Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
8 minutes ago, Engineer said:

Uvek postoji opcija da se postave nerealni rokovi (a koji pa nisu), pa kad se ne stigne da se zaposleni kazni zbog neispunjavanja radnih obaveza. Pa da se ukinu nepisane pogodnosti (fleskibilno radno vreme, kafa i voće), pa da se uvedu nove obaveze (sastanak petkom u 17h), da se ne odobri odmor kada njemu treba, nema spajanja praznika, da se daju dosadni zadaci tako da ne može da napreduje, itd. Naravno, može i zaposleni da proba da napravi štetu firmi, ali ako ga uhvate, onda ostaje bez odbrane.

To mi sve zvuči kao igra "Kukavice" firma da mobinguje, radnik da zabušava pa da vidimo ko će duže da izdrži ili ko će da u svojoj ulozi pretera.

Moje ograničeno iskustvo je da se takvima obično ponudi neka lepa otpremnina uz garden leave i svi budu zadovoljni. Ovako ako firma neće/ne može da reguliše nekoliko loših zaposlenih bez mobinga onda i ne verujem da će dugo da poživi.

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, bags said:

Ma kakvi. Sinoc nisam mogao zaspati pa  sam citao onaj najveci thread na hn. Iskreno mene citav taj field oko AI uopste ne zanima. Sam Altmana sam primetio pre desetak godina na sceni. I njegov razlaz sa Y Combinatorom je bio sve osim cist. Nejasno je sta taj lik nudi ali se bas probio velikom brzinom  a bez nekog velikog pokrica i rezultata.

Mene suprotno, AI me bas zainteresovao tokom prosle godine iz raznih razloga (i profesionalnih), uklj. i triviju i glavne likove iz OpenAI (msm da je nepravedno to sto kazes za Sama, iako, ili bas zato, sto ne pratis, ali nebitno). Zanimljivo da jos nisu update Our structure (openai.com), Sam i Greg su jos tu (zateklo ih ii u firmi?). Bice vrlo zanimljivo sledecih sedmica dok bude isplivavalo na povrsinu o cemu se tu radilo i ko/sta stoji iza svega. Samo saopstenje borda je vrlo netransparento, udara na licni integritet i zvuci osvetnicki (prividja mi se duga ruka Elon Muska, ako cemo da pogadjamo na slepo :D). Btw, Sam, iako cofounder, nema equities u OpenAI, dok Greg ima i to sigurno poprilicno.  

edit: u ovom momentu najzanimljiviji mi je Greg  pa Ilya.

Edited by Lucia
  • +1 1
Posted

Pola ovog sto pominje inzenjer je nezakonito (sastanak van radnog vremena) ili ne radi (neispunjeni rokovi nisu osnov za otpust). Druga polovina je nesto sa cim su se vec pomirili (nenapredovanje) ili za koje ih i zabole jer ne rade nista (odbijanje odmora kad oni hoce). 

Morala bi ozbiljna procedura ili ozbiljan mobing. Sef im je normalan a HR prezatrpan i malen.

Posted

Da dodam, firma ukida jedan po jedan benefit (i to oni koji se ticu para, tipa bonusi i garantovane povisice), tako da mislim da ih zabole kako ce par lelemuda da utice na moral. Ovo je mnogo veci problem.

Posted

Sad citam malo i vidim u kakvom bubble pojedini ljudi zive i porede ChatGPT sa recimo zemljoradnjom ili pronalaskom vatre. :laugh:

• Haha 1
Posted

Ako budemo zeleli da AI zaista zameni ljudski rad moracemo da ga obogatimo nekom simulacijom ljudskih emocija ili ce nastaviti u testovima da predlaze pogubne stvari zarad cilja.

A i tada ce biti nepredvidivo sranje koje samo simulira ljudski mozak. ML takav kakav se koristi je inheretno falican i nesto u sta ne mozes da se pouzdas.

Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Pola ovog sto pominje inzenjer je nezakonito (sastanak van radnog vremena) ili ne radi (neispunjeni rokovi nisu osnov za otpust). Druga polovina je nesto sa cim su se vec pomirili (nenapredovanje) ili za koje ih i zabole jer ne rade nista (odbijanje odmora kad oni hoce).

Sastanak ne mora da bude van radnog vremena ako se radno vreme pomeri. Retko ko u ugovoru ima od 7-15/9-17. A takođe postoji i preraspodela radnog vremena ili kako se već zove. Kad prođeš 1. januara pa vidiš obaveštenje na vratima malih prodavnica kako po je po zakonu obezbeđeno da prodavnica može (i mora) da radi.

