Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted (edited)

To stoji ali mi se cini da je security u defanzivi. Koliko cujem od kolega probiji se desavaju svuda, banke, korporacije itd... Pitanje je samo koliko da se smanji steta i oteza ubuduce.

Edited by Shan Jan
  • +1 1
Posted
On 16. 11. 2023. at 23:04, Hamlet Strašni said:

Ako te otpuštaju kao tehnološki višak, imaš pravo na 1/3 plate za svaku godinu provedenu kod poslodavca. Plus imaš pravo na naknadu sa biroa. Na neiskorišćeni godišnji odmor imaš pravo svakako, čak i ako te otpuste zato što si tukao šefa.

Ma za biro se ne isplati cimati, osim ako si baš u besparici, mislim da je max 160% minimalca.

Meni je sasvim razumljivo zašto poslodavci ne vole otpuštanje kao tehnološki višak, jer to da sobom vuče izvesne posledice. Prvo, ne mogu zapošljavati na toj poziciji neko vreme, pa ako je broj otpuštenih veći od nekog procenta ili 20 moraju praviti neki program reorganizacije i slati ga sindikatu (kojeg nemamo) i ministarstvu rada na mišljenje, i tako neke pravne začkoljice pre otpuštanja. Prema tome, ako vam pokriju otpremninu i ako baš hoćete tražite i ovo crkavice što NZS daje, meni je sasvim fer potpisati sporazumni raskid da im ne komplikujem situaciju. Mislim, već su pokrili x mojih plata koje im klijent nije platio...

Btw, zakucala maca I na moja vratanca. Nakon 6+ godina kod jednog domaćeg sjajnog Outsourcera i 4 godine kod istog USA klijenta taj klijent prvo pre godinu dana skresao 1/3 zaposlenih (firma sve prebacila na druge projekte) pa potom počeo gomilati dugove prema mom outsorceru, pa su bili primorani da počnu smanjivati tim (prebacujući ljude na druge projekte) ne bi li naterali ove da plaćaju.  Na kraju možda za nas nekoliko koji radimo mobile ne bude mesta, otvoreno su nam rekli da tražimo i izvan firme jer oni ne uspevaju za sad da nam nadju ista, a ako bude otpuštanja biće otpremnina i sve... (Prošle godine sam odbio dobrovoljnu ponudu promene tima).

Do pre godinu dana firma je imala velike probleme da nađe developere na svim pozicijama, davala 2000+ evra bonusa za dovođenje nekoga....

Srećom, završio kredit za stan, imam 30+k ušteđevine, već su me preko linkedina nagovorili na neki intervju, pa videćemo... Zapravo, ne želim još da tražim posao aktivno jer bi mi prijao odmor od mesec-dva. Malo sam pregoreo...

• +1 5
Posted
10 minutes ago, Spooky said:

Ma za biro se ne isplati cimati, osim ako si baš u besparici, mislim da je max 160% minimalca.

Meni je sasvim razumljivo zašto poslodavci ne vole otpuštanje kao tehnološki višak, jer to da sobom vuče izvesne posledice. Prvo, ne mogu zapošljavati na toj poziciji neko vreme, pa ako je broj otpuštenih veći od nekog procenta ili 20 moraju praviti neki program reorganizacije i slati ga sindikatu (kojeg nemamo) i ministarstvu rada na mišljenje, i tako neke pravne začkoljice pre otpuštanja. Prema tome, ako vam pokriju otpremninu i ako baš hoćete tražite i ovo crkavice što NZS daje, meni je sasvim fer potpisati sporazumni raskid da im ne komplikujem situaciju. Mislim, već su pokrili x mojih plata koje im klijent nije platio...

Btw, zakucala maca I na moja vratanca. Nakon 6+ godina kod jednog domaćeg sjajnog Outsourcera i 4 godine kod istog USA klijenta taj klijent prvo pre godinu dana skresao 1/3 zaposlenih (firma sve prebacila na druge projekte) pa potom počeo gomilati dugove prema mom outsorceru, pa su bili primorani da počnu smanjivati tim (prebacujući ljude na druge projekte) ne bi li naterali ove da plaćaju.  Na kraju možda za nas nekoliko koji radimo mobile ne bude mesta, otvoreno su nam rekli da tražimo i izvan firme jer oni ne uspevaju za sad da nam nadju ista, a ako bude otpuštanja biće otpremnina i sve... (Prošle godine sam odbio dobrovoljnu ponudu promene tima).

Do pre godinu dana firma je imala velike probleme da nađe developere na svim pozicijama, davala 2000+ evra bonusa za dovođenje nekoga....

