Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

znaci za sve koji rade ispod jedne godine sporazumni je ok?

kolika je naknada sa biroa?

Posted

Kako se racuna neiskorisceni odmor? Odmor prenesen iz prethodne godine plus ono koliko ti pripada za tu godinu kad se podeli na mesece koji su prosli?

Posted

Koliko sam video mesecna naknada sa biro je izmedju 250 i 500 evra. 

Sporazumni ima smisla ako nisi tehnoloski visak, tj. ako se ne zatvara pozicija. Tada ne mogu da te otpuste sem ako se ogresis o radnu disciplinu sto je bas tesko dokazivo ako otvoreno ne odbijas da radis. U tom slucaju firma mora da te drzi zaposlenog za vjek vjekova. Mogu da probaju da te mobinguju jer je i to tesko dokazivo. Ukoliko bitka potraje mozes sigurno izvuci dobar dogovor za raskid ugovora.

Realnost je da ce u ITu u 99% slucajeva da dobijes otkaz jer  zatvaraju poziciju, tj. smanjuju radnu snagu i tad si tehnoloski visak.

Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

Kako se racuna neiskorisceni odmor? Odmor prenesen iz prethodne godine plus ono koliko ti pripada za tu godinu kad se podeli na mesece koji su prosli?

Zakonski možeš da preneseš samo 6 dana i to do kraja juna (više ako firma daje više ugovorom) ako si preko godinu dana u firmu, trebalo bi da dobiješ ceo odmor za tu godinu.

• Hvala 1
Posted

To za odmor jel ima razlike da li oni tebi daju otkaz ili ti njima?

Ono das otkaz u januaru i trazis im sve dane odmora da ti isplate ili da iskoristis :D

Posted (edited)

Ja mislim da uvek ide proporcionalno, npr. 1,67 dana po mesecu, ako se gleda zakonskih 20 dana godišnjeg. Ne znam za opciju da imaš ceo odmor ako si duže od godinu dana, a i nema mi mnogo smisla

Što se tehnološkog viška tiče, firme to izbegavaju jer nakon toga imaju određen period (6m) u kom ne mogu da zaposle nikoga na toj poziciji.

A evo ovde još informacija

https://poslovi.infostud.com/saveti/Visak-zaposlenih-Koja-su-moja-prava/254

TL: DR

Nije jeftino raditi po zakonu, lakše je pretiti zaposlenima ;)

Imao sam kolegu koji je znao svoja prava i nije dozvoljavao ovakve stvari od poslodavaca.

Edited by Engineer
  • Wub 1
Posted (edited)
8 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ako te otpuštaju kao tehnološki višak, imaš pravo na 1/3 plate za svaku godinu provedenu kod poslodavca. Plus imaš pravo na naknadu sa biroa. Na neiskorišćeni godišnji odmor imaš pravo svakako, čak i ako te otpuste zato što si tukao šefa.

Ako te nezakonito otpuste pa tužiš i uspeš imaš pravo da ti plate sve plate od trenutka otpuštanja do trenutka kada se vratiš na posao, umanjeno za plate koje si dobijao akok si radio u međuvremenu kod nekog drugog. 

Ako potpišeš sporazumni, (ili te otpuste zbog povrede radne discipline) gubiš pravo na biro.

A ima li poslodavac opciju da orpusti nekog jer je jednostavno los radnik ? Nije povreda radne discipline, nije tehnoloski visak nego ne radi svoj posao dobro 

Edited by Lezilebovich
Posted

BTW, otkazni rok je minimum 8 a maksimum 30 dana. Znam da se firme cesto zastite trazeci u ugovoru da zaposleni da otkaz bar 30 dana ranije nego ode ali nisam siguran da isto vazi i u obrnutom smeru tako da se lako moze desiti da ako ste tehnoloski visak imate samo jos 8 dana na poslu od momenta kad vam to saopste.

Posted
5 minutes ago, Lezilebovich said:

A ima li poslodavac opciju da orpusti nekog jer je jednostavno los radnik ? Nije povreda radne discipline, nije tehnoloski visak nego ne radi svoj posao dobro 

Verovao ili ne, po zakonu jako tesko... 

Posted
6 minutes ago, Lezilebovich said:

Ima. Ali je procedura dosta komplikovana. Mora po objektivnim kriterijumima da utvrdi zašto loše radi, da mu da uputstvo i odgovarajuće vreme da to popravi i onda da ga ponovo vrednuje. To se retko praktikuje jer se lako pogreši. 

• +1 3
Posted

U Austriji moras imati dokumentovano 6 meseci ovo sto je hamlet napisao. Slicno je po EU.

Ako te zanima kako to najbokje uraditi predlazem da guglas PIP i Amazon. Ali cak i oni imaju poteskoce sa tim u EU. Mada recimo Datadog je skoro poceo zaposljavati masovno u Poljskoj jer je tamo puno lakse otpustiti. Izasao je memo sa tim pre nekoliko sedmica

Posted
9 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ako te otpuštaju kao tehnološki višak, imaš pravo na 1/3 plate za svaku godinu provedenu kod poslodavca. Plus imaš pravo na naknadu sa biroa. Na neiskorišćeni godišnji odmor imaš pravo svakako, čak i ako te otpuste zato što si tukao šefa.

Sta se desava ukoliko se firma u medjuvremenu proda ili preregistruje, da li se racunaju i godine provedene u firmi pod prethodnim imenom?

Posted

Racunaju se. Mada ako se firma samo proda - promeni se vlasnik, ili se samo promeni ime to i nije drugi poslodavac. Racuna se im staž kod povezanih lica.

• Hvala 2
Posted

Sta je problem firmi da zatvori radno mesto, otpusti radnika, i otvori drugo slicno radno mesto, i zaposli novog.