) i sa sales timom (da bi imao kontakt sa klijentima) i do sitnih detalja poznavao zakon o radu i zaposlenima a pogotovo tzv. ugovorno pravo. Nije imao MBA ili neke specijalne kurseve i treninge nego je smatrao da je to ekstremno vazno i sam naucio u slobodnom vremenu (koje je dobio jer prestao pratiti detaljno tech trendove). Ja sam tada i o njemu i o firmi mislio da je prosecna ali sve kako vreme odmice vidim daje bila vise nego ok. Ogroman deo zarade nije prelazio u plate nego je isao hajde da nazovem crne fondove ili neke investicije. Tako da su ljudi znali biti na benchu i po 10 meseci a bez ikakvog rizika da ce biti otpusteni. Kasnije kada je nesrecnik dobio rak i relativno brzo umro prelaz na sledeceg CEO je prosao puno lakse nego sto je bilo ko ocekivao. I danas 10 god kasnije imaju isto 200 zaposlenih i u mom starom odeljenju su svi isti ljudi kao kada sam ja bio. 8
Oniks Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 8 minutes ago, garmonbozia said: Uf, ne. To ne treba da radi HR. HR treba da proceni kultorološku kompatibilnost i opšte stvari. Tehničko lice treba da odgovara na ovo pitanje, a možda i na skoro sva koja si napisao. Više regruter, zato i stavljeno u zagradi. I to pod pretpostavkom da zna o čemu priča. Zato je stavka broj 4. jako retka i traži nekog sa dosta iskustva kao regruter. I to bi bilo super, ali ne dešava se. Prve 3 stavke bez ulaženja u detalje mogu da budu korisne, da se odmah vidi i zainteresovanost osobe tj. na čemu bi konkretno radio. Njie isto kad se kaže: Radićeš na softveru koji ima gomilu različitih modula u odnosu na radićeš na softveru koji ima gomilu modela ali gde će fokus biti refaktorisanju istih. Što bolje regruter obavi svoj posao lakše je posle tehičkom timu. Pa čak i HR treba da zna da objasni šta se traži ako su već eksponovani da rade intervju sa kandidatima. Nedopustivo je da HR ne zna da objasni čime se firma bavi i na čemu rade. HR nije samo tu da proceni kultorološku kompatibilnost, već da i objasni sve druge administrativno-pravne detalje, procese itd. u samoj selekciji. Gomila ljudi odustane od procesa pri kraju zato što ne dobije prave informacije na vreme. Onda ta kulturološka komponenta postane drugačija ili ako se i kandidat zaposli, nedostatak jasne komunikacije se vrati posle kao bumerang.
garmonbozia Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 Naravno, tu su da ti kažu: - koje tehnologije se rade - kako je organizovan tim - koja je plata predviđena za tu poziciju - kakav je proces regrutacije (koliko intervjua) Slažem se da HR treba da bude što jasniji, ali oni mogu da daju neke opšte informacije. Apsolutno se ne slažem da HR treba da ti objasni da li je kod legacy ili ne (jer čak i onaj koji se ne čini da je legacy na kraju bude legacy) ili da te pita bilo kakva tehnička pitanja koja si naveo. Za ostalo smo saglasni. 2
Shan Jan Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 19 minutes ago, garmonbozia said: Uf, ne. To ne treba da radi HR. HR treba da proceni kultorološku kompatibilnost i opšte stvari. Tehničko lice treba da odgovara na ovo pitanje, a možda i na skoro sva koja si napisao. Slazem se za 4. ali prva tri i trebalo da ti prezentuje jos rekruter i to ne samo kao papagaj ono sto su mu rekli tehnicka lica nego da makar high level razume o cemu prica. Jebote, imas tonu rekrutera koji su proveli celu karijeru u ITu a ne bi znali ni da ti kazu sta je android. Meni je to jako lenjo od njih. 2
Oniks Posted December 23, 2023 Posted December 23, 2023 5 minutes ago, Shan Jan said: Slazem se za 4. ali prva tri i trebalo da ti prezentuje jos rekruter i to ne samo kao papagaj ono sto su mu rekli tehnicka lica nego da makar high level razume o cemu prica. Jebote, imas tonu rekrutera koji su proveli celu karijeru u ITu a ne bi znali ni da ti kazu sta je android. Meni je to jako lenjo od njih. Ali bukvalno. Ne mora sad da ide u neku apstrakciju ali bar da zna kad mu priča npr. kandidat da je radio aplikaciju u Flutter-u šta je uopšte. Ne mora sad da znam UI/UX biblioteke, API pozive i slično, ali bar da može da razume čoveka o čemu priča. Da može da razlikuje ako priča za React Native da li ima ili ne veze sa Androidom uopšte, tj. o kakvoj je aplikaciji reč.
Choda Posted December 24, 2023 Posted December 24, 2023 Bio jutros Nebojsa Matic iz Mikroe na Novoj S u jutarnjem programu da prica o cetvorodnevevnoj radnoj nedelji i da se hvali kako je opet dobio nagradu menadzer godine 2
Lezilebovich Posted December 24, 2023 Posted December 24, 2023 52 minutes ago, Choda said: Bio jutros Nebojsa Matic iz Mikroe na Novoj S u jutarnjem programu da prica o cetvorodnevevnoj radnoj nedelji i da se hvali kako je opet dobio nagradu menadzer godine Da da, dobio od Srpske asocijacije menadzera - dosta objektivna nagrada Ne znam coveka, ali u par minuta koje sam slusao ( ukljucujuci i govor kad je dobio nagradu) meni on deluje OK. Ne znam nikog ko radi u mikroe... Imas lose misljenje o njemu ?
Recommended Posts