Neispunjeni rokovi nisu osnov za otpust, ali jesu za opomenu. I još jednu i još jednu i onda već možeš i po zakonu da utvrdiš da zaposleni ne radi šta treba, pa nema ni razloga da ga zadržiš.

Kao što je neko rekao, ovakve mere ne idu ni poslodavcu ni zaposlenom u korist, pa otuda i sporazumni raskid u najvećem broju slučajeva, čak i ako to znači da radnik ostaje bez nekih prava (naknada sa biroa)

Posted
1 hour ago, Engineer said:

Sastanak ne mora da bude van radnog vremena ako se radno vreme pomeri. Retko ko u ugovoru ima od 7-15/9-17. A takođe postoji i preraspodela radnog vremena ili kako se već zove. Kad prođeš 1. januara pa vidiš obaveštenje na vratima malih prodavnica kako po je po zakonu obezbeđeno da prodavnica može (i mora) da radi.

Neispunjeni rokovi nisu osnov za otpust, ali jesu za opomenu. I još jednu i još jednu i onda već možeš i po zakonu da utvrdiš da zaposleni ne radi šta treba, pa nema ni razloga da ga zadržiš.

Kao što je neko rekao, ovakve mere ne idu ni poslodavcu ni zaposlenom u korist, pa otuda i sporazumni raskid u najvećem broju slučajeva, čak i ako to znači da radnik ostaje bez nekih prava (naknada sa biroa)

Запослени нема никакав интерес да потпише споразум ако не добије исто или више него оно на шта има права по другом основу. А ни ово за неиспуњене рокове није сасвим тачно. Оно за шта не можеш да га отпустио не можеш ни да му даш упозорење. 
Можеш да спроведеш поступак за утврђење да не остварује резултате, али то је посебна ствар.

• +1 2
Posted

Na poslu sam uvek imao manje problema s ljudima koji zabušavaju nego s ljudima koji hoće da rade za trojicu jer se osećaju za sve sposobni. Jel ima neki metod da se takvih ratosiljamo?

• +1 1
Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

Sto ti takvi smetaju?

Postavljaju nerealna očekivanjima decision makerima?

Posted

Moje iskustvo sa par ljudi koji rade u tri smene svojom voljom je da cesto rade i sta jeste i sta nije njihov posao i ne funkcionisu u skladu sa dogovorima. Sa druge strane, znaju da podignu tenziju ocekujuci i od drugih isti odnos prema poslu, jer zasto bi neko zeleo slobodan vikend i slicno :D. Posebno je nezgodno kad ti je sef takav, pa te zatrpava gomilom svega bez pocetka i kraja. I sve je vazno i hitno.

Druga stvar je kad je neka frka, incident...pa treba resavati. 

Mada, imam i kolege koji su u tom modu, ali se to ne reflektuje na druge zaposlene.

Posted (edited)

Kazu WSJ i jos neki izvori da investitori rade na vracanju Sama na CEO, ali da se on sad necka i trazi garancije da se ovo nece ponoviti.

Sta se dogodilo iz Gregovog tvita:

Spoiler

Sam and I are shocked and saddened by what the board did today.

Let us first say thank you to all the incredible people who we have worked with at OpenAI, our customers, our investors, and all of those who have been reaching out.

We too are still trying to figure out exactly what happened. Here is what we know:

- Last night, Sam got a text from Ilya asking to talk at noon Friday. Sam joined a Google Meet and the whole board, except Greg, was there. Ilya told Sam he was being fired and that the news was going out very soon.

- At 12:19pm, Greg got a text from Ilya asking for a quick call. At 12:23pm, Ilya sent a Google Meet link. Greg was told that he was being removed from the board (but was vital to the company and would retain his role) and that Sam had been fired. Around the same time, OpenAI published a blog post.

- As far as we know, the management team was made aware of this shortly after, other than Mira who found out the night prior.

The outpouring of support has been really nice; thank you, but please don’t spend any time being concerned. We will be fine. Greater things coming soon.

Edited by Lucia
Posted

Sudeci po twitteru Satye je "malo" protisnuo board .... inace, mogu da zamislim (kao mogu) šok u Microsoftu koji se ozbiljno kladi na AI kroz sve svoje aplikacije i da ih doceka ovakva promena :D

(ako se iko pita koga uopste boli k za MS - moj je posao kompletno vezan za njihov stack biznis aplikacija) 

Posted

Svi su vezani za njih na neki nacin...