Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
On 10. 12. 2023. at 17:25, Engineer said:

Edit: Jedan od realnih problema je što i dalje nije tako jednostavno poslovati unutar EU. Možda je online biznis zapravo i u goroj situaciji od tradicionalnih grana. Mala firma (startup) koja hoće da pokrije sve zemlje u EU, mora lepo da se iscima sa lokalnim propisima, porezima i sl. Npr. cena mora da bude iskazana sa PDV-om, pa ti prođi kroz svih 27, sa višom i nižom stopom, pa napravi sistem tako da bude ok. A to je samo jedan problem

Au bre, pa od svega gde juesendej šije EU, ti se uhvatiš za verovatno najkomplikovaniju moguću stvar tamo: poreske stope

Tamo se porezi mogu razlikovati od okruga do okruga, i ima ih gotovo beskonačno. (Naravno , zato se kupi neki Erp koji to zna da izračuna pa se reši. Isto kao i u Evropi)

• +1 2
Posted
2 hours ago, Zverilla said:

Au bre, pa od svega gde juesendej šije EU, ti se uhvatiš za verovatno najkomplikovaniju moguću stvar tamo: poreske stope

Tamo se porezi mogu razlikovati od okruga do okruga, i ima ih gotovo beskonačno. (Naravno , zato se kupi neki Erp koji to zna da izračuna pa se reši. Isto kao i u Evropi)

Mislio sam na to da kada ti prodaješ svoj proizvod (npr. softver) privatnim licima (B2C). Ranije si morao u svakoj zemlji EU da imaš entitet ako prelaziš neku određenu cifru (€10k godišnje). To valjda i dalje važi za robu, ali ne i za usluge. Pa su onda uveli neki one stop shop i to olakšali (mada mi i dalje nije jasno kako funkcioniše, ima i mini oss), pa vidim da se opet nešto menja od 2024. Pa nisu ni sve elektronske usluge iste, možda za jednu moraš da plaćaš u zemlji kupca, a za drugu možeš u svojoj.
Po EU propisima, kupac mora da vidi krajnju cenu koju plaća. Pa ako ti ceniš tvoj program 50€ bez PDV-a, kupac iz Luksemburga mora da vidi 58€, iz Austrije 60€ a iz Mađarske 63,5€. Pa ti prati stope i podešavaj svoj servis. A onda, pošto moraš da pratiš odakle ko gleda tvoje cene (IP manje više), moraš da paziš i šta ćeš sa tim podacima (GDPR). Onda neki stave fiksnu cenu, pa nakon plaćanja oduzimaju porez na osnovu lokacije kupca, iako im je to možda manja zarada.
EU kao nešto stalno menja i olakšava, ali ima slučajeva da ljudi odustanu, fokusiraju se na jednu, dve zemlje i to je to. Kad kreću dvoje iz garaže, nema se toliko resursa za ERP i birokratiju ;)

Posted
30 minutes ago, Choda said:

Update situacije kod mene u firmi, zatvaraju celu kancelariju, preko 80 inzenjera otkazi u tri talasa Q1, Q2 i kraj godine. Ljudi su besni slusali smo tamo strance kako nam tamo pricaju neke prazne price.

koja firma?

Posted
1 hour ago, Choda said:

Update situacije kod mene u firmi, zatvaraju celu kancelariju, preko 80 inzenjera otkazi u tri talasa Q1, Q2 i kraj godine. Ljudi su besni slusali smo tamo strance kako nam tamo pricaju neke prazne price.

Ako si krenuo da tražiš znam da Yandex traži ljude. Ako si raspoložen da radiš za Putina. :D
I Inteza je imala nešto pre par nedelja, ne znam da li je još aktuelno. Ali ne za našu intezu, već Italijani. Pretpostavljam da se pravi nešto za celu grupaciju.

Posted
9 hours ago, Engineer said:

Po EU propisima, kupac mora da vidi krajnju cenu koju plaća. Pa ako ti ceniš tvoj program 50€ bez PDV-a, kupac iz Luksemburga mora da vidi 58€, iz Austrije 60€ a iz Mađarske 63,5€. Pa ti prati stope i podešavaj svoj servis. A onda, pošto moraš da pratiš odakle ko gleda tvoje cene (IP manje više), moraš da paziš i šta ćeš sa tim podacima (GDPR). Onda neki stave fiksnu cenu, pa nakon plaćanja oduzimaju porez na osnovu lokacije kupca, iako im je to možda manja zarada.

Većina payment procesora danas (e.g. Stripe, Paddle, 2Checkout,...) su Merchant of Record, tj oni za tebe naplaćuju PDV zavisno od lokacije kupca (a i lokacija kupca se uglavnom određuje na osnovu toga šta kupac popuni za billing address).

Čak štaviše, prilično je teško, ako nisi baš veliki pa možeš direktno da pregovaraš, da nađeš procesor koji to ne radi, i koji će samo da ti prosledi pare, pa se ti sam akaj sa porezima..

Posted
11 hours ago, salerokada said:

Ako si krenuo da tražiš znam da Yandex traži ljude. Ako si raspoložen da radiš za Putina. :D
I Inteza je imala nešto pre par nedelja, ne znam da li je još aktuelno. Ali ne za našu intezu, već Italijani. Pretpostavljam da se pravi nešto za celu grupaciju.

Da, jake firme traze ljude kod nas, MS 60, Databricks 15, ne znam koliko Yandex zaposljava.

Posted

Databricks je jedan od najtezih intervjua koji sam imao.

Otprilike imas dve sanse da prodjes intervju ili imas vise zlatnih medalja sa olimpijada ili si se slucajno zadesio u timu koji je radio na nekom db engine u C++.

• Haha 1
Posted

ocekivano je to @bags, ovde pocinju sa par mdcs ex, vrvtn zele da formiraju slican team, mozda da povuku jos iz mdcs

Posted
17 minutes ago, Lucia said:

ocekivano je to @bags, ovde pocinju sa par mdcs ex, vrvtn zele da formiraju slican team, mozda da povuku jos iz mdcs

Ja sam radio test za Berlin. :) Tada nisu nudili Beograd.

Posted

Koliko znam Yandex i fino plaća i dobre su tehnologije koje se rade. 

Posted
20 hours ago, salerokada said:

U pitanju je embedded programiranje nemam ja sta da trazim u Yandexu :dry:

Posted

Rad u ruskoj firmi, sa ruskim sefovima, ruskim kolegama, ruskim klijentima... :ph34r:

• +1 4
  • Wub 1
  • Haha 2
Posted

Ovi Rusi iz moje firme su ok, mada ih realno ne poznajem mnogo.
S druge strane bivši kolega je radio za rusku firmu kod nas pre par godina i kaže da je bio super organizovan posao, super tehnološki izazovne stvari je radio, svašta naučio. Ali i da su Rusi bili dosta teški za saradnju. Muče se sa engleskim, zatvoreni, umeju da te gledaju i sa visine.