Sestre Bronte Posted November 6, 2023 Posted November 6, 2023 a playmobil otpušta ljude, dosta njih iz nemačke danas sam dobio spiskove za oktobar, firmi koje smanjuju broj zaposlenih, nisam računao gde je procentualno najviše otpuštanja, ali od svih grana industrije jedino nema healthcare
Miki_belavista Posted November 6, 2023 Posted November 6, 2023 14 hours ago, Mel said: EU problem je sto takvih poslova kod nas upste nema,nazalost ili nije ih bilo. Za razliku recimo Praga ili Budapesta gde su otisle mnoge firme.
Zverilla Posted November 7, 2023 Posted November 7, 2023 On 5. 11. 2023. at 14:18, Ian Mancunian said: Cariad je malo specifična priča - zamišljen kao entitet koji treba da razvija SW, a posebno onaj za ECU i ADAS/AD sisteme, jer su u prošlosti imali problem za vendorima istog (VP grupe zadužen za SW je tada leteo zbog groznog kvaliteta istog). I to za celu VW grupu, posebno sa fokusom na premium brendove, kao Audi, Porsche itd. Od početka, solidno zamisljena priča, nije fercerala dobro, prema komentarima upućenih - standardna priča tipa ego, nejasna struktura projekata, zahtevi, budžeti itd. Tako da se još na vrlo skorom početku, pričalo da je Cariad propali projekat, i da će to teško ići. Ja imam poslednji update od pre godinu dana, ne znam da li se nešto promenili, ali po ovim otkazima reklo bi se da ne. oni mogu da otpuste 2000 ljudi i da ne osete, kolko se tamo nakupilo basibozuka koji nista ne radi. ali to se nece desiti, jer vec od glave smrde. kad su ga napravili, stavili su coveka koji je vodio tool shop i produkciju u BMW.u da vodi razvoj softvera. par godina kasnije kad su videli da to ne radi, zamene ga sa, pazi sad: covekom koji je vodio produkciju u bentliju 1 1
Venom Posted November 8, 2023 Posted November 8, 2023 Vreme je da se ova tema preimenuje u ono kako se stvarno doživljava: sranje u IT sektoru 4 1
Ian Mancunian Posted November 9, 2023 Posted November 9, 2023 On 7. 11. 2023. at 16:23, Zverilla said: oni mogu da otpuste 2000 ljudi i da ne osete, kolko se tamo nakupilo basibozuka koji nista ne radi. ali to se nece desiti, jer vec od glave smrde. kad su ga napravili, stavili su coveka koji je vodio tool shop i produkciju u BMW.u da vodi razvoj softvera. par godina kasnije kad su videli da to ne radi, zamene ga sa, pazi sad: covekom koji je vodio produkciju u bentliju Sve potpisano. Da je sve ferceralo kako je zamisljeno, opet bi bilo vraški teško razviti SW za tako sirok portfolio. Jeste grupa razvila platforme, kakve su MQB, MEB, MLB, koje su mogle da se koriste na vecem broju VW instanci, ali opet je to veliki broj.
Lezilebovich Posted November 10, 2023 Posted November 10, 2023 Tesko je, mora se pribeci kriminalu Quote Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Poreskom upravom, uhapsili su D. M. (1995) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo računarska prevara u pokušaju. On je osumnjičen da je u cilju povećanja šanse da bude izvučen kao dobitnik stana u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, napravio skriptu koja je automatski vršila izmene PFR brojeva fiskalnih računa i vremena njihovog izdavanja, a zatim i automatsko slanje tih računa ka aplikaciji navedene nagradne igre, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). https://www.danas.rs/vesti/drustvo/uhapsen-zbog-pokusaja-prevare-u-igri-uzmi-racun-i-pobedi/ 3
Mr.Mxyzptlk Posted November 15, 2023 Posted November 15, 2023 desperadosi otpustili 20 ljudi ovih dana? natrcao na ln na neko napusavanje od bivseg zaposlenog, direkt isprozivao ceo-a i foundera
Mr.Mxyzptlk Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 (edited) . Edited November 16, 2023 by Mr.Mxyzptlk 2
Choda Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 Kako su ih naterali da potpisu sporazumni raskid? jel imao neko slicno iskustvo?
Engineer Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 Ljudi uglavnom ne poznaju zakon o radu i svoja prava i ne žele da se bore protiv (bivše) firme. Mada slučajevi koje ja znam, uglavnom su se odnosili na ljude koji su baš zabušavali, pa su bili i svesni da ne treba da budu tu. 2
Shan Jan Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 Ovo je standardna praksa ali sve vise ljudi postaju svesni svojih prava.
Mr.Mxyzptlk Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 neko dobije i ok ponudu uz taj sporazumni. tipa isplate dve plate i za mesec koji nece raditi. mozda i slobodne dane pride pa to ne bude lose. ne znam koliko se dobija ako se utuzuje
bags Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 To je i dalje bas tanko... Barem 6 meseci isplaceno u komadu je vredno razmisljanja. Tako je barem u Kanadi koja ima ipak ima neku zastitu radnika. U drugim vestima: - nastavljaju se otpustanja eksternih. Kod supruge dvoje iz tima pusteni niz vodu i dovedene zamene. Potpuno usrali atmosferu u timu - kod mene sastavljena lista eksternih i poslace idioti za Bozic. Jedini kriterijum je bio sortriraj kolonu po ukupnoj isplati 2023 i secina 50% - bas dobar developer iz Belorusije prica mi danas da je ovo smejurija u Becu. Covek se vraca od 1.1. u Belorusiju. Ima 34 god i dobio 60k netto i to bez B2B - novi fazon kod firmi je da daju pre intervja solidan opseg ajde da kaze za juniora 55-65k. I kad te izvozaju par rundi dobijes prvo odbijenicu da bi ti posle par dana posaljou ponudu sa 40k - jedino sta ide dobro je iskusni aws arhitekti jer se racuna da mogu smanjivati cloud racune 1
Hamlet Strašni Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 24 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: neko dobije i ok ponudu uz taj sporazumni. tipa isplate dve plate i za mesec koji nece raditi. mozda i slobodne dane pride pa to ne bude lose. ne znam koliko se dobija ako se utuzuje Ako te otpuštaju kao tehnološki višak, imaš pravo na 1/3 plate za svaku godinu provedenu kod poslodavca. Plus imaš pravo na naknadu sa biroa. Na neiskorišćeni godišnji odmor imaš pravo svakako, čak i ako te otpuste zato što si tukao šefa. Ako te nezakonito otpuste pa tužiš i uspeš imaš pravo da ti plate sve plate od trenutka otpuštanja do trenutka kada se vratiš na posao, umanjeno za plate koje si dobijao akok si radio u međuvremenu kod nekog drugog. Ako potpišeš sporazumni, (ili te otpuste zbog povrede radne discipline) gubiš pravo na biro. 2 2
Recommended Posts