bags Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 1 hour ago, Shan Jan said: Mi imamo u firmi par developera koje bi se svi najradije resili al niko ne moze. Koliko sam cuo prestali su i da im daju zadatke jer sve zaseru i prihvatili da ih placaju jer ne znaju kako da ih otpuste ili prosto nece na hiljadu ljudi da se cimaju zbog par komada. U jednoj firmi pre 10ak godina praksa je bila da te sto zabusavaju i ne isporucuju u periodu od 6 meseci provuku kroz tri, cetiri tima i onda ili ovi se negde uklipe ili se dogodi sastanak gde dodju team leadovi tih timova i kazu im da traze novi posao i daju neki rok dok ne nadju. Cak su im znali dati da rade neke certifikate samo da odu. I barem meni se cinilo da funkcionise i da je fer. Mada tad si bila puno bolja vremena.
Shan Jan Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 Ovo su neki dzbalebarosi koji su se nakupili u eri kad se firma sirila nenormalno i usisavala sve zivo i nezivo. Jos uvek nema otpustanja u BG ofisu, naprotiv i dalje se planira selidba posla iz Zapadnih ofisa kod nas, tako da kapiram da niko nece da se bakce sa njima za sada. No sve moze za tren da se promeni. Ova firma bas voli da pravi nagle i velike promene.
Hamlet Strašni Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 Ne sme ništa da se odbija od plate bez saglasnosti radnika.
*edited by mod Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 Kad smo kod toga, kako su na kraju rešili da li se otpremnina računa bruto ili neto? Znam da je bilo i ovako i onako sudskih odluka.
Lucia Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 (edited) 14 hours ago, precog said: Sutnuli sama altmana sa mesta ceo openaia. Nije bio transparentan, hehe. Greg Brockman je potom objavio 'I quit'. Sadasnji CTO Mira Murati ce biti privremeni CEO do izbora novog. Kao grom iz vedrog neba. Svi se pitaju sta je iza toga. https://www.linkedin.com/news/story/openai-ousts-ceo-sam-altman-6498842/ Edited November 18, 2023 by Lucia 1
bags Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 Ja mislim da je glavni uzrok izmedju profit i non profit pravca daljeg razvijanja. Ilya ih je fino preveslao sa boardom. Ove price oko zlostavljanja, prodaje MS mi se cini puno manje moguce.
Hamlet Strašni Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 1 hour ago, *edited by mod said: Kad smo kod toga, kako su na kraju rešili da li se otpremnina računa bruto ili neto? Znam da je bilo i ovako i onako sudskih odluka. Мислим бруто 1. Али нисам сто посто сигуран. 1
Lucia Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 3 minutes ago, bags said: Ja mislim da je glavni uzrok izmedju profit i non profit pravca daljeg razvijanja. Ilya ih je fino preveslao sa boardom. Ove price oko zlostavljanja, prodaje MS mi se cini puno manje moguce. Nagadjanja sa onog linkedin sto sam gore okacila A few initial thoughts: - Something must have been happened suddenly, as Sam was leading the DevDay conference just last week. They would have postponed DevDay if there were changes underway already. - Even though Microsoft isn't officially on the board, as their largest external shareholder, I wonder how much of a say they had in this. I'd imagine they have a seat at the table for something like this. - Greg Brockman stepping down as Chair of Board is interesting as well. So is the fact that Mira was chosen as interim CEO and not him. One can read between the lines there. - I wonder if this was an unanimous decision by the board or there were multiple sides. If the latter, i wonder which board member took which side. - Given how well the business is doing ($1.3B run-rate; fastest growing tech company in history), the reason must have been non-business related. For such an abrupt change, it must have been a serious matter.
Lucia Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 @bags kako to mislis za Ilya? Zar to oko profit/non-profit nisu ustanovili vec pre par godina. Kadgod sam cula da o tom pricaju (Sam, Greg, Ilya), pricali su isto. Da li imas neku inside info?
brusli Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 6 hours ago, Shan Jan said: Mi imamo u firmi par developera koje bi se svi najradije resili al niko ne moze. Koliko sam cuo prestali su i da im daju zadatke jer sve zaseru i prihvatili da ih placaju jer ne znaju kako da ih otpuste ili prosto nece na hiljadu ljudi da se cimaju zbog par komada. Valjda mogu da im smanje platu, daju im neke dosadne taskove, i tako te soft pritiske da odu.
Hamlet Strašni Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 12 minutes ago, brusli said: Valjda mogu da im smanje platu, daju im neke dosadne taskove, i tako te soft pritiske da odu. Па могу, али могу за то да попију и тужбу за мобинг. Постоји и тзв. мобинг празног стола 1
*edited by mod Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 29 minutes ago, brusli said: Valjda mogu da im smanje platu, daju im neke dosadne taskove, i tako te soft pritiske da odu. Smanjenje plate jedino ako pristanu tj potpišu aneks. 1
bags Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 46 minutes ago, Lucia said: Da li imas neku inside info? Ma kakvi. Sinoc nisam mogao zaspati pa sam citao onaj najveci thread na hn. Iskreno mene citav taj field oko AI uopste ne zanima. Sam Altmana sam primetio pre desetak godina na sceni. I njegov razlaz sa Y Combinatorom je bio sve osim cist. Nejasno je sta taj lik nudi ali se bas probio velikom brzinom a bez nekog velikog pokrica i rezultata. 1
Hamlet Strašni Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 4 minutes ago, *edited by mod said: Smanjenje plate jedino ako pristanu tj potpišu aneks. Ако не потпишу, могу да добију отказ. Који после може на суду да се оспорава. 1 1
Engineer Posted November 18, 2023 Posted November 18, 2023 (edited) Uvek postoji opcija da se postave nerealni rokovi (a koji pa nisu), pa kad se ne stigne da se zaposleni kazni zbog neispunjavanja radnih obaveza. Pa da se ukinu nepisane pogodnosti (fleskibilno radno vreme, kafa i voće), pa da se uvedu nove obaveze (sastanak petkom u 17h), da se ne odobri odmor kada njemu treba, nema spajanja praznika, da se daju dosadni zadaci tako da ne može da napreduje, itd. Naravno, može i zaposleni da proba da napravi štetu firmi, ali ako ga uhvate, onda ostaje bez odbrane. Edited November 18, 2023 by Engineer
Recommended Posts