radisa Posted December 9, 2023 Posted December 9, 2023 (edited) 46 minutes ago, Lezilebovich said: E dobra tema za pitanje ... na toliku platu, taj senior će imati i onaj godišnji porez. Da li se to možda dogovori sa firmom da pokrije, jer je ona faktički uštedela na idiotskom pravilu za porez ? Teško, ja se sa mojom firmom nisam dogovorio... :( ALi nije to tako strašno na te cfre, deca i žena daju dobar popust (doduše, ja ga nemam, jer su deca na ženi :( , koja isto to plaća), ako si mlađi od 40 ga nema i tako... Edited December 9, 2023 by radisa
Shan Jan Posted December 9, 2023 Posted December 9, 2023 Cuo sam za ovu foru da se umani godisnji porez ali mi deluje da je toliko glup loophole da su ga verovatno vec zatvorili: https://licnefinansije.rs/2023/08/06/kako-iskoristiti-alternativni-investicioni-fond-za-smanjenje-poreza/
Shan Jan Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 BTW, neke moje procene za neoporezivu osnovicu za sledecu godinu na osnovu ovih kretanja: https://www.neobilten.com/prosecne-zarade-po-zaposlenom-u-republici-srbiji/ Neoporeziva osnovica (3 prosecne godisnje plate): 4 265 000 Licni odbitak (40% godisnje plate): 569 000 Ovde vam je jos jedan alternativni fond (intezin) ako zelite da se igrate sa tim: https://www.intesainvest.rs/fondovi/intesa-invest-alternative. Prinos nepostojeci, uzimaju 2.5% godisnje od vrednosti ulozenih sredstava na ime odrzavanja plus do 4% kad podizete, zavisno koliko su dugo stojala. Sobzirom da nam je firma jebala kevu sa smanjivanjem bonusa ove godine, ove godine ce mi ukupna godisnja plata biti manja bar za jednu mesecnu u odnosu na proslu godinu tako da necu skoro nista imati da platim na ime poreza a kako su najavili da ce sledece godine biti jos gore sto se tice bonusa eto meni srece, mozda uopste vise i ne placam ovo. Jeeij
napadaj Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 6 hours ago, Shan Jan said: Cuo sam za ovu foru da se umani godisnji porez ali mi deluje da je toliko glup loophole da su ga verovatno vec zatvorili: https://licnefinansije.rs/2023/08/06/kako-iskoristiti-alternativni-investicioni-fond-za-smanjenje-poreza/ Nisu, zakon se time i dalje bavi u jednom članu sa svega tri stava i ne postoji bilo kakav podzakonski propis o tome. Poreska uprava bi mogla da zauzme stav u praksi, jer ima pravo da sve poreski relevantne činjenice utvrđuje prema njihovoj ekonomskoj suštini, odnosno da bez ikakve dileme utvrdi da onaj ko je uplatio sredstva u AIF 30. decembra i podigao ih 2. januara očigledno zloupotrebljava odredbe zakona tako da se neosnovano koristi poreskim kreditom po osnovu ulaganja u AIF, ali se postavlja pitanje kako bi se ponašala kad bi neko to uradio posle 2-3-4 meseca. 1
Miki_belavista Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 10 hours ago, bags said: U AT i DE za to ti treba oko 95k brutto i manje od 5% seniora ima toliko. ok,slazem se. Poreska politika je dovela da ove zemlje itekako kaskaju za anglsosaksoncima... Nemacka je bolesnik Evrope to je vec svima jasno. 1
bags Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 Mislim da su stvari maaaaaalo komplikovanije...
Miki_belavista Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 7 minutes ago, bags said: Mislim da su stvari maaaaaalo komplikovanije... mnogo ali para vrti dje burgija nece...