Srećom, završio kredit za stan, imam 30+k ušteđevine, već su me preko linkedina nagovorili na neki intervju, pa videćemo... Zapravo, ne želim još da tražim posao aktivno jer bi mi prijao odmor od mesec-dva. Malo sam pregoreo...

Osim za nekoga ko,prima minimalac ili malo više od minimalca. Sto se mene tiče, ako poslodavac neće da rizikuje fer je da to i plati malo više a da radnik ne bude zakinut. Tako da je barem pokrivanje biroa neki minimum, jer ako rešenje padne na sudu to je ogroman trošak. Naravno, ovo sve važi kada stvari nisu čiste po pitanju viška.

• +1 1
Posted
9 hours ago, Spooky said:

Srećom, završio kredit za stan, imam 30+k ušteđevine,

:hail:

9 hours ago, Spooky said:

Zapravo, ne želim još da tražim posao aktivno jer bi mi prijao odmor od mesec-dva. Malo sam pregoreo...

Ne znam kad si zadnji put trazio posao ali moj predlog ti je da taj odmor svaki dan posvetis pripremi sat, dva.

Posted
21 hours ago, Lezilebovich said:

Technology Fast 50 2023 (deloitte.com)

Zanimljiva lista brzorastućih IT kompanija 

jeste ali ne vidi se koji im je revenue,samo porcenat. Meni to deluje fiktivno ako je krenuo sa 20k i onda dosao do 400k za tri godine, ne znaci mnogo. Cisto izvrtanje statistike.

• +1 2
Posted
7 hours ago, bags said:

:hail:

Ne znam kad si zadnji put trazio posao ali moj predlog ti je da taj odmor svaki dan posvetis pripremi sat, dva.

Svoj poslednji tehnički intervju imao 2014, jer sam se u sadašnjoj firmi 2016. zaposlio na jaku preporuku koja me poštedela intervjua.

Ne računam da sam kasnije u 15 ili 16 još odradio i intervjue za FB i Amazon (Amazon nisam prošao, FB odustao posle drugog kruga kad sam skontao da bi mi u FB London posle plaćanja smeštaja ostalo manje keša nego u Beogradu) jer je to više bilo radi radoznalosti.

Pa poslednje što mi u odmoru od pregorenosti treba je da ponavljam materiju. Uostalom, mislim da sam dobar u algoritmima jer su me uvek zanimali oni problemcici, O(f(n)) kompleksnosti brzine i memorije i sl, te poznavanju platforme i jezika, jedino neke stvari tipa Design Patterns - Gang of four i tako to.

A i nisam bio na nikakvoj menagerial roli - pisao sam kod svaki dan.

Za ovaj prvi intervju se ne spremam ni malo, to će ionako biti kratak online intervju sa rekruterkom gde kontam da ćemo proći kroz CV i uporediti očekivanja, pa videćemo posle...

Posted

Sprema se ozbiljno stezanje kaiša iduće godine, sudeći po potezima i izjavama suvlasnika moje firme koji je suvlasnik i najvećeg kineskog digitalnog osiguranja, prve digitalne banke u Hong Kongu, i još niza firmi.

• +1 1
  • Tužno 1
Posted
1 hour ago, Sammael said:

Sprema se ozbiljno stezanje kaiša iduće godine, sudeći po potezima i izjavama suvlasnika moje firme koji je suvlasnik i najvećeg kineskog digitalnog osiguranja, prve digitalne banke u Hong Kongu, i još niza firmi.

Izgledace da ostanu i u 2024 godu visoke kamatne stope,tako da ovo gore ima smisla. E dalje videcemo....

Posted

I ja bih rekao da je belaj tek poceo, po svemu sto vidim i cujem, savet za one koji traze posao je da prihvataju i manje plate i losije uslove samo da udju negde dok nepogoda prodje.

Kad krene stampanje love i snizavanje kamatnih stopa to je znak da se moze izvoljevati.

Posted

re post-festum desavanja u OpenAI, IMO odlican tekst za najsiru publiku:

mix hronologije dogadja tih 5 dana i hronologije Microsoft-OpenAI saradnje ovih 5 godina

uz predstavljanje oba CTO (Kevin Scott, Mira Murati),

insider-ske info o MS strategiji i taktici postepenog uvodjenja AI (od GitHub do Copilots) u RL uz saradnju sa korisnicima i max izbegavanje antropomorfizovanja (lessons learned),

kako je Responsible AI team u okviru MS vaspitavao GPT-4 (ovo msm da je korisno da general public razume -> manje lakog plena prodavcima distopijske magle  i samozvanim spasocima sveta od "zlih" profit-driven kompanija)
...

The Inside Story of Microsoft’s Partnership with OpenAI | The New Yorker

• Hvala 1
Posted

samo boraniji koliko vidim, menadzeri se 'snasli'