Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Bila je neka ruska firma Mera, tamo se isto lepo radilo jedan drugar je tamo poceo.

Posted

Kod mene je spremljena lista za cut eksternih uglavnom developera ( ima i testera i ba) . Srezace nekih 50% sto znaci da nesto manje od oko 200 ljudi izgubiti posao 25.12 rano ujutro i da barem 2/3 moraju napusiti Austriju  u narednih 30 dana. Celi IT menadzment i glavni lik koji je bio da kazem veza sa eksternim idu na godisnji kao slucajno od 18.12 ili 22.12 i nece biti tu do 08.01 tj dok se situacija ne smiri.

Slucajno se dogodila i jedna zanimljivost. Drugar radi devops (uglavnom Azure i M365) i kaze kako trazi bolji posao jer u trenutnoj firmi je vec bas dugo a ocekuje i veci scope i jacu platu. Prijavio se kod 20ak firmi jer danas svi traze cloud arhitekte i dobio je par ponuda gde je najveca bila oko 75k. E sad kaze on da sad ima 70k i da mu se za ovih 5 ne isplati nesto specijalno cimati jer kod ovih ima full remote i moze da se provuce sa nekih realnih 25 sati jer radi stalno jedno te isto pa je bas efikasan. U isto vreme pricam sa covekom koji pokusava da nadje cloud arhitektu vec mesecima. I pitam ja sta je problem. Kaze on ima kandidata dosta i uglavnom ili nista ne znaju ili su bas dobri i traze nerealno visoke plate. Pitam ja pa dobro koji je range i on malo tezak na kraju prizna 40k do 60k. I ja mu kazem pa to je sefe razlog. Ne mozes povuci dobre ljude sa tom platom. A on ce na to: "Pa ne verujem da je to razlog. To su vrhunske plate." Za to vreme njegova bagava firma ima dobit po radniku da se sledis ali ne moze to da se prosledi dole ono bas ni malo.

• +1 3
  • Tužno 1
Posted
6 minutes ago, bags said:

Ovo 40-60k, neto ili bruto?

Posted (edited)
13 minutes ago, bags said:

da barem 2/3 moraju napusiti Austriju  u narednih 30 dana

Na kakvoj su oni radnoj dozvoli, onoj iskljucivo vezanoj za poslodavca?

Jesu li uopste bili u austrijskom poreskom sistemu? Znam za agencije u Becu gde zaposleni po ugovoru nemaju status klasicnih imigranata. Morali bi da odu nakon ugovora, ali na drugoj strani imaju primanja po vremenski limitiranim ugovorima koja im nisu oporezovana, ne uplacuju doprinose.

Edited by Moonwalker
Posted
1 minute ago, radisa said:

Ovde uvek bruto:

image.png

Mada kada pogledas prosek u Austriju u celini to jeste dobra plata:

image.png

Posted (edited)
11 minutes ago, bags said:

Kod mene je spremljena lista za cut eksternih uglavnom developera ( ima i testera i ba) . Srezace nekih 50% sto znaci da nesto manje od oko 200 ljudi izgubiti posao 25.12 rano ujutro i da barem 2/3 moraju napusiti Austriju  u narednih 30 dana. Celi IT menadzment i glavni lik koji je bio da kazem veza sa eksternim idu na godisnji kao slucajno od 18.12 ili 22.12 i nece biti tu do 08.01 tj dok se situacija ne smiri.

...

Jesi ti to nashao posao u zadnji chas?

Super u svakom sluchaju.

Ovo sa odlascima na odmor da se izbegnu neprijatne situacije mi je poznato :dry: Mi smo tako svi otpushteni pred Christmass, ja sam dosushe dobila neko produzenje od skoro 15 dana nakon inicijalnog datuma jer mi je tako bilopo ugovoru, shto je ispalo super da finishiram neke protokole i slichno.

Ja sam 2014te pochela za 38.800 evrica, to je tad bilo ravno 2000 evra mesechno neto a stanarine kod nas su bile 1000 evra opushteno. Niko nije rekao da je to dobra plata, bilo je onako ok u najbolju ruku.

Sem ako AT ima neke normalnije troshkove zivota, tih 40 K danas vredi kao 30 k nekad bruto i ne kapiram u komkoordinatnom sistemu moze da kaze da je to ok plata.

Moj muz je kao ITerimao reda 60 k bruto koju godinu kasnije, to je vec bio grom.

Edited by Mel
  • +1 1
Posted
2 minutes ago, Moonwalker said:

Na kakvoj su oni radnoj dozvoli, onoj iskljucivo vezanoj za poslodavca?

Jesu li uopste bili u austrijsk poreskom sistemu? Znam za agencije u Becu gde zaposleni po ugovoru nemaju status klasicnih imigranata. Morali bi da odu nakon ugovora, ali na drugi stranu primanja po vremenski limitiranim ugovorima im nisu oporezovana, ne uplacuju doprinise.

Oni kao eksterni su na normalnim radnim dozvolama i placaju standardno porez i zdravstveno. Imaju firme posrednici u EU preko kojih su zaposleni.

Posted (edited)
2 minutes ago, bags said:

Oni kao eksterni su na normalnim radnim dozvolama i placaju standardno porez i zdravstveno. Imaju firme posrednici u EU preko kojih su zaposleni.

OK, Ex Manpower fazon, pa iznajmljeni firmi, a doprinosi idu preko agencije.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
2 minutes ago, Mel said:

Jesi ti to nashao posao u zadnji chas?

Super u svakom sluchaju.

Ja sam interni staff tu za sada nema problema a i ne verujem da ce biti.

Moj problem je bio ugovor do pocetka 2026 koji tesko da bi se produzio tako da sam malo rizikovao i prihvatio ovu ponudu sada. Pitanje je da li bih mogao dobiti neto slicno sledece godine gde svi najavljuju rezove i zamrzavanje.

• +1 2
Posted
1 minute ago, Moonwalker said:

OK, Ex Manpower fazon, pa iznajmljeni firmi, a doprinosi idu preko agencije.

Uh mnogo namazanije i poganije, cak i sa ovo malo svari sto znam od dvelopera sto rade sa mnom.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, bags said:

Ovde uvek bruto:

image.png

Mada kada pogledas prosek u Austriju u celini to jeste dobra plata:

image.png

Sa tom brutp platom ni u SRbiji ne možeš da privučeš nekog ko zna puno...

Jbt, Srbija zemlja IT plata...

• +1 2
Posted

Završi se i moje FAANGovanje. Posle silnih talasa cutova i promena u tehnologiji bilo je samo pitanje vremena. Paket za kraj je vrlo velikodušan tako da tu nema nikakvih trzavica.

Sad garden leave do februara pa na prolećnu pauzu, osim ako ne uleti baš neka fenomenalna ponuda jer mi se žuri da uskačem negde baš po svaku cenu.

• +1 7
Posted
24 minutes ago, radisa said:

Sa tom bruto platom nema sanse da nadjes dobrog arhitektu/devopsa. To je opseg za nas uboge sysadmine u Srbiji, ovaj bagsov drug bi verovatno uzimao 50%-100% vise od ovoga.

Nema ko da radi... za te pare. Slazem se :D 

• +1 2
Posted
32 minutes ago, Shan Jan said:

Sa tom bruto platom nema sanse da nadjes dobrog arhitektu/devopsa.

Jebi ga naletece im neko ko hoce da radi i zivi u Eden™-u. Ostace godinu dve, napatiti se dok ne nauci jezik i malo stane na noge. Odmah posle bice bezanija.

• +1 1