Engineer Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 Da, ali tamo gde su tuđe pare, vrednost kompanije je 1 milijarda, a tamo gde su tvoje, kompanija sa istim proizvodom i slične veličine ne vredi ni 100 miliona 2
Engineer Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 Edit: Jedan od realnih problema je što i dalje nije tako jednostavno poslovati unutar EU. Možda je online biznis zapravo i u goroj situaciji od tradicionalnih grana. Mala firma (startup) koja hoće da pokrije sve zemlje u EU, mora lepo da se iscima sa lokalnim propisima, porezima i sl. Npr. cena mora da bude iskazana sa PDV-om, pa ti prođi kroz svih 27, sa višom i nižom stopom, pa napravi sistem tako da bude ok. A to je samo jedan problem 2
Venom Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 Kao i obično svako vidi ono što želi da vidi. Glavni razlog zašto Evropa, a posebno Nemačka nemaju ništa posebno u IT-u je što to niko ne finansira. Nemci drže pare na računima, u nekretninama, čak i akcijama, obveznicama itsl. ali finansiranje startupa koji ima sve izglede da propadne je previše rizično. Njima mozak ne funkcioniše tako da može 98% investicija da ti propadne, sve dok onih 2% vredi milijarde. I dok ne bude pravih para, ljudi će odlaziti u Ameriku. Mogu da ukinu svu regulativu i sve poreze, dok ne bude pravih ulaganja, nema ništa od toga. Kad bi bilo toga, bolji ljudi bi radili tamo i bio bi veći manjak ljudi na tržištu i plate bi bile veće svima. Ovako se IT tretira kao i sve ostalo. Ovo o "sick man of Europe" skoro da nije ni za komentar. To piše Economist iz Britanije, a britanski BDP se još nije oporavio od krize 2008. Najvažnije im je ubediti ljude da su problemi u Nemačkoj. 12 minutes ago, Engineer said: Edit: Jedan od realnih problema je što i dalje nije tako jednostavno poslovati unutar EU. Možda je online biznis zapravo i u goroj situaciji od tradicionalnih grana. Mala firma (startup) koja hoće da pokrije sve zemlje u EU, mora lepo da se iscima sa lokalnim propisima, porezima i sl. Npr. cena mora da bude iskazana sa PDV-om, pa ti prođi kroz svih 27, sa višom i nižom stopom, pa napravi sistem tako da bude ok. A to je samo jedan problem Ne postoji nikakav problem sa lokalnim propisima i PDV-om. Ako pružaš usluge biznisu u drugoj zemlji ne naplaćujes PDV (videti pod reverse charge), ako pak prodaješ robu ili usluge krajnjem korisniku naplaćuješ PDV zemlje u kojoj posluješ. Sve i da je nešto komplikovano nijedna firma veća od dve osobe ne radi knjigovodstvo sama. 6
bags Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 Najbolje firme u BG theeuropeanengineer i redditu: Databricks Microsoft Yandex Luxoft Nutanix Rivian Foursquare Nordeus
Miki_belavista Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 4 hours ago, Venom said: Kao i obično svako vidi ono što želi da vidi. Glavni razlog zašto Evropa, a posebno Nemačka nemaju ništa posebno u IT-u je što to niko ne finansira. Nemci drže pare na računima, u nekretninama, čak i akcijama, obveznicama itsl. ali finansiranje startupa koji ima sve izglede da propadne je previše rizično. Njima mozak ne funkcioniše tako da može 98% investicija da ti propadne, sve dok onih 2% vredi milijarde. I dok ne bude pravih para, ljudi će odlaziti u Ameriku. Mogu da ukinu svu regulativu i sve poreze, dok ne bude pravih ulaganja, nema ništa od toga. Kad bi bilo toga, bolji ljudi bi radili tamo i bio bi veći manjak ljudi na tržištu i plate bi bile veće svima. Ovako se IT tretira kao i sve ostalo. Ovo o "sick man of Europe" skoro da nije ni za komentar. To piše Economist iz Britanije, a britanski BDP se još nije oporavio od krize 2008. Najvažnije im je ubediti ljude da su problemi u Nemačkoj. Ne postoji nikakav problem sa lokalnim propisima i PDV-om. Ako pružaš usluge biznisu u drugoj zemlji ne naplaćujes PDV (videti pod reverse charge), ako pak prodaješ robu ili usluge krajnjem korisniku naplaćuješ PDV zemlje u kojoj posluješ. Sve i da je nešto komplikovano nijedna firma veća od dve osobe ne radi knjigovodstvo sama. sick man jeste, ne pratis finansije. Turci cepaju ko ludi i imaju 3 puta jeftinij gas jel su suverena zemlja. Pljska isto napreduje uz svesrdnu US podrsku.
salerokada Posted December 10, 2023 Posted December 10, 2023 2 hours ago, bags said: Najbolje firme u BG theeuropeanengineer i redditu: Databricks Microsoft Yandex Luxoft Nutanix Rivian Foursquare Nordeus Ovo je samo lista ili treba da bude rangirano? Ali kako god Luxoft ne treba da bude tu. Verovatno ni Rivian. 1
bags Posted December 11, 2023 Posted December 11, 2023 Haha. Neko je napisao slicno na redditu. Nije rangirana lista. 1
Recommended Posts