Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

ovo sam postovao pre nego što sam gledao. I nakon odgledanih 15 minuta.... trudim se da ne potcenjujem ljude, oni su napravi firme - a ja nisam ništa, ali brate - ko vodi IT firme :isuse:

• +1 6
Posted (edited)

Dobro nije tako strasno kad malo odmakne, malo su se previse opustili pa lici na pricu u kaficu. Fali im malo korporativnog slifa.

Sad podkast je valjda malo manje strukturisan od  talk show na TV.

Ali OK je ovo sto prica lik u maslinastom duksu, linijski menadzer bi trebalo da saopsti o otkazu jer on i zaposljava tj kontakt je osoba za svoj sektor, a HR sluzba se bavi zakonskim i prakticnim delom tog procesa.

Edited by Moonwalker
Posted

ja sam se zaustavio kod priče kakva će da bude 2024, bukvalno sam zabezeknut koliko su odvaljeni od opšteg stanja u privredi, poslovne logike velikih firmi, koliko nisu povezani rezultati firme i otkazi

• +1 2
Posted

Ja sam nastavio gurati ostalo mi je jos 20 min. Sutra cu napisati carsaf...

• Hvala 2
Posted
3 hours ago, Moonwalker said:

Dobro nije tako strasno kad malo odmakne, malo su se previse opustili pa lici na pricu u kaficu. Fali im malo korporativnog slifa.

Sad podkast je valjda malo manje strukturisan od  talk show na TV.

Ali OK je ovo sto prica lik u maslinastom duksu, linijski menadzer bi trebalo da saopsti o otkazu jer on i zaposljava tj kontakt je osoba za svoj sektor, a HR sluzba se bavi zakonskim i prakticnim delom tog procesa.

Od toga nema nista jer HR je preuzet od svega i svakog. Najnoviji slucaj, osoba sa zavrsenim Bioloskim fakultetom hoce da bude HR i osoba sa FPN-om (zenska, mislili ste muska mozda?) je HRM u Cisco R&D. Mnogo se diskriminiše po polu i po obrazovanju u HR sektoru i radi se na tome da se ljudi koji nesto i znaju udalje iz tog sektora. To sto se radi takodje devalvira i zene i pretvara ih u objekte gde u samom procesu ucestvuju aktivno zene :fantom:

• -1 2
Posted (edited)
11 minutes ago, Oniks said:

Od toga nema nista jer HR je preuzet od svega i svakog

Ne razumem. Ja znam da napolju HR ucestvuje u intervjuima u inzenjeringu npr, musko ili zensko nema veze, ali ne moze struku da proverava. U oglasima su obicno dve kontakt osobe, linijski menadzer i HR. Nemam iskustvo sa modernim HR tu. Ovo napolju su uglavnom psiholozi, za pravni deo pravnici i slicno. 

11 minutes ago, Oniks said:

To sto se radi takodje devalvira i zene i pretvara ih u objekte gde u samom procesu ucestvuju aktivno zene :fantom:

Zensko sam i imam jedno izuzetno iskustvo sa zenom HR. Mislim da to mozda bude i malo do lokalnog mentaliteta nase ili IT subkulture, mada negde razumem o cemu pises. Same firme to treba u svom interesu da koriguju i vetovatno ce kad nastupi stezanje kaisa.

Edited by Moonwalker
Posted (edited)
12 minutes ago, Oniks said:

Mnogo se diskriminiše po polu i po obrazovanju u HR sektoru i radi se na tome da se ljudi koji nesto i znaju udalje iz tog sektora.

Izmice mi ovo. Kome je ovo u interesu, kojoj firmi i na koji nacin?  Kako da rade oni koji ne znaju ili ne znaju dovoljno? 

Edited by Moonwalker
Posted

Napišite mi samo ko su ova četvorica, ne mogu sad da pustim video...

Posted
12 minutes ago, Sammael said:

Napišite mi samo ko su ova četvorica, ne mogu sad da pustim video...

Vladnik Quantoxa, vlasnik MVP workshopa, a voditelji su valjda vlasnik Žiške i vlasnik Grow It ili kako se vec pise ta konsultantska firma za agile

• Hvala 1
Posted
14 hours ago, Lezilebovich said:

ovo sam postovao pre nego što sam gledao. I nakon odgledanih 15 minuta.... trudim se da ne potcenjujem ljude, oni su napravi firme - a ja nisam ništa, ali brate - ko vodi IT firme :isuse:

bili su u pravom trenutku na pravom mestu i to je to 

• +1 2
Posted

Uze mi reč iz usta. Ne treba da zvuči kao kritika, treba i iz te situacije nešto uraditi. Ali uglavnom se na to svodi, isto kao što i većina najboljih poslova dolazi iz ličnih kontakata, što je isto neka vrsta slučajnosti. 

Iz mog ličnog iskustva npr. pre par godina firma za koju sam radio je tražila neki eksterni tim, pa pošto sam ja ionako bio eksterni bilo je Venome ajde ti nađi ljude pa da radimo s vama. I možda bih i prihvatio da nisam izašao iz firme pre toga gde sam zaključio da je pola IT-a autistično i između ostalog jedan bivši kolega je malo pre toga zatvorio firmu i rekao da nije više mogao da gleda zaposlene :lolol: pošto je bio umešan u svaku sitnicu,. Tako da je ta uloga pripala kasnije jednom Poljaku koji je to oberučke prihvatio, ali on je ambiciozan čovek koji ako treba nema problem s tim da radi celu noć.

Svaka svima čast, ali ne treba "uspešne" ljude mnogo mistifikovati.

• +1 3
  • Haha 1
  • Hvala 1
Posted

Konkretno MVP Workshop je uhvatio talas crypta, tu su uzete brutalne pare za "prosecan" software. Btw neverovano je kako ljudi imaju visoko misljenje o sebi samo sto su se zadesili tu u vremenu da budu placeni ili da kupe ETH za 10$.

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

Svaki uspeh je mesavina srece i talenta. Dzaba ti prilika ako nisi u stanju da je iskoristis i dzaba svo znanje i spremnost na rad ako ne dobijes priliku.

Nego ovo za HR... Mislim da je to ozbiljan problem u ITu u Srbiji a koji je nastao iz vrlo glupe odluke svih firmi da na te pozicije zaposljavaju one koji najmanje kostaju. Rekli su ljudi vec, HR treba da bude psiholog ili pravnik, zavisno sta radi u firmi. Rekruter takodje psiholog i da razume sto bolje pozicije koje trazi da popuni.

Ja sam bio na desetine intervjua i nikad nisam sreo rekrutera koji ima pojma bilo sta o mojoj buducoj poziciji a ni o tome cime se taj tim bavi. Plus vecina njih ne znaju ni ljude da procene, da vide sta su crvene a sta zelene zastavice. Zbog toga ljudi iz tima koji treba da obave tehnicki deo intervjua dobijaju cesto lose kandidate a mnogi dobri ne prodju odabir rekrutera jer ovaj bira na slepo po kljucnim recima bez i najmanjeg razumevanja.

HR je slicna prica. Ajd za pravne stvari ce se angazovati neko sa strane, retko ce firma da radi nesto nezakonito ali nedostatak psihologije i razumevanja ljudi dovodi do losih odluka u vezi svakodnevnog zivota u firmi. Menadzere zabole da gube vreme da se i time bave pa HR prakticno ima odresene ruke a nikakvu sposobnost da donosi vrlo bitne odluke za svakodnevno funkcionisanje firme.

• +1 4
Posted
22 minutes ago, Venom said:

Uze mi reč iz usta. Ne treba da zvuči kao kritika, treba i iz te situacije nešto uraditi. Ali uglavnom se na to svodi, isto kao što i većina najboljih poslova dolazi iz ličnih kontakata, što je isto neka vrsta slučajnosti. 

Iz mog ličnog iskustva npr. pre par godina firma za koju sam radio je tražila neki eksterni tim, pa pošto sam ja ionako bio eksterni bilo je Venome ajde ti nađi ljude pa da radimo s vama. I možda bih i prihvatio da nisam izašao iz firme pre toga gde sam zaključio da je pola IT-a autistično i između ostalog jedan bivši kolega je malo pre toga zatvorio firmu i rekao da nije više mogao da gleda zaposlene :lolol: pošto je bio umešan u svaku sitnicu,. Tako da je ta uloga pripala kasnije jednom Poljaku koji je to oberučke prihvatio, ali on je ambiciozan čovek koji ako treba nema problem s tim da radi celu noć.

Svaka svima čast, ali ne treba "uspešne" ljude mnogo mistifikovati.

Treba ti high energy da se petljash sa narodom kad si gazda iole vece grupe ljudi. Shta sve moj otac svaki dan preturi preko glave, onaj se svadja sa onim, onaj iznosi materijal iz firme, onaj napravio dugove, onaj odneo kamionom pogreshnu opremu pa ekipa cheka na lokaciji a josh ne znaju da to sa chim treba da rade ode za Bosnu. U ITju je desk job pa je verov malo drugachije, ali ako su ti ITjevci wrong kind of autistic, a ti pri tom nisi od tih shto menadzuju narod iz pocizije vosoke energije, eto ti posla koji ti je svakodnevni stres. Uostalom, kod mog oca recimo jpsh pre desetak god prichalo se o menadzerskoj bolesti, odlazili su im sposobni ljudi u 50ima iznenada...

Posted
12 hours ago, Braća Strugacki said:

ja sam se zaustavio kod priče kakva će da bude 2024, bukvalno sam zabezeknut koliko su odvaljeni od opšteg stanja u privredi, poslovne logike velikih firmi, koliko nisu povezani rezultati firme i otkazi

Sta ocekujete za 2024, gore, isto ili bolje